10 jelenet a filmekből, melyeknek masszív pereskedés lett a vége

Ahhoz, hogy a nézők jól szórakozzanak, olykor a filmeseknek merész dolgokat is be kell vállalniuk. Sok filmben láthatunk olyan jeleneteket, amelyek így vagy úgy, de kiverték valahol a biztosítékot. És mit csinál az ember, ha valami nem tetszik neki? Naná, hogy perre viszi a dolgot. Most olyan filmes jelenetekből mutatunk tízet, amelyek valamiért pontosan erre a sorsa juttatták a készítőiket. Lehetett az adott film akármekkora siker, ha a bemutató utáni hónapokat bíróságra járással tölthették a producerek…

#10

road movie | szatíra | vígjáték

Disney+

Borat Sagdiyev újságíró a kazah televízió sztárja. Az öntelt, tudatlan, tolakodó férfi a kazah Tájékoztatási Minisztérium megbízásából az Amerikai Egyesült Államokba... több»

Ha van film, ami sokaknak okot adhatott a pereskedésre, akkor az ez. Mind közül a legdurvább ügy abból a jelenetből kerekedett, amelyben Borat három részeg egyetemista fiúval utazik együtt. Itt az ittas fiatalok végül rasszista kijelentéseket tettek, amelyek a filmben is láthatók és hallhatók. Emiatt ketten utólag beperelték a filmkészítőket, mert állításuk szerint félrevezették őket és a felvételek miatt nem kapnak munkát. Azt hitték, hogy a jelenet nem kerül majd be a filmbe, illetve állításuk szerint a készítők alaposan leitatták őket a felvételek előtt. A pert végül elveszítették.
#9

akció | horror | sci-fi | thriller

Alice és barátai versenyt futnak az idővel: az élőhalottak tábora egyre nő, s új mutáns szörnyek is megjelentek a térségben. Alice visszatér Raccoon City-be, ahol minden... több»

A főszereplőt alakító Milla Jovovich egyik dublőre nagyon súlyos balesetet szenvedett az egyik motoros kaszkadőrmutatvány során, amikor nekiütközött egy kameraállványnak, amit rossz időben engedtek le elé. Ennek következtében hetekig mesterséges kómában tartották, eltörött az arccsontja, megsérült a nyaki artériája, amputálni kellett az egyik ujját, lebénult az egyik karja és más idegi sérüléseket is szenvedett. Ezek az egész kaszkadőri karrierjét tönkre tették, de az életszínvonala is jelentősen csökkent. Nem csoda, hogy beperelte a stúdiót, amely állítása szerint a költségcsökkentést a biztonsági szempontok elé helyezte.
#8

77 Az eminens  (1998)

(15) (4)

dráma | krimi | thriller

Todd amerikai tinédzser, aki megszállottja a második világháborúnak, és különösen a nácik népirtása kelti fel az érdeklődését. Csakhogy érdeklődése csakhamar veszedelmes... több»

A főszereplő egy jelenetben arról álmodozik, hogy iskolatársait egy koncentrációs táborokban használt gázkamrában végzi ki. A jelenetet eredetileg helyi tinédzserekkel vették fel, ám hetekkel később hárman is beperelték a stúdiót, mert azt állították, hogy meztelenkedésre kényszerítették őket. Bár a per elég nagy port kavart, végül nem lett semmilyen következménye, mivel a bíróság nem látta bizonyítottnak az állításokat. Végül felnőttekkel forgatták újra a jelenetet, hogy időben elkészüljenek a filmmel.
#7

84 Még drágább az életed  (1990)

(17) (12)

akció | thriller

Disney+

A washingtoni repülőtéren elszabadul a pokol, amikor a terroristák átveszik az irányítást, akik vezérük, a dél-amerikai drogbáró, Esperanza kiszabadítására érkeztek. A... több»

Ezúttal nem egy színész vagy más ember perelte be a filmstúdiót, hanem egy cég, méghozzá a Black & Decker. Ők ugyanis korábban megállapodtak, hogy 20 000 dollárt fizetnek, ha a filmben szerepel az egyik új fúrógépjük, méghozzá John McClane kezében. Le is forgatták a jelenetet, ám végül azt teljesen ki is vágták a filmből, ezért került sor a perre. Végül azonban peren kívül állapodtak meg a felek, mivel valójában a Black & Decker sosem fizette ki a megbeszélt összeget a termékelhelyezésért...
#6

73 Páros mellékhatás  (2009)

(20) (2)

vígjáték

SkyShowtime

Négy középkorú házaspár úgy dönt, kiszabadul a mókuskerékből, és elutazik egy vakációra. Úgy érzik, egy trópusi paradicsomban végre alkalmuk lesz, hogy rendbe hozzák a... több»

Érdekes per kerekedett ebből a filmből is. Az egyik jelenetben Joey (akit Jon Favreau alakított) egy képre készül önkielégíteni. A képen egy korábbi modell, Irina Kuprik látható, akiről jó egy évtizeddel korábban készítették az ominózus képet, a modell pedig 1 millió dollárra perelte a stúdiót, amiért az egy már-már pornográf célra használta azt fel. Végül a pert elveszítette.
#5

74 Amerikai botrány  (2013)

(40) (19)

dráma | krimi

A zseniális bűnöző, Irving Rosefeld (Evil dead - Gonosz halott 2.) társával és szeretőjével, a nem kevésbé ügyes Sydney Prosserrel () arra kényszerül, hogy egy FBI-ügynöknek,... több»

A Jennifer Lawrence által játszott karakter a filmben azt állítja, hogy olvasott egy tanulmányt Paul Brodeurtől, amely szerint a mikrohullámú sütők elvonják a tápanyagot az ételekből. Broduer valóban sokszor szólalt fel az évek során a mikrók használata ellen, ám ilyesmit sosem állított. Ezért be is perelte a filmet készítő stúdiót hitelrontásért, de a bíróság végül elutasította a keresetét.
#4

74 Boldog halálnapot!  (2017)

(64) (10)

horror | misztikus | thriller

SkyShowtime | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

 A Bloomhouse produkciós cég a Whiplash, a Széttörve és a Tűnj el! sikere után egy újabb eredeti és izgalmas filmmel lepi meg a mozinézőket, melyben egy egyetemista lány újra... több»

Az események egy kitalált egyetemen játszódnak, amelynek kabalája egy csecsemő. A gyilkos, aki a főhőst kergeti a filmben, pontosan ezt a maszkot használja álcaként. Jonathan Bertuccelli, aki a New Orleans Pelicans csapatának kabaláját, a King Cake Babyt tervezte, azért perelte be a filmet készítő stúdiót, mert állítása szerint azok az ő kabalafigurájáról lopták az ötletet. Nem elég, hogy a már megjelent két film teljes profitjának felét követelte, de az össze későbbi folytatás bevételeinek felére is igényt tartott. A stúdió végül idén nyáron jutott megállapodásra a maszkmesterrel.
#3

87 Egyenesen Comptonból  (2015)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi | zenés

 Az 1980-as évek közepén a kaliforniai Compton utcái az ország legveszélyesebbjeinek számítottak. Öt fiatal férfi, aki ezen a helyen nőtt fel, tapasztalatait rendkívül... több»

A film a gangsta rap egyik alapító bandája, az N.W.A. felemelkedését és bukását mutatja be. A készítőket viszont nem sokkal a bemutató után beperelték, méghozzá a banda egykori menedzsere, Jerry Heller. Azt állította, hogy a film erősen negatív, nyerészkedő karakternek állítja be őt, ráadásul sok részletet az ő önéletrajzából loptak el. Jerry Heller még a per indításának évében meghalt szívinfarktusban, az ügyvédje állítása szerint a stressz okozta a halálát, amit a film váltott ki.
#2

75 Másnaposok 2.  (2011)

(53) (6)

misztikus | vígjáték

HBO Max

Újabb házasság, újabb őrült buli, melynek másnapján imsét csak nagy bajban találja magát a négy jó barát. Bár Stu csak egy egyszerű és békén kerti partit tervezett, de... több»

A filmben Stu egy ugyanolyan tetoválással az arcán ébred, amilyet Mike Tyson is visel. Éppen ezért az ő tetoválását készítő művész, S. Victor Whitmill beperelte a filmet készítő Warner Bros. stúdiót, mert állítása szerint a minta szerzői jogi védelem alatt állt, tőle pedig nem kértek engedélyt a felhasználásához. Azt akarta elérni, hogy ne mutassák be a filmet, de nem járt sikerrel. Végül peren kívül egyeztek meg a felek.
#1

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy anya két lányával éppen beköltözik örökölt házukba, amikor idegenek támadják meg őket. Mindhárman szerencsésen megmenekülnek, ám az idősebb lány nem tudja elfeledni a... több»

A filmben van egy jelenet, amelyben az egyik szereplő egy üvegablakot püfföl. A lányt alakító Taylor Hicks azt az utasítást kapta a rendezőtől, hogy verje erősebben az üveget, ám az a forgatáson nem bírta a terhelést és összetört. A színésznő olyan csúnya vágást szenvedett az arcán, amit végül 70 öltéssel varrtak össze. Még a bemutató évében beperelte a filmet készítő stúdiót, mert az egész életére szerzett sebhely miatt több későbbi szereptől is elesett.