9 sztár, akinek 'megkeserítette' az életét a Harry Potter-franchise

A Harry Potter franchise kétségelenül a filmgyártás egyik legnagyszerűbb alkotásának számít, amely a mai napig hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. A filmekben szerepet vállaló színészek közül néhányan azonban nem épp életük legfelemelőbb korszakaként tekintenek vissza a forgatásra.

#nonumbers

Rupert Grint

szül. 1988. 08. 24. (35 éves)
Watton-at-Stone, Hertfordshire, United Kingdom
Rupert Alexander Llyod Grint 1988. augusztus 24-én, az Essex megyei Harlow-ban született, Nagy-Britanniában. Ő volt Joanne és Nigel Grint első gyermeke, akit további négy követett a családjában. Londontól északra, Hertfordshire-ben nőtt fel, ott is járt iskolába, amelyet a karrierje miatt nem fejezet be azonnal. Az iskolai évei alatt... több»
Filmes partnereivel  ellentétben Rupert Grint valójában nem tervezte, hogy színészi karriert csináljon. Saját bevallása szerint introvertált lévén annyira ijesztőnek találta a forgatás és film promója körüli nyüzsgést, hogy a negyedik film, A tűz serlege megjelenése után fontolóra vette a franchise-ból való kilépést. “Az érettségi előtt álltam, és fontolóra kellett, hogy vegyem, hogy tényleg ezt akarom-e majd csinálni” - nyilatkozta a színész.

Maggie Smith

szül. 1934. 12. 28. (89 éves)
Ilford Borough, Essex, United Kingdom
Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Ilfordban, Essexben, de a család Maggie gyerekkorában Oxfordba költözött. Édesanyja, Margaret titkárnő volt, édesapja, Nathaniel az oxfordi egyetemen tanított. Két ikerbátyja van, Alistair és Ian. Maggie az Oxford High Schoolba járt, amit 16 éves korában otthagyott, hogy a... több»
Noha Maggie Smith-t rajongók egy új generációja ismerhette meg a Harry Potter filmek kapcsán, a színésznő saját elmondása szerint enyhén szólva sincs oda Minerva McGalagony szerepéért. "Mélyen hálás vagyok azért, hogy benne lehettem a Harry Potter filmekben, de engem egy cseppet sem töltött el megelégedéssel az egész. Nem igazán éreztem, hogy valódi színészi munkát végzek a filmekben.”

Devon Murray

szül. 1988. 10. 28. (35 éves)
Kildare megye, Írország
Devon Michael Murray Írországban, County Kildare-ben született 1988. október 28-án. Ír színész, leginkább ismert szerepe Seamus Finnigan a Harry Potter film sorozatból. Édesapja Michael Murray, édesanyja Fidelma Murray. Szülei már egészen kis korában, hat évesen elküldték őt a Billie Barry színészeti iskolába, ahol alig két hét... több»
A fiatal színészről már korábban felröppent a hír, hogy a Harry Potter filmek forgatása idején súlyos depresszióval küzdött. "Emlékszem, hogy nagyon rosszul éreztem magam a 16. születésnapomon...egy londoni szálloda fantasztikus lakosztályában laktam. Előző napon a forgatáson ünnepeltem a születésnapomat. A szobám tele volt ajándékokkal, boldognak kellett volna lennem, de mégsem éreztem magam annak” - mesélte később Murray, akinek a franchise lezárása után is hasonló problémákkal kellett szembenéznie.

Emma Watson

szül. 1990. 04. 15. (34 éves)
Paris, Franciaország
Emma Charlotte Duerre Watson 1990. április 15-én született Párizsban, ügyvéd szülők gyermekeként. Öt éves korában költöztek vissza Angliába, itt kezdte el iskoláit is. Gyerekkorától kezdve színésznő szeretett volna lenni, és erre tudatosan készült is: színészetet és éneklést tanult, illetve meghallgatásokra járt. Emma... több»
Rupert Grinthez hasonlóan Emma Watson sem volt teljesen biztos abban, hogy színészként szeretné folytatni karrierjét, így ő maga is fontolóra vette, hogy kilép a franchise-ból. A színésznő azt is elmondta, hogy gyerekként komoly traumát és lelki szorongást okozott a számára megtanulni mindazt, miként kell viselkedni a kamerák előtt. Watson saját bevallása szerint épp a szériát lezáró Halál ereklyéi munkálatai voltak a legintenzívebbek. “Utálok nyafogni, de az borzalmas volt...határozottan a filmkészítés legintenzívebb, legfárasztóbb időszaka volt, amit valaha átéltem."

Rik Mayall

szül. 1958. 03. 07. - elhunyt 2014. 06. 09.
Harlow, Essex, England
Rik Mayall Harlowban született, Essexben, Angliában, 1958. március 7-én, Richard Michael Mayall néven. Anyja Gillian Harrild, apja John Mayall. 3 testvére van: Anthony, Libby és Kate. 3 éves korában drámaoktató szüleivel és testvéreivel Droitwitch Spaba költöztek, itt nőtt fel. A King's Schoolban tanlut, innen került ösztöndíjjal a... több»
A színész az eredeti tervek szerint Hóborcot, a kopogószellemet alakította a filmben, bár a karakter összes jelenetét kivágták az első filmből, Mayallt pedig a továbbiakban nem szerződtették. Mayall későbbiekben sem titkolta csalódottságát, szerinte ugyanis a Harry Potter film volt a legizgalmasabb projekt, amelyben valaha szerepet vállalt. Ezt persze minden rajongó átérzi, hiszen Hóborc mellőzése mindenkiben hiányérzetet vált ki a mai napig.

Alan Rickman

szül. 1946. 02. 21. - elhunyt 2016. 01. 14.
Hammersmith, London, Egyesült Királyság - London, Egyesült Királyság
Alan Sidney Patrick Rickman 1946. február 21-én született Hammersmith-ben, Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, Bernard Rickman gyári munkás volt, míg édesanyja, Margaret Doreen Rose a családot látta el. Alannek van egy bátyja, David, egy öccse, Michael, és egy húga, Sheila. Rickman 8 éves volt, amikor édesapja... több»
Perselus Piton kétségtelenül Rickman egyik ikonikus szerepei közé tartozik, noha a színész halála után nyilvánosságra került levelezéséből kiderült, hogy ő maga aggódott amiatt, ahogy a rendező, David Yates közelített a karaktere felé. Rickman szerint a rendező múlandóvá akarta tenni Pitont a történetben, a széria producere, David Heyman azonban igyekezett megnyugtatni a színészt, hogy nagyon is fontos része az egésznek.

Bonnie Wright

szül. 1991. 02. 17. (33 éves)
London, United Kingdom
Bonnie Francesca Wright angol színésznő Londonban látta meg a napvilágot 1991. február 17-én. A család második gyermeke - bátyja három évvel idősebb. Szülei ékszertervezők és saját ékszerboltot üzemeltetnek. A King Albert High Schol-ban érettségizett, majd felvételt nyert a University of the Arts: London College of Communication... több»
Noha Bonnie Wright leszögezte, hogy számára kevésbé maradt traumatikus élmény a Harry Potter filmek forgatása, serdülőként azonban meglehetősen nehéz időszak volt mindez, hiszen évről évre látni a változást saját magán, bizony nem egy könnyen emészthető dolog tinédzserként. "Függetlenül attól, hogy az interneten vagy a saját személyes világodban vagy, ez egy olyan utazás, amelyet minden nő megél – egy harc, hogy nem törődsz a fizikai testeddel” - nyilatkozta a színésznő.

Daniel Radcliffe

szül. 1989. 07. 23. (34 éves)
Hammersmith, London, Egyesült Királyság
Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, Alan Radcliffe észak-ír származású, édesanyja, Marcia Gresham dél-afrikai születésű. Daniel gyermekkora óta vonzódott a színészkedéshez, számos iskolai színdarabban szerepelt, de karrierje hirtelen óriási fordulatot vett, amikor... több»
Nem meglepő módon Daniel Radcliffe az összes többi Potter-színésznél többet szenvedett a hirtelen jött hírnév miatt. Bár Radcliffe "áldásnak" nevezte a szerepet, a későbbiekben némileg árnyalta ezt a képet. Fiatal kollégáihoz hasonlóan ő is kételkedni kezdett abban, hogy csakugyan színészként szeretné-e folytatni, Radcliffe ugyanis a későbbiekben egyre elégedetlenebb volt saját színészi teljesítményével, amely nem kis szorongást okozott a számára.

Domhnall Gleeson

szül. 1983. 05. 12. (40 éves)
Dublin, Írország
Domhnall Gleeson 1983. május 12-én született Dublinban, Írországban. Szülei, Brendan és Mary Gleeson szintén színészek. A négy testvér közül ő a legidősebb. A Malahide Community School-ban érettségizett, majd  média szakon szerzett diplomát a Dublin Institute of Technology egyetemen. Tanulmányai befejeztével rendezni kezdett:... több»
Domhnall Gleeson már elismert színésznek számított, amikor a Halál ereklyéiben Bill Weasley-ként csatlakozott a Harry Potter csapatához. Gleeson egy későbbi interjúban elárulta, hogy ő maga mindig is nagy rajongója volt a filmeknek, és hogy fantasztikus élmény volt számára együtt dolgozni azokkal, akiknek munkáját éveken keresztül figyelemmel követte. Az első forgatási nap azonban tragikusan sült el a számára, a színész annyira izgult, hogy képtelen volt angol akcentussal beszélni a felvételek alatt. “Megtanultam, ha a jövőben hasonló nyomás nehezedik rám, akkor se hagyjam, hogy mindez még egyszer előforduljon.”