10 animációs film, melyekre milliók várnak 2015-benA kép forrása: Photo © United International Pictures (UIP)

Múlt heti összeállításunk után ezen a hétvégén az idei legjobban várt animációs filmeket szemlézzük. Bár az élőszereplős filmek terén 2015-ben az adaptációk és a folytatások dominálnak, az animációk mezőnyében az eredeti ötletek vannak túlsúlyban. Nem lesz gyenge az idei felhozatal, de lássuk a részleteket.

1. Spongyabob: Ki a vízből!

A Nickelodeon 1999-ben indított animációs sorozata, a SpongyaBob Kockanadrág rendkívül nagy népszerűségre tett szert az elmúlt másfél évtizedben, így csak idő kérdése volt, hogy mikor kap egész estés hollywoodi mozifilmet az ananászban lakó tengeri szivacs. Erre 2004-ig kellett várni, ekkor került bemutatásra a Spongyabob - A mozifilm, idén pedig végre megérkezik a várva várt folytatás is, mellyel SpongyaBob és társai, Tintás Tunyacsáp, a tintahal, Patrik, a tengeri csillag, Csigusz, Rák úr és Szandi ismét meghódíthatják a mozivásznat. A történet szerint SpongyaBob Kockanadrág egy titkos recept keresésére indul, azonban a mi világunk partjaira érve olyan kalandok várják, melyekről még csak nem is álmodhatott. Hazai premier: 2015. február 12.

2. Minyonok

Önálló filmben térnek vissza a vászonra a Gru-széria közkedvelt karakterei, a Minyonok, hogy megtalálják a leggonoszabb gonosztevőt. Gazdát még csak-csak találtak, azonban megtartani őt már nem bizonyul könnyű feladatnak. Gazda nélkül céltalanok és búskomorak lettek,  egy nap azonban három Minyon, Kevin, Stuart és Bob felkerekedett, hogy megtalálják az "leggúrsabb" gazdájukat. Az Illumination Entertainmet a franchise legnagyobb szakértőre, a Gru két részét is rendező Pierre Coffinra bízta a filmet. Hazai premier: 2015. július 9.

3. Agymanók

Ahogy már megszokhattuk, a Pixar ismét igen eredeti ötlettel állt elő. A serdülőkor általában nem egyszerű, és ezt kénytelen megtapasztalni Riley is. Amikor édesapja új munkát kap San Franciscóban, a lányon vegyes érzelmek lesznek úrrá, köztük az undor, a harag, a szomorúság és a félelem. Az érzelmeket megszemélyesítő Agymanók a lány fejében élnek, azonban nem sokkal a költözés után odabent kitör a káosz. Riley megpróbál pozitív maradni, és meglátni a városban az új élet lehetőségét, de ez nem megy könnyedén. Az alapanyag kiváló kezekben van, az Oscar-díjas rendezőnek, Pete Docternek olyan kritikai- és közönségsikereknek örvendő filmeket köszönhetünk, mint a Szörny Rt. vagy a Fel!, de ő írta Toy Story első két részének és a WALL·E forgatókönyvét is. Hazai premier: 2015. június 25.

4. Különös varázs

Kimondottan izgalmasnak hangzik George Lucas hosszú ideig titokban tartott projektje, mely az animációs filmeken belül a fantasy-musical kategóriáját kívánja bővíteni. Bár a történetről, melynek szereplői közt találunk goblinokat, tündéreket és törpöket is, mindezidáig nem derült ki sok, annyi mindenesetre biztos, hogy a produkció laza szálakon kapcsolódik William Shakespeare Szentivánéji álom című művéhez. A filmet a rendezőként szinte ismeretlen, ám számos sikerprodukció hangkeveréséért felelős, 7 Oscar-díjas rendezi. Premier (USA): 2015. január 30.

5. Végre otthon!

Természetesen nem telhet el év Dreamworks-produkció nélkül sem. A Végre otthon! története szerint egy mogorva, magányos és makacs lány egy nap rátalál a népe elől bujdosó, a Galaxis legidegesítőbben optimistának tartott lényére. Bár kettejükben az ég egy adta világon semmi közös nincs, mégis összefognak, miután üldözői rátalálnak a jövevényre, és a nyomukba erednek. A páros fejvesztett menekülésbe kezd, miközben megpróbálnak megoldást találni arra, hogyan is menthetnék meg a Földet, melyet mind a ketten otthonunknak tekintenek.  A direktori széket  Tim Johnson, a Z, a hangya és a Túl a sövényen rendezője foglalhatja el. Premier (USA): 2015. március 27.

6. Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts Film

Idén az ikonikus képregény figurák, Snoppy, Charlie Brown és a többiek a nagyvásznon is bemutatkoznak. A történet egyelőre kissé homályos, mindössze annyit tudni, hogy főhősünk, Charlie Brown nagy kalandra indul egy különleges tárgy miatt, melyet minden áron a magáénak szeretne tudni. A filmet Steve Martino (Horton, Jégkorszak 4: Vándorló kontinens) rendezi. Premier (USA): 2015. november 6.

7. Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó

Tovább folytatódnak Drakula gróf ötcsillagos luxuskastélyában a nagysikerű, Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak  főhőseinek kalandjai. A történet szerint, amikor a régimódi vámpír, Vlad megérkezik a szállóba egy rögtönzött családlátogatás keretében, a Hotel Transylvania falai között egyre nagyobb ellentét bontakozik ki a hagyomány és az modern kor szemlélete között. A filmet az első részt is rendező Genndy Tartakovsky készíti. Premier (USA): 2015. szeptember 25. 

8. Dínó tesó

Bár jelenleg még elég keveset tudni a Pixar idei második, Dínó tesó című animációs filmjéről, a produkciónak mindenképp helye van a listánkon. A történet egy 70 láb magas Apatosaurus és egy embergyermek barátságát és közös kalandjait dolgozza fel.  A rendezőként még viszonylag ismeretlen  Peter Sohn készíti, aki olyan animációs filmekben működött közre szinkronszínészként, mint A hihetetlen család, a L'ecsó vagy a Szörny Egyetem. Premier (USA): 2015. november 25.

9. A kis herceg

Sztárparádéval érkezik  Antoine de Saint-Exupéry kultikus művének adaptációja, A kis herceg, melyben olyan színészek működnek közre, mint James Franco, Marion Cotillard, Jeff Bridges vagy Benicio del Toro. A filmet Mark Osborne (Kung Fu Panda) rendezi. Premier (Franciaország): 2015. október 7.

10. B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations

A túlvilági tevékenységek szervezete (B.O.O.) egy titkos kormányzati ügynökség, melynek a célja, hogy megvédje az embereket a gonosz erőivel szemben. Amikor az ügynökség két új tagja, Jackson Moss és Watts felfedezi, hogy a rivális szervezet összeesküvést tervez ellenünk, minden erejüket bevetve próbálják megakadályozni a katasztrófát. Kettejük sikerén nem csupán a B.O.O., hanem az egész emberiség jövője múlik.A Dreamworks animációs filmjét Anthony Leondis rendezi. Premier (Egyesült Királyság): 2015. október 16.