TOPLISTA: Ezek legjobb sci-fik, amiket MOST streamelhetsz (Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+)

Az a jó a sci-fikben, hogy nem ritkán képesek tényleg „megjósolni a jövőt”. Oké, 2015-ben nem repkedtünk légdeszkán, a Cápa sorozat sem tartott a 19. részénél, ahogy repülő autók sincsenek még. De így is rengeteg olyan érdekességet találunk régebbi sci-fikben, amelyek mára így vagy úgy, de tényleg megvalósultak. Sokan éppen ezért szeretik a sci-fiket.

Manapság, a streaming világában szerencsére valósággal dúskálhatunk bennük, de a nagy tömegben jóval nehezebb megtalálni az igazi értékeket. Mi most megpróbálunk egy pici segítséget adni, ezért összegyűjtöttünk tizenhárom sci-fit, amelyek a legnagyobb streaming szolgáltatók kínálatában lelhetők fel. A listán nem is a sorrend a lényeg, hiszen mindegyik film másért érdemli meg a bizalmat. Szerintünk ezek most a legjobb sci-fik, amiket streamelhetsz!

#16

68 Hattyúdal  (2021)

(2)

dráma | sci-fi

Apple TV+

A nem túl távoli jövőben Cameron Turnert halálos betegséggel diagnosztizálják. Lehetőséget kap egy kísérleti módszer kipróbálására, amivel megvédhetné feleségét és... több»

Egy férfit halálos, gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizálnak. Nem is a saját életét félti, csak a felségét és a lányát szeretné megóvni a gyásztól. Amikor felajánlanak neki egy kísérleti megoldást, amivel megvédheti szeretteit, azonnal belemegy. Ez a megoldás pedig a klónozás. Ő meghal, de a családja ebből elvileg semmit sem vesz majd észre.
#15

73 Az Adam-projekt  (2022)

(36) (4)

akció | sci-fi

Netflix

Egy férfi visszautazik a múltba, ahol találkozik gyerekkori önmagával. A párosnak meg kell találnia édesapjukat, aki történetesen az időutazás lehetőségein kísérletezik. De... több»

Egy férfi visszautazik a jövőből a jelenbe, hogy megmentse a jövőt. Különös küldetése akkor válik még különösebbé, amikor hősünk találkozik gyerekkori saját magával és együtt folytatják tovább a kalandot. Hogy aztán megkeressék az időutazást feltaláló saját apjukat.
#14

74 Oxigén  (2021)

(16) (1)

sci-fi | thriller

Netflix

Egy nő egy krioálom kamrában találja magát, és fogalma sincs, hogy került oda. A levegő lassan elfogy, neki pedig mindenképpen kiutat kell találnia. több»

Egyszerre több zsigeri borzalomra is koncentrál a film. Egy nő egy fura kapszulába zárva tér magához. Kiderül, hogy az egy mélyálom, vagyis hibernációs kapszula, amelyből gyorsan fogy az oxigén. A nőnek valahogy kiutat kell találnia belőle, de dolgát nehezíti, hogy valamiért nem emlékszik rá, hogy ki is ő és hogy került a kapszulába.
#13

77 A holnap háborúja  (2021)

(34) (9)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Amazon Prime Video | HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A futurisztikus háború kimenetele azon áll vagy bukik, hogy egy férfi képes-e szembenézni múltjának kísérteteivel. Az emberiség vesztésre áll az idegenekkel vívott harcban,... több»

Egy nap katonák érkeznek a jövőből, hogy elmondják, az emberiség vesztésre áll egy idegen civilizációval szemben. Hogy mégis legyen esélyük a győzelemre, a múltból toboroznak katonákat a jövőbe. Hogy ne boruljon fel az időfolyam, olyanokat visznek el harcolni, akik egyébként sem élték volna meg a háborút. De van egy csavar.
#12

76 Én vagyok anya  (2019)

(5) (1)

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy tinédzserlányt egy "Anya" nevű robot nevel. A gépet arra programozták, hogy az emberiség eltűnése esetén újranépesítse a Földet. A lány és a robot különleges... több»

Egy mindentől elszigetelt bunkerben egy mesterséges intelligencia nevel egy kislányt, aki csak annyit tud a külvilágról, amit ő elárul neki. Vagyis azt, hogy az emberiség kipusztult. Kettejük kapcsolata már-már igazi anya-lánya viszonyra emlékeztet, ám egy nap felbukkan egy idegen nő a bunker bejáratánál.
#11

78 Ex Machina  (2015)

(71) (15)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Egy fiatal programozót (Domhnall Gleeson) kiválasztanak, hogy vegyen részt a mesterséges intelligencia kutatás áttörő kísérletében. A kísérlet sikeres, talán túlságosan is... több»

Egy nagyszerű történet a mesterséges intelligenciáról. Egy programozót arra kérnek fel, hogy a legnagyobb titoktartás közepette, a világtól elzárva teszteljen egy robotot, Avát. A kísérlet célja kideríteni, hogy tényleg érző és gondolkodó lény vagy csak ügyesen megjátssza magát. A válasz veszélyesebb mint hitték.
#10

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Thanos (Josh Brolin) betartotta az ígéretét, végrehajtotta a tervét és megsemmisítette az univerzum felét. A Bosszúállók tehetetlenek, a Földön eluralkodott a káosz. Amerika... több»

Ez a fiém több mint méltó arra, hogy helyet kapjon ezen a listán, hiszen nem csak arról van szó, hogy az űrből érkező idegenek fenyegetik a Föld sorsát, és a Bosszúállókon múlik (és jelentős részben a Vasember csúcstechnológiáján), hogy megmentsék a bolygót, hanem arról is, hogy a film az egyik legnagyobb sc-fi topos, az időutazás köré épül.  Ez a film nagyszerű keveréke a sci-finek, az akciónak és a vígjátéknak, ami azt jelenti, hogy akkor is megéri megnézni, ha a képregényhősök nem teljesen a te világod.
#9

78 Finch  (2021)

(14) (5)

dráma | sci-fi

Apple TV+

A posztapokaliptikus Földön egy robot, aki azért épített haldokló teremtője, hogy gondoskodjon szeretett kutyájáról, megismerkedik az élet, a szerelem és a barátság... több»

Egy sci-fi Tom Hanks főszereplésével. A távoli jövőben a világ nagy része elpusztult. Van egy feltaláló, aki robotokat épített egész életében, de most már ő is haldoklik. Ezért épít egy utolsó robotot, aki azt a feladatot kapja, hogy gondoskodjon a feltaláló kutyájáról. A film a robot története arról, hogyan tapasztalja meg az emberi érzéseket: szeretet, barátság, félelem.
#8

83 Avatar  (2009)

(211) (46)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

Az Avatar James Cameron rendező modern klasszikusa, egy káprázatos látványvilágú sci-fi kalandfilm egy jó nagy adag akcióval. A film a lebénult tengerészgyalogos, Jake Sully történetét meséli el, aki beleegyezik, hogy beszivárog egy bennszülött idegen faj tagjai közé a Pandora bolygón, miközben az egyik Na'vi faj avatárjának álcázza magát. Mindeközben Sully beleszeret az egyik bennszülöttbe, és elhatározza, hogy visszavág az ezredesének azon törekvése ellen, hogy kiűzze a na'vi-kat, és kibányássza az erdőt a nyersanyagokért.
#7

82 Dűne  (2021)

(67) (17)

akció | dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | Telekom TVGO

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

Sokáig azt tartották, hogy Frank Herbert regényeit egyszerűen képtelenség jól mozivászonra vinni. Nos, Denis Villeneuve-nek a jelek szerint mégis sikerült. A film az Arrakis bolygón játszódik, ahol az univerzum legértékesebb kincse, a fűszer terem. Ezért harcol a bolygó feletti uralomért az Atreides és a Harkonnen ház is, az őslakos Fremenek meg csak a pislognak a homokban.
#6

84 Ready Player One  (2018)

(86) (94)

akció | kaland | sci-fi

2044-ben az egész világot behálózó, virtuális valóságon alapuló játék, az Oasis nyújt menedéket azoknak, akik a sivár hétköznapokból menekülni szeretnének. Az Oasisben a... több»

Az OASIS az a virtuális valóság, ahol szó szerint mindent és bármit lehet. A valóság már szörnyű, ezért az emberek itt élik a hétköznapjaikat. Amikor a virtuális valóság alkotója, James Halliday meghal, kezdetét veszi egy játék: meg kell találni három húsvéti tojást az OASIS-ben. Aki elsőként oldja meg a fejtörőket, az egész OASIS felett teljhatalmat kap.
#5

88 WALL·E  (2008)

(103) (7)

animáció | családi | kaland | sci-fi | szatíra

Disney+

Már többszáz éve, hogy a lakhatatlan Földet elhagyták az emberek, az egész bolygón egy kis robot tevékenykedik csupán, akit valaki bekapcsolava felejtett. WALL-E (Waste Allocation... több»

A Wall-E egy imádnivaló robot története, akinek elsődleges feladata, hogy megtisztítsa a Földet a szeméttől, miután az emberiség egy másik bolygóra költözött. A jövőben játszódó történet során apró hősünk egyedül van a Földön, mielőtt találkozik EVE-vel, egy felderítő robottal, akit azért küldtek a Földre, hogy bebizonyítsa, hogy még lakható a bolygó. Az animációs családi film rendkívül tanulságos mese minden korosztály számára, és amellett, hogy szórakoztató és humoros, rendkívül komoly kérdéseket vet fel az emberiség jövőjét illetően.
#4

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

Azt álmodtam, hogy álmomban álmot láttam. Nagyjából így írható le ez a sci-fi, Christopher Nolan egyik legjobbja. Egy csapata tolvajról szól, akik mások álmaiba férkőznek be, hogy szó szerint az elméjükből lopjanak el értékes információkat. A csapat most egy elsőre lehetetlennek tűnő küldetésre indul.
#3

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Azt álmodtam, hogy álmomban álmot láttam. Nagyjából így írható le ez a sci-fi, Christopher Nolan egyik legjobbja. Egy csapata tolvajról szól, akik mások álmaiba férkőznek be, hogy szó szerint az elméjükből lopjanak el értékes információkat. A csapat most egy elsőre lehetetlennek tűnő küldetésre indul.
#2

92 Mátrix  (1999)

(137) (68)

akció | sci-fi

HBO Max

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»

Az emberiséget réges-régen legyőzték az általa termetett gépek, akik élő energiaforrást faragtak belőlük. Az emberek most egy Mátrixnak nevezett virtuális valóságban élik le az életüket mit sem sejtve a valóságról. Kivéve néhányakat, akik képesek voltak kilépni a Mátrixból és felvenni a harcot. Neo az ő egyetlen esélyük a győzelemre.
#1

89 2001: Űrodüsszeia  (1968)

(32) (29)

kaland | sci-fi

HBO Max

Az emberiség hajnalán az ősemberek egy fekete kőoszlopot találnak a pusztában. Ez a találkozás vezeti rá őket az eszközhasználat felfedezésére. Évezredekkel később, 2001-ben... több»

Az egyik leghíresebb klasszikus sci-fi még a '60-as évekből. Ehhez képest döbbenetesen jó vizuális megoldásokat használ, amelyek messze megelőzték a korukat. A történet egy monolitról szól, amely előbb az emberszabásúak fejlődését indítja el, majd évmilliókkal később az emberiséget tereli a világűr meghódítása felé. Nem könnyű film, de egyszerűen kötelező minden sci-fi rajongónak.