A legjobb eredeti Netflix-filmek, amiket neked is látnod kell!

Voltak olyan idők, amikor a filmgyártás fellegvára, Hollywood gigantikus filmstúdiói ontották magukból a jobbnál jobb filmeket. A hagyományos menetrend szerint ezek először debütáltak a mozikban, majd hónapokkal később megérkeztek előbb a videotékák, majd később a DVD-kölcsönzők és boltok polcaira. Idővel utóbbiak nagyjából kihaltak, a különféle streaming szolgáltatások pedig egyre nagyobb teret kaptak, így ide költöztek a mozikból már kikopott újdonságok.

Igen ám, csakhogy ez a trend is jelentős átalakuláson megy át manapság. Míg korábban a filmgyártás szinte kizárólag a nagy stúdiók kezében volt, ők szállították az Oscar-gyanús mozikat, addig ma már a nagyobb streaming szolgáltatók, mint a Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, a Disney+ vagy épp az Amazon Prime Video már hatalmas összegeket költ arra, hogy saját készítésű műsorokat forgasson.

Kezdetben ezek a filmek az alacsony költségvetésük miatt többnyire megmosolyogtató minőséget képviseltek, csakhogy mostanra egyértelműen kezdik utolérni a nagy stúdiók filmjeit. Olyannyira, hogy immár Oscar-jelölt filmeket is találunk köztük.

Mostani listánkon olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyeket a Netflix mind maga készített. És bizony ezek már kivétel nélkül mind maximálisan megérdemlik a bizalmat és a nekik szánt játékidőt. A listán találtok drámát, életrajzi ihletésű filmet és sci-fit is. Amiben mind megyezenek: ezek már nem a régi olcsó filmek, ezek bizony teljes értékű mozik, melyek bármelyikét a mafabos adatlapokról is elindíthatod, amennyiben van Netflix-előfizetésed.

(LEGUTÓBBI FRISSÍTÉS: A tengeri fenevad - 2022. 07. 12.)

#12

77 A tengeri fenevad  (2022)

(10)

animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix

Egy legendás tengeri szörnyvadász élete a feje tetejére áll, amikor egy fiatal lány a hajójára száll, és összebarátkozik a legveszélyesebb fenevaddal. több»

A Chris Williams (Vaiana, Volt, Hős6os) filmje egy legendás tengeri szörnyvadászról, Jacob Hollandról (Karl Urban) szól, akinek legnagyobb bosszúsága egy Maisie nevű potyautas lány (Zaris-Angel Hator) lesz. Maisie a tengeri szörnyvadászok árvája, és ő maga is kalandra vágyik. A lány kívánsága teljesül, amikor a hírhedt tengeri szörnyeteg megölésére tett kísérletük során Jacobot és Maisie kiszolgáltatott helyzetbe kerül, de ahelyett, hogy nem megöli, hanem megmenti őket. Gyönyörűen animált, epikus tengeri fantasy, amiért egy személyben rajongtak a kritikusok és a nézők is. Kihagyhatatlan!  
#11

79 Mindent egy lapra  (2022)

(19) (5)

dráma | sportfilm | vígjáték

Netflix

Egy kiégett kosárlabdázó felfedez egy tehetséges streetball-játékost Spanyolország utcáin, és meglátja az esélyt, hogy rajta keresztül ismét feljusson a csúcsra.

A film főszereplője Adam Sandler, aki egy NBA-figyelőt alakít, aki egy fiatal spanyol játékosban felfedezi a korszakos kosárlabda-tehetséget. A film Sandler Happy Madison nevű cégének drámaibb hangvételű produkciója, ami azonnal hatalmas sikert aratott a nézők és a kritikusok körében egyaránt. A Mindent egy lapra ügyesen kerüli el a műfaj kliséit, teszi mindezt úgy, hogy közben számos klasszikus juttat eszünkbe a műfajból. Megkapjuk a jól ismert történetet az esélytelenek feltöréséről, de betekinthetünk a sportvilág kulisszái mögé is. Kihagyhatatlan film a Netflix katalóguásban.
#10

83 Hontalan fenevadak  (2015)

(4) (3)

dráma | háborús

Netflix

Egy dráma egy gyerekkatona, Agu életről, aki egy nyugat-afrikai ország polgárháborújában kénytelen harcolni, miután a harcok során elszakadt a családjától. több»

Már az alapfelvetés is durván erős: egy afrikai polgárháború eseményeit követhetjük nyomon egy gyerekkatona, Agu szemszögéből, akit épp ez a háború szakított el a családjától. Bár Oscar-jelölést nem kapott, mind a kritikusok, mind a nézők elismerik. 
#9

79 Ne nézz fel!  (2021)

(54) (9)

vígjáték

Netflix

Két csillagász története, akiknek óriási médiaturnén kell részt venniük, hogy figyelmeztessék az emberiséget egy közeledő üstökösre, amely elpusztíthatja a Földet.   több»

Egy aszteroida elkerülhetetlenül száguld a Föld felé, az összeütközés már csak napok kérdése. A két csillagász, aki felfedezi a katasztrófa előjeleit, megpróbálja felhívni rá a világ figyelmét, de szó szerint senki sem veszi őket komolyan. A film viccesen-fájdalmasan mutatja be napjaink minden hírre vevő, de azok többségét érdemben fel sem fogó társadalmát. Nem mellesleg Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence is nagyot megy a filmben.
#8

81 Tick, Tick... Boom  (2021)

(7) (8)

dráma | életrajzi | musical

Netflix

Jon, a színházi zeneszerző története, aki pincérkedik, és közben írja a művét Superbia címmel... és reménykedik, hogy ez lesz a következő nagy amerikai musical, ami elhozza... több»

Egy musical Lin-Manuel Miranda rendezésében. A törétnet Jonathan Larson életpályáját követi lazán, aki a '90-es években New Yorkban próbálja meg megírni a következő nagy amerikai musicalt. Larsont Andrew Garfield alakítja, mellett olyan színészeket láthatunk, mint Vanessa Hudgens, Alexandra Shipp, Jordan Fisher, Robin de Jesus vagy Bradely Withford. 
#7

79 V. Henrik  (2019)

(7) (6)

dráma | életrajzi | háborús | romantikus | történelmi

Netflix

Hal, akit V. Henkrikként ismer a történelem, az angol trón jogos örököse. Apja zsarnoki uralkodása alatt az ország háborúba sodródott. A fiú tapasztalanul néz szembe a politika... több»

Shakespeare drámái alapján készült a film V. Henrik királyról, akit Timothee Chalamet alakít. Bár elsőre egy látványosan mocskos és véres háborús filmnek tűnik, valójában sokkal több rejlik benne, főleg Timothee Chalamet, Robert Pattinson és Joel Edgerton alakításainak köszönhetően.
#6

84 Házassági történet  (2019)

(21) (8)

dráma | romantikus | vígjáték

Lebilincselő és megrázó történet egy házasság felbomlásáról és a család összetartó erejéről. több»

Egy válás egyre zűrösebb, egyre keményebb és egyre szomorúbb története, amely három Oscar-jelölést és egy díjat érdemelt. Utóbbit Laura Dern kapta a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A filmben egyébként is igazi sztárparádé van: Scarlet Johansson és Adam Driver alakítják a főszerepeket.
#5

75 Roma  (2018)

(6) (4)

dráma

A film egy középosztálybeli mexikói család mindennapjait követi nyomon egy éven keresztül, a hetvenes években. több»

Az egyik első Netflix-film volt, amelyet széleskörűen elismertek a kritikusok is. Ez meglátszott a több Oscar-jelölésben és a három megnyert díjban (plusz még egy rakás más gála díjaiban). A fekete-fehér film Alfonso Cuarón félig önéletrajzi ihletésű alkotása, amely a '70-es évek Mexikóvárosában játszódik. A főhős egy tehetős család házvezetőnője, de nem is a cselekmény, mint inkább az ábrázolásmód az, ami nagyszerűvé teszi a filmet.
#4

66 A kutya karmai közt  (2021)

(13) (25)

dráma | romantikus | western

Netflix

Phil Burbank egy igazi zsarnoki figura, aki állandóan félelmet kelt környezetében. Amikor bátyja frissen megházasodva hazatér, Phil mindent elkövet, hogy megkeserítse a pár... több»

Benedict Cumberbatch megmutatta, hogy nem csak szuperhőst, de egy rosszindulatú és mogorva cowboyt is el tud játszani, nem is akárhogy. A sztori egy farmot irányító testvérpárról szól a '20-as években. Mikor egyikük megnősül és a farmra hozza újdonsült feleségét és annak fiát, a másik finoman szólva sem fogadja őket tárt karokkal. A filmet nem véletlenül jelöltékt 12 Oscar díjra, amiből több kategóriát meg is nyert.
#3

87 Az Ír  (2019)

(27) (25)

dráma | életrajzi | krimi

Netflix

Martin Scorsese lenyűgöző gengsztereposza a második világháború utáni Amerika alvilágával ismerteti meg a nézőket. Egy kiszolgált katona, Frank Sheeran a kulcsfigurája, aki... több»

Robert De Niro, Al Pachino, Joe Pesci és persze Martin Scorsese újra összeállt, hogy egy utolsó nagy és hamisítatlan gengszterfilmet forgassanak. A film Jimmi Hoffa 1975-ös rejtélyes eltűnésének törétnetét meséli el. A középpontban a veterán katonából lett bérgyilkos, Frank Sheeran áll, akit Robert De Niro alakít.
#2

dráma | thriller | történelmi

Netflix

Hét ember története, akiket különböző vádakkal állítottak bíróság elé az 1968-as chicagói Demokrata Párti konvenciót övező tüntetéssorozat kapcsán. Az... több»

Igaz történet alapján. A '60-as évek végén hét férfit bíróság elé állítottak egy vietnámi háború ellenes nagyszabású tüntetés után. A filmet rendező Aaron Sorkin egy interjúban elárulta, hogy tizenkét évig tartott, mire az ötletből ténylegesen film lett. És bár egy fél évszázaddal ezelőtti háború és per történetét meséli el, mondanivalója sajnos ma is pont ugyanolyan aktuális.
#1

67 Mank  (2020)

(6) (4)

dráma | életrajzi

Netflix

Herman J. Mankiewicz megírta a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusa, az Aranypolgár forgatókönyvét. Ez a munka azonban nem kevés viszontagsággal járt. több»

A legendás Orson Welles mozi, a Citizen Kane, vagyis az Aranypolgár megszületésének története. A filmet David Fincher rendezte, a fontosabb szerepekben pedig Gary Oldman, Amanda Seyfried, Tom Burke, Lily Colins, Charles Dance és Tom Pelphrey látható. A filmet azért forgatták fekete-fehérben, hogy visszaadja Orson Welles sajátos stílusát.