2021.01.13   szerző: Norbert93   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Volt miből válogatni. Ikonikus filmek hadán hagyta névjegyét a mester, éppen ezért az általam legjobb és legnagyobb hatásúnak tartott filmjeit válogattam össze, szigorúan azzal a kritériummal, hogy Spielberg a rendezője is volt a filmeknek, nem csak producere vagy írója. Következzenek azok a filmek (persze ezeken felül még rengeteg más rendezői munkája is jelen van a félreértések elkerülése végett), amelyek a maguk nemében átformálták a világot, mert ha valakire, akkor rá lehetett mondani, hogy átalakította a filmezés világát (többször)!

#10

családi | sci-fi

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves... több»

Spielberg annyiféle műfajban aratott sikert rendezőként, íróként és producerként, s ez alól a gyerekfilm sem kivétel. Az E. T. egy kedves, aranyos, de néhol komoly és mondanivalóval rendelkező film. Egyedisége a klasszikusok sorába emelte.
#9

dráma | kaland | sci-fi

A 21. század közepén az emberek életét mesterséges intelligenciával ellátott gépek teszik boldogabbá. A legújabb fejlesztés már érzelmekkel lát el bizonyos... több»

Több könyv, film vagy értékelés foglalkozott már magával a mesterséges intelligenciával, de ezidáig senki sem vitt vászonra egy olyan történetet, ahol a robot nem pusztítani vagy uralkodni szeretett volna az emberiség felett, hanem, mint egy hűséges és érzékeny, út szélén hagyott kutya, visszavágyna gazdája (jelenet esetleg a vélt édesanyja) után. Elgondolkodtató és szomorú film egy magára hagyott, eldobott ártatlan lélekről, amelynek talán nincs is lelke.
#8

akció | krimi | misztikus

A jövő Amerikája békésebb lesz egy különleges telepatikus lényeket alkalmazó rendőri egységnek köszönhetően. Az elkövetőket már a bűncselekmény elkövetése... több»

Egyike a legizgalmasabb, legelgondolkodtatóbb sci-fiknek, és éppen ezért olyan sikeres (már-már közhelyesen legendás) rendező Spielberg, mert a lebilincselő látvány, a kiválóan megkoreografált akciójelenetek, a jól felépített karakterek mellett morális üzenetet is tud közvetíteni a nézők irányába.
#7

akció | kaland | sci-fi

2044-ben az egész világot behálózó, virtuális valóságon alapuló játék, az Oasis nyújt menedéket azoknak, akik a sivár hétköznapokból menekülni szeretnének. Az Oasisben a... több»

A látványvilág, a videojátékok és az easter eggek Mekkája. A modern látványfilmek egyik legösszerakottabb darabja, ami egyszerű karaktereivel, határtalan szabadságot nyújtó világával és lebilincselő látványával magával ragadja a nézőt az OASIS-be. Tősgyökeres Spielberg fanok talán kicsit soknak vagy elrugaszkodottnak találhatják a rendező eddigi munkáihoz képest, de mint tudjuk, az öreg minél több stílusban igyekszik lerakni a névjegyét.
#6

87 Cápa  (1975)

dráma | kaland | thriller

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

A film, amely évtizedekre rettegésben tartotta a part menti vizekben fürdőző galeofóbiásokat, vagy még inkább megteremtette magát a cápától való félelmet, s nem utolsósorban stílust teremtett.
#5

akció | kaland

Indiana Jones egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy... több»

Maga a nagybetűs kalandfilm. Ikonikus, sőt legendás karaktert teremtett, és konkrétan a kalandfilm egy alfajának megteremtője, vagy legalábbis a kincskereső kalandfilmek zászlóshajója. Igazság szerint a második és harmadik felvonás is szerepelhetne a listán, de annak kurtasága miatt egy filmként kerül megemlítésre.
#4

dráma | háborús

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon... több»

Egy újabb ikonikus film, ami Spielberg nagy filmjeihez híven meghódítja a maga kategóriáját, és ezzel előlép az egyik legismertebb modern háborús filmmé. Lebilincselő, realisztikus és nyers képi világával méltán foglalja el előkelő helyét a világháborús filmek hosszú sorában.
#3

dráma | életrajzi | krimi

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a... több»

Briliáns, és nagy részben igaz történet egy ikonikus macska-egér harcról, melynek két fő karakterét korunk egyik legkiválóbb férfiszínészei keltik életre korunk egyik legkiválóbb rendezője irányítása alatt.
#2

akció | kaland | sci-fi

John Hammond, a vállalkozó kedvû excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérbõl újraalkotja az õslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt... több»

Mindazok ellenére, hogy egy 90-es évekbeli látványfilm/blockbuster, a mai napig egy klasszikus, időtlen alkotás. Olyan kidolgozott és kézzelfogható lényeket hozott el, és olyan megoldásokkal, amelyeket a modern (élettelen) CGI technológia meg sem tud közelíteni.
#1

dráma | életrajzi | történelmi

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat.... több»

Megszámlálhatatlanul sok holokausztfilm közül (melyek nem elhanyagolható része hatás- és Oscar-díj vadász célzattal készült) messze kiemelkedik a Schindler listája c. film, ami mind cselekményében, mind karaktereiben, mind képi és zenei világában felülmúlja a hasonló témájú filmeket, és egy örök, klasszikus darabbá emeli.