10 sokkoló tény, amit nem tudtál a kedvenc filmjeidről

Az teszi nagyszerűvé a filmeket, hogy számtalanszor újra nézve őket, képesek vagyunk mindig új apró részleteket felfedezni, amik addig elkerülték a figyelmünket. És akkor még nem beszéltünk az olyan megbúvó kis érdekességekről, amikre csak akkor jövünk rá, ha egy picit utána is olvasunk kedvenc filmjeinknek. Ilyen érdekes apró részletekből és tényekből kínálunk most nektek egy kisebb csokrot.

#10

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

Nem tudod, mi köze van a híres amerikai asztrofizikus Neil DeGrasse Tysonnak a kedvenc hajókatasztrófás romantikus mozidhoz? A film végén, mikor Rose békésen heverészik az ajtólapon és a megmentésére vár, a csillagos eget nézegeti. Csakhogy Neil DeGrasse Tyson felhívta rá a figyelmet, hogy bizony a mutatott csillagos égbolt hibás, ugyanis 1912-ben a Titanic elsüllyedésének területén garantáltan nem ezeket a csillagokat láthatták a túlélők. Szóval James Cameron a film jubileumi kiadásában már a korrekt csillagokat varázsolta az égre.  
#9

93 Forrest Gump  (1994)

(324) (40)

dráma | romantikus

SkyShowtime

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»

A film egyik ikonikus része a futás, amikor Forrest csak úgy futni indul és bejárja az egész kontinenst keresztbe-kasul. Csakhogy a filmet készítő stúdió soknak érezte a jelenetek leforgatásának költségeit, ezért az egészet ki akarták vágni a kukába. Ekkor jött Robert Zemeckis és Tom Hanks, akik összedobták a pénzüket, ebből forgatták le a futós részeket. Később pedig cserébe részesedést kaptak a film bevételéből. Azt hiszem, ők jártak jobban...
#8

84 A vágy villamosa  (1951)

(7) (76)

dráma

Blanche DuBois terhes húgához költözik New Orleansba, ám ő és sógora, Stanley nem jönnek jól ki egymással. Minden készen áll a konfliktushoz. Tennessee Williams legismertebb... több»

A legendás filmben van egy jelenet, ahol Blanche összetör egy tükröt. A nőt alakító Vivien Leigh azonban túl babonás volt ahhoz, hogy ezt a jelenetet bevállalja. Így végül egy stábtag törte össze a tükröt a színésznő helyett. A jelenetet végül tizenegyszer vették fel, mire tökéletes lett.
#7

59 Mi a manó  (2003)

(9) (9)

családi | fantasy | romantikus | vígjáték

HBO Max

Buddy (Will Ferrell) egész életében úgy hitte, csupán egy a Mikulás többi manója közül, aki az északi sarkon nevelkedett és dolgozott. Mindig is érezte azonban, hogy kicsit... több»

A filmben egy csecsemőből véletlenül lett manó történetét meséli el, aki miután rájön, hogy ő nem is manó, hanem ember, útra kel New Yorkba, hogy segítsen az igazi apjának visszakerülni Mikulás jókat összegző listájára. A film könnyen feledhető, ugyanakkor érdekes tény, hogy az elvileg New Yorkban játszódó zárt téri jeleneteket mind egy elhagyatott szanatórium épületében vették fel.
#6

86 Óz, a csodák csodája  (1939)

(39) (64)

családi | fantasy | kaland | musical

HBO Max

Hatalmas szélvihar söpör végig Kansasen, ahol Dorothy és családja, valamint kutyája, Toto él. A vihar egy ismeretlen világba repíti a lányt, ahol megismerkedik a... több»

Sokak kedvenc meséje, amelyből 1939-ben Judy Garland főszereplésével forgattak legendás filmet. Ebben van egy jelenet, amelyben hó esik a szereplőkre. Igen ám, csakhogy akkoriban még a havat egy olyan anyaggal helyettesítették, amelyről ma már jól tudjuk, mennyire mérgező: azbeszttel. Szóval a jelenetben tulajdonképpen azbeszttel permetezik a szereplőket... elég hátborzongató belegondolni.  
#5

akció | dráma | fantasy | kaland | road movie

HBO Max

Zsákos Bilbó, az öreg hobbit, Frodónak adja rég őrzött gyűrűjét. Az ékszerről azonban kiderül, hogy az az Egy Gyűrű, mely valaha a sötét nagyúré, Szauroné volt, aki... több»

A film megannyi jelenetét elég nehezen megközelíthető helyeken forgatták le, ahova a színészeket és a stábot általában helikopterrel juttatták el. Kivéve a Boromirt alakító Sean Beant, aki retteg a repüléstől. Így ő inkább minden egyes reggel gyalog mászott fel a hegyre, ahol a forgatás zajlott.
#4

81 Denevérember  (1989)

(28) (40)

akció | kaland | szatíra

Bruce Wayne kettős életet él. Nappal egy milliomos playboy szerepét játssza, éjszaka pedig a bűntől szennyezett Gotham igazságosztó lovagja. A Denevérember kilétére mindenki... több»

Megvan az a jelenet, amikor Batman és a Kim Basinger által alakított Vicki Vale menekülni kényszerül a Batmobillal Joker elől? Egy idő után egy munkagép állja útjukat, és gyalog menekülnek tovább. Itt Kim Basinger mielőtt kiszállna a kocsiból, kidobja a két tűsarkúját az ablakon. Erre a látszólag értelmetlen dologra (bár rá lehet fogni, hogy magassarkúban nem olyan jó futni...) azért volt szükség, mert a legendás Batmobilt egy nagyon érzékeny és sérülékeny japán festékkel fújták le, és a forgatás során Kim Basinger cipósarka rendszeresen összekarcolta.
#3

77 Gyilkos túra  (1972)

(7) (17)

dráma | kaland | thriller

A négy barát úgy dönt, belevág egy hétvégi kalandba. Vadvizi evezésre indulnak egy hegyi folyón mielőtt azt végleg megszelídíti az ott felépülő gát. Kirándulásuk azonban... több»

A filmben a Billy Redden által alakított Lonnie kőkemény bendzsócsatát vív egy másik zenésszel. Ezzel csupán egy apró gond volt: Billy Redden nem tudott bendzsón játszani. Ezért a jelenetben a jobb kezével tényleg ő pengeti a húrokat, ám a bal kéz már nem az övé, hanem egy tehetséges bendzsósé.
#2

musical | vígjáték

Janet és Brad, akik épp csak eljegyezték egymást, hátborzongató, és egyúttal abszurd kalandba keverednek, mikor lerobbant autójukat hátrahagyva egy elhagyott kastélyban keresnek... több»

A legendás musical rendezője, Jim Sharman a legegyszerűbb módját találta a tökéletesen hiteles színészi reakció előcsalásának. Tim Curryn kívül egyetlen színésznek sem árulta el, hogy az egyik jelenetben felbukkan Eddie összeroncsolt hullája. Így az ikonikus jelenetben a színészek döbbenete nem játék, őszinte reakció volt.
#1

82 Rocky III  (1982)

(17) (17)

dráma | sportfilm

HBO Max

Rocky a csúcson van, az emberek rajonganak érte, ő a box koronázatlan királya. De Clubber Lang, a brutális bokszoló könnyedén legyőzi az elkényelmesedett Rockytm és megszerzi a... több»

A harmadik részre Rocky Balboa már ünnepelt bajnok, aki néha gálameccseket is elvállalt. Egyet egy bizonyos Mennydörgés nevű pankrátorral vív meg, akit Hulk Hogan alakított. A legendás pankrátor egyébként is jó 24 cm-rel magasabb a Rockyt alakító Sylvester Stallone-nál, de azt akarták, hogy még hatalmasabbnak tűnjön. Így az ikonikus farkasszemet nézős jelenetben Hulk Hogant még egy kis dobogóval is megtámogatták, amitől még jobban kidomborodott a köztük lévő méretkülönbség.