11 hollywoodi sztár, aki nyíltan beszélt a rák elleni harcáról

Sok színész, énekes és más híres ember beszélt már a rák különböző fajtáival való küzdelméről.

Hugh Jackman és Kathy Bates többször is sikeresen vették fel a kesztyűt a kórral, de Julia Louis-Dreyfus, a néhai csodálatos Olivia Newton-John és Jane Fonda is beszélt már a betegség kapcsán átéltekről.

Hogy ezek az emberek arcukat, hangjukat, történeteiket adják, az igen sokat jelent egy, még mindig milliókat érintő betegségről való közös gondolkodásban, a nehézségekkel való küzdelemben.

Remélhetőleg pozitív hatást képes gyakorolni mind aktivista munkájuk (néhányan komoly szerepet vállalnak ebben), mind magánemberkénti kiállásuk. 

#11
Sam Neill

Sam Neill

szül. 1947. 09. 14. (76 éves)
Omagh, Co. Tyrone, Northern Írország, Egyesült Királyság
Sam Neill (szül. Nigel John Dermot Neill) 1947. szeptember 14-én született Omagh-ban, Észak-Írországban. Édesapja Új-Zélandról származott – családjáé volt az ország legnagyobb italkereskedése, a Neill and Co. Egy bátyja van: Michael. A család 1954-ben költözött vissza Új-Zélandra. Tanulmányait a christchurchi Christ's College... több»
Sam Neill, akit leginkább a Jurassic Park-sorozatban Alan Grant szerepéről ismerhetünk, márciusban közölte, hogy harmadik stádiumú vérrákkal küzd. Egy nemrégiben adott interjúban elárulta, hogy egy ritka, kéthetente infúziót igénylő rákellenes gyógyszernek köszönhetően már egy éve remisszióban van. Tisztában van azonban azzal, hogy ez a kezelés előbb-utóbb nem lesz hatékony. E bizonytalanság ellenére azt mondja, nem fél a betegségtől, és eltökélt szándéka, hogy folytassa színészi karrierjét. Hematológusa megemlítette annak lehetőségét, hogy a jövőben alternatív kezelési lehetőségeket vizsgálnak meg. Neill kifejezte, hogy szeretne még egy-két évtizedet élni, és látni unokáit felnőni, hangsúlyozva, hogy nem a haláltól fél, hanem inkább a színészkedéstől való visszavonulástól.    
#10
Shannen Doherty

Shannen Doherty

szül. 1971. 04. 12. (53 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Shannen Maria Doherty 1971. április 12-én született a Tennessee államban található Memphisben. Édesapja révén ír, édesanyja révén skót és angol felmenőkkel rendelkezik. Gyermekkorát Los Angelesben töltötte, ahol tudatosan készült a színészi pályára. Első jelentősebb filmszerepét a Father Murphy (1981) című tévésorozatban... több»
A 90210 sztárjában 2015-ben diagnosztizáltak mellrákot, és kemoterápián, sugárkezelésen és műtéten esett át a betegség kezelésére. A „Good Morning America” című 2018-as interjúban a színésznő a diagnózisának pozitívumaira összpontosított. "Azt hiszem, ettől jobb színész lettem, és azt is gondolom, hogy jobb emberré váltam" - mondta - "Lebontja az összes faladat, minden korlátodat, mindent, amit az élet rád tolt... óvod magad, így igen, minden összeomlik." Doherty nagyon nyíltan beszélt a kezeléséről, és gyakran osztott meg frissítéseket a közösségi médiában. 2017-ben remisszióba került. 2020-ban azt mondta, hogy a rák visszatért, és negyedik stádiumú.
#9
Kathy Bates

Kathy Bates

szül. 1948. 06. 28. (75 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Kathleen Doyle Bates 1948. június 28-én született a Tennessee államban található Memphisben. Édesapja gépészmérnök, édesanyja háztartásbeli; nagyapja orvos volt. Felmenői révén ír gyökerekkel rendelkezik. Két lánytestvére van. Színművészeti tanulmányokat a Southern Methodist Egyetemen folytatott, majd New Yorkba költözvén... több»
Amikor a színésznőnél 2003-ban korai stádiumú petefészekrákot diagnosztizáltak, a diagnózist, valamint a kezelést – műtétet és kilenc hónapos kemoterápiát – privát módon kezelte. Bates 2018-ban azt mondta a People-nek, hogy ügynöke akkoriban nem akarta, hogy ő legyen a petefészekrák „poszterfigurája”. „Nem akartam, hogy bárki is megtudja, de ez nagyon sokat kivett belőlem” – mondta a színésznő. 2012-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, és úgy döntött, ideje nyilvánosságra hozni egészségügyi problémáit. Kettős mastectomián esett át, és azt mondta a People-nek, hogy szerencséje volt, hogy nem kell többé sugárkezelésen átesnie. Kezelése után nyiroködémát diagnosztizáltak nála, vagyis amikor az elzáródott nyirokcsomók fájdalmas vagy kellemetlen duzzanatot okoznak. "Progresszív, gyógyíthatatlan, és ez folytatódik" - mondta Bates a "The Kelly Clarkson Show" című műsorban 2019-ben - "Elkaphatsz olyan fertőzéseket, amelyek miatt kórházba kerülsz, és ez veleszületett, körülbelül 50 000 ember van, akik ezzel a rejtőző kórral nőttek fel."
#8
Michael C. Hall

Michael C. Hall

szül. 1971. 02. 01. (53 éves)
Raleigh, Észak-Karolina, U.S.
Michael Carlisle Hall egyke gyermekként nőtt fel, egyetlen húga sajnos még azelőtt meghalt, hogy világra jött volna. A családi tragédiák sora ezzel nem ér véget. Michael csupán tizenegy éves volt, amikor édesapja elhunyt rákban. Michael C. Hall 1993-ban érettségizett az Earlham Collegeben, Richmondban, Indiana államban. Ez után a New... több»
A Dexter sztárja 2010-ben azt mondta a The New York Timesnak, hogy aggódott amiatt, hogy fiatalon hal meg, mióta apja 39 évesen meghalt prosztatarákban. A színész elmondta, hogy 38 éves korában rákot diagnosztizáltak nála, majd kemoterápián esett át. "Azt hiszem, 11 éves korom óta foglalkoztat, hogy az apám meghalt a 39 évesen. Éljek csak ennyi ideig? Milyen lenne? Riasztó volt felfedezni, hogy Hodgkin-kórom van, de ugyanakkor kissé zavartnak éreztem magam, például: Hú. Huh, milyen érdekes” – mondta a The New York Timesnak.
#7
Hugh Jackman

Hugh Jackman

szül. 1968. 10. 12. (55 éves)
Sydney, New South Wales, Ausztrália
Hugh Michael Jackman 1968. október 12-én született Sydneyben, Ausztráliában. Szülei, Chris Jackman és Grace Watson angol származásúak, öt gyermekük van, Hugh a legfiatalabb közülük. A színész a University of Technology Sydney-n végzett újságírás szakon, majd a Western Australian Academy of Performing Arts dráma szakán folytatta... több»
Az X-Men sztárja több műtéten is átesett, amióta 2013-ban először diagnosztizáltak nála bőrrákot. "Ez egy bazálsejtes karcinóma" - mondta az 50 éves színész, amikor 2017-ben megjelent a "Live! with Kelly" című műsorban, és kötés volt az orrán - "Minden rendben van. Ez egy bőrrák, de ennek a legkevésbé veszélyes formája. Szóval ez egy olyan dolog, amiből ki kell szabadulnom." A színész nyilvánosságra hozta egészségügyi problémáit, és saját csatáját arra használta fel, hogy alkalmat teremtsen arra, hogy az embereket a fényvédő krém viselésére ösztönözze. A The Independent szerint hatszor diagnosztizáltak nála rákot.
#6
Christina Applegate

Christina Applegate

szül. 1971. 11. 25. (52 éves)
Hollywood, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Christina Applegate 1971. november 25-én született Kaliforniában. Édesapja Robert Applegate filmproducer, édesanyja Nancy Priddy színésznő. Első filmszerepét mindössze három hónaposan kapta: édesanyja mellett volt látható az Életünk napjai (Days of our Lives) című sorozatban. Még féléves sem volt, amikor a Playtex pelenka... több»
A Rossz anyák sztárján kettős mastectomián esett át, amikor 2008-ban mellrákot diagnosztizáltak nála. 2017-ben a színésznő megtette az elővigyázatossági intézkedéseket a petefészkek és a petevezetékek eltávolítására, mert a BRCA1 génmutáció hordozója, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát."Amikor először beszéltem a mellrákomról, nem akartam beszélni róla, de muszáj volt, mert fiatal nők küzdöttek ezzel, és az emberek ezt nem értették" - mondta Applegate a People-nek 2018 áprilisában - "Nem értették meg, hogy a 36 éves nők mellrákot kapnak, vagy a 28 éves nők mellrákot, és úgy döntöttek, hogy nem végeznek MRI-t, amikor a költségek túl magasak voltak"
#5
Cynthia Nixon

Cynthia Nixon

szül. 1966. 04. 09. (58 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
1966. április 9-én született, Manhattenben, New Yorkban.Angol irodalom szakon diplomázott a Barnard College-ban.13 évesen indult a karrierje a My body, My child című filmmel.Kisebb szerepek után 1998-ban megkapta a Szex és New York című sorozat egyik főszerepét, Miranda Hobbes karakterét. Jelenlegi párjával, Christine Marinoni akivel... több»
A Szex és New York sztárja hat és fél hetes sugárterápián és csonteltávolításon esett át, amikor 2006-ban mellrákot diagnosztizáltak nála. 2011-ben a színésznő azt mondta a CURE-nek, hogy egy rutin mammográfiával sikerült kimutatni a daganatot, amikor még kicsi volt. "A rákomat egy rutin mammográfiás vizsgálat során találták meg, amikor 40 éves voltam. Mivel anyámnak kétszer volt mellrákja, 35 éves koromban kezdtem el mammográfiás vizsgálatokra járni" - mondta - "Azt hiszem, ez sokat mond arról, milyen fontos a mammográfiás vizsgálat, milyen fontos a rendszeres és milyen fontos fiatalon. Ha 40 éves koromban kezdtem volna el, talán nem találták volna meg időben a daganatot."
#4
Olivia Newton-John

Olivia Newton-John

szül. 1948. 09. 26. - elhunyt 2022. 08. 08.
Cambridge, Cambridgeshire, England, Egyesült Királyság
Olivia Newton-John 1948. szeptember 26-án született Cambridge-ben, az Egyesült Királyságban, ennek ellenére ausztrál énekesnőként vált ismertté, aki nagylemezei mellett a zenés filmekben játszott szerepeinek köszönheti népszerűségét. Édesanyja, Irene Born, a Nobel-díjas fizikus, Max Born lánya, édesapja az MI5 ügynökségnek... több»
2018 szeptemberében az akkor 70 éves énekes és színésznő bejelentette, hogy elhalasztja észak-amerikai koncertkörútját, miután harmadszor is rákot diagnosztizáltak nála. Newton-John egy Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy daganat metasztatizált a hát alsó részén, és sugárkezelésen esik át. A Grease sztárjánál először 1992-ben diagnosztizáltak mellrákot. Kilenc hónapos kemoterápián és masztektómián esett át. 2013-ban az orvosok megállapították, hogy a rák visszatért, és átterjedt a vállára. A színésznő 73 éves korában, 2022 augusztusában hunyt el.
#3
Ben Stiller

Ben Stiller

szül. 1965. 11. 30. (58 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Benjamin Edward Stiller 1965. november 30-án született New York Cityben. Szülei, Anne Meara és Jerry Stillers színészek, és gyakran vitték el őt és nővérét, Amyt a forgatásokra, akivel már fiatalon amatőr filmeket készített. Tíz évesen vendégszerepelt anyja sorozatában, de ekkoriban még közelebb érezte magához a színpadot,... több»
A Zoolander sztárjánál 2014-ben prosztatarákot diagnosztizáltak. A színész 2017-ben a "Today" show-ban beszélt egészségi állapotáról, és elárulta, hogy "már három éve tünetmentes." Stiller elmondta, hogy saját tapasztalatairól számolt be, hogy ösztönözze a férfiakat a korai felismerés érdekében a szűrővizsgálatok elvégzésére. "És nagyon boldog vagyok, hogy a PSA [prosztata-specifikus antigén] tesztről való híradás, azt hiszem, egy kis változást hozott" - mondta a műsorban - "Sokan beszélnek velem, és az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatainak Munkacsoportja is megváltoztatta irányelveit, és azt javasolta, hogy beszéljen orvosával a teszt elvégzéséről. Szóval szerintem ez egy jó lépés."
#2
Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus

szül. 1961. 01. 13. (63 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Julia Scarlett Elizabeth Louis-Dreyfus  1961. január 13-án született New York városában. Édesanyja az ismert író, Judith Lefever. Apja Gérard Louis-Dreyfus, a Louis Dreyfus Energy Services elnöke. Amerikai, francia és német felmenőkkel rendelkezik. Apai dédapja Léopold Louis-Dreyfus alapította 1851-ben vállalatukat. Szülei a gyermek... több»
2017-ben mellrákot diagnosztizáltak nála. Azóta azonban a Veep sztárja tünetmentes. A színésznő három kemoterápiás körön esett át, és elmondta Jimmy Kimmelnek a jó hírt, amikor októberben ellátogatott késő esti show-jába. Dreyfus azt is elárulta, hogy azért beszél a diagnózisáról, és osztja meg a kezelésével kapcsolatos frissítéseket, mert meg akarta ragadni az alkalmat, hogy kiálljon a megfizethető egészségügyi ellátás mellett. "Úgy gondolom, hogy ez egy fontos beszélgetés az egészségről és az egészségügyről" - mondta Kimmelnek - "Nagyon ijesztőnek tartottam, hogy betegséggel küzdő emberként esetleg nincs egészségbiztosításom. A nagyszerű szakszervezetemnek köszönhetően nekem van ilyenem, de teljesen ijesztő, hogy másoknak nincs."
#1
Jane Fonda

Jane Fonda

szül. 1937. 12. 21. (86 éves)
New York City - New York - Amerikai Egyesült Államok
Jane Fonda 1937. december 21-én született New Yorkban, amerikai kétszeres Academy Award díjas színésznő, író, politikai aktivista és fitneszguru. Édesapja Henry Fonda és bátyja, Peter Fonda színészek, édesanyja 12 évesen elhunyt, öngyilkos lett. Kezdetben modellként dolgozott, kétszer is szerepelt a Vogue címlapján. Már a hatvanas... több»
2022 szeptemberében a Grace és Frankie sztárja azt mondta, hogy non-Hodgkin-limfómát, a nyirokrendszer rákos megbetegedését diagnosztizálták nála. Az Instagramon megosztotta, hogy elkezdte a kemoterápiás kezeléseket. Korábban, 2018 januárjában a színésznő kötéssel az ajkán jelent meg egy interjúban és elmagyarázta, hogy nemrégiben eltávolították egy rákos kinövést. Később, egy Howard Sternnek adott interjújában Fonda elmondta, hogy az orvosok biopsziát vettek a szövetből, és "jól van". Korábban 2010-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, később pedig mastectomián esett át.