2021.06.20   olvasottság: 4127x   szerző: GGS   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Amióta filmipar létezik, a filmkészítők előszeretettel vizionálgatnak az emberiségi jövőjéről. Így születhetett meg a sci-fi műfaj, amely az elmúlt bő száz évben megszámlálhatatlanul sok alkotással gyarapodott. Ezek között akadnak igazi klasszikusok és persze rengeteg felejthető alkotás is. Hogy melyik film melyik táborba tartozik, az mindig szubjektív megítélés kérdése, ahogyan a különféle toplisták is.

Minden idők legjobb sci-fijei az Esquire magazin szerint

Az Equire magazin mégis megpróbálta összeállítani minden idők legjobb sci-fi mozijainak listáját. Ennek tartalmával lehet vitatkozni, de az tény, hogy az alábbi toplistán szereplő alkotások egytől egyig meghatározóak voltak a maguk idejében valamiért. Éppen ezért nem is feltétlenül a sorrend a lényeg, hanem maguk, a filmek.

A listán teljesen megérdemelten olyan kultikus produkciók is helyet kaptak, mint a Szárnyas fejvadász vagy a 2001: Űrodüsszeia, de ott a helye minden idők egyik legjobb akciófilmjének, a Terminator 2-nek, a Mátrixnak és persze a Star Warsnak is. Ha a sci-fi és a horror zsánerének közös filmes nevezőjét keressük, valószínűleg mindenkinek A nyolcadik utas: A halál jut az eszébe, ha pedig a 2010-es évek filmtermését nézzük, Christopher Nolan Eredet című produkciója aligha vitatható választás. De mindez persze csak a jéghegy csúcsa, görgessetek, és mutatunk 17 kihagyhatatlan sci-fit, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer megnéznie.