És ha már film, akkor kötelezően és már csak tiszteletből is illik szót ejtenünk azokról a világklasszisokról, akik nélkül egy-egy film nem lett volna, csak jó film. Ők a rendezők, operatőrök és minden olyan háttérben dolgozó, akik munkájukkal sikerre vittek filmeket. Szóval, nézzük meg 3. menetünkben azokat a személyeket, akik valamilyen háttérmunkával (munkákkal) méltó helyet foglalhatnak el a Világklasszisok között. (Mint az eddigi felsorolásokban, itt sincs jelentősége a sorszámozásnak.)

#10
Szabó István

Szabó István

szül. 1938. 02. 18. (86 éves)
Budapest, Magyarország
Szabó István Tamás 1938. február 18-án született Budapesten. Tatabányán nőtt fel. Édesapja, Szabó István orvos, édesanyja, Vita Mária Edit polgári családból származott. Orvosnak készült, majd 16 éves korától érdeklődött a rendezés iránt. Elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakára,... több»
Ahhoz, hogy megértsd, meglásd, Szabó Istvánnak miért van helye ebben a listában, nézd meg a Mephistót, a Csodálatos Júliát és/vagy A napfény íze című filmet. Magyarországi megítélése bizonyított ügynök múltja miatt nem annyira pozitív (sok pályatársáról jelentett és sok embernek törte derékba a karrierjét - ahogyan tette ezt Major Tamás is abban a korszakban), de tagadhatatlanul érdemes a világklasszisok közé, ami filmes munkáit illeti.
#9
George Cukor

George Cukor

szül. 1899. 07. 07. - elhunyt 1983. 01. 24.
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
George Cukor 1899. július 7-én született New Yorkban, az Egyesült Államokban egy magyar származású zsidó családban. Színházi segédrendezőként kezdett el dolgozni, a 20-as évektől pedig a Broadwayen rendezett több nagysikerű darabot. 1926-ban A nagy Gatsby című darab rendezésével keltette fel a kritikusok figyelmét. 1929-től... több»
Szerintem őt nem sok embernek kell bemutatnom. Zsenije és összeférhetetlen természete miatt érdekes figurának számított. Továbbá számos alkalommal rúgta össze a port az aktuális munkaadójával. George Cukor zseniját azonban homoszíexuális beállítottsága sem akadályozta meg. természetesen voltak híres színészek, akik a rendezőzseni irányultságát nehezen viselték. Ilyen volt Clark Gable. Legemlékezetesebb rendezései az Elfújta a szél (melynek rendezői székéből eltávolították, így egy kollégája fejezte be a filmet) valamint a My Fair Lady.
#8
Benedek László

Benedek László

szül. 1905. 03. 05. - elhunyt 1992. 03. 11.
Budapest, Osztrák–Magyar Monarchia (most Magyarország)
Benedek László, magyar származású amerikai filmrendező 1905. március 5-én született Budapesten, zsidó családban. Pszichiáternek szánták a szülei, Bécsben, illetve Berlinben tanult. Tanulmányai finanszírozására a filmszakmában vállalt állást, s később inkább ezzel kezdett foglalkozni. A 20-as évek végén operatőri, majd... több»
Szinte 100%, hogy ez a név senkinek nem mond semmit se. Pedig Benedek László azon magyar rendezők egyike volt, akik Amerikában találták meg a számításaikat. Adolf Hitler hatalomra jutásakor döntött az emigráció mellett és elhagyta Magyarországot. Törzs Ivánnal és Marton Endrével alapított Hollywoodban egy produkciós céget. Filmjei közül Az ügynök halála (1951) talán a legismertebb. Dolgozott az Universal Pictures és a MGM számára is. Munkái mindegyikére az igényesség volt a jellemző.
#7
Vincent Price

Vincent Price

szül. 1911. 05. 27. - elhunyt 1993. 10. 25.
St. Louis, Missouri, Amerikai Egyesült Államok
Vincent Leonard Price Jr. 1911. május 27.-én született Saint Louis, Missouri, Egyesült Államokban. Jól ismert a jellegzetes hangjáról, és a horror filmekben való teljesítményéről. Karrierje során sok műfajban szerepelt a horroron kívül, beleértve a vígjáték, thriller, dráma műfajait. Két csillaga is van a Hollywoodi sétányon,... több»
Egy legendás és hihetetlenül sokoldalú színész, aki Tim Burton példaképe is volt. Igaz, hogy ő elsősorban színész, de azért is tettem be a Világklasszisok közé, mert úgy érzem, hogy Vincent Price magával az egész létezésével beírta magát a történelembe. Színész, műgyűjtő, rendező, színpadi színész, művészettörténész, író és ínyenc, akinek legemlékezetesebb szerepei (számomra) horrorokban és noirokban voltak. Két csillaggal is büszkélkedhet Hollywood hírességek sétányán. Szerintem horror filmjei, nagy sikerű könyvei, lektori munkája, ínyenc szakértelme, alapítványi működése mind-mind olyan állomások, melyek miatt méltán kap helyet ebben a listában.
#6
Richard Attenborough

Richard Attenborough

szül. 1923. 08. 29. - elhunyt 2014. 08. 24.
Cambridge, Cambridgeshire, England, Egyesült Királyság
Lord Richard Attenborough 1923. augusztus 29-én született Cambridge-ben, Nagy-Britanniában, testvére David Attenborough, az ismert természetfilmes. A Royal Academy of Dramatic Arton végzett színészképzést, első filmszerepét 1942-ben, az Rendületlenülben kapta, az áttörést pedig A brightoni szikla (1947) hozta el számára. Első... több»
Sir Richard Attenborough. Az ő neve talán nem mond sokaknak semmit, hacsak nem vonnak párhuzamot a vezetéknévvel. Ugyanis Richard a világhírű természetfilmes David Attenborough testvére. Színész, rendező, filmproducer. Számos film fűződik a nevéhez. Elizabeth (1998), Jurassic Park, Chaplin stb. Számtalan jelöléssel, díjjal jutalmazták már munkásságát.
#5
Martin Scorsese

Martin Scorsese

szül. 1942. 11. 17. (81 éves)
Queens, New York, Amerikai Egyesült Államok
Martin Scorsese 1942. november 17-én született New Yorkban egy munkásosztályból származó amerikai olasz családban. New York Little Italy részén nőtt fel, ahol erős katolikus neveltetésben részesült. Papnak készült, de felismerve igazi szenvedélyét a New York Egyetemen tanult, majd diplomázott film szakon 1966-ban. Még tanulmányai... több»
Szerintem őt nem kell bemutatni, vagy ha igen, annyi bizonyos, hogy a neve mindenkinek mond valamit. Scorsese nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Nagymenők, a Viharsziget di Caprioval, a New York bandái, a Leleményes Hugó, Az ártatlanság kora, vagy épp a Casino. De nemcsak, mint rendező, hanem mint producer és mint színész is megmutatta nem egyszer magát. Producerként talán a legismertebb filmje a Vérmesék de Niroval. Színészként pedig szerintem mindenki ismeri a Cápamese gömbhalát.
Nos, valószínűleg sokat senkinek nem fog mondani ez a név. A hölgy a világ egyik leghíresebb jelmeztervezője, akit 35-ször jelöltek Oscar-díjra a Legjobb jelmeztervezés kategóriában, és ebből nyolc alkalommal el is nyerte azt. Olyan filmekben láthattuk munkáit, mint a Mindent Éváról, a Sámson és Delilah, az Egy amerikai Párizsban, a Római vakáció, a Gigi vagy a Ben Hur. De az Édes élet és a West Side Story, az Aki legyőzte Al Caponét, a Harlemi éjszakák, a Hook, az Addams Family, az Egy gésa emlékiratai stb filmekben is látható zsenialitása és jelmeztervezői fantáziája.
#3
Akira Kurosawa

Akira Kurosawa

szül. 1910. 03. 23. - elhunyt 1998. 09. 06.
Tokyo, Japán
Akira Kurosawa japán filmrendező, forgatókönyvíró és producer 1910. március 23-án született Tokióban. A szigetország talán legismertebb filmrendezője volt, közel ötven éves pályafutása során rengeteg filmet rendezett. Kevés olyan rendező van, akinek munkássága ennyire hosszú és közkedvelt lett volna. Egy olyan időszakban... több»
Kuroszava Akira az egyik legérdekesebb filmes személy számomra. Egy tokiói család sokadik gyermekeként született 1910-ben. Korai filmjeiben a háborús Japán témáját feszegette, és inkább nacionalista propagandafilmeknek tartották ezeket. Stílusváltása, saját hangja megtalálása után azonban olyan remek alkotásokat adott a világnak, mint például A hét szamuráj, A vihar kapujában vagy a Véres trón. Ha valaki megnézi A hét szamurájt és úgy érzi, hogy ezt a filmet már látta az bizony nem véletlen: A hét mesterlövész című film ennek a feldolgozása.
#2
Tim Burton

Tim Burton

szül. 1958. 08. 25. (65 éves)
Burbank, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Timothy William Burton 1958. augusztus 25-én született a kaliforniai Burbankben, gyermekkora nagy részét itt töltötte. Már fiatal korában is megmutatkozott művészeti érzéke, majd az érettségi után a California Instutite of the Art falai között folytatta tanulmányait. Ezek után a Disney-nél lett animátor, majd a hírnév az 1985-ös... több»
És itt van Tim Burton, az igazából meg nem értett géniusz. Egyedi látásmódjával már gyermekként is nehezen boldogult, így nem csoda, hogy a hőn áhított filmes elismerés is csak nehezen jött meg a számára. Fontos tudni, hogy Burton nemcsak horror hangulatú filmjeivel vívta ki az évek alatt az elismeréseket. Animációs filmjie és vérbeli komédiái mind klasszikussá nőtték ki magukat. Hogy megismerd Burton munkáit, kezdetnek nézd meg a Pee-Wee nagy kalandját, a Frankeweenniet vagy A halott menyasszonyt, de jó választás lehet az Ollókezű Edward, a Karácsonyi lidércnyomás, a Kísértethistória, a Charlie és a csokigyár, a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya, és az Éjsötét árnyék is.
#1
John Woo

John Woo

szül. 1946. 05. 01. (77 éves)
Guangzhou, Kína
John Woo 1946. szeptember 23-án született Hongkongban, Kínában. Professzionális szinten 19783-ban kezdett el a rendezéssel foglalkozni, és szinte minden létező műfajban kipróbálta magát. A széleskörű ismertségre 1986-is filmjével, a Szebb holnapkel tett szert, egy évvel a bemutató után Szebb holnap 2. címmel leforgatta a film... több»
A világhírű rendező neve sokaknak nem fog mondani semmit. A ma már közel nyolcvan éves filmrendező azonban meghatározó alakja volt egy bizonyos "forgatási stílusnak". Woo egészen új megközelítéssel tervezte meg filmjeinek leghatásosabb jeleneteit, és olyan technikai trükköket vetett be a kimaxolt akciójelenetek kivitelezésébe, mely akkoriban egyedinek számított. (Ma már természetesen ez az egyediség eltűnt, hiszen a legtöbb rendező, koreográfus alkalmazza ezeket az eszközöket.) Ha kíváncsi vagy Woo stílusára, akkor nézd meg a Szebb holnapot vagy a Fiatal sárkányokat (melyet végül nem mutattak be, mert túlságosan erőszakosnak találták). A Bérgyilkos című filmjével azonban nemcsak Kínában tett még nagyobb népszerűségre szert, hanem berobbant a nemzetközi filmek világába is. Az egy csapásra világhírűvé vált rendező többek között együtt dolgozott JCVD-mal a Tökéletes célpont című filmben, és a Rés a pajzson-ban John Travoltával (vele egyébként más filmben is együtt dolgozott). Az Ál/Arc talán az egyik legjobb filmje, melyben újra Travolta volt az egyik színésze, és mellé csatlakozott Cage. Mindketten életük egyik legjobb alakítását nyújtották ebben a Woo filmben. Filmes nimbuszát öregbítette a sok jelölés és díjazás is.