15 hollywoodi sztár, aki legyőzte a rákot

A rákos megbetegedés talán az egyik legszörnyűbb dolog, amely egy emberi életet érinthet. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felmérése szerint nők és férfiak mintegy 38 százalékánál dianosztizálnak rákos megbetegedést életük során, az ezt követő gyógyuláshoz vezető út pedig rendkívül megterhelő magának az érintettnek és a családnak egyaránt. A gyógyulási folyamat kapcsán gyakorta hallhatjuk, hogy mennyire is pozitív és magabiztos élethez való hozzáállás megőrzése, erről pedig számos hollywoodi sztár is tanúskodhat. Alábbi listánkon 15 olyan filmcsillagot szeretnénk bemutatni, akik még a legnagyobb nehézségek idején sem adták fel a harcot, az összeállításunkkal pedig támogatásunkat szeretnénk kifejezni mindazok felé, akik jelenleg is ezt a nehéz utat járják.

#nonumbers

Wanda Sykes

szül. 1964. 03. 07. (60 éves)
Portsmouth, Virginia, Amerikai Egyesült Államok
Wanda Sykes 1964. március 7-én született Portsmouth-ban, Virginiában. Washingtonban nőtt fel. Édesanyja Marion Louise bankár, míg édesapja Harry Ellsworth Sykes az Amerikai Hadsereg ezredese a Pentagonnál. Sykes az Arundel Középiskolába járt Gambrills-ben. Marketingből diplomázott a Hampton Egyetemen. Felsőfokú tanulmányai... több»
A humorista a The Ellen Degeneres Show-ban osztotta meg tapasztalatait, amikor kettős masztektómiát végeztek el nulla stádiumú mellrák miatt, és így viccelődött: "Választhattam, hogy háromhavonta visszamegyek, és ellenőrizhetem... De én nem vagyok jó abban, hogy rajta legyek a dolgokon. Úgy értem, biztos vagyok benne, hogy már most esedékes az olajcsere és a fogmosás."

Julia Louis-Dreyfus

szül. 1961. 01. 13. (63 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Julia Scarlett Elizabeth Louis-Dreyfus  1961. január 13-án született New York városában. Édesanyja az ismert író, Judith Lefever. Apja Gérard Louis-Dreyfus, a Louis Dreyfus Energy Services elnöke. Amerikai, francia és német felmenőkkel rendelkezik. Apai dédapja Léopold Louis-Dreyfus alapította 1851-ben vállalatukat. Szülei a gyermek... több»
2018-ban Louis-Dreyfus a Twitteren jelentette be rákdiagnózisát: "Minden nyolcadik nő mellrákos lesz. Ma én vagyok az egyik. A jó hír az, hogy a támogató és gondoskodó családom és barátaim csodás csoportja vesz körül (...). A rossz hír az, hogy nem minden nő ilyen szerencsés, ezért harcoljunk minden rákos megbetegedés ellen, és valósítsuk meg az egyetemes általános ellátást." Louis-Dreyfus ma már gyógyulófélben van, és azért küzd, hogy felhívja mások figyelmét a mellrák veszélyére.  

Shannen Doherty

szül. 1971. 04. 12. (53 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Shannen Maria Doherty 1971. április 12-én született a Tennessee államban található Memphisben. Édesapja révén ír, édesanyja révén skót és angol felmenőkkel rendelkezik. Gyermekkorát Los Angelesben töltötte, ahol tudatosan készült a színészi pályára. Első jelentősebb filmszerepét a Father Murphy (1981) című tévésorozatban... több»
Dohertynél 2015-ben diagnosztizáltak mellrákot, és két évvel később rekonstrukciós műtéten esett át. Nyilvánosan beszélt a folyamatról, még egy fotót is megosztott magáról, orvosáról és feleségéről a rekonstrukciós műtétje hetében, a képaláírással: "Vacsora Dr. Jay Orringerrel és gyönyörű feleségével, Jolynne-nel. Ez az ember ezen a héten műtétet végez rajtam, így a vacsora jó döntésnek tűnt."

Michael Douglas

szül. 1944. 09. 25. (79 éves)
New Brunswick, New Jersey
Michael (Kirk) Douglas karrierje jó példa arra, hogyan lehetséges meghaladni a szülők hírnevét. Édesapja, Kirk Douglas ugyanis híres filmcsillag volt az ’50-es, ’60-as években. Diana Douglas, leánykori nevén Dill, pedig brit színésznő volt. Kettőjük házassága csak nyolc évig tartott, de Michael bevallása szerint ez nem viselte... több»
Micheal Douglas, aki több mint 50 éves karriert tudhat maga mögött, 2010-ben nyíltan beszélt a rák elleni harcáról. IV. stádiumú szájüregi rákot diagnosztizáltak nála, és hosszú évekig küzdött ellene, mire végül legyőzte a megbetegedést. Továbbra is rendszeresen jár kontrollvizsgálatokra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem újult-e ki a rákja.  

Angelina Jolie

szül. 1975. 06. 04. (48 éves)
Los Angeles - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
Angelina Jolie 1975. június 4-én született Los Angelesben. Színészcsaládból származik: szülei, keresztszülei és testvére egyaránt színészek. Jolie német és szlovák felmenőkkel rendelkezik. Tanulmányait a neves Lee Strasberg Színházi Intézetben folytatta. 14 évesen otthagyta az iskolát, és modellként kezdett el dolgozni, azonban... több»
Miután megtudta, hogy BRCA-1 génnel rendelkezik, Jolie úgy döntött, hogy 2013-ban bevállalja a kettős masztektómiát. A sztárnál 2015-ben jóindulatú petefészekdaganatot találtak, melyet műtéti úton eltávolítottak.

Sofía Vergara

szül. 1972. 07. 10. (51 éves)
Barranquilla - Kolumbia
Sofía Vergara 1972. július 10-én született a kolumbiai Barranquillában. Édesanyja Margarita Vergara Dávila de Vergara háztartásbeliként, míg édesapja, Julio Enrique Robayo húsipari alkalmazottként dolgozott. Öt testvére van; tőlük kapta a Toti becenevet. Katolikus neveltetésben részesült, kétnyelvű magániskolában szerzett... több»
Vergaránál pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak 2000-ben, de egy műtét során sikeresen eltávolították a szervezetéből a daganatot. "Soha nem nyúltam kábítószerekhez és nem dohányoztam. És nem eszem vörös húst. Teljesen egészségesnek éreztem magam, és hirtelen azt mondják, hogy rákom van? Megijedtem." Szerencsére ma már egészséges.

Jane Fonda

szül. 1937. 12. 21. (86 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Jane Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban, amerikai kétszeres Academy Award díjas színésznő, író, politikai aktivista és fitneszguru. Édesapja Henry Fonda és bátyja, Peter Fonda színészek, édesanyja 12 évesen elhunyt, öngyilkos lett. Kezdetben modellként dolgozott, kétszer is szerepelt a Vogue címlapján. Már a hatvanas... több»
Fonda nagyon nyíltan kezelte a betegségét. A színésznőnél bőrrákot diagnosztizáltak, és jelenleg is kezelés alatt áll, de javulóban van az állapota, és a munkát nem hagyta abba.   

Olivia Newton-John

szül. 1948. 09. 26. - elhunyt 2022. 08. 08.
Cambridge, Cambridgeshire, England, Egyesült Királyság
Olivia Newton-John 1948. szeptember 26-án született Cambridge-ben, az Egyesült Királyságban, ennek ellenére ausztrál énekesnőként vált ismertté, aki nagylemezei mellett a zenés filmekben játszott szerepeinek köszönheti népszerűségét. Édesanyja, Irene Born, a Nobel-díjas fizikus, Max Born lánya, édesapja az MI5 ügynökségnek... több»
A színésznőt még 1992-ben diagnosztizálták mellrákkal, de rákos daganatot találtak a vállában 2013-ban is. Newton-Johnt a saját betegsége inspirálta arra, hogy wellness központot hozzon létre rákos betegek számára Melbourne-ben.    

Cynthia Nixon

szül. 1966. 04. 09. (58 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
1966. április 9-én született, Manhattenben, New Yorkban.Angol irodalom szakon diplomázott a Barnard College-ban.13 évesen indult a karrierje a My body, My child című filmmel.Kisebb szerepek után 1998-ban megkapta a Szex és New York című sorozat egyik főszerepét, Miranda Hobbes karakterét. Jelenlegi párjával, Christine Marinoni akivel... több»
A Szex és New York sztárja 2012-ben tudta meg, hogy mellrákja van, de sokáig titokban tartotta a betegségét. Szerencsére a kezelést követően ő is felépült.   

Christina Applegate

szül. 1971. 11. 25. (52 éves)
Hollywood, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Christina Applegate 1971. november 25-én született Kaliforniában. Édesapja Robert Applegate filmproducer, édesanyja Nancy Priddy színésznő. Első filmszerepét mindössze három hónaposan kapta: édesanyja mellett volt látható az Életünk napjai (Days of our Lives) című sorozatban. Még féléves sem volt, amikor a Playtex pelenka... több»
Christina Applegate 36 éves volt, amikor mellrákot állapítottak meg nála. A színésznő a műtét mellett döntött, melyről őszintén beszélt Oprah Winfrey műsorában.  

Ben Stiller

szül. 1965. 11. 30. (58 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Benjamin Edward Stiller 1965. november 30-án született New York Cityben. Szülei, Anne Meara és Jerry Stillers színészek, és gyakran vitték el őt és nővérét, Amyt a forgatásokra, akivel már fiatalon amatőr filmeket készített. Tíz évesen vendégszerepelt anyja sorozatában, de ekkoriban még közelebb érezte magához a színpadot,... több»
A színésznél 48 éves korában, 2016-ban diagnosztizáltak prosztatarákot. Elmondása szerint nagyon szerencsésnek tartja magát, mivel mindössze egy operációra volt szüksége, hogy újra tökéletesen egészséges legyen.   

Robert De Niro

szül. 1943. 08. 17. (80 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született Greenwich Village-ben, New York Cityben. Művészcsaládba született, édesanyja, Virginia Holton Admiral festő és költő, édesapja, Robert De Niro Sr. absztrakt expresszionista festő és szobrász volt. Ereiben angol, német, francia, holland, olasz és ír vér is csörgedezik. Első filmszerepét... több»
Robert De Nirót 2003-ban diagnosztizálták korai stádiumú prosztatarákkal. Ennek köszönheti, hogy még időben meg tudták operálni.  

Hugh Jackman

szül. 1968. 10. 12. (55 éves)
Sydney, New South Wales, Ausztrália
Hugh Michael Jackman 1968. október 12-én született Sydneyben, Ausztráliában. Szülei, Chris Jackman és Grace Watson angol származásúak, öt gyermekük van, Hugh a legfiatalabb közülük. A színész a University of Technology Sydney-n végzett újságírás szakon, majd a Western Australian Academy of Performing Arts dráma szakán folytatta... több»
Hugh Jackmant a bőrrák leggyakoribb formájával diagnosztizálták. De az állandó szűréseknek és az orvosainak köszönhetően ma már teljesen egészséges.  

Kathy Bates

szül. 1948. 06. 28. (75 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Kathleen Doyle Bates 1948. június 28-én született a Tennessee államban található Memphisben. Édesapja gépészmérnök, édesanyja háztartásbeli; nagyapja orvos volt. Felmenői révén ír gyökerekkel rendelkezik. Két lánytestvére van. Színművészeti tanulmányokat a Southern Methodist Egyetemen folytatott, majd New Yorkba költözvén... több»
A színésznő a petefészekrákot és a mellrákot is túlélte, és mindenkit arra bíztat, hogy rendszeresen járjon el szűrésekre.  

Michael C. Hall

szül. 1971. 02. 01. (53 éves)
Raleigh, Észak-Karolina, U.S.
Michael Carlisle Hall egyke gyermekként nőtt fel, egyetlen húga sajnos még azelőtt meghalt, hogy világra jött volna. A családi tragédiák sora ezzel nem ér véget. Michael csupán tizenegy éves volt, amikor édesapja elhunyt rákban. Michael C. Hall 1993-ban érettségizett az Earlham Collegeben, Richmondban, Indiana államban. Ez után a New... több»
A Dexter sztárját Hodgkin limfómával diagnosztizálták a harmincas évei végén. A színész titokban tartotta a betegségét a forgatások alatt, és csak a 2010-es Golden Globe-gálán osztotta meg a rajongóival, hogy rákkal küzd.