A Dűne tarolhat, de kínos(nak tűnő) meglepetésekből is kijutott (BAFTA 2022)

A Dűne kapta a legtöbb BAFTA-jelölést. Denis Villeneuve sci-fi eposza a kritikusok és a közönség kegyeit is elnyerte, és úgy tűnik, a BAFTA bizottsága is kiemelkedőnek találta a filmet, melyet 11 kategóriában jelöltek (legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobbfilmzene, a legjobb operatőr és számos jelölés a technikai kategóriákban). Ugyanakkor Villeneuve-öt nem jelölték a legjobb rendezők között!

A következő legtöbb jelölést Jane Campion westernje, A kutya karmai közt kapta, amely 8 kategóriában esélyes, és amely most a Netflixen is streamelhető. A film kapcsán Benedict Cumberbatch a legjobb férfi főszereplőnek, Jesse Plemons és Kodi Smit-McPhee a legjobb férfi mellékszereplőnek járó jelölést is begyűjtötte, valamint Campion is esélyes a rendezők között.

A további nagy dobások között van Kenneth Branagh félig önéletrajzi ihletésű Belfastja, amely 6 jelölést kapott, valamint Paul Thomas Anderson 70-es években játszódó ifjúsági románca, a Licorice Pizza, Daniel Craig 007-es búcsúfilmje, Steven Spielberg West Side Story című musicalje és a 007 Nincs idő meghalni, amelyeket 5 kategóriában jelöltek.

A nem angol nyelvű filmek közül érdemes kiemelni Julia Ducournau-t, aki a legjobb rendező kategóriában pályázik a díjra a Titán című filmjéért.

Az egyik legnagyobb (kínos?) meglepetés, hogy Andrew Garfield nem kapott jelölést a Netflix Tick, Tick... Boom című filmjében nyújtott, nem mellesleg kiváló alakításáért. De hasonlóan járt Denzel Washington is (Macbeth tragédiája) és Kristen Stewart (Spencer) is. Annak ellenére, hogy a Dűne kapta a legtöbb jelölést, Denis Villeneuve nem szerepel a legjobb rendező kategóriában.

A legjobb film kategóriájának jelöltejit az alábbi listán találod.

#5

66 A kutya karmai közt  (2021)

(13) (25)

dráma | romantikus | western

Netflix

Phil Burbank egy igazi zsarnoki figura, aki állandóan félelmet kelt környezetében. Amikor bátyja frissen megházasodva hazatér, Phil mindent elkövet, hogy megkeserítse a pár... több»

#4

74 Licorice Pizza  (2021)

(8) (12)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max

San Fernando Valley-ben járunk a hetvenes években, amikor egy középiskolás srácot az élet nagy kihívás elé állítja. A fiú bár bizonyított színészként, mindez nem jelenti... több»

#3

82 Dűne  (2021)

(72) (17)

akció | dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | Telekom TVGO

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

#2

79 Ne nézz fel!  (2021)

(54) (9)

vígjáték

Netflix

Két csillagász története, akiknek óriási médiaturnén kell részt venniük, hogy figyelmeztessék az emberiséget egy közeledő üstökösre, amely elpusztíthatja a Földet.   több»

#1

81 Belfast  (2021)

(7) (10)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix | Telekom TVGO

Egy fiatal srác és családja próbál eligazodni a hatvanas évek Írországának zűrzavaros világában.  Kenneth Branagh legújabb filmje egyszerre sarkall mindenkit nevetésre és... több»