A 20 legkeményebb test-horror filmbe a csontjainkig beleborzongunk

A horrornak is számtalan fajtája van: kísértetfilmek, sorozatgyilkosokról szóló filmek, pszicho-horrorok, szörnyfilmek vagy épp a szeletelős-belezős „test-horror” alkotások. Mindenki mástól retteg, de utóbbiak nem is kifejezetten a félelemre, mint inkább a nyers borzongásra, undorra gyúrnak. Próbálnak minél brutálisabbak és gyomorforgatóbbak lenni, és némelyik alkotásnak sikerül ezt egészen magas szintre emelnie.

Most mutatunk nem kevesebb, mint 20 ilyen filmet. Ezeket megnézve garantáltan találtok olyan jeleneteket, amiket még a legedzettebb gyomrúak is csak félig csukott szemmel lesznek képesek végignézni. A listán vannak kevésbé ismert filmek és igazi horror-klasszikusok is.

#20

67 Két test egy lélek  (1988)

(5) (4)

dráma | horror | thriller

A Két test egy lélek című filmben Elliot és Beverly Mantle elválaszthatatlanul összetartoznak, hiszen egypetéjű ikrek. Mindent megosztanak egymással: a nőgyógyászati... több»

David Cronenberg neve többször is szerepelni fog ezen listán. Bár valószínűleg hosszan lehetne vitatkozni erről a filmről, a legtöbbek szerint ugyanis a Két test egy lélek Cronenberg egyik legjobb filmje, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mindenesetre megválasztották minden idők 10 legjobb filmjei közé.
#19

36 Mély harapás  (2007)

(4) (1)

fantasy | horror | thriller | vígjáték

A megrögzötten vallásos Dawn (Jess Weixler) makulátlan életet él, iskola után ifjúsági csoportoknak tart előadást a házasság előtti szex káros hatásairól. Nem esik nehezére... több»

A film a "vagina dentata" mítoszát járja körül, így nem is kérdés, hogy helye van ezen a listán. A történetben ugyan nem derül fény arra, hogy Dawnnak miért is vannak fogak a nemi szervében, csupán némi utalás történik minderre. A Mély harapás minden hibája ellenére egy egyszerre szórakoztató és félelmetes film.
#18

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

Annak ellenére, hogy a filmben valójában nem túl sok vér látható, Az emberi százlábú kétségbevonhatatlanul a test-horror műfaj koronázatlan királyának tekinthető. Rendkívül ellentmondásos produkció, amelyet hatalmas felháborodás követett a megjelenést követően. Ez a film megakadt még a legelszántabb rajongók torkán is.
#17

50 Agyar  (2014)

(11) (2)

dráma | horror | szatíra | vígjáték

Egy férfit foglyul ejt egy őrült, és fizikai-szellemi terrornak teszi ki, aminek célja, hogy rozmár legyen belőle.

Kevin Smith hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet, hiszen számos műfajban bizonyított már, ez alól pedig a horror világa sem kivétel. Smith a 2011-ben megjelent Veszett világgal elkészítette első horrorfilmjét, és bár az Agyar nem hozta ugyanazt a sikert, ettől függetlenül itt van a helye ezen a listán.
#16

59 Taxidermia  (2006)

(6)

dráma | horror | kísérleti film | szatíra | vígjáték

Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. Az egyik szerelemre vágyik, a másik sikerre, a harmadik... több»

Parti Nagy Lajos A hullámzó Balaton című novellájának adaptációját talán nehezen emészthetőnek találhatjuk, hiszen a film cselekménye egy család három generációjának történetét öleli fel. Pálfi György rendezése azonban jóval több ennél, hiszen a Taxidermia jócskán bővelkedik felkavaró képi hatásokban, amelyre bizony érdemes lelkiekben is felkészülni.
#15

75 Agyfürkészők  (1981)

(4) (2)

horror | sci-fi | thriller

HBO Max | TV-ben (Cinemax 2, csütörtök 01:33)

Az Agyfürkészők című horror történetének középpontjában az agyfürkészők, vagyis a szkennerek állnak, akik telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkeznek.... több»

Egyszerre elgondolkodtató és groteszk film az Agyfürkészők, amely mintha megpróbálna a jövőről alkotott hátborzongató víziót felállítani. Cronenberg 1981-ben megjelent rendezésén egyszerűen nem fog az idő, hiszen a sztori még a mai nézőt is képes némi nyugtalansággal eltölteni.
#14

50 Vírusgazda  (2012)

(2)

horror | sci-fi | szatíra | thriller

Syd March ugyanazzal a vírussal fertőződik meg, ami végzett a szupersztár Hannah Geisttel. Ahhoz, hogy életben maradjon, ki kell derítenie a nő halálának rejtélyes körülményeit. több»

Az alma nem esett messze a fájától, Brandon Cronenberg debütáló rendezésével édesapja David Cronenberg nyomdokaiba lépett. A Vírushordozó pedig épp annyira felkavaró és brutális, hogy nagyon hamar nyilvánvalóvá váljon, hogy a műfaj csakugyan Brandon vérében van. A Vírushordozó nem egy hétköznapi horrorfilm, a cselekmény ugyanis igencsak elgondolkodtatónak mondható.
#13

horror | sci-fi | thriller

A jövőben egy új játék hódít. Az emberek be tudnak csatlakozni egy virtuális valóságba, ami éppen annyira élethűnek hat, mint a való élet. A játék célja egyszerű: meg kell... több»

David Cronenberg talán egyik legalulértékeltebb filmjéről van szó, a legtöbb rajongó azonban tudja, hogy a rendező mindig hozza azt, amit tőle elvárhatnak. A virtuális világ koncepciójával játszik el a sztori, persze a valóság és a szimuláció közötti határ nagyon hamar elmosódik.
#12

horror | sci-fi | vígjáték

Nem messze valamitől, ami leginkább egy meteor maradványaira emlékeztet, Grant (Michael Rooker) és Brenda (Elizabeth Banks) nyálkás és visszataszító "valamibe" botlik. Egyszer csak... több»

Azzal, hogy James Gunn neve fémjelzi ezt a különlegesnek mondható horrorfilmet, talán mindent el is árultunk. A vígjáték és a horror műfajáról talán nehéz is elképzelni, hogy működhet egyszerre, Gunnak azonban sikerült ezt is megoldania. A Slither bőven teljesíti azt, amit cím ígér: egyszerre szórakoztató és hátborzongató.
#11

73 Reanimátor  (1985)

(5) (27)

horror | sci-fi | vígjáték

A Reanimátor című horror-vígjáték történetében Herbert végre megtalálta az örök élet titkát; legalábbis azt hiszi. További kísérleteihez újabb halott testekre van... több»

Ez a "test-horror" beszélő levágott fejeket, feltámasztott macskákat és a horrorfilmek egyik legelborultabb szexjelenetét hozza. A film két további folytatást is kapott, amelyek nem kevésbé őrült ötleten alapulnak. Stuart Gordon úgy tűnik, szeret biztosra menni, hiszen a film forgatókönyve H. P. Lovecraft műve nyomán készült.
#10

77 Tágra nyílt elme  (1986)

(2) (8)

horror | sci-fi

A történet egy különleges kísérletről szól, mely során egy kutatócsoport egy félelmetes lényt alkot. Kezdetben a kutatók maximálisan tudják kontrollálni a lényeket, de egy... több»

Stuart Gordon H.P. Lovecraft klasszikusát dolgozta fel, amely szó szerint egy eddig láthatatlan világot tár fel hőseink, Jeffrey Combs és Barbara Crampton előtt. Az agyakon végzett kísérletek persze rosszul sülnek el, így a nézőnek is fel kell készülnie, hogy a rendező amit csak lehet, azt megmutatja ebben a filmben. A produkció vizuálisan akár káprázatosnak is mondható a fluoreszkáló ultraibolya színeknek köszönhetően.
#9

75 Mártírok  (2008)

(31) (5)

horror

Egy fiatal nő igazi bosszúra szomjazik azok ellen, akik gyerekkorában elrabolták és megkínozták. Az élő pokolba tartó utazására elkíséri egy barátnője, aki szintén... több»

Pascal Laugier filmjét akár alapműként is tekinthetjük ebben a műfajban, szinte megkerülhetetlen. A brutális véres jelenetek miatt a Mártírokat néha méltatlanul a Fűrész vagy a Hostel-filmekhez hasonló “kínzáspornónak” tartják, de Laugier ennél nagyobb intellektuális mélységekre törekszik. Az cselekmény utolsó felvonásához bizony acélidegek kellenek.
#8

79 Videodrome  (1983)

(10) (6)

horror | sci-fi | thriller

A Videodrome főhőse Max Renn, a 83-as csatorna elnöke, aki próbál a többi tévétársaság között versenyben maradni, ezért csatornájának programja elsősorban az alantas... több»

A testhorror zsánerének mestere kétségkívül David Cronenberg, akinek a korai filmjei közül bármelyik felkerülhetett volna a listára, de ezúttal a legismertebbre esett a választásunk. Miután Max Wren (James Woods) véletlenül rábukkan egy szadomazochista tévécsatornára, a felfedezés komoly hatást gyakorol a személyiségére és a testére. Ezt a látványt nem mindenki fogja befogadni, de azt fontos megemlítenünk, hogy ez a horror sokkal több, mint gusztustalan képek sorozata, és egy olyan világszemlélet rajzolódik ki belőle, melyből egyértelművé válik, hogy Cronenberg mennyivel megelőzte a korát.
#7

80 A bőr, amelyben élek  (2011)

(27) (7)

dráma | horror | thriller

Dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas) egy igazi zseni, a múltja viszont  tele van tragédiákkal. A megtört tudós egy autóbalesetben elveszítette a feleségét, majd később a... több»

Pedro Almodóvar ezzel a filmmel nem csupán a test-horror műfajának fogalmát sikerült teljesen kimerítenie, hanem egy olyan összetett és drámai cselekményt hozott össze, amely bőven belefér a pszichológiai horror zsánerébe is. A főszerepben ráadásul Antonio Banderas látható, akit nem gyakran láthatunk ilyen filmekben.
#6

77 Hellraiser  (1987)

(16) (28)

horror | thriller

Frank egy rejtélyes, démoni doboz birtokosa, amely azonban brutális halálát okozza. Hamarosan a férfi bátyja költözik be lakásába családjával. Frank szelleme hamarosan... több»

Clive Barker 1987-ben megjelent filmje bár több további folytatást is kapott, az első rész sikerét és persze átütő erejét nem igazán sikerült felülmúlni. Bizonyos szempontból a Hellraiser akár műfajteremtőnek is lehetne nevezni, hiszen nehéz hozzá hasonlóan vérfagyasztó filmet említeni.
#5

84 A légy  (1986)

(17) (25)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

Cronenberg bevallottan az öregedési folyamat metaforájaként értelmezte azt az átalakulási folyamatot, amelyen Jeff Goldblum által alakított Seth Brundle keresztülmegy. A film egyébként 1958-ban megjelent azonos című produkció remake-je, amelyre a szakma a filmtörténelem első test-horrorjaként hivatkozik.
#4

83 Radírfej  (1977)

(10) (13)

horror | kísérleti film

A Radírfejben Henry meglátogatja barátnője szüleit, ahol leendő anyósa szembesíti a ténnyel: a lány terhes, ezért össze kell házasodniuk. Henryt és kedvesít is egyre inkább... több»

David Lynch kultikus rendezését a mozirajongók egy részének valószínűleg nem kell bemutatni. A legendás rendező a Radírfejjel gyakorlatilag elkészítette minden idők egyik legfelkavaróbb kísérleti filmjét, amely jócskán bővelkedik erős képi hatásokban. A film hangulata a zenével és a vizuáljával bizony hosszú időre nyomot hagy az emberben.
#3

87 A dolog  (1982)

(42) (34)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»

A dolog vitathatatlanul John Carpenter legjobb filmje, és minden bizonnyal a testhorror műfajának egyik legjobb példája. A mára klasszikussá vált film középpontjában egy antarktiszi tudományos kutatócsoport áll, akiknek táborába beszivárog egy arctalan idegen lény, ami pedig ezt követi, abban nincs köszönet. Okos, erős atmoszférájú, klausztrofób... a horror egyik gyöngyszeme.
#2

78 Tetsuo - Vasember  (1989)

(2) (1)

horror | kísérleti film | sci-fi

Főszereplőnk elütött egy embert neje társaságában, kinek testét nem a közeli kórházba szállították, hanem az árokba dobták le. Azonban az áldozat fémemberként visszatérve... több»

Egy kísérleti sci-fi horror, amelynek történetének középpontjában egy férfi áll, aki egy közúti baleset következtében szó szerint egy torz mutánssá alakul át. A testéből fémhuzalok és csövek nőnek ki, a nemi szerve ráadásul egy fúrófejjé formálódik. A Tetsuo bár eredeti elgondoláson alapul, vizuálisan rendkívül felkavaró és extrém.
#1

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(148) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Bár filmet gyakorta méltatják mint a sci-fi és a horror műfajának mérföldkövét, érdemes említést tenni arról is, hogy a cselekmény masszív "test-horror" elemeket hordoz magában. Egy űrhajó legénységét megtámadja egy idegen életforma, amely az áldozat egyik testében fejlődik ki, majd gyakorlatilag kirágja magát. Még belegondolni is hátborzongató.