Netflix: Ezek a legjobb eredeti sorozatok, amiket nem szabad kihagyni!

Sosem volt még olyan jó dolga a sorozatrajongóknak mint manapság. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a TV-k szigorú műsorrendjéhez voltak kénytelenek alkalmazkodni és gyakran egy hetet várni, hogy megtudják, mi történt kedvenceikkel, addig ma akár egyetlen nap alatt is le lehet darálni egy sorozatot. A streaming világában ráadásul nagyságrendekkel nagyobb és változatosabb a kínálat, mint a TV-k hőskorában volt.

Sitcomok, sci-fik, fantasy és horror sorozatok, kosztümös és történelmi drámák, dokumentumsorozatok és animációs sorozatok. A Netflixen mindenki megtalálja a neki való időfalót. A kínálat elképesztően nagy, így most megpróbálunk segíteni egy picit a választásban. Jelen listánkon kifejezetten olyan sorozatokat válogattunk össze, amelyek a Netflix saját gyártású műsorai és mindegyik maximálisan megérdemli, hogy rájuk áldozd az éjszakáidat vagy a hétvégéidet.

#16

dráma | misztikus | vígjáték

Netflix

Egy fiatal nő kétségbeesetten szeretne elszabadulni abból a buliból, amit a tiszteletére rendeztek.  több»

A manapság népszerű időhurkos sorozat, amelyben Nadia a saját születésnapi partyján reked. Bármit is tesz, előbb-utóbb mindig meghal és mindig visszakerül a buliba. Idővel rájön, hogy nincs egyedül, van egy férfi is, aki szintén ebben a hurokban rekedt. Együtt kell megtalálniuk az okot és a megoldást. A második évadban csak még tovább bonyolódnak a dolgok, mivel Nadia képessé válik az időutazásra és visszamehet a múltba, hogy a saját felmenői bőrébe bújva megmentse az elherdált családi vagyont. A második évad nagy részét Budapesten forgatták és rengeteg a magyar színész, utalás és szöveg is benne.
#15

83 Nyerd meg az életed  (2021)

(43) (13)

akció | dráma | kaland | misztikus | thriller

Netflix

Ketten jelentkeznek egy titokzatos túlélőjátékba, aminek a fődíja 40 millió dollár. Viszont nem is sejtik, milyen magas a tét. több»

2021-ben valósággal berobbant a köztudatba és hosszú hónapokig a nézettségi toplisták élén trónolt. A koreai sorozat egy játékról szól, amire olyan emberek százait gyűjtik össze, akiknek romokban az élete és ledolgozhatatlan adósságot halmoztak fel. Most egyszerű üzletet ajánlanak: pár nap alatt játszaniuk kell néhány klasszikus gyerekjátékot. Aki végigcsinálja, az gigantikus mennyiségű pénzt kap jutalmul... épp csak azt felejtik el hozzátenni, hogy aki elbukik, meghal.
#14

84 Ozark  (2017)

(8) (3)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Marty Birdöt, a pénzügyi elemzőt Chicago városából egy Missouri államában található vidéki kisvárosba helyezik, amely a festői Ozark-tó mellett található. A városban nincs... több»

Egy házaspár ellop 8 millió dollárt a mexikói drogmaffiától. Nem épp egy életbiztosítás az ilyesmi, ezért székhelyüket átteszik Chicagóból egy isten háta mögötti poros kisvárosba. A cél, hogy még azelőtt eltűntessék a pénzt, hogy a drogkartel a nyomukra akadna. A sorozatra végig jellemző a feszültség, a néző pedig már csak azért is darálja, hogy megtudja, a főszereplő végül túléli-e a kalandot vagy sem. Nem mellesleg Jason Bateman is nagyot alakít benne.
#13

88 BoJack Horseman  (2014)

(3)

animáció | dráma | szatíra | vígjáték

Netflix

Az animációs filmsorozat főszereplői nem csupán emberek, de emberként viselkedő állatokat is láthatunk. A főhős egy ló, BoJack Horseman, aki korábban egy sikeres sitcom... több»

A Netflix saját gyártású animációs sorozat hatodik évadát tapossa és egyelőre nem csökken a népszerűsége. Egy igazi katyvasz, ami éppen ettől vicces. A sztori egy olyan világban játszódik, ahol az antropomorf állatok és az emberek egymás mellett élnek. A főhős pedig Bojack, aki félig ló, félig ember. Egykor ünnepelt celeb volt, de az utóbbi évtizedet a kanapén hortyogva töltötte. Most mégis elhatározza, hogy visszaszerzi egykori hírnevét, de persze ez nem megy egyik pillanatról a másikra.
#12

87 Szexoktatás  (2019)

(34) (4)

dráma | vígjáték

Netflix

Egy tinédzser fiú, akinek az édesanyja szexterapeutaként dolgozik, szövetkezik egy középiskolai osztálytársával, hogy együtt szervezzenek meg egy underground szexterápiás... több»

A szex igazi kincsesbánya, ha komédiáról van szó és erre ez a sorozat is kiváló példa. A történet egy anya-fia párosról szól, akik közül a Gillian Anderson által alakított anya történetesen egy szexuál terapeuta. Fia számos kínos beszélgetésen van már vele túl, ahogy az lenni szokott. Ám azt anyu még csak nem is sejt, hogy fiacskája a tanultakat egy titkos iskolai csoportban saját terápiákon adja tovább néha fura tanácsokat adva kortársainak.
#11

88 Kártyavár  (2013)

(25) (9)

dráma

Netflix

Frank Underwood legfőbb vágya, hogy a Fehér Házban kapjon meghatározó szerepet. Az ígért külügyminiszteri pozícióba azonban az elnök mást ültet, mellyel kivívja Frank... több»

  Izgalmas politikai krimi-thriller, amelynek középpontjában egy túlságosan is ambiciózus fickó áll. Frank Underwood mindennél jobban szeretne a Fehér Ház meghatározó politikusává válni, de az elnök mást neve ki külügyminiszternek. Frank nem tudja elfogadni a döntést és a kudarcot, ezért tovább küzd az álmáért - akár mások kárára is. A Kártyavár egyike volt a Netflix első saját gyártású sorozatainak, amely ugyan nem tökéletes, de hat évadot így is megért.
#10

89 A korona  (2016)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

A sorozat II. Erzsébet királyné hatalomra kerüléséről és az azt követő első néhány évről szól. Egy nagyszerű történelmi dráma, amelyben szinte kivétel nélkül mindenki óriásit alakít. Claire Foy mint Erzsébet királynő, John Lithgow mint Winston Churchill vagy Matt Smith mint Fülöp herceg. Mivel a sorozat a királyné hosszú uralkodásának több szakaszát is bemutatja, a karaktereket alkotó színészek is cserélődnek időnként.
#9

88 Vaják  (2019)

(20) (28)

akció | dráma | fantasy | kaland | misztikus

Netflix

Riviai Geralt, a magányos szörnyölő nehezen találja a helyét egy olyan világvan, ahol az emberek gyakran átkozottabbak, mint a bestiák. több»

Henry Cavill kelti életre a fantasy történelem egyik legnépszerűbb karakterét, Riviai Geraltot. A The Witcher, vagyis Vaják eredetileg Andrzej Sapkowski regényeiként vált világhírűvé, majd ebből három videojáték is született, amelyek mind nagy klasszikusnak számítanak. Ebből készített sorozatot a Netflix, amelyben hatalmas és groteszk szörnyeket éppúgy találunk mint lengén öltözött varázslónőket. 
#8

87 Sötétség  (2017)

(29) (4)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

Egy német kisvárosban eltűnik egy kisfiú, ez pedig örökre megváltoztatja négy család életét. Sötét titkokra derül fény és lassan kiderül, hogy senki sem az, akinek mutatja magát. A sorozatot előszeretettel nevezik a német Stranger Thingsnek, mivel hasonló a felütés és itt is jelen van némi természetfeletti is.
#7

92 Narcos  (2015)

(18) (8)

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Netflix

A 80-as években az Egyesült Államok és Kolumbia közösen próbál véget vetni a minden idők legkegyetlenebb és leggazdagabb drogbárója, Pablo Escobar és a Medellin drogkartell... több»

Ki ne hallott volna a történelem leghírhedtebb drogbárójáról, Pablo Escobarról? A Narcos az ő története és az általa vezetett drogkartellé. A sorozatban valójában az ő karakter inkább csak egy eszköz, hogy jól megkomponált jelenetekkel és valódi korabeli híradásokkal mutassák be a '80-as évek drogháborúját és az USA küzdelmét a csempészet ellen.
#6

92 Birmingham bandája  (2013)

(17) (16)

dráma | krimi

Netflix

A megtörtént esetet feldolgozó sorozat középpontjában egy gengszterklán áll; Anglia '20-as éveinek Birminghamében járunk. Vezérük Tommy Shelby, aki világmegváltó terveket... több»

Hamisítatlan gengszter-eposz, csak épp Amerika helyett ezúttal Angliában. Minden megvan benne, ami a gengszter-korszakra jellemző volt a szerencsejátéktól a csempészésig, de beleszól a játszmába az IRA is. A sorozat ügyesen használ fel egy sor valós történelmi eseményt is, amivel csak még hitelesebbé válik a történet. A szereposztás pedig parádés, hiszen Cillian Murphy és Tom Hardy mellett feltűnik Adrien Brody, Sam Neill és Anya Taylor-Joy is.
#5

91 Stranger Things  (2016)

(93) (35)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

A '80-as évek hamisítatlan hangulata köszön vissza a sci-fi és horror elemekkel egyaránt operáló sorozatból. Az események egy kisvárosban játszódnak, amelynek határában egy titokzatosa kutatóintézet fekszik. Az első évadban eltűnik egy kisfiú a környéken, a barátai pedig rájönnek, hogy egy párhuzamos dimenzióba került. A második évadban ebből a dimenzióból jön át egy világot pusztító entitás, míg a harmadikban az oroszok föld alatti titkos kutatólaborját leplezik le a sorozat alig tinédzserkorú hősei.
#4

dráma | krimi | thriller

Netflix

Az FBI különleges nyomozóosztálya a legsúlyosabb bűntények feltárására szakosodott. Az ő feladatuk elkapni a sorozatgyilkosokat és az érőszaktevőket. több»

Az FBI egy kutatása szerint a sorozatgyilkosok pszichológiájának és gondolkodásának vizsgálatával megfejthetők a motivációik, ezáltal megjósolhatók, hogy mikor követhetnek el újabb gyilkosságot. Ez ma már teljesen hétköznapinak számít, ám a '70-es és '80-as években még valóságos tudományos áttörésnek minősült. Az ezen dolgozó FBI-csoport történetét meséli el a sorozat.
#3

92 Az utolsó királyság  (2015)

(5) (3)

akció | dráma | történelmi

Netflix

A kalandfilmsorozat Bernard Cornwell The Saxon Warlord Chronicles című munkája alapján készült. A történet főhőse egy nemesi származású, fiatal férfi, akit a vikingek tettek... több»

Ha szereted a vérgőzös harcokat és a politikai játszmákat, akkor ezzel a sorozattal nem nyúlsz mellé. A történet a szászok és a vikingek közti véres háborúk idején játszódik, a főszereplő pedig Uhtred, egy szász születésű, de vikingek közt nevelkedett harcos. Az ő őrlődése adja a sorozat egyik témáját, hiszen mindkét harcoló félhez kötődik, de mégis választania kell.
#2

76 When They See Us  (2019)

(1)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

Igaz történet alapján. Öt harlemi tinédzser egy rémálom kellős közepébe csöppen, amikor tévesen megvádolják őket egy New York-i támadással. több»

Ez a minisorozat mindössze négy epizódból áll, de ezeket mindenképpen érdemes megnézni, mivel egy valós és igen szomorú eseményt mesélnek el. A '80-as években a Central Park Five nével híressé vált öt fiatal színesbőrű fiúról szól, akiket egy gyilkosság elkövetésével vádolnak. Bár ők ártatlanok, az igazságszolgáltatás aligha hisz nekik és minimális bizonyítékokkal is bíróság elé állítják őket.
#1

akció | dráma | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Netflix

Álom, az álmok megtestesítője fogságban sínylődött egy halandó varázsló birtokában. Évtizedekkel később sikerül megszöknie, és hosszú utazásra indul, hogy visszaszerezze... több»

A Sandman egy fantasy sorozat, amely Neil Gaiman 1989-1996-os képregényén alapul. A sorozatot Gaiman, David S. Goyer és Allan Heinberg fejlesztette a Netflix számára, a DC Entertainment és a Warner Bros. Television gyártásában. A főszerepben Tom Sturridge alakítja Álmot, a mellékszerepekben pedig Gwendoline Christie, Vivienne Acheampong, Boyd Holbrook, Charles Dance, Asim Chaudhry és Sanjeev Bhaskar látható. A kritikusok általánosságban pozitívan fogadták, de remek fogadtatásban részesült a közönség körében is. A történt szerint egy varázsló megpróbálja elfogni a Halált, ehelyett a fiatalabbik testvérét, Álmot ejti csapdába. A varázsló évtizedekig egy üvegkalitkába zárva tartotta Álmot, aki a szabadulása után felkerekedik, hogy helyreállítsa az álmok világának és a valóság rendjét.