Hová tűntek a Trónok harca sztárjai?

A Trónok harca a 2010-es évek egyik legfontosabb televíziós sorozataként vonul be a történelembe.

A George R. R. Martin A tűz és jég dala című fantasy regénysorozatának adaptációjaként készült sorozat a kitalált Westerosban élő szereplők sokszínű csoportját követi nyomon, akiket a Vastrónért vívott harc során ismerünk meg.

Az HBO rekordokat döntött a nézettség és a nemzetközi siker tekintetében, és még egy népszerű spin-off is született belőle a Trónok harca - Sárkányok háza formájában. A vitatott utolsó évadon kívül a kritikusok is elismeréssel fogadták a Trónok harcát, és több tucat rangos díjat nyert.

A sorozat nagyszámú szereplőgárdájának köszönhetően számos színészt világsztárrá is tett. Emilia Clarke, Kit Harington és Sophie Turner vagy Pedro Pascal a világ legkeresettebb színészei közé kerültek, míg az olyan befutottabb sztárok, mint Charles Dance és Liam Cunningham karrierje a sorozatban játszott szerepüknek köszönhetően újjáéledt.

Vannak azonban olyan színészek is az HBO sikersorozatából, akik nem tudtak annyira profitálni a sorozat sikeréből. Ezek a színészek ugyan részesei voltak egy televíziós jelenségnek, de a Trónok harca befejezése óta közel sem szerepelnek annyit a képernyőn.

#8
Rosabell Laurenti Sellers

Rosabell Laurenti Sellers

szül. 1996. 03. 27. (28 éves)
Santa Monica, Kalifornia, Egyesült Államok
Két testvére van Lucia Laurenti Sellers és Diego Laurenti Sellers. Már gyerekkorában fellépett néhány színházi produkciókban, majd Lengyelországban és Ausztriában is fellépett. Ezt követően Olaszországba költözött családjával, hogy felhagyjon a színészettel. Olaszországban is kapott azonban kisebb szerepeket különböző... több»
Rosabell Laurenti Sellers alakítja Tyene Homokot, Ellaria és Oberyn lányát. A hírhedt Homokkígyók egyike, Oberyn Martell lányai, aki a testvéreivel és az anyjával, Ellaria Sanddal együtt szervezkedik. A csoport tagjaként Tyene részt vesz a puccsban, hogy átvegyék a hatalmat a Martell-háztól. Az élete azonban nem túl hosszú, mivel Cersei Lannister bosszút áll a Homokkígyókon a lánya, Myrcella meggyilkolásáért - megmérgezi őt, miközben Tyene és Ellaria is láncra verve áll egymással szemben. A fiatal amerikai-olasz színésznő a Trónok harcában való debütálása előtt a Mia és én című gyereksorozat főszerepét kapta. Miután 2017-ben elhagyta a sorozatot, Sellers nem kapott annyi szerepet, mint gondolnánk. A SyFy Spides című sorozatának szereplőgárdájában szerepelt Nora Berger karakterét alakítva, és a Trading Paint című filmben is feltűnt. Nemrégiben pedig a Disney+ Willow című sorozatában kapott visszatérő szerepet Warwick Davis, Ellie Bamber és Ruby Cruz mellett.
#7
Lino Facioli

Lino Facioli

szül. 2000. 07. 29. (23 éves)
Sao Paulo, Brazília
Lino Brazíliában született, és ott is élt, amíg 2005-ben (4 évesen) Londonba nem költözött szüleivel. Édesapja grafikus és animátor, édesanyja építész és ékszertervező. Mivel Lino kreatív környezetben nevelkedett, mindig is nagyon kíváncsi természetű volt, és már zsenge kora óta szokatlanul erősen érdeklődött a jelmezek... több»
A brazil származású Lino Facioli alakítja Lord Robin Arrynt, Jon Arryn és Lysa Tully ifjú örökösét és fiát. Az édesanyja által az apja halála után elkényeztetett Robin védett életet él, és egyszerre gyenge és ingerlékeny. Lord Yohn Royce gyámsága alatt az érés bizonyos jeleit mutatja, de a sorozat előrehaladtával csak kisebb szerepet játszik az eseményekben. Facioli 2019-ben meglepetésszerűen visszatért a Trónok harca utolsó epizódjához. Most már felnőttebb, ő az Sasfészek ura és a Kelet őrzője. Részt vesz a tanácsban, amely Havas Jon sorsáról dönt, és szavazhat arról, hogy ki uralkodjon a Hét Királyságon és a többi lorddal és hölgyekkel együtt Bran Starkot választja meg új vezetőnek. A Trónok harca fináléjában való szereplése óta Facioli szerepelt a Boys of Film 20: Heaven Can Wait című rövidfilmgyűjteményben és a Netflix nagysikerű sorozatában, a Szexedukációban, ahol Dex Thomspon karakterét alakítja.
#6
Ben Hawkey

Ben Hawkey

szül. 1996. 04. 25. (28 éves)
Kingston upon Thames, Anglia
Ben Hawkey az a színész, aki a Trónok harcában Meleg Pite karakterét alakítja. Egy árva, aki az Éjjeli Őrség reménybeli újoncává válik és az út során összebarátkozik Arya Starkkal és Gendryvel, és elkíséri őket, amikor a Lannisterek elől menekülnek. A 3. évadban azonban elhagyja a csoportot, és pék lesz a Keresztút Fogadóban, viszonylag biztonságos életet választva, miközben a Hét Királyságban dúl a háború. Később újra találkozik Aryával, amikor az visszatér Westerosba, és tájékoztatja őt arról, hogy Jon most már király Északon, és a Starkok visszafoglalták Derest. Mielőtt szerepet kapott a Trónok harcában, Hawkey már számos szerepet kapott televíziós sorozatokban és filmekben. Ezek közé tartozott a Beaver Falls 2011-ben és a The Kid 2010-ben. Az HBO-sorozatban való utolsó szereplése óta azonban egyetlen színészi szerepe a 2021-es Arthur Braxton megfulladása című filmben volt. Szerepek hiánya ellenére Hawkey 2018-ban mégis címlapokra került, amikor Londonban elindította a You Know Nothing John Dough nevű pop-up pékséget, amely a Deliveroo online kézbesítő szolgáltatáson keresztül árult rémfarkas alakú kenyeret (via My Recipes).
#5
Hannah Murray

Hannah Murray

szül. 1989. 07. 01. (34 éves)
Bristol, Anglia, Egyesült Királyság
Hannah Murray 1989. július 1-én született Bristolban, az Egyesült Királyságban. Szülei a Bristoli Egyetemen oktattak, édesapja Martin Murray, édesanya Rosemary Silvester pedig kutató. Középiskolai tanulmányait a North Bristol Post 16 Centre-ben végezte. Diplomáját Cambridge-ben, a Queensi Egyetemen szerezte anglisztikából. A Bristol Old... több»
Hannah Murray minden bizonnyal minden Trónok harca-rajongónak azonnal ismerős lesz, hiszen a sorozat teljes futamideje alatt Szegfű karakterét alakította. Szegfű egy vad, aki a Faltól északra él. Miután Sam és Jon összebarátkozott vele, a páros kiszabadítja őt Craster erődjéből, Sam pedig felajánlja neki és újszülött fiának, hogy biztonságban eljuthatnak a Fekete Várba. Kettejük között szoros barátság alakul ki, és végül szerelmesek lesznek, miközben Szegfű elkíséri Samet az Óvárosba. Míg Murray a Trónok harca idején számos kiemelt szerepet kapott, a sorozat befejezése óta kevés munkája van. Valójában a színésznő azóta csak a Várandósok című tévésorozatban és a Shady Part of Me című videojátékban kapott szerepet. Még 2022-ben is látható volt különböző conokon, tehát még mindig aktív, még akkor is, ha az utóbbi időben nem sok nagyobb filmes vagy tévés szerepe volt (a Mirroron keresztül).
Josephine Gillan először a Trónok harca 2. évadában tűnt fel, majd a sikersorozat további öt évadában kapott szerepet Marei szerepében, aki Kisujj egyik bordélyházában szexmunkásként többször is találkozott Podrick Payne-nel, Bronnnal és Oberyn Martell-lel. Végső sorsa ismeretlen, mivel valószínűleg Királyvárban volt, amikor Daenerys Targaryen elpusztította a város nagy részét. Jóval azelőtt, hogy szerepet kapott a Trónok harcában, Gillan játszott a Háromfelé osztva című rövidfilmben. 2017-ben, éppen Marei szerepét alakította, a színésznő szerepet kapott az Amy és Sophia"című fantasyfilmben is, amely két problémás barátról szól, akik saját képzeletbeli világot hoznak létre. Miután a Trónok harca 2019-ben véget ért, Gillan nem kapott több színészi szerepet, legalábbis az IMDb szerint. Korábban azonban azt állította, hogy a sorozatban való szereplése segített neki kitörni a szexmunkásként és felnőttfilmes színészként való munkából, és jobbá tette az életét (via Daily Mail). A The Independent beszámolója szerint Gillan 2019-ben adott életet gyermekének, miután Izraelbe költözött, de a babát később akarata ellenére nevelőszülőkhöz adták.
#3
Isaac Hempstead Wright

Isaac Hempstead Wright

szül. 1999. 04. 09. (25 éves)
England
Isaac Hempstead Wright Isaac William Hempstead néven látta meg a napvilágot 1999. április 9-én, az angliai Kentben. Legismertebb szerepe Bran Stark az HBO nagysikerű sorozatában, a Trónok Harcában. Alakításáért jelölték a Young Artist Award-ra a legjobb fiatal mellékszereplő kategóriájában. Pályája kezdetén többnyire televíziós... több»
Isaac Hempstead Wright a Trónok harca egyik legfontosabb szerepét kapta Bran Starkként, bár ez nem volt mindig egyértelmű a sorozat korai évadaiban. A sorozat első epizódjában Jaime Lannister kilökte egy ablakból Deresben, és elveszíti a járás képességét, de megtudja, hogy különös mágikus képességekkel rendelkezik. Ezek közé tartozik az a képesség is, hogy wargolva átváltozik a rémfarkasává, Nyárrá. A következő évadok során Bran lassan egyre erősebbé válik, miközben a Háromszemű Holló segítségével képződik, és végül ő lesz Westeros királya, miután Daenerys Targaryent megöli Havas Jon. A Trónok harca befejezése után Wrightnak csak egy említésre méltó szereplése volt, a 2021-es Voyagers című sci-fi filmben, amelyet Neil Burger rendező készített, és amelyben Tye Sheridan, Fionn Whitehead és Colin Farrell is szerepel. Miután korábban Birminghamben járt egyetemre, a színész némi szünetet tartott a munkában, hogy a tanulmányaira koncentrálhasson. A Penguin könyvkiadónak nyilatkozva 2019-ben elárulta, hogy tervezi, hogy visszatér az egyetemre, ezúttal Londonba, hogy idegtudományt tanuljon. Ez talán megmagyarázza, hogy miért nem vett részt sok projektben, mióta véget ért a Trónok harca.  
#2
Jerome Flynn

Jerome Flynn

szül. 1963. 03. 16. (61 éves)
Jerome Patrick Flynn március 16-án született Bromley-ben, Angliában. Édesapja, Eric Flynn színész és énekes, édesanyja, Fern Flynn tanárként dolgozott. Egy vérszerinti fiú és lánytestvére van. Apja második házasságából is van két féltestvére. 1986-ban elnyerte Kenny Baines szerepét a London’s Burning című tévéfilmben,... több»
Mielőtt Jerome Flynn megkapta a Trónok harca zsoldosának, Bronnnak a szerepét, már ismert figura volt az Egyesült Királyságban. Talán a legismertebb, hogy ő játszotta Paddy Garvey-t az ITV Soldier Soldier című drámasorozatában. Szereplőtársa, Robson Green mellett énekesként is fellépett, Robson & Jerome néven olyan feldolgozásokat adtak elő, mint az "Unchained Melody". Flynn a BBC Ripper Street című krimisorozatában is fontos szerepet kapott Bennet Drake nyomozó felügyelőként, Matthew Macfadyen és Adam Rothenberg mellett. A Trónok harca című sorozatban Flynn a halálos bérgyilkost alakítja, aki a korai évadok során Tyrionnal dolgozik együtt, és egyszerre bizonyul ügyes harcosnak és ravasz manipulátornak. Amikor Daenerys Targaryen megszállja Westerost, Flynn karaktere a Lannisterekkel dolgozik, mielőtt végül Highgarden ura és Pénzmester lesz, amikor Bran Starkot királlyá koronázzák. Mivel Flynn az HBO sorozatának teljes időtartama alatt szerepelt, hatalmas szerepe volt a sorozatban, de a 2019-es befejezése óta nem volt olyan termékeny. Bár részt vett A sötét torony 2020-as tévésorozatának pilotjában, az Amazon elutasította, hogy továbblépjen a projekttel (via Deadline). Azóta feltűnt a The Trick című filmben, és tagja volt a Paramount+ 1923 című sorozatának szereplőgárdájának Helen Mirrennel és Harrison Forddal - ez Taylor Sheridan hatalmas népszerűségnek örvendő Yellowstone franchise-ának része.
#1
Jack Gleeson

Jack Gleeson

szül. 1992. 05. 20. (31 éves)
Cork, Írország
Jack Gleeson 1992. május 20-án született az írországi Corkban. 2004 és 2010 között a Gonzaga College diákja volt, majd filozófiát és teológiát kezdett tanulni a Trinity College-ban, Dublinban. A színészi pályát már hét évesen elkezdte - az Independent Theatre Workshop révén. Mellékszerepet kapott a Reign of Fire (2002) és a... több»
A Trónok harca összes gonosztevője közül talán Joffrey Baratheon király a legfeleslegesen kegyetlenebb és a rajongók által leginkább gyűlölt. Legalábbis az volt, amíg Ramsay fel nem bukkant. A trónt állítólagos apja, Robert Baratheon halála után örökölte, valójában Cersei és Jaime Lannister törvénytelen gyermeke. Bár kétségtelenül Tywin Lannister az igazi hatalom Joffrey mögött, a fiatalember nem fél gonosz természetét tettekre váltani, többször is bebizonyította, hogy teljesen kegyetlen tud lenni. A Jack Gleeson által alakított Joffrey-t végül a Trónok harca 4. évadában ölték meg, miután megmérgezték a Margaery Tyrell-lel tartott esküvőjén. Azok számára, akik azon tűnődnek, hogy Gleeson miért nem folytatta színészként a televízióban vagy filmekben az HBO sorozatában nyújtott, kritikusok által elismert alakítása óta, a válasz meglehetősen egyszerű. Szándékosan döntött úgy, hogy visszavonul a színészkedéstől, az Irish Independent szerint legalábbis ideiglenesen vissza akart vonulni, hogy a tanulmányaira koncentrálhasson. Az Collapsing Horse Theatre Company tagjaként több produkcióban is szerepelt, mielőtt a társulat 2019-ben megszűnt. Az egyetlen nagyobb televíziós szereplése azóta a BBC "Out of Her Mind" című sitcomjában volt 2020-ban, bár úgy tűnik, legalábbis egy kicsit visszatér a képernyőre.