A Száll a kakukk fészkére sztárjai, akik már nem lehetnek köztünk

A néhai cseh filmrendező, Milos Forman által rendezett Száll a kakukk fészkére egyike annak a mindössze három filmnek, amely az Oscar-díj öt nagy díját nyerte el: a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színész, a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv.

Hatása azonban túlmutatott az Oscar-díj odaítélésén: az 1960-as évek végén kezdődő és 1980 körül véget érő új hollywoodi korszak egyik meghatározó filmje lett.

Erőssége nagyrészt a kiváló szereposztásnak köszönhető. Gene Siskel, a Chicago Tribune kritikusa így ír erről: "Milos Forman cseh rendező gyönyörű szereposztást adott filmjének. A betegek arcai sokáig megmaradnak az ember emlékezetében."

Az Observer arról is írt, hogy Jack Nicholson alakítása - híresen harsány és briliáns - nem engedte, hogy elvonja a figyelmet a mellékszereplők együttes munkájáról, amely egyszerre volt vicces, megható és tragikus.

Jack Nicholson és Louise Fletcher, a főszereplők, akik R. P. McMurphy-t és a hírhedt Ratched nővért játszották, a nyolcvanas éveikben is élnek, illetve éltek, ugyanis Fletcher sajnos tavaly elhunyt.

A Száll a kakukk fészkére eredeti megjelenése óta sajnos sok szereplő nincs már velünk. Íme a film színészei, akikről talán nem is tudtad, hogy elhunytak.

#7
Josip Elic

Josip Elic

szül. 1921. 03. 10. - elhunyt 2019. 10. 21.
Butte, Montana, USA
Josip Elic (Blutte, Montana, 1921. március 10. – River Edge, New Jersey, 2019. október 21.) amerikai karakterszínész. Szülei horvát emigránsok voltak. A legtöbben Miloš Forman Száll a kakukk fészkére című filmjének egyik mellékszereplőjeként ismerték.
Josip Elic játszotta Bancinit, a nagydarab, de ártalmatlan beteget, aki zavartan csoszog. A sok klasszikus jelenet egyikében McMurphy Bancini vállát használja ülőhelyként, ahonnan a kórház pályáján kosárlabdázik. Emellett, mint több más meggyötört beteg, Bancini is megtalálja a kulcspillanatot, hogy kifejezze magát: "Fáradt vagyok, és ez egy rakás baromság!" Akárcsak a híres "Szükségünk lesz egy nagyobb hajóra" mondat a szintén 1975-ben bemutatott "Cápa" című filmben, az emlékezetes kosárlabda-jelenet is a helyszínen született. Elic a következőket mondta a North Jersey Recordnak: "Ott ülök a kispadon, nézem, ahogy kosárlabdáznak, és egyszer csak valaki a vállamon ül, a lábait a vállam és a fejem fölé teszi.... Jack Nicholson volt az. Felálltam, és azt mondtam: 'Majd én játszom vele', és elkezdtem kosarazni. Olyan combjai voltak, hogy el sem hinnéd. Szent sz*r."A Montana állambeli Butte-ban született 1921. március 10-én, Elic hosszú karrierje során szerepelt többek között a "Gyilkosság, Rt.", "A világ legjobb szeretője" és a "Fekete eső" című filmekben. Olyan tévésorozatokban is szerepelt, mint a "Peter Gunn" és a "The Untouchables". Miután egy idősek otthonában élt, Elic 2019 októberében, 98 éves korában halt meg.
#6
Peter Brocco

Peter Brocco

szül. 1903. 01. 16. - elhunyt 1992. 12. 20.
Reading, Pennsylvania, Egyesült Államok
Pályafutása kezdetén főként bűnöző karaktereket alakított az "Adventure of Superman" néhány epizódjában. Furcsamód ebben a sorozatban kéétszer is meghalt a karaktere. További ismertebb sorozatbeli alakítása a Star Trekben volt látható. Brocco megmutathatta vicces oldalát is, ugyanis ő volt Peter, a pincér, 8 epizódon keresztül a... több»
Peter Brocco játszotta Matterson ezredest, a beteget, aki a legidősebbnek tűnik a kórteremben. Brocco 1903. január 16-án született, és ezzel a szereplők között is a legidősebbek közé tartozott. Miután első filmszerepét az 1932-es "Az ördög és a mélység" című tengeralattjárós filmben kapta, amelyben Gary Cooper és Cary Grant játszott, Brocco hosszú karriert futott be a film-, színház- és televíziós szakmában, és a "Galileo" című produkciótól kezdve a "Spartacuson", a "Star Trek"-en és a "The Twilight Zone"-on át mindenben szerepelt. A politikailag elkötelezett Brocco az 1950-es években a Federal Theater csoport tagjaival együtt feketelistára került. Ebben az időszakban a kongresszus a House Un-American Activities Committee révén "Red Scare" elnevezésű kihallgatásokat indított, hogy felforgató kommunista fenyegetéseket azonosítson Hollywoodon belül, szabotálva azoknak a karrierjét, akiket kommunistának gyanítottak, vagy akik nem voltak hajlandóak neveket mondani.   Brocco 1992. december 20-án, Laurel Canyon-i otthonában szívrohamban halt meg. Életének 89. évében.
#5
Vincent Schiavelli

Vincent Schiavelli

szül. 1948. 11. 11. - elhunyt 2005. 12. 26.
Vincent Schiavelli (Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok, 1948. november 11. – Polizzi Generosa, Szicília, Olaszország, 2005. december 26.) olasz–amerikai színész. Fiatalabb korában nagyrészt horrorfilmekben játszott, utána inkább vígjátékokban szerepelt. Számos sorozatban is látható volt, mint a Miami Vice, a Star Trek: Az... több»
Vincent Schiavelli, akit a New York Times "komor, lesütött szemű" tekintetként jellemzett, mintegy 150 filmben szerepelt, gyakran hátborzongató, furcsa karaktereket alakítva. A Száll a kakukk fészkére című filmben a New York-i születésű férfi játszotta Fredericksont, a pszichiátriai intézet egyik fekvőbetegét. Schiavelli különleges megjelenése a Marfan-szindróma tünete volt, amely a kötőszövet rendellenessége, és a test nagy részét, nevezetesen a szívet érinti. A gyermekkorában diagnosztizált Schiavelli 1990-ben szívműtéten esett át. "Meggyógyultam" - mondta a Chicago Tribune-nak - "Sokat változtam a műtét következtében. Óriási mértékben energikusabb vagyok". A műtét lehetővé tette Schiavelli számára, hogy sokkal nagyobb szabadsággal éljen. "Volt ez az egész rituálém annak érdekében, hogy megőrizzem az energiámat... szundikálás, kávé, étel meghatározott időpontokban - ha nem ettem, olyan éhes lettem, hogy elájultam".  A Szállt a kakukk fészkére után számos nagyszabású film következett, köztük a Ghost, a Batman visszatér és két másik Milos Forman-projekt, az Amadeus és a Larry Flint - a provokátor. Schiavelli jelenléte azonban nem korlátozódott a képernyőre: Három könyve jelent meg, és újságoknak és magazinoknak írt cikkeket. Schiavelli tüdőrákban szenvedett, és otthonában, a szicíliai Polizzi Generosában halt meg. Ötvenhét éves volt.
#4
Dean R. Brooks

Dean R. Brooks

szül. 1916. 07. 22. - elhunyt 2013. 05. 30.
Colony, Kansas, Egyesült Államok
Ő volt a vezetője az oregon-i állami kórháznak 1975-ben, amelyben a "Száll a Kakukk fészkére" című filmet forgatták. Meglepő módon ő is szerepelt a filmben, mint a pszichológiai intézet igazgatója, karakterének neve "Dr. John Spivey, M.D." volt. A filme öt Oscar-díjat is megnyert. Diplomáját az "University of Kansas Medical... több»
A nem hivatásos színészként dolgozó Brooks kulcsfontosságú volt a film forgatásában, mivel ő volt az, aki engedélyezte, hogy a stáb az Oregoni Állami Kórházat használja a forgatás 14 hetére - írja a Los Angeles Times. Az Oregon State kórház betegei támogatták Dr. Brooks döntését, közülük mintegy 90-en dolgoztak a produkcióban. Brooks lánya, Dennie elmondta: "[Ő] úgy gondolta, hogy ez egy csodálatos lehetőség lenne arra, hogy az emberek elkezdjenek beszélni arról, hogy mi történik a mentális egészségügyben ... És úgy gondolta, hogy szórakoztató lesz". Dr. Brooks élete hátralévő részében támogatta a mentális egészséggel kapcsolatos kezdeményezéseket, többek között egy nyomásgyakorló csoportot, amely a börtönökben lévő mentálisan beteg rabokért szállt síkra.Furcsa lehetett Brooks számára, hogy Milos Forman meghallgatásán Jack Nicholsonnal szerepelt, aki Hollywood egyik legnagyobb színésze volt. A színészek és a filmkészítők azonban az ő hatáskörébe tartoztak, és elkötelezett volt amellett, hogy a filmet pontos ábrázolássá tegye. A párbeszédek miatt frusztrált Brooks az asztalára csapta a forgatókönyvet, és azt mondta: "Milos, ezt valósággá kell tenned". Nicholson beleegyezett, így a páros improvizálni kezdett, Louise Fletchert megbabonázva. Később megjegyezte: "Ez lett az egyik legbriliánsabb improvizált jelenet, aminek valaha tanúja voltam ... Dean Brooksról kiderült, hogy nagyon jó színész." Egy betegeskedés után Brooks 2013. május 30-án halt meg egy idősek otthonában. Életének 96. évében.
#3
Scatman Crothers

Scatman Crothers

szül. 1910. 05. 23. - elhunyt 1986. 11. 22.
Terre Haute, Indiana, Amerikai Egyesült Államok
Scatman Crothers Terre Haute-ban született Indiana államban 1910. május 23-án Benjamin Sherman Crothers néven. Szülei Donnie és Benjamin Crothers. 1932-ben a WSMK egy rádióműsorába felvételizett, itt szerezte a Scatman becenevet. 1937-ben feleségül vette Helen Sullivant, akivel egy gyermekük született, Donna, és Scatman haláláig... több»
Scatman Crothers, akit inkább a "Ragyogás" és a "Chico és a férfi" című tévésorozatban játszott szerepeiről ismerhetünk, mint Turkle ápoló, egy éjjeliőr szerepel a filmben, aki vonakodva segít McMurphy-nek partit rendezni a kórteremben. Az 1910. május 23-án Benjamin Sherman Crothers néven született énekes-színész a "Scatman" nevet a scat-énekléshez való tehetsége miatt vette fel, amely egy jazz énekstílus, amelyet olyan előadók tettek népszerűvé, mint Ella Fitzgerald és Cab Calloway. Crothers 14 éves korától kezdve fejlesztette zenei tehetségét, amikor az Indiana állambeli Terre Haute-ban a helyi italbárokban lépett fel. Crothers az 1930-as években bejárta a középnyugatot, mielőtt 1948-ban a Los Angeles-i "Dixie Showboat" című televíziós showműsorban kapott lehetőséget. Néhány évvel később, 1953-ban Crothers szerepelt a Universal "Meet Me at the Fair" című filmjében, amivel hivatalosan is megkezdődött színészi karrierje. 1986. november 23-án Crothers tüdő- és nyelőcsőrák következtében elhunyt. 76 éves volt. Az Associated Pressnek nyilatkozva James Komack, Crothers barátja azt mondta: "Mindig mosolygott. Nagyon vidám és vallásos ember volt." Hozzátette, hogy Crothers gyakran megállt nála, hogy "vasárnap délutánonként szerenádot adjon a gyerekeimnek". 
#2
Louisa Moritz

Louisa Moritz

szül. 1946. 03. 25. - elhunyt 2019. 01. 04.
Havanna, Kuba
Családjának több tagja, köztük édesapja, Luis, lány testvére, Aurora, idősebb bátyja, Rafael, mind a jogi szakmában helyezkedtek el. Louisa Moritz elhagyta Kubát és New York-ba költözött az 1950-es évek alatt. Úgy érezte meg kell változtatnia nevét Castro-ról Moritz-ra, amelyhez a New Yorkban található St. Moritz Hotel adta az... több»
Louisa Moritz alakítja Rose-t, R.P. McMurphy egyik szerelmét, akit a kórházi osztályra csempész. A Deadline szerint Moritz az 1970-es években egy sor filmben játszotta a közmondásos szőke bombázót. Ezt a szerepét a Száll a kakukk fészkére című filmben tökéletesítette, és jó hangulatú energiát hozott, miközben valódi szeretettel viseltetett a kórterem problémás betegei iránt. Filmográfiájában szerepel még a "Death Race 2000", a "Up in Smoke" és a "Chained Heat". Olyan tévésorozatokban is játszott, mint a "The Rockford Files", a "The Incredible Hulk" és az "Ironside". Moritzot a társasági életéről ismerték, régi barátja és kiadója, Edward Lozzi így nyilatkozott róla: "Louisa Moritz annyira tele volt élettel... Az 1980-as években az Olympus hegyén tartott partijai vadak és a legnépszerűbbek voltak a színészek, producerek, modellek, sminkesek, díszletigazgatók, kaszkadőrök... mindenki ott volt." Később életében Moritz az egyik első nőként került a címlapokra, aki szexuális zaklatással vádolta meg Bill Cosby-t. Joseph Cammarata washingtoni képviselő szerint: "Louisa Moritz bátor nő volt, aki kiállt egy nagyhatalmú hollywoodi ikon, Bill Cosby ellen, hogy helyreállítsa jó hírnevét, miután a férfi nyilvánosan hazugnak bélyegezte őt, amikor nyilvánosságra hozta a Mr. Cosby által elkövetett szexuális visszaélésekről és bántalmazásokról szóló vádjait". 2019 januárjában, négy évvel azután, hogy Moritz megvádolta Bill Cosbyt, a színésznő Los Angeles-i otthonában természetes halált halt. A nő 72 éves volt.
#1
Will Sampson

Will Sampson

szül. 1933. 09. 27. - elhunyt 1987. 06. 03.
Okmulgee, Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
William "Will" Sampson Jr. 1933. január 27-én született Okmulgee, Oklahoma, Egyesült Államokban. Teljes vérű Muscogee indián származású. Szülei William Sampson Sr. és Mabel Sampson. Amerikai színész, valamint festőművész volt. Óriási mennyiségű festményekkel rendelkezik, illetve 1983-ban alapított egy indián előadó művészeti... több»
Az eredeti 1962-es regényben Ken Kesey író Bromden törzsfőnököt magasra nőtt indián férfiként írta le. Így amikor Michael Douglas producer hallott Will Sampsonról, a képzett muscogee rodeóelőadóról, meghallgatás nélkül felvette őt. Sampson nem rendelkezett hivatalos színészi tapasztalattal, de tökéletes választásnak bizonyult arra, hogy Bromdent életre keltse a filmvásznon. Egy Tim Giago-nak a The First Americans című műsorban adott interjúban Sampson azt mondta: "A mai gyerekek számára nincsenek indián hősök... minden hősük halott... Őrült Ló, Vörös Felhő, Ülő Bika és az összes nagy törzsfőnök, ők már mind meghaltak... szóval ilyen értelemben én is megpróbálok, vagy akarok lenni az indián gyerekek, vagy az indián emberek számára.".A Los Angeles Times szerint "kísérteties" szerepét követő években Sampson olyan filmekben játszott, mint a "The Outlaw Josey Wales", "A fehér bölény", "Orca" és "Poltergeist II: A másik oldal". 1987-re Sampson szklerodermában szenvedett, egy krónikus betegségben, amely a bőrt, a szívet és a tüdőt érinti, és amelynek következtében testsúlya drámaian lecsökkent. 1987. június 3-án, körülbelül hat héttel a transzplantációs műtét után, Sampson meghalt "problémák kombinációja" miatt, beleértve az alultápláltságot, a veseelégtelenséget és a műtét utáni fertőzést. A férfi 53 éves volt.