A kedvenc olyan figuráim, akik nem színészek. Hatalmas zeneszerzők, írók, rendezők (ahogyan a címből is látható), a Nagy Kedvenceim, kik nagyot alkottak, valódi géniuszok. Kezdjük a listát Mijazaki Hajaóval, a legnagyszerűbb anime filmek írójával. Neki köszönhetjük a Nauszikát, a Csihirót, a Laputát, A könyvek hercegét, A vadon hercegnőjét és a Kikit. Másik kiemelkedő zseni George Lucas. Az Indiana Jones, a Star Wars és sok más remekmű szülőatyja. Ryan Coogler... Ő hogyan kerülhetett ide? Róla tudok a legtöbbet az összes arc közül, akiket itt felsoroltam. Emellett a kedvenc zeneszerzőm jó barátja, filmjeiben is látszik. Egyik kedvenc filmemet is ő rendezte. Maureen Jennings alkotta Murdoch nyomozót, kiérdemli a „zseni” címet. Matt Groening a karikatúrák mestere, a legjobb sorozat, a Simpson család megalkotója. John Williams a filmzeneszerzés ikonja, nehéz túltenni rajta. Fülbemászó klasszikus zenéje mindenki számára ismert pl.: a Harry Potterből, a Star Warsból, az Indiana Jonesból és egyéb filmekből. Ludwig Göransson egy polihisztor. A Fekete Párducot már csak a zene miatt érdemes megnézni, A Mandalóriról meg a Boba Fettről nem is beszélve. Takanasi Jaszuharu hozzá [Göranssonhoz] hasonlóan kombinálja a különböző műfajokat, de amíg Göransson a klasszikust a különféle népzenékkel kombinálja, addig Takanasi a metállal, a klasszikussal és a japán népzenével babrál. Maszuda Tosio szintúgy. Joe Hiszaisi a japán John Williams. James Cameron egy legenda. Stan Lee a Marvel atyja, akiről rosszat nem lehet mondani. Ennyit róluk.

#12
Stan Lee

Stan Lee

szül. 1922. 12. 28. - elhunyt 2018. 11. 12.
New York City, New York, U.S.
Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New York városában. Művésznevén, Stan Lee, amerikai író, a Marvel Comics nyugdíjba vonult elnöke, szerkesztő, média producer és színész. Édesapja Jack Lieber szabásznak tanult, azonban a gazdasági válság után csak elvétve dolgozott. Lee a Bronxi DeWitt Clinton gimnáziumba járt.... több»
Derék ember, mondhatni, megváltoztatta a világot.
#11
James Cameron

James Cameron

szül. 1954. 08. 16. (69 éves)
Kapuskasing, Ontario, Kanada
James Francis Cameron 1954. augusztus 16-án született az Ontario béli Kapuskasingban, Kanadában. 17 évesen került a Los Angeles melletti Orange Countyba, amikor villamosmérnök édesapja ott talált jövedelmezőbb munkára. Bár már tizenévesen sci-fi történeteket írt és álmodott vászonra, mégis fizikát tanult a California State... több»
Zseniális sci-fik alkotója, „látnoki képességgel bír”.
#10
Joe Hisaishi

Joe Hisaishi

szül. 1950. 12. 06. (73 éves)
Nakano, Nagano prefektúra, Japán
Joe Hisaishi (ez az angol környezetben használt neve, japánul 久石譲 mint Hisaishi Jou, születési neve pedig 藤澤守 Fujisawa Mamoru) 1950. december 6-án született Nakanóban. Gyerekkorában kezdett zenélni, tanulmányait is ezen a pályán folytatta. Japán kiemelkedő, többszörös díjnyertes zenésze, zeneszerzője, de karmesterként,... több»
A legjobb anime filmek zeneszerzője, a klasszikus zene nagy alakja.
#9
Toshio Masuda

Toshio Masuda

szül. 1959. 10. 28. (64 éves)
Tokió
Maszuda Tosio japán zeneszerző, aki a Naruto (egy sónen mangából alkotott anime-sorozat, mely egy hiperaktív kamasz nindzsáról szól, aki barátaival vicces, szomorú, szép, bölcsebbé tevő kalandokat él át egy kitalált nindzsavilágban) zenéivel vált híressé. Szinte minden albumban feltűnik a Musashi Project zenei társulat... több»
Figyelemre méltó animék zeneszerzője.
#8
Yasuharu Takanashi

Yasuharu Takanashi

szül. 1963. 04. 13. (61 éves)
Tokió
Yasuharu Takanashit a rockzene és a heavy metal erősen befolyásolta, munkáját egy merőben más szintre emeli a kemény rock és a klasszikus zenei hangok ötvözése, hogy nagyon menő és ütős hangzásvilágot hozzon létre. Az úgynevezett Team-MAX zenei produkciós csapat szervezője, valamint a YAIBA, egy hagyományos japán hangszereket... több»
Egy zseni, aki a kedvenc sorozatom zenéjét alkotta.
#7
Ludwig Göransson

Ludwig Göransson

szül. 1984. 09. 01. (39 éves)
Linköping, Svédország
A lendületes, gyakran játékos filmes és televíziós zenekari zenéjéről ismert Ludwig Göransson Oscar-díjas svéd zeneszerző Los Angelesben. Grammy-díjas produceri és dalszerzői munkáját is elismerték olyan műfajokban, mint a rap, a pop és az R&B. Gyakran előadja és rögzíti saját zenéit, hacsak nincs szükség zenekarra.... több»
Az új John Williams. Egy kultúrspecifikus zenei polihisztor.
#6
John Williams

John Williams

szül. 1932. 02. 08. (92 éves)
Chalfont, Buckinghamshire, England, Egyesült Királyság
John Towner Williams 1932. február 8-án született New York államban. Édesanya Esther, édesapja John jazzdobos volt. 1948-ban a család Los Angeles-be költözött, ahol a North Hollywood High School diákja lett. A középiskola elvégzése után felvételt nyert a kaliforniai egyetemre, ahol az ismert zeneszerző, Mario Castelnuovo-Tedesco vette... több»
A klasszikus zene nagyjai közt említendő.
#5
Matt Groening

Matt Groening

szül. 1954. 02. 15. (70 éves)
Portland, Oregon, Egyesült Államok
Amerikai rajzfilmkészítő, karikaturista, forgatókönyvíró, producer. Teljes néven: Matthew Abram Groening, 1954. február 15-én született Portlandban, Oregonban. Édesapja Homer Philip Groening író, édesanyja pedig Ruth Margaret tanár. Tanulmányait a The Evergreen State College és Lincoln High Schollban végezte. 1977-ben Los Angelesbe... több»
A legjobb sorozat tőle származik.
#4
Maureen Jennings

Maureen Jennings

szül. 1939. 04. 23. (85 éves)
Birmingham
Maureen Jennings brit-kanadai írónő, ki legfőképp a Murdoch nyomozó sorozatról ismert, mely a Murdoch nyomozó rejtélyei című televíziós sorozat alapja. Tanácsadóként, időnként íróként tartják számon a telvíziós sorozatban, nevét tartalmazza az epizódok elején látható ministáblista. 1939. április 23-án Maureen Jennings... több»
A legjobb sorozatok egyikének alkotója.
#3
Ryan Coogler

Ryan Coogler

szül. 1986. 05. 23. (37 éves)
Oakland, Kalifornia, Egyesült Államok
Szülei Joselyn és Ira Coogler. Nyolcéves korában a családja Richmondba költözött, ahol szabadidejét sportolással töltötte. A Saint Mary’s College High Schoolban tanult, majd futballösztöndíjat kapott a Saint Mary’s College of California egyetemen (a futball csapatban elkapóként játszott). Az iskola azonban törölte az... több»
Nem ő a legjobb, de jó zenével rendelkező filmek származnak tőle, emellett róla tudok a legtöbbet.
#2
George Lucas

George Lucas

szül. 1944. 05. 14. (79 éves)
Modesto - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
George Walton Lucas Jr. 1944. május 14-én született a kaliforniai Modestóban. Fiatalkorában autóversenyzőnek készült, majd súlyos balesete után figyelme másfelé terelődött. A Modestó-i Főiskolára iratkozott be, majd a két éves képzést követően felvették a San Franciscó-i Állami Egyetem angol szakára, és a Dél-Kaliforniai... több»
A legjobb régi sci-fi/akciók megalkotója.
#1
Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki

szül. 1941. 01. 05. (83 éves)
Tokyo
Hayao Miyazaki 1941-ben született Tokióban. 1963-ban kezdte karrierjét, kezdetben mint animátor a Toei Douga stúdióban, és a tűzvonalról láthatta a japán animációs filmek nagy klasszikusainak elkészülését. A kezdetektől felhívta magára a figyelmek kiugró rajztehetségével és kreativitásával.   1971-ben a Pro stúdióhoz igazolt... több»
Zseniális művész, a legjobb anime filmeket köszönhetjük neki.