Ma ünnepli 55. születésnapját Mark Ruffalo (karrierjét képes formában vettük végig a galériánkban), akit a legtöbben valószínűleg Hulk szerepében ismerhettek meg az elmúlt években, a színész azonban számos nagyszerű alakítással büszkélkedhet. Ez alkalomból szeretnénk köszönteni őt, egy rövid listában pedig össze is gyűjtöttük a legjobb filmjeit, amelyekre érdemes rákattanni.

Mark Ruffalo 1967. november 22-én született Kenoshában, az Egyesült Államokban, fodrásznő és szobafestő gyermekeként. Olasz és kanadai francia felmenőkkel rendelkezik. Virginia Beach-en, San Diegóban majd Los Angelesben töltötte gyerekkori éveit. A Stella Adler Conservatoryn végezte tanulmányait, majd az Opheus Theatre Company egyik alapító tagja volt. A színjátszás mellett pultosként kereste kenyerét.

Rövidesen kisebb szerepeket is kapott filmekben: 1996-ban a Dr. Halálban, majd a Széf fiúkben és az 54-ban (1998) is feltűnt. Kenneth Lonergannel való találkozása indította el a siker útján, az író számos sikeres darabjában szerepet kapott, majd a könyvén alapuló Számíthatsz rám-ban (2000) hívta fel magára a szakma figyelmét. Már ekkor a fiatal Marlon Brandohoz hasonlították.

Ettől kezdve már jelentősebb szerepeket is kapott. Játszott az XX/XY (2002) című romantikus drámában, Jane Campion Nyílt sebjében (2003) Meg Ryan oldalán, vagy Michel Gondry kultikus, Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) című filmjében. A Michael Mann rendezésében készült Collateral - A halál záloga (2004) című sikeres thrillerben drogfüggő nyomozót alakított, majd Zodiákusban (2007), David Fincher bűnügyi drámájában szintén nyomozó szerepében láthattuk.

A 2008-as év igen sikekesnek mondható Ruffalo számára: a The Brothers Bloom (2008) című filmben Adrien Brodyval és Rachel Weisz-szel alkottak triót, de a Saramago-adaptációban, a Vakságban is meggyőző alakítását nyújtott Julianne Moore oldalán. 2010-ben újabb sikerkes filmekben láthattuk: a Martin Scorsese rendezésében készült Viharszigetben, valamint az Oscar-díjas A gyerekek jól vannakban is szerepet kapott, utóbbiban ismét alkalma volt együtt dolgozni Julianne Moore-ral és Annette Beninggel. Alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra jelölték. A Marvel szuperprodukciójában, a Bosszúállókban (2012) a zöld behemótot, Hulkot alakította. Rendezőként sikeresen debütált a Gyógyító érintés (2011) című filmjével, mely a Sundance Filmfesztiválon a zsűri különdíját is elnyerte.

Ruffalo 2000 óta házas, felesége Sunrise Coigney színésznő, akitől három gyermeke született.  A továbbiakban az MCU oszlopos tagjaként ismerhette őt a szélesebb nézőközönség, tovbbi áttörést karrierjében azonban a Szemfényvesztők, illetve annak folytatása hozta meg számára. Ennél komolyabb szakmai sikert ért el a 2015-ben megjelent Spotlight: Egy nyomozás részlete című produkcióban nyújtott alakításával, amelyért BAFTA- és Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó kategóriában. 2019-ben a Sötét vizeken, 2020-ban az Ez minden, amit tudok című produkciókban szerepelt, ez utóbbiért Emmy- és Golden Globe-díjra is jelölték, míg a közelmúltban a Netflix sci-fijében, Az Adam-projektben játszott Ryan Reynolds oldalán.

#10

dráma | krimi | thriller

SkyShowtime

Max már tizenkét éve dolgozik taxisofőrként. Napjai egyhangúak, mindennap új emberek arcát látja a visszapillantó tükörben, és amilyen gyorsan kapcsolatba kerül velük,... több»

#9

80 A fegyverek szava  (2002)

(9)

akció | dráma | háborús

Két amerikai tengerészgyalogost a második világháborúban a navajo tengerészgyalogosok védelmére osztanak be, akik anyanyelvüket feltörhetetlen rádiókódként használják. több»

#8

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A Bosszúállóknak és a Földnek egy minden korábbinál nagyobb fenyegetéssel kell szembenézniük, egy új veszedelemmel, mely a kozmikus árnyékból emelkedik ki, Thanosszal, akinek... több»

#7

84 Sötét vizeken  (2019)

(24) (12)

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

Telekom TVGO

Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú... több»

#6

84 Zodiákus  (2007)

(56) (32)

dráma | krimi | misztikus | thriller

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a... több»

#5

84 Cserbenhagyás  (2007)

(4) (1)

dráma | krimi | thriller

Büszkén és boldogan feszít a Learner család a kisfiúk, Josh hangversenyén. Hazafelé menet betérnek a Reservation Roadon lévő benzinkút melletti pihenőbe. Ugyancsak hazafelé... több»

#4

dráma | életrajzi | krimi

Netflix

A Boston Globe új főszerkesztőt kap, aki azonnal mozgósítani kezdi a lap újságíróit. Feladatul tűzi ki a firkászoknak, hogy derítsenek fel egy korábbi esetet, mely során... több»

#3

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

#2

86 Szemfényvesztők  (2013)

(114) (8)

krimi | misztikus | thriller

Egy csapat illuzionista esélyt kap arra, hogy olyan előadással és trükkökkel kápráztassák el a nézőket, amelyeket még senki sem látott. Első nagy dobásuk során kirabolnak egy... több»

#1

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»