A ma 39 éves Chris Hemsworth-nek van egy "Centr" nevű edzésalkalmazása. Az emberek imádják. Arra ösztönzi előfizetőit, hogy kövessék a táplálkozás, a fitnesz és a test-lélek gyakorlatok holisztikus megközelítését. Ez az alkalmazás a színészt a jobb élet izmos mintapéldányává teszi.

Ez nem a Hemsworth-élmény egyfajta mellékszála, hanem a közéleti személyiségének/média felületekre optializált szerepszemélyiségének egyik központi eleme. Hemsworth olyan egyedülállóan jóképű, cizellált és vonzó, hogy már 2009-ben megkapta Thor szerepét, amikor még senki sem tudta igazán a nevét. Ez a kezdeti benyomás egyszerre alakította és határozta meg markánsan karrierjét. 

Hemsworth Hollywoodban töltött ideje egy diptichon: Egyfelől ott vannak a Marvel Studios erőfeszítései és a cég mindenütt jelenlévő monolittá válása, másfelől pedig az ikonoklasztikus rendezők filmjei, amelyek a kortárs filmművészet határait igyekeznek feszegetni. Az előbbi sikeres, az utóbbi gyakran félreértett, akárcsak maga Hemsworth. Az ausztrál színész olyan előadóművészként tűnt ki, aki élvezi, ha fizikai és érzelmi határait tesztelheti, és közben meglepheti önmagát és a közönséget. Örökké képes a fejlődésre és mindig fejlődik. Ő egyfajta művészi természetű erő ... nem csoda, hogy van egy saját applikációja. Íme, a 15 legjobb Chris Hemsworth-film, rangsorolva. A rangsort a Mafab olvasóinak szavazati alapján állítottuk össze.

#15

50 Blackhat  (2015)

(27) (5)

akció | krimi | thriller

Netflix | TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

Egy férfit szabadlábra helyeznek, hogy segítsen az Egyesült Államok és Kína kormányának elkapni egy rejtélyes cyber bűnözőt. Ezzel megkezdődik az őrült hajsza Chicagótól... több»

Chris Hemsworth minden szempontból hatalmas filmsztár, de a Marvelen kívül a filmjei ritkán voltak sikerfilmek. Ez még Michael Mann Blackhat című filmjére is vonatkozott, ami a közönség számára is tartogathatna némi vonzerőt. Mann a neo-noir mestere, filmjei és tévéműsorai között vannak popkulturális alapművek ("Miami Vice", "Heat", "Ali") és olyan filmek, amelyekben keveredik a blockbuster és az art house ("Collateral"). Mann pontosan az a fajta filmrendező, akivel Chris Hemsworthnek együtt kellene dolgoznia, mivel az ő veleszületett stílusa hidat képez a szférák között, amelyekben a színész mozogni szeretne. Ami meglepő a Blackhatban, az az, hogy ez egy megközelíthetetlen elemekből felépített blockbuster. A Blackhat acélos szemmel nézi a technológiai és a pénzügyi rendszerek összeomlását. Itt nincsenek hősök, akik lecsapnak és megmentik a napot. Van egy Hathaway (Hemsworth) nevű, érdektelen hacker és két kormányzati intézmény, amelyek már a fékevesztett kiberbűnözéstől szenvednek. Ez csak egy része annak, ami a Blackhatot zseniálissá és félreérthetővé teszi: ez egy olyan blockbuster, amely szándékosan teszteli a popcorn-filmek építőköveit.
#14

akció | fantasy | kaland | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Lehetséges volna, hogy miután sikerült legyőzni Thanost, az őrült titánt, megmenteni a fél univerzumot, a Bosszúállók oszlopos tagja, Thor méltatlanná váljon mindarra, amelyet... több»

A Thor: Szerelem és mennydörgés egy 2022-es amerikai szuperhősfilm, a Marvel Cinematic Universe (MCU) 29. filmje. A film rendezője Taika Waititi, a főszerepben természetesen Chris Hemsworth alakítja Thort, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander, Waititi, Russell Crowe és Natalie Portman mellett. A történet szerint Thor megpróbálja megtalálni a belső békét, de vissza kell térnie a tettek mezejére, hogy Valkűrrel (Thompson), Korggal (Waititi) és Jane Fosterrel (Portman) megállítsák Gorrt, az istenek mészárosát (Bale). Fergeteges, pörgős akcióvígjáték, kihagyhatatlan a színész rajongói számára.
#13

60 Pokoli édenkert  (2009)

(12)

misztikus | thriller

Cliff és Cydney mézesheteiket a gyönyörűszép Hawaii tengerpartján készülnek eltölteni, persze nem úgy, mint más pár, a strandon, inkább kalandosan, a vadregényes tájat... több»

A Pokoli édenkert írója és rendezője David Twohy, az 1993-as A szökevény és Vin Diesel Riddick trilógiájának szerzője. Ezek a filmek különböző mértékben kőkemények, de a legkevésbé sem meta-filmek. A Pokoli édenkert viszont igen. Szereplői - a Timothy Olyphant által játszott önjelölt amerikai Jeditől a Steve Zahn által alakított feltörekvő forgatókönyvíróig - arról beszélgetnek, hogy mitől lesz jó egy film, a vörös heringektől a második felvonásbeli fordulatokig. Ha ez zavarosnak hangzik, a kivitelezés sokkal simább, mint papíron. A film három Hawaiin nyaraló párt (Zahn és Milla Jovovich, Olyphant és Kiele Sanchez, Marly Shelton és Chris Hemsworth) követ és belerángatja őket egy klasszikus potboyfilm sűrűjébe. Egy friss házaspárt meggyilkoltak a szigeten. Minden pár gyanúsít minden más párt, és mindegyiknek sötét, nevetséges titkai vannak. A film egyre jobban összecsavarodik, de elejétől a végéig elbűvölő. Ez nagyrészt Olyphantnak és Jovovich-nak köszönhető. Hemsworth a maga részéről műhelymunkát végez azzal a jeges, hűvös agresszióval, amit később, karrierje során tudományos pontossággal alkalmaz majd. A Pokoli édenkert nem tökéletes, de szórakoztató utazás, amire érdemes legalább egyszer beülni.  
#12

dráma | krimi | misztikus | thriller

Disney+

Hét idegen találkozik a sötét múltú El Royale nevű hotelben. Mind a hét vendég maga mögött szeretné hagyni rázós múltját, és mindegyikük számára meg is adatik a... több»

A "Bad Times at the El Royale" a "Cabin in the Woods" folytatásaként megbukott, de Drew Goddard meta-horror blockbustere nem kevesebb, mint egy igazi gamechanger. Egyetlen filmrendezőt arra kérni, hogy egy másik műfajt - nem is beszélve a noirról - kommentáljon és alakítson át, lehetetlen feladat. Ha tehát még nem láttad a Bad Times-t, adunk egy jó tanácsot: felejtsd el, ki készítette. Ha nem tudod, soha ne nézz utána. Koncentrálj inkább Cynthia Ervio sztárszerepére, élvezd a bonyolult és időnként sokkoló cselekményt. Leginkább pedig élvezd Chris Hemsworth-ot. Hemsworth skáláját mindig is alábecsülték, de Billy Lee-ként, a film közmondásos ördögeként minden "színészi izmát" megfeszíti. Lenyűgöző nézni, ahogy Hemsworth a dögösebbnél dögösebb sármját egy valóban hátborzongató szektavezérré alakítja. A karizmatikus és cizellált alakot egyenesen rossz érzettel tölti fel. Az ő alakítása vitathatatlanul a film titkos fegyvere. Mint a legjobb noir filmek, a "Bad Times at The El Royale" is ott marad a nézők emlékezetének egy zugában, a mutatósabb filmek és a rendezőjét híressé tevő filmek árnyékában. Tehát minden ez a film, csak nem kudarc.
#11

71 Thor  (2011)

(66) (91)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Asghar birodalmában végre beköszöntött a béke, az uralkodó fia, Thor azonban alkalmatlan a trón elfoglalására. Bár a harcok során bizonyította rátermettségét, arroganciája... több»

A Thor nem a legjobb Marvel-film, de a legfontosabb. Vegyük csak figyelembe! Tony Stark (Robert Downey Jr.), amikor először látja Thort (Chris Hemsworth), megjegyzi: "Shakespeare a parkban? Tudja anyád, hogy a függönyét viseled?". Ennek csak azért van értelme, mert a Thor rendezője Kenneth Branagh, aki annyira szereti Shakespeare-t, hogy hat darabját vitte filmvászonra. Branagh a Thort színházzá változtatja. Látványossága közepes, de családi drámája megfelelően grandiózus és kitűnő. A Thor és Loki közötti testvéri rivalizálás sokkal inkább Edgar és Edmund a Lear királyból, mint a Trónok harca. Az ő dinamikájuk, amelyet a csodálat és a féltékenység egyaránt jellemez, az MCU Végtelen Saga alapkövévé válik, akárcsak az apai örökség témája, amely Odin és fiai között játszódik le. A Vasember szórakoztatóvá teszi az MCU-t, de a Thor súlyt ad neki. Az MCU-nak Chris Hemsworth-ot is ad. Több mint egy évtizeddel a Thor után nehéz túlbecsülni, amit Hemsworth a mennydörgés isteneként elért. Hemsworth globálisan ismeretlen volt, amikor megkapta Thor szerepét, és az a gyorsaság, amivel ez a film ismertté tette, megalkotta az A-listás szereplés tervét.
#10

71 Ház az erdő mélyén  (2012)

(50) (11)

horror | szatíra

Cinego

Öt egyetemista srác úgy dönt, hogy egy vidéki házikóban tombolják ki magukat egy hétvége erejéig. Az éjszaka azonban egy rémálommá válik, amikor félelmetes természetfeletti... több»

A "csavaros" film anno a Hatodik érzék nyomán született újjá. A legnagyobb csavar azonban az az ötlet, amely Drew Goddard Kunyhó az erdőben című filmjét egy nagyon jó, eléggé ismerős horrorfilmből egy igazi klasszikussá változtatja. A Ház az erdő mélyén egy horrorfilm azoknak, akik szeretik a horrorfilmek ketyegését. Egy átjárófilm azoknak a nézőknek, akik nem értik. Ha az űrbe sugároznák, van rá esély, hogy az idegen kultúrák jobban megértenék az emberiséget, és aztán elindulnának a Föld felé, hogy kikölcsönözzék a Ragyogást, a Pokolgépet és még sok mást. Ha úgy tűnik, mintha a "Cabin in the Woods " cselekményét nem akarnánk igazán feltárni, az azért van, mert azokat a legjobb vakon, kontextus nélkül megtapasztalni. Csak annyit kell tudni, hogy öt egyetemista diákról szól, akik egy hétvégét töltenek egy faházban, amikor a dolgok horrorba fordulnak. Aztán bekövetkezik a csavar, majd a legmeglepőbb csavar: a Goddard filmjét átalakító konvenció megerősíti a főszereplők emberségét, miközben a műfajhoz írt szerelmeslevéllé válik, amely egyben a szabad akarat kiváló vizsgálata is. Váltsatok minél előbb jegyet ebbe a kabinba.
#9

75 12 katona  (2018)

(18) (9)

akció | dráma | háborús | történelmi

Speciális egységekből és a CIA ügynökeiből álló alakulatot vezényelnek Afganisztánba, hogy a 2001. szeptember 11-i támadások után kiiktassák a merényletekért felelős... több»

Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Pena és a lovas katonák nem egy jó film összetevői. Pedig kellene, és ez a 12 katona veszte. Papíron Nicolai Fuglsig rendező története egy különleges alakulatról, amely paripákon lovagolva szedte le a tálibokat, úgy szól, mint egy menő film. A gyakorlatban azonban klisékkel teli. A forgatókönyv túlságosan is harsány, és minden egyes párbeszédsor vagy túl-, vagy alultervezett. Aki nagyszerűségre számít, az csalódni fog. Ennek ellenére, ha nulla elvárással ülünk le a 12 katona elé, az élvezetek bőségesek lesznek. A csatajelenetek lendületesek, egyformán gyökereznek a háborús filmekben és a neo-nyugati díszletekben. Hemsworth jó és erős a különleges erők parancsnokaként, de Shannon, Pena és - a valahogy még mindig alulértékelt - Trevante Rhodes ("Holdfény", "A ragadozó") jobbak. Végeredményben a 12 katona szolid, és tekintve, hogy Chris Hemsworth filmográfiája a filmes hullámvölgyek tanulmánya, ez az egyszerű, de szolid belépő megérdemel némi dicséretet.  
#8

77 Thor: Ragnarök  (2017)

(62) (42)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a... több»

A Thor: Ragnarök csodálatra méltó és emlékezetes a gonzó humorérzéke miatt, de tisztázzunk valamit: ez a legradikálisabb Marvel-film is. Taika Waititi a Ragnarök révén egy történetet mesél el arról, hogy az egyik kultúra eltemeti a másikat, és hogy a megoldás nem a reintegráció, hanem az egész felégetése és az újrakezdés. Nem lehet megmenteni a földet, ha vér van a talajban. Ez a tüzes gondolat áll a film középpontjában, amelyben emlékezetes módon egy karakter azt kiabálja, hogy "Húzz el, űrszellem!", és rögtönzött monológokat mond arról, hogy Loki nyolcéves korában kígyóvá változott. Ez teszi különlegessé a Ragnarököt. Waititi érti, hogy a vígjáték egyszerre lehet dühös és vidám. Thor elveszíti az egyik szemét. Jeff Goldblumnak van egy orgiás űrhajója. Mindegyik elem ide tartozik, és mind csodálatos. Ha a képregényfilmek azzal fenyegetnek, hogy minden egyes megjelenéssel egyre homogénebbé válnak, a Ragnarök egy útmutató a frissesség megőrzéséhez. Néha fel kell égetni a szabálykönyvet, és újrakezdeni.
#7

78 A tenger szívében  (2015)

(26) (5)

akció | dráma | életrajzi | kaland | történelmi

1820-ban egy bálnavadász hajó legénységének egy óriási ámbráscettel kell szembenéznie. A hajó zátonyra fut, a legénység tagjainak pedig több ezer mérföldre otthonuktól meg... több»

Könnyű elfelejteni, hogy A tenger szívében Ron Howard filmje. Az igazsághoz tartozik, hogy nehéz meghatározni, mitől lesz egy Ron Howard-film egyedi. Howard olyan sűrű és változatos életrajzot tudhat magáénak, amely tartalmaz elcsépelt romantikus vígjátékokat, alulértékelt thrillereket ("Váltságdíj") és kőkemény klasszikusokat ("Apollo 13", "Willow"). Kétszer dolgozott együtt Chris Hemsworth-szel is. A tenger szívében Nathanial Philbrick 2000-ben megjelent, azonos című könyvét adaptálja, hogy feltárja a valós eseményeket, amelyek Herman Melville Moby Dickjét ihlették. Ennek megfelelően a film a régi vágású mesterség kisebb csodája, vizuálisan pompás. Ugyanakkor szörnyű a tempója és tele van klisékkel. Hemsworth, Cillian Murphy, Benjamin Walker és a Pókember előtti Tom Holland nem sokat tud kezdeni a vékony alapanyaggal. Ez egy olyan film, amely egy bárban némán játszódna, képei minden egyes pillantásnál lenyűgözőek, történetét pedig jobb, ha a tengeren hagyjuk. Könnyű elfelejteni, hogy ez egyáltalán film. 
#6

80 Bosszúállók  (2012)

(223) (42)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Sosem látott veszély fenyegeti a földet, ezért Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. vezetője összehívja a a szuperhős csapatot, a Bosszúállókat, hogy megmentsék a világot a végső... több»

Minél tovább tart a Marvel monolitikus filmes kísérlete, annál csodálatosabbnak tűnnek a legjobb filmjei. Még egy olyan film, mint a Doctor Strange az őrület multiverzumában, ami összetéveszthetetlenül Sam Raimi munkája, olyan, mintha Raimi trójai falóként egy Evil Dead folytatást csempészne a negyedik fázisba. Az MCU minden egyes új belépéssel megpróbálja felülmúlni és újra feltalálni magát, hogy Hollywood csúcsán maradjon. A Bosszúállókban ezzel szemben a képregények, a tévé és a blockbuster mozi klasszikus konvencióit akarja felhasználni, hogy az összegükből egy vadonatúj keveréket csináljon. Senki sem volt felkészülve arra, amit a Bosszúállók hozott. Több stúdió és IP-konglomerátum is megpróbálta lemásolni a formulát (RIP Dark Universe), de senkinek sem sikerült. A karakterek és hangok ütközése még mindig frissnek hat, egy évtizeddel a történtek után is. Ez egy minden idők legjobbjai közül. "A Bosszúállók nem meglepő módon az a film is, amely Chris Hemsworth-t igazán Thorrá teszi. Kiélezi a karakter humorérzékét, miközben a családi dráma - amely kevésbé a fő attrakció, mint a Branagh-féle Thor-ban volt - rövid, de tartalmas részletekben jobban érvényesül. Ha Hemsworth első megjelenése elhitette veled, hogy az északi isten létezik, a Bosszúállók meggyőz arról, hogy ő egy szuperhős. Ez valóban csodás.
#5

akció

Netflix

Egy képzett zsoldos, Tyler Rake élete legnagyobb és legveszélyesebb kihívása előtt áll: ki kell menekítenie egy drogbáró elrabolt fiát Bangladesben. Megkezdődik a versenyfutás... több»

Az Extraction második felében van egy harcjelenet, ahol a bérgyilkos Tyler Rake (Chris Hemsworth) egy zsoldos utcagyerekekből álló bandával harcol. A srácok nem húzzák az időt, ahogyan a film maga sem. Ezeket a fiatalokat leszúrják, kocsiajtókon csapják át, és motorok zúzzák össze őket. Ez egy félelmetes és mélyen felkavaró jelenet. Egyúttal lakmuszpapír is, hogy mennyire élvezed Sam Hargrave zord akciófilmjét, amelyet 2020-ban azonnali rajongással mutattak be a Netflixen. Sok szempontból az Extraction a legsikeresebb Chris Hemsworth-film, amit nem a Marvel készített, és a legerősebb bővítése énmárkájának. Tyler Rake a végletekig hidegvérű és nihilista. Rake nem is annyira megöli támadóit, mint inkább kegyetlenül elbánik velük: egy névtelen rosszfiútól, egy gereblye segítségével szabadul meg, egyenesen a szemén keresztül. A film azonnal feltűnt az egyfelvételes akciójelenetekkel és a kegyetlen erőszakkal. Ennél sokkal többről nem is beszélhetünk. Minden olyan jelenet, amely nem tartalmaz valamilyen harcot, laposra sikeredik, de a harc a film nagyágyúja, és A kimenekítés nem is titkolja ezt.
#4

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

Nehéz kritizálni a Bosszúállók: Végjátékot, és még nehezebb filmként gondolni rá. Ha a film nem is jutalmazza meg azokat a nézőket, akik erre *és* az ABC Agent Carterjére jöttek el, de lerázza a cinizmust az IP-vezérelt blockbusterekről. Sok film próbálja újraalkotni a homokozóban a játszó gyerekkori életérzést, de a Bosszúállók: Végjáték valóban meg is teszi ezt. Ez egy szédítő teljesítmény, és vagy az első képkockától kezdve benne vagy, vagy nem. Azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy Chris Hemsworth mennyire fontos szerepet játszik abban, hogy a Végjáték működjön. Rengeteg intelligens írás született már Thor ívének magaslatairól és problémás mélypontjairól, de ez utóbbi semmiképpen sem Hemsworth-ön múlik. Ő egy vicces, koncentrált és csendesen ősi portrét ad a poszttraumás stressz-szindrómáról. Ha nem így tenne, ezeket a mélypontokat könnyebb lenne figyelmen kívül hagyni. Az ő munkája (és igazából a Bosszúállók: Végjáték minden alakítása) emlékeztet arra, hogy az MCU nem is olyan titkos fegyvere a színészeik. Nem véletlenül végződik az ő aláírásukkal.  
#3

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A Bosszúállóknak és a Földnek egy minden korábbinál nagyobb fenyegetéssel kell szembenézniük, egy új veszedelemmel, mely a kozmikus árnyékból emelkedik ki, Thanosszal, akinek... több»

A Marvel Végtelenség-saga epikus hattyúdala annyira tele van látványossággal és bombasztikus pillanatokkal, hogy az ember azt hiszi, Kevin Fiege minden másodpercét megtervezte. A nyitó pillanattól kezdve, amikor Thanos (Josh Brolin) Thor szeme láttára fojtja meg Lokit (Tom Hiddleston)...! Thor megérkezése a wakandai csatatérre minden idők legemlékezetesebb Marvel-pillanatai közé tartozik, ahogy az is, ahogy megpróbálja elpusztítani a Titánról származó hadurat. A Végtelen háború legmaradandóbb pillanata és az, hogy annyira maradandóvá vált - Thanos csettintése, amikor a nézők szeme láttára porrá zúzza a fél világ lakosságát és hőseit - a közönség addigi előismeretein múlik. A Végjáték valahogy nem esik olyan gyakran ebbe a csapdába. Fájdalmas beismerni, hogy ez és a Végtelen háború nincsenek egyensúlyban (ahogyan mindennek lennie kellene), de nincs olyan világ, amelyben ez így lenne, sem ebben, sem bármelyik multiverzumban.
#2

85 Star Trek  (2009)

(50) (11)

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime

Az iowai farmerfiú, Kirk, és a félig ember, félig vulkáni Spock nem is különbözhetnének jobban. A feszültság csak egyre nő, amikor az egész Föderációt elpusztítani vágyó... több»

Hemsworth munkája sok szempontból megtestesíti azt, ami J.J. Abrams Star Trekjét olyan csodálatosá teszi: az emberségét. Az első próbálkozása minden, csak nem egy zord reboot vagy egy dicsőített kísérlet arra, hogy egy "régi" franchise-t "menővé" tegyen. Ehelyett a Star Trek inkább azt hangsúlyozza, ami az eredeti karaktereket olyan szerethetővé teszi, kiemelve azokat a jegyeket, amelyek soha nem kapták meg a nekik járó szerepet. Chekov túláradó lendületét a néhai Anton Yelchin kiválóan valósítja meg. Chris Pine pedig lényegre tör a pimasz, de sebzett és jószándékú vakmerőségben, ami James T. Kirket azzá a kapitánnyá teszi, aki. Eric Bana Neroja pedig egy olyan gonosztevő, akinek célja van, és akinek az ívén olyan társadalmi kommentár jelenik meg, amely mindig is a Star Trek-franchise szívének egyik ütőere volt. A Star Trek J.J. Abramsszel vagy nélküle is új életre kelt volna, de vele az évszázad egyik legkönnyebb popcorn-moziját hozta.
#1

88 Hajsza a győzelemért  (2013)

(115) (20)

akció | dráma | életrajzi | sportfilm

TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia... több»

Egy 1970-es években játszódó filmhez képest a "Rush"(magyarul: Hajsza a győzelemért) figyelemre méltóan megelőzte korát. Ron Howard üdítő sportfilmje a Forma-1-es autóversenyzés dicsőséges napjait meghatározó rivalizálásról készült. A főszerepekben Chris Hemsworth és Daniel Brühl a rivális versenyzőket alakítja. 2013-ban a Forma-1 elfeledett márka volt, mára azonban globális jelenséggé vált, köszönhetően a hihetetlen versenyzők feltörekvő osztályának és a Netflix "Drive To Survive" című dokudrámájának. A forgatókönyv az Oscar-jelölt Peter Morgan jóvoltából készült, aki korábban Howarddal a nagyszerű "Frost/Nixon"-t készítette, így a "Rush"-ban minden arra van kihegyezve, hogy stílusosan célba érjen. Ami figyelemre méltó, az az, hogy a "Rush" a lényegre tapint: mi az, amiért az autóversenyzés lenyűgöző, és amiért egyáltalán sportot nézünk. A film középső részében Niki Lauda (Brühl) nászúton van, és egy pihentető nap után az óceánt bámulja. Felesége, Marlene (Alexandra Maria Lara) megkérdezi tőle, hogy mi a baj. Niki válasza csodálatos és dermesztő: "A boldogság az ellenség. Elgyengít téged. Hirtelen van mit veszítened". A legtöbb sportfilm gőzerővel halad a diadal pillanatáig. A "Rush" azt a kérdést teszi fel, hogy miért van szükség egyáltalán a diadalra, és miért katartikus látni, ahogy egy autó áthalad a célvonalon. Az embereknek szükségük van arra, hogy más emberek törekvését lássák, és hogy emlékeztessék őket az elégedetlenségükre, az álmaikra és a vágyaikra. A "Rush" egy kiváló emlékeztető.