TOP15 - Minden idők legjobb háborús filmjei

Jövő héten debütál Clint Eastwood 6 Oscar-díjra jelölt háborús drámája, az Amerikai mesterlövész. Ennek kapcsán hétvégi toplistánkban ezúttal a háborús műfaj általunk legjobbnak ítélt alkotásait rangsoroljuk.

1. Apokalipszis most

A saigoni CIA azt a parancsot adja Williard kapitánynak, hogy szabaduljon meg egy őrült ezredestől, aki magánháborúba kezdett, miután felállította saját seregét és kiépítette hatalmát. Williard útja a háborús zónában egyre inkább egy rémálomhoz kezd hasonlítani…

Azt tudtad, hogy...?

Francis Ford Coppola annyira hitt a filmjében, hogy több millió dollárt fektetett bele a saját pénzéből, amikor már messze meghaladták a büdzsét. Annyira eladósodott, hogy éveken keresztül kellett bérért dolgoznia más projektekben, hogy rendezze az anyagi helyzetét.

2. The Dam Busters

A britek elkeseredetten küzdenek azért, hogy lerövidíthessék a második világháborút. A katonai vezetők merész tervet eszelnek ki: rajtaütést terveznek a német hadiipar központja ellen. A feladat eleinte lehetetlennek tűnik, mígnem egy brit tudós feltalál egy zseniális fegyvert, mely képes lehet elpusztítani a célpontot.

Azt tudtad, hogy...?

A filmben látható bombák nem feleltek meg a valóságnak, ugyanis akkoriban a bombák külleme hadititok volt.

 3. Szentjánosbogarak sírja

A Chihiro Szellemországban és A vándorló palota alkotói ezúttal egy szívszorító, igaz történetet tárnak elénk, amely két testvérpár megpróbáltatásait kíséri végig a második világháború végén Japánban. A háborútól sújtott országban Szeita és kishúga, Szecukó egy bombázás következtében elveszítik édesanyjukat. Apjuk, aki egy hadihajón szolgál, nem tud a segítségükre sietni. Nagynénjükhöz kerülnek, akiben azonban nem bíznak. Miközben a világ pokollá válik körülöttük, csak egymásra számíthatnak.

Azt tudtad, hogy...?

A rendező, Isao Takahata volt az egyetlen a stábban, aki valóban átélte a bombázásokat.

4. A tengeralattjáró

A második világháború idején 1941-ben egy tengeralattjáró legénységének sorsát követjük nyomon, akik egy meghibásodás folytán az óceán aljára süllyednek, és a túlélésért minden technikai és szellemi képességüket latba kell vetniük. Csak magukra számíthatnak. Nem működik a rádió, nincs, aki megmentse őket, ráadásul a felszínen is csak az ellenséges erők várnának rájuk.

Azt tudat, hogy...?

A filmhez épített tengeralattjáró modelleket az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóiban is felhasználták

5. Jöjj és lásd!

A film története a belorusz mocsárvidéken játszódik, főszerelője a fiatal parasztlegény, Flera, aki miután talál egy puskát, csatlakozik a partizánokhoz a világháború kellős közepén, és bár a gazdasági szakaszhoz osztják be, olyan események átélője lesz, melyek során a szenvedés elképzelhetetlen formáit éli át.

Azt tudtad, hogy...?

A film forgatásán éles, megtöltött fegyvereket is használtak.

6. A szarvasvadász

Nick (Christopher Walken), Mike (Robert De Niro) és Steven (John Savage) a Vietnám háborúba indul. Bevonulásuk előtt Steven még megnősül, és az esküvő lezárásaként még egyszer elmennek vadászni a hegyekbe. Michael, Nick és Steven fogságba esnek, és különféle kínzásoknak vetik alá őket a vietkongok. Kimenekítik őket a fogságból, de csak Mike tud mentálisan felépülni, a többiek a szörnyűségek foglyai maradnak.

Azt tudtad, hogy...?

Michael Cimino győzte meg Christopher Walkent, hogy a jelenet forgatása alatt köpje arcon Robert De Nirot, aki, mint az a reakcióiból is látszik, teljesen ledöbbent. Később annyira felhúzta magát, hogy majdnem otthagyta a forgatást. Cimino később azt nyilatkozta Walkenről, hogy "bátor ember". De Niro többször is elmondta, hogy ez volt karrierje legmegterhelőbb szerepe.

7. Híd a Kwai folyón

Javában dúl a második világháború, és a Csendes-óceáni fronton brit hadifoglyok egy csapata nehéz döntés előtt áll. A japánok velük építtetnék fel a stratégiai szempontból jelentős hidat a Kwai folyó felett. A híd nagy előnyhöz juttatná az ellenséges japánokat, és sok bajtársuk halálát okozhatná. Egyesek úgy vélik, meg kell akadályozni, hogy a híd felépüljön, míg mások inkább engedelmeskednének.

Azt tudtad, hogy...?

A valódi hidat 100 000 besorozott ázsiai munkás építette, és 12 ezer hadifogoly halt meg a munkálatok közben. A híd 250 000 dollárba került. Már azelőtt elkezdték építeni, hogy bármelyik szereplőt leszerződtették volna

8. Acéllövedék

Stanley Kubrick filmje a brutális vérengzés és a nyers erőszak erőteljes feldolgozása. A történet a vietnámi háborúban küzdő katonák sorsát mutatja be, ahogy lassan elvesztik emberi mivoltukat, és már csak a gyilkolás élteti őket. A kiképzőtáborban a kegyetlen őrmester csakis háborús alapanyagot lát a bakákban.

Azt tudtad, hogy...?

R. Lee Ermey elsősorban azért kapta meg a szerepet, mert szerinte azok a színészek, akiket beválogattak, nem voltak elég dörzsöltek. A színész odament a rendezőhöz, és maga kérte a szerepet, aki visszautasította. Ekkor R. Lee Ermey arra utasította, hogy álljon fel, ha hozzá beszélnek, és ő így is tett. Ennél jobb demonstráció nem is kellett arra, hogy alkalmas lesz a szerepre.

9. A dicsőség ösvényei

A németek Párizs felé közelítenek, már csak 28 km-re vannak, amikor a front megmerevedett. A francia és a német sereg bonyolult lövészárok járatokat alakított ki. A közkatonák ebben a hangyavárban küszködnek az apró győzelmekért. Mireau tábornok (George Macready) lehetetlen feladatot kap a feletteseitől: be kell venniük a német árkokat. Dax ezredes (Kirk Douglas) nem ért egyet a paranccsal, de végül lefogadja. A rohamozó franciák azonban hamar visszavonulót fújnak, mert túl nagyok a veszteségek. Broulard tábornok (Adolphe Menjou) azt a parancsot adja, hogy lőjenek a visszavonuló katonákra, ám a tüzérparancsnok ezt megtagadja. A vezérkari tábornokok felelősségre vonják a visszavonuló ezredet, s elrettentő példaként több száz közkatona kivégzését rendelik el. Dax ezredes kiáll a közkatonákért, azt kéri, hogy egyedül őt vonják felelősségre.

Azt tudtad, hogy...?

A nagy csatjelenethez egy 4 négyzetkilométeres legelőt béreltek ki, amit hatvan ember ásott három hétig, hogy elkészüljenek a lövészárkokkal.

10. Nyugaton a helyzet változatlan

A világhírű német regényíró, Erich Maria Remarque önként jelentkezett katonának az I. világháborúba, és ott szerzett - egész életét meghatározó - élményeit a Nyugaton a helyzet változatlan címmel 1929-ben megjelent és világsikert aratott regényében foglalta össze: a gimnáziumból épphogy kikerülő, fiatal nemzedék szemszögéből mutatja be a háború nyomorúságát és az emberekre gyakorolt iszonyú hatását. Hazafias lelkesedéssel vonul az iskolapadból a csatatérre a megtévesztett német ifjúság, hogy aztán rádöbbenjen, mennyire nincs köze az értelmetlen öldöklésnek az eszményekhez. A lövészárok-háború mindmáig egyik leghitelesebb és legmegrázóbb ábrázolását Eizenstein "kitűnő doktori munkának" nevezte, s Oscar-díjjal jutalmazták. Azóta is filmtörténeti klasszikus ez a mesteri korai hangosfilm.

Azt tudtad, hogy...?

Ezt volt az első olyan háborús hangosfilm, mely Oscar-díjat nyert.

11. A szakasz

Chris Taylor (Charlie Sheen) lelkes önkéntesként jelentkezik a hadsereghez, hogy harcba szállhasson hazájáért, és Vietnám felszabadításáért. Chrisnek azonban rá kell döbbennie, hogy nagyon naivan és idealistán gondolt a hadviselésre, és a lelkes amerikai katona képe egészen másként fest testközelből. A katonáknak nemcsak a vietkongokkal, de önmagukkal és egymással is meg kell küzdeniük a túlélésért cserébe.

Azt tudtad, hogy...?

Oliver Stone a forgatókönyv első változatát 1971-ben készítette el, és rögtön elküldte Jim Morrisonnak abban a reményben, hogy a népszerű énekes elvállalja Chris Taylor szerepét. Morrison lakására csak a férfi tragikus halála után érkezett meg a forgatókönyv. 

12. Ryan közlegény megmentése

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon be az ellenséges területre, és hozza vissza James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek testvérei szinte ugyanabban az időben estek el a második világháború különböző frontjain. Ryan közlegény abban a szerencsében részesül, hogy a szerencsétlenségtől sújtott család utolsó fiaként hazatérhet a családjához. Ehhez azonban először Millernek és emberinek életük kockáztatásával meg kell őt találnia.

Azt tudtad, hogy...?

A partraszállás jelentében több mint 1000 statiszta vett részt, akik közül sokan az ír hadsereg tartalékosai voltak. Köztük volt 20-30 amputált katona, akik művégtagokkal vettek részt a forgatáson, amiket azután "elveszítettek" harc közben. 

13. Egy becsületbeli ügy

Az amerikai fennhatóság alatt lévő kubai haditengerészeti bázison Guantanamóban bűntény történik. Két katona meggyilkolja egyik társukat. A minisztérium a hadsereg két legtehetségesebb jogászát bízza meg a feladattal, hogy göngyölítsék fel az ügyet, és folytassák le az eljárást. A történet azonban nem áll össze, és minden jel arra mutat, hogy az ügy sokkal bonyolultabb, mint ahogy elsőre gondolták.

Azt tudtad, hogy...?

A forgatókönyvíró, Aaron Sorkin a film ötletét a nővérétől vette, aki katonai ügyészként élt meg egy nagyon hasonló esetet, ami szintén a Guantanamo-öbölben esett meg, de ott az áldozat nem halt meg. Sorkin először színdarabnak szánta a történetet, később írta át filmforgatókönyvvé. A film eredeti színpadi verzióját 1989-ben mutatták, be és közel 500 előadást ért meg.

14. Az őrület határán

1942-ben az amerikaiak és japánok a Csendes-óceán légtérének uralmáért élet-halál harcot vívtak a Salamon-szigetekeken. Welsh főtörzsőrmester (Sean Penn) százada kapjaa feladatot, hogy foglalja vissza a szigetet a japánoktól. A partraszállás sikeres, és egy darabig egyáltalán nem találkoznak japánokkal, de ez nem tart sokáig, mert hamarosan megcsonkított amerikai katonák holttestébe botlanak. A japánok védett lőállásaikban már vártak rájuk. A gépfegyverek zaja elnyomja a katonák üvöltését.

Azt tudtad, hogy...?

A rendező Terrence Malick maga írta a forgatókönyvet James Jones “The Thin Red Line” c. regénye alapján. A “vékony vörös vonal” arra utal, hogy az értelmet az őrülettől csak egy vékony sáv választja el.

15. A sólyom végveszélyben

Szomáliában háború dúl, amelybe az amerikai és ENSZ csapatok is csaktakoznak. Egy 45 percesre tervezett akcióban a katonák feladata magas rangú ellenséges politikusok foglyul ejtése lett volna, ám végül a villámtámadás egy 16 órás pokollá változott, amelyben több amerikai katona is életét vesztette.

A megtörtént esetet feldolgozó film a közvéleményt az amerikaiak szomáliai jelenlétének beszüntetésére hangolta.

Azt tudtad, hogy...?

A forgatás megkezdésének napján a színészek egy névtelen levelet kaptak, amelyben a Szomáliában harcoló ranger katonák sok szerencsét kívántak a stábnak, és azt kérték, meséljék el a sztorit hitelesen. Aláírásként a halott rangerek nevei szerepeltek.