10 alkalom, amikor a színészek túl messzire mentek

Néha, sőt, nem is olyan ritkán a filmek teljesen másképp készülnek el, mint ahogy a forgatókönyvíró eredetileg megálmodta. Az első ötlettől az első nyilvános vetítésig gyakran évek telnek el kemény munkával, amely során számtalan alkalommal változik a sztori, egy-egy jelenet vagy karakter. És ebben nagyon nagy szerepe van a rendezőnek és a színészeknek is. Hiszen bármikor jöhet egy zseniális ötlet, egy improvizáció, ami picit alakít a sztorin és még jobbá teszi. Még akkor is, ha épp az egyik színész picit talán túl messzire is megy. Az alábbi listán olyan filmeket találtok, amelyekben pontosan ilyen jelenetek szerepelnek.

2022.06.29   olvasottság: 60144x   szerző: GGS  
#10

65 A John Malkovich menet  (1999)

(9) (16)

dráma | fantasy | szatíra | vígjáték

Craig (John Cusack) tehetséges bábművész, aki épp nehéz időszakon megy keresztül: tehetségére senki sem kíváncsi, a feleségével nem túl rózsás a kapcsolata, és... több»

Az egész film egy katyvasz, de a zseniális színészi játék miatt bőven befér a klasszikusok közé. A film egyik jelenetében John Malkovich az út szélén gyalogol, miután összeveszett John Cusackkel. Ekkor a háta mögött felbukkan egy autó, amiből kiszól neki egy részeg alak, hogy gondolkozzon, aztán a fejéhez vág egy üres sörösdobozt. A színész reakciója teljesen hiteles, mivel mindez nem volt benne a forgatókönyvben. Mint kiderült, a statiszta részeg volt. De a rendezőnek annyira tetszett a végeredmény, hogy benne hagyta a filmben. Sőt, állítólag a statiszta még fizetésemelést is kapott.
#9

92 Harcosok klubja  (1999)

(180) (35)

dráma | szatíra

Netflix | HBO Max | TV-ben (Film Now, csütörtök 01:33)

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

Edward Norton és Brad Pitt is élete egyik legjobb alakítását hozta a filmben. Van egy jelenet, amiben Brad Pitt azzal próbálja meg felrázni Edward Nortont, hogy azt kéri, üsse meg. A forgatókönyv szerint itt vállon kellett volna ütnie, de a rendező félrehívta a színészt. Azt kérte tőle, hogy bárhol máshol üsse meg, hogy meglepje vele Brad Pittet. Így is lett, Edward Norton sután fültövön vágja színésztársát, akinek a reakciója teljesen eredeti. Ahogy Edward Nortoné is, aki gyorsan bocsánatot kért az ütésért.
#8

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(141) (36)

dráma | krimi | thriller

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Ez is egy örökzöld klasszikus, amit nagyrészt a színészei tettek azzá. Jodie Foster és főleg Anthony Hopkins olyat alakított, amire csak nagyon kevesen képesek. A jelenetben, amikor Hannibal Lecter arról beszél, milyen volt emberi májat ennie, van egy improvizáció. A kannibál doki váratlan belesziszeg a kamerába, mintha csak összefutott volna a nyál a szájában a jó emberi máj gondolatára. Ez eredetileg nem volt a forgatókönyvben, ezzel a sziszegéssel csak a felvételek közt ijesztgette Jodie Fostert. Ám nála annyira bevált, hogy a jelenetben is elsütötte, ahol szintén működött, ezt láthatjuk is a színésznő arcán.
#7

87 Django elszabadul  (2012)

(154) (52)

dráma | western

Netflix | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

A déli államok területén, két évvel a polgárháború előtt a német származású profi fejvadász, egykori fogorvos dr. King Schultz (Christoph Waltz) felszabadítja Djangót... több»

Ennek a filmnek is bőven vannak csúcspontjai. Az egyik ilyen, amikor a Leonardo DiCaprio által játszott gonosz ültetvénytulajdonos szembeszáll a Jamie Foxx által játszott Djangóval. Ehhez előhozatja az egykori rabszolga feleségét is, akit Kerry Washington játszott. A jelenetben DiCaprio dühében az asztalra csap, de a felvétel során ekkor egy üvegdarab elvágja a kezét. A színész azonban a szerepében maradt és folytatta. Sőt, ki is használta a sérülését, ugyanis a vért Kerry Washington arcára kente, ami teljesen rögtönzött dolog volt. Ez látszik a színésznő arcán is, aki szintén szerepben maradt.
#6

70 A harcosok  (1979)

(1)

akció | krimi | thriller

A New York-i bandák éves gyűlésén meggyilkolják a szónokot. A gaztett elkövetésével a Harcosok nevű csapatot gyanúsítják, akik azonban ártatlanok. A gyanú ugyanakkor minden... több»

A film is klasszikus, de egy bizonyos jelenet teszi fel az i-re a pontot. Amikor David Patrick Kelly autójával végiggurul az utcán és megpróbálja előcsalogatni a rivális bandát. Ujjait egy-egy üres sörösüvegbe dugja és ezeket kezdi el összekocogtatni. A jelenethez eredetileg nem írtak szöveget, de Kelly egyszer csak elkezd "énekelni", hogy "Warriors, come out to play!!". Ez annyira hátborzongató, hogy az már zseniális. És teljesen a színész rögtönzése volt.
#5

83 Közönséges bűnözők  (1995)

(32) (10)

krimi | misztikus | thriller

San Pedro kikötőjében a rendőrség egy kiégett hajóban két túlélőre talál rá. Egyikük, a terrorista Verbal Kint hajlandó elmondani, mi történt velük. A történet hat... több»

Kétségtelenül a film egyik legzseniálisabb jelenete Benicio del Toro nevéhez fűződik. Amikor őt és négy másik férfit is felsorakoztatnak a rendőrségen, hogy mondják el ugyanazt az egy mondatot, a csapat váratlanul röhögésben tör ki. A forgatókönyvíró (aki egyébként a kihallgató rendőrt alakítja a jelenetben) azt kérte a szereplőktől, hogy úgy mondják ki a mondatot, ahogy szerintük a karakterük tenné. Benicio del Toro valósággal elhadarta a mondatot, amire a forgatókönyvíró okosan visszaszól, hogy "angolul, ha kérhetem". De miért is röhögtek már ezt megelőzően is? Nos, azért, mert Benicio del Toro végig fingotta a jelenetet...
#4

91 Mechanikus narancs  (1971)

(14) (25)

dráma | krimi | politikai | sci-fi | szatíra

Alex fiatal, gondtalan és agresszív, ahogy társai is. Életük nem áll másból, mint mások terrorizálásából és az élvezetek hajszolásából, ám a fiú élete megváltozik,... több»

Malcolm McDowell a filmtörténet egyik legbetegebb jelenetét improvizálta össze ebben az egyébként sem könnyű filmben. Amikor bandájával betörnek egy házaspár otthonába és megverik és megkötözik őket, karaktere egyszer csak dalra fakad. A világhírű és eredetileg oly vidám Singin in the Raint kezdi el énekelni, miközben összerugdóssa áldozatát. A jelenetet Stanely Kubrick rendező számtalanszor felvette, de sehogy sem volt jó. Végül ő adott "szabad kezet" a színésznek, aki kitalálta ezt az éneklést.
#3

90 Ragyogás  (1980)

(76) (21)

dráma | horror

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Kinek kellene bemutatni a filmtörténelem egyik legőrültebb jelenetét? Kétségtelen, hogy a Ragyogás moziban láthatjuk az egyik legőrültebb karaktert Jack Torrance személyében. Stanley Kubrick mindent elkövetett, hogy színészei a forgatás egésze alatt végig szerepben maradjanak. Ezért terrorizálta szinte végig Shelley Duvalt, de sikerült kihozni az őrültet Jack Nicholsonból is. Az ikonikus jelenet, ammikor baltával töri rá feleségére a fürdőszoba ajtaját, mindenkinek beleégett az emlékezetébe. A híres "here's Johnny" viszont teljes egészében Jack Nicholson improvizálása volt.
#2

88 Acéllövedék  (1987)

(19) (11)

dráma | háborús

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik... több»

R. Lee Ermey emlékezetes alakítása rögtön a film legelején a mozitörténetelem egyik legzseniálisabb jelenetét eredményezte. A rengeteg sértés és válogatott mocskolódás, amit a kiképző őrmester az újonc bakák fejéhez vág szinte végig vágás nélkül, nagy részt az akkor még csak nem is színészkedő R. Lee Ermey improvizációja volt. Amikor készült a szerepre, 150 oldalnyi hasonló szöveget írt össze, a rendező Stanley Kubrick utólag ebből láthatta, hogy a filmben elhangzó szöveg nagy része valójában teljes rögtönzés volt.
#1

73 A 40 éves szűz  (2005)

(49) (34)

romantikus | vígjáték

Andynek (Steve Carell) jól megy sora: jó munkája van egy műszaki áruházban, akciófigura- és képregénygyűjteménye elsőosztályú, és esténként kedvére festegetheti... több»

Az egész filmben több improvizáció is van, de a legjobb mind közül kétségtelenül a legendás gyantázós jelenet. Steve Carellt ugyanis tényleg gyantázzák a felvételen, ami ugyebár nem kicsit tud fájni. Az üvöltözése és a válogatott káromkodások és sértegetések, amiket a szerencsétlen nő fejéhez vág, mind rögtönzések és teljesen őszinte reakciók. És az egészben az a legjobb, ahogy a színésztársai - Paul Rudd és Seth Rogen - megpróbálják az egészet kibírni röhögés nélkül, de nagyon nem megy nekik.