Ma ünnepli 54. születésnapját Jennifer Aniston, a fenti galériában pedig össze is válogattuk a legismertebb szerepeit, a cikkünkb alján pedig 10 kedvenc filmünket is kilistáztuk a színésznőtől.

Jennifer Aniston 1969. február 11-én született a kaliforniai Sherman Oaksban. Gyermekkorában szüleivel egy évet Görögországban éltek, majd visszaköltöztek az Egyesült Államok keleti partjára, New Yorkba. A filmezés már fiatalon meghatározta életét, több családtagja is ismert színész. Apja az Életünk napjai című sorozatban szerepelt, amely 28 év alatt közel kétezer epizódot élt meg. A másik példaképe keresztapja, Telly Savalas volt, aki szintén sorozatszínészként futott be óriási karriert.

Szülei kilenc éves korában váltak el.

Alig múlt 10 éves, amikor beiratkozott a Rudolf Steiner School dráma klubjába, ahol a színészet mellett festészetet tanult. Bár nagyobb sikereit valóban a színjátszással aratta, 11 éves korában egyik festményét még a New York-i Metropolitan Múzeumban is kiállították. Képzőművészet iránti vonzalma ma már inkább gyűjtőként nyilvánul meg.

A High School of the Performing Arts után kisebb off-broadway darabokban kezdett játszani, majd a televíziózás felé kacsingatott. 1994-ben behívták egy válogatásra, ahol egy Jóbarátok című sorozat egyik főszerepét ajánlották neki. Eredetileg Monica Geller szerepét akarták szerződtetni, melyre végül Courtney Cox lett a befutó, Aniston pedig Rachel Greent játszotta.

Többször jelölték Emmy-díjra, de csak 2002-ben kapta meg a legjobb női komika díját. A Jóbarátok világszerte az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat lett. 10 évadot forgattak, az utolsó évadban a szereplők, köztük Jennifer Aniston is az epizódonkénti 1 millió dolláros gázsiért írt alá, amely bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is. A sorozat szereplőivel ellentétbe Aniston a filmvásznon is sikereket ért el. Főleg vígjátékokban  szerepelt olyan nagyágyúkkal, mint Ben Stiller, Vince Vaughn vagy Jim Carrey, akivel A minden6ó (2003) című filmen dolgozott együtt. A későbbiekben olyan filmekben vállalt szerepet, mint a Kisiklottak, a Marley meg én, a Nem kellesz eléggé, a Förtelmes főnökök 1-2 és a Családi üzelmek. A legnagyobb sikert mégis a The Morning Show című sorozattal aratta. 2021-ben egy műsor erejéig újra egyesült a Jóbarátok stábja az Újra együtt című produkcióban. 

A színésznő pedig továbbra sem pihen, hiszen jön az új Netflix-filmje Adam Sandlerrel Gyagyás gyilkosság 2 címmel.

Magánélete korábban akkor kapta a legnagyobb nyilvánosságot, amikor 2000-ben férjhez ment Brad Pitthez, de amikor Pitt a Mr. és Mrs. Smith (2005) forgatásán viszonyba keveredett Angelina Jolie-val, Jennifer Aniston beadta a válókeresetet.

#10

55 Ő az igazi  (1996)

dráma | romantikus | vígjáték

A két Fitzpatrick-fivér igyekszik tartani magát apja tanításához: "Csak azt tedd, ami boldoggá tesz! " Az idősebbik, Francis a Wall Streeten menedzser és azt hiszi, hogy boldog... több»

#9

dráma | romantikus

Justine (Jennifer Aniston) harmincas, férjes asszony, egy áruházban dolgozik. Elégedetlen életével és házasságával. Férje, a gyerekes Phil (John C. Reilly) leginkább drogos... több»

#8

dráma | romantikus | vígjáték

Kassie úgy gondolja, megérkezett az idő a gyerekvállalásra, ám mivel nincsen párkapcsolata, egy spermadonor segítségét szeretné igénybe venni. Legjobb barátja, Wally szerint ez... több»

#7

68 Gyagyás gyilkosság  (2019)

(29) (15)

akció | krimi | misztikus | romantikus | vígjáték

Egy New York-i zsaru Európába utazik feleségével, hogy ismét felélesszék szerelmük tüzét. Romantikus légyott helyett azonban halálos veszélybe kerülnek, mikor meggyanúsítják... több»

#6

70 Hippi-túra  (2012)

(8) (1)

romantikus | vígjáték

A hirtelen munkanélküliséggel sújtott manhattani házaspár alternatív életlehetőségeket vizsgál, és végül úgy döntenek, hogy egy vidéki hippi-kommunában próbálnak új... több»

#5

72 Hivatali patkányok  (1999)

(18) (9)

szatíra | vígjáték

Peter és két barátja egy hatalmas cég hatalmas irodjában dolgoznak, azonban nem sok hasznos munkát végeznek, és azon jár az eszük, hogyan állhatnának bosszút a hivatalon. Peter... több»

#4

dráma | musical | vígjáték

A történet főszereplője egy középiskolás lány, akinek nem okoz gondot, hogy mindenestül elfogadja magát. Egy nap megismerkedik egy fiúval, aki megtetszik neki, az egészben... több»

#3

80 Förtelmes főnökök  (2011)

(58) (5)

krimi | vígjáték

Három átlagos beosztott, Nick, Kurt és Dale fellázadnak főnökeik ellen, és ravasz gyilkossági tervet eszelnek ki. Nincs azonban könnyű dolguk, mert úgy tűnik, a sors épp... több»

#2

83 Marley meg én  (2008)

(33) (7)

családi | dráma | vígjáték

Netflix | HBO Max

A fiatal házasok nem akarnak fejest ugrani az ismeretlenbe, így úgy döntenek, hogy mielőtt gyereket vállalnak, örökbe fogadnak egy kutyát, akinek a segítségével megtanulhatják,... több»

#1

85 Családi üzelmek  (2013)

(185) (10)

krimi | road movie | vígjáték

David, a drogdíler egy lány segítségére siet, aminek következtében kirabolják. Hogy elszámolhasson a pénzzel, egy nagy adag kábítószert kell áthoznia Mexikóból. Azt gondolja,... több»