A legjobb sci-fi sorozatok, amiket MOST streamelhetsz (Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video)

Manapság a sci-fi műfaja már sokadik reneszánszát éli mind a TV-ben, mind a mozikban, de nyugodtan ide sorolhatjuk a regények világát is. És ebben nagyon nagy szerepe van az olyan streaming szolgáltatóknak, mint a Netflix (Fekete tükör), az HBO Max (Westworld), a Disney+ (Loki), az Apple TV+ (Különválás) vagy épp az Amazon Prime Video (A térség). Mindenhol találunk régi klasszikusokat is, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a saját gyártású filmek és sorozatok.

Elég csak a Netflix esetében Az Adam-projektre vagy A holnap háborúja filmre gondolni az Amazon Prime Video-ról. Ha pedig sorozatokról van szó, akkor még nagyobb a merítési lehetőség. Ez már csak azért is örömteli, mert oké, hogy megnézünk egy jó kis sci-fit valamelyik este, és még pár napig akár el is rágódhatunk a látottakon, esetleg később újra megnézzük, mert annyira megfogott. De ugyanez egy sorozat esetében egészen más élményt jelent.

Legyen szó egy 5-10 részes minisorozatról, ami tulajdonképpen inkább tekinthető egy nagyon nagyra nyúlt mozinak, vagy egy több évadot felölelő, sokkal nagyobb és szerteágazóbb történetet elmesélő sorozatról. Ezek több napra, akár hetekre vagy hónapokra is képesek lehetnek a képernyők elé szögezni a nézőt.

De persze a mennyiség nem feltétlenül párosul minőséggel, ezért nem mindig könnyű a sok újdonság között megtalálni azokat a sorozatokat, amik tényleg minőséget képviselnek. Ebben próbálunk meg most segíteni, és összegyűjtöttünk egy csokorra való sci-fi sorozatot, amelyek a fent említett streaming csatornák valamelyikén érhetők el, és valóban megéri időt szánni rájuk. És ne feledjétek, bármelyik sorozatok elindíthatjátok a mafabos adatlapokról, amennyiben van előfizetésetek az adott streamingszolgáltatónál.

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 29. - Újságos lányok (Amazon Prime Video)

#15

74 A periféria  (2022)

(13) (1)

dráma | sci-fi | thriller

Amazon Prime Video

A film a jövőben játszódik, amikor a technológia finoman megváltoztatta a társadalmat, és egy nő felfedez egy titkos kapcsolatot egy alternatív valósággal, valamint a saját... több»

A sorozat William Gibson azonos című regényén alapul, mely Burton, a tengerészgyalogság elit Haptic Recon egységének amerikai veteránját követi, akit felbérelnek egy biztonsági munkára, amelynek a kibertérben kellene zajlania. Burton helyett a húga, Flynne veszi át a munkát, és szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Hirtelen rájön, hogy a virtuális világ talán nem is annyira virtuális. Mi van, ha ez egy olyan jövő, ami még meg sem történt? A Chloë Grace Moretz főszereplésével forgatott sorozatot a Westworld alkotói álmdták meg, a nézők körében pedig rögtön hangos sikert aratott, de a kritikusok is pozitívan értékelték a szériát.
#14

70 Újságos lányok  (2022)

(3)

dráma | fantasy | horror

Amazon Prime Video

Néhány órával 1988 Halloween éjszakája után négy 12 éves lánynak egy küldetéssel kell szembenéznie. Egy bonyolult konfliktus csapdájába esve utaznak az időben, hogy... több»

A Brian K. Vaughan és Cliff Chiang képregénysorozata alapján készült Újságos lányok négy tinédzser lányról szól, akiket csak az köt össze, hogy hajnal előtt kell felkelniük, hogy újságokat dobáljanak a szomszédok ajtajai elé. Aztán egy napon belegabalynak az időutazásba és egy idősíkok háborújába, amely eldöntheti a Föld sorsát. Egy sorozat, ami ideálisan ötvözi a humort, az akciót és még szíve is van, nem csoda, hogy a kritikusok odáig voltak tőle. Nem csak sci-fi rajongóknak.
#13

64 Alapítvány  (2021)

(15) (2)

dráma | sci-fi

Apple TV+

Isaac Asimov klasszikus regényfolyama nyomán. Egy tudósokból álló csoport egy új társadalmat készül létrehozni, miután sikerült megjósolni a Galaktikus Birodalom összeomlását. több»

Ha sci-fi, akkor Isaac Asimovnál híresebb írót nem sokat találni. Az ő regényeit veszi alapul ez a sorozat is (amire a címből már azért bőven lehet következtetni). Az emberiség már számos bolygót meghódított, ám tudósok egy csoportja rájön, hogy az ezt összefogó Galaktikus Birodalom a végnapjait éli és hamarosan összeomlik. Így elhatározzák, hogy saját társadalmat hoznak létre.
#12

75 A farkas gyermekei  (2020)

(14) (2)

dráma | fantasy | sci-fi | thriller

HBO Max

Miután az emberiség az egész univerzum meghódítását tűzte ki céljául, két android emberi gyerekeket nevel, és próbálják megvédeni őket az idegenben rájuk leselkedő... több»

Az HBO Max talán legnépszerűbb sci-fi sorozata, amely kőkemény kérdéseket feszeget. Az emberiség a világűr meghódítására tör, közben egy titokzatos bolygón két android azt a küldetést kapja, hogy emberi gyerekeket neveljen. Meg kell védeniük őket minden külső hatástól, ám azzal nem számolnak, hogy a hit és vallás kérdése miatt végül egy belső feszültség okozhatja a küldetés vesztét. Nekik kell választ találniuk a hit kérdéseire és közben kordában tartani a hívőket.
#11

89 For All Mankind  (2019)

(3)

dráma | sci-fi

Apple TV+

A sorozat cselekménye arra próbál rámutatni, mi történne akkor, ha az űrverseny a mai napig sem érne véget. több»

Már harmadik évadját tapossa ez a sorozat és remélhetőleg még sokáig velünk is marad. A sztori igen érdekes kérdésre keresi a választ: mi történt volna, ha a '60-as években a Szovjetunió jut el előbb a Holdra és ezzel teljesen más irányba folytatódik az űrverseny, amely mind a mai napig nem is ért volna véget?
#10

76 Valós halál  (2018)

(6) (5)

akció | dráma | sci-fi | thriller

Netflix

A történet a jövőben játszódik, amikor az emberiség képessé vált az emberi tudat digitális tárolására. Minden ember gerincében beépítve ott van az a szerkezet, amely a... több»

Mi történne, ha az emberiség megtalálná a módot, hogy a tudatot digitálisan tárolja? Naná, hogy a halhatatlanságot hajszolná vele azáltal, hogy a test pusztulása után a digitálisan tárolt tudat egy másik testben élhet tovább. A sztori egy magasan képzett katonáról és egy befolyásos arisztokratáról szól. Utóbbi nem emlékszik az utolsó halálára, mert csak órákkal korábbról vannak emlékei. De biztos benne, hogy valaki meggyilkolta, így nyomozásba kezd.
#9

73 Éjszakai ég  (2022)

(4) (1)

dráma | fantasy | kaland | misztikus | sci-fi

Amazon Prime Video

A történet Franklin és Irene Yorkot követi, egy házaspárt, akik évekkel ezelőtt felfedeztek egy kamrát a hátsó kertjükben, amely megmagyarázhatatlan módon egy különös,... több»

Az Éjszakai ég egy amerikai, drámai sci-fi sorozat. A főszereplők, Sissy Spacek és J. K. Simmons egy házaspárt alakítanak, akik egy a kamrájukból egy másik bolygóra vezető prtált fedeznek fel. A két Oscar-díjas sztárral készült széria viszonylag pozitív kritikai fogadtatásban részesült, melyekben a főszereplő páros remek alakításait méltatták. Már csak miattuk is érdemes megnézni.
#8

74 Devs  (2020)

(4)

dráma | sci-fi | thriller

HBO Max | Disney+

Egy computer mérnök titokban nyomozást kezd a munkahelyének egyik rejtélyes részlege után, ugyanis azt gyanítja, hogy a cégnek köze lehet barátja eltűnéséhez.  több»

Nem a klasszikus űrben játszódó sci-fi, ennél sokkal földhöz ragadtabb, de cserébe sokkal hátborzongatóbb is. A sztori a Szilícium-völgy egyik high-tech cégénél játszódik, ahol Lily Chan programozóként dolgozik. Egy nap az egyik legjobb barátját és egyben kollégáját meggyilkolják. Lilyt nem hagyja nyugodni az eset és nyomozni kezd. A nyomok pedig a saját munkahelye egy titokzatos részlegéhez vezetnek.
#7

88 Különválás  (2022)

(6)

dráma | misztikus | thriller

Apple TV+

Mark egy olyan irodai csapatot vezet, akiknek emlékeit sebészeti úton különválasztották magánéletük és munkahelyük között. Viszont amikor egy titokzatos kolléga megjelenik az... több»

Az Apple TV+ egyik legjobb sorozata, amely igen rédekes témát boncolgat. Van egy hivatal, amely olyan titkos tevékenységet folytat, hogy szó szerint a saját alkalmazottai sem tudhatják, hogy mit is csinálnak. A titoktartás legjobb módja pedig az, ha egész egyszerűen kivágjuk az emberek agyából a nem kívánatos emlékeket. Így tesznek e hivatal munkatársaival is, akiknek a magánéletükben fogalmuk sincs, mit is dolgoznak. Aztán egy nap érkezik egy titkozatos új munkatárs és minden megváltozik.
#6

81 Westworld  (2016)

(44) (11)

dráma | misztikus | sci-fi | western

HBO Max

2016 egyik legnagyobb meglepetése a HBO futurisztikus sorozata volt, melyet Michael Crichton azonos című filmje ihletett. Az epizódokból képet kaphatunk a mesterségesen létrehozott... több»

A HBO saját gyártású sorozata a jövő szórakoztatóparkját mutatja be. Itt már nem egyszerű hullámvasútak szolgáltatják az adrenalint, hanem a szinte teljes szabadság. Az emberek egy tökéletesen hiteles, de valójában androidokkal megteremtett mesterséges vadnyugatra látogathatnak el, ahol minden nap ugyanolyan, de közben a látogatók szó szerint azt tehetnek az androidokkal, amit csak akarnak. De mi van, ha az androidok mesterséges intelligenciája egy nap átlép egy olyan fejlettségi szintet, ami már az öntudatra ébredéshez vezet?
#5

84 A rejtély  (2008)

(37) (9)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

Olivia Dunham, Peter Bishop és édaespja, az utóbbi éveket elmegyógyintézetben töltő Walter Bishop rejtélyes ügyek nyomába erednek. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy a... több»

Az HBO Maxon nézheted meg ezt az immár szinte klasszikusnak számító sorozatot, amely 2008 és 2013 között öt évadot ért meg. A sztori egy furcsa társaságról szól, akik különös rejtélyek ügyében nyomoznak. Ám minél több nyomot találnak, annál gyanúsabb, hogy egy nagy összeesküvés van a háttérben, amely a legfelsőbb körökig nyúlik. És az ilyen sosincs jó hatással az ember biztonságára.
#4

84 Loki  (2021)

(16) (10)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Miután Loki ellopta a Tesseractot, őrizetbe veszi egy szervezet, ami az időt felügyeli. Segítségével egy hosszú időutazásra indulnak, amely folyamán megváltoztatja az emberek... több»

Tom Hiddleston visszatért a csínytevés istenének szerepében a Disney+ sorozatában. Nehéz bekategorizálni, de ez a széria voltaképpen egy sc-fi/krimi, amely Loki alternatív változatát követi, aki a Bosszúállók 3-ban ellopta a Tesseractot, megtörve ezzel az idő rendjét. Most pedig mindent helyre kell hoznia. Az Owen Wilson által alakított Mobius beszervezi őt a rejtélyes TVA-ba, hogy utazzon a történelemben, és javítsa ki az általa elrontott idővonalat. Az egyik legerősebb Marvel-sorozat, ha még nem láttad, érdemes neki adni egy esélyt.
#3

85 A térség  (2015)

(7) (9)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

Amazon Prime Video

A távoli jövőben Josephus Miller nyomozó feladatot kap: meg kell keresnie egy eltűnt örököst - Juliette Andromeda Maot. Küldetését megosztja James Holden kapitánnyal, aki... több»

2015 óta fut nagy sikerrel az Amazon Prime Video sci-fi sorozata, amely immár a hatodik évadját tapossa. Az emberiség benépesítette a Naprendszer nagy részét, a Föld mellett a Marson és a kisbolygóövben is milliárdok élnek. Ám a békés együttélés helyett most a különböző frakciók közti háború fenyeget, amiben egy eltűnt örökösnek, egy űrhajó legénységének és egy nyomozónak is kulcsszerep juthat.
#2

87 Sötét árvák  (2013)

(11) (15)

akció | dráma | sci-fi

Miután Sarah egy metróállomáson végignézi, ahogy egy nő leveszi a kabátját és a cipőjét, majd beugrik a közelgő szerelvény elé, elveszi a rá megszólalásig hasonlító... több»

Összesen öt évadot ért meg a Netflix sci-fi sorozata, de midnenképpen érdemes rá időt szánni. A sztori akár az X-aktákból is származhatna. Sarah egy nap a metróállomáson szembetalálkozik saját magával. Vagy legalábbis egy nővel, aki a legutolsó anyajegyig úgy néz ki mint ő. Csakhogy ez a hasonmás beveti magát a metró alá, csak a ruháját hagyja hátra. Sarah úgy dönt, hogy ellopja a nő személyazonosságát, de ezzel kezdetét veszi egy macska-egér játszma. Mint kiderül, ő és az öngyilkos nő is csupán klónok, akikre vadásznak.
#1

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

A Netflix egyik leghíresebb sci-fi sorozata, amely sokkal inkább egy antológia. Vagyis egymástól igazából független, de valahogy mégis kapcsolódó történetek gyűjteménye. Öt évadot kaptunk belőle, ezek mindegyike az emberi elme és a technológia sötét bugyraiba rántja a nézőt. Nem egy olyan epizód van, ami kimondottan felkavaró tud lenni.