2021.05.16   olvasottság: 5389x   szerző: hp   hozzászólások: 0
Saját lista készítése

Legújabb listánkban olyan horrorfilmeket rangsoroltunk, melyek legalább egy kategóriában megnyerték az Akadémia aranyszobrát. 

15 horrorfilm, melyekről nem tudtad, hogy Oscar-díjat nyertek

Bár viszonylag ritkán fordul elő, nem példa nélküli, hogy egy ilyen zsánerű film bizonyuljon a legjobb alkotásnak, de főszereplő és forgatókönyv kategóriában is adtak már át Oscart horrornak. 

Bár az idei Oscaron díj nélkül maradt a zsáner, egyáltalán nem példa nélküli, hogy egy-egy horror besöpörje az Akadémia aranyszobrát.

2017-ben például nagy meglepetésre a Tűnj el! a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában győzedelmeskedett, de nyert már Oscart horror a legjobb női főszereplő kategóriájában Kathy Batesnek köszönhetően, aki felejthetetlen alakítást nyújtott a Tortúrában.

Mindenki kedvenc sci-fi horrorja, A bolygó neve: Halál a legjobb hangeffektek és a legjobb vizuális effektek kategóriájában bizonyult a legjobbnak, és bár kevesen tudják, de bizony Steven Spielberg Cápája is az Oscar-díjasok mezőnyét erősíti.  

Nektek melyik a kedvencetek az alábbi rangsorból?

#15

82 Tűnj el!  (2017)

horror | misztikus | szatíra

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

legjobb eredeti forgatókönyv
#14

fantasy | horror | misztikus

Az Álmosvölgy nevű kis szurdok varázslatos hely, tele kísértetjárta zugokkal és babonákkal. 1799-ben egy New York-i nyomozó érkezik a völgybe, hogy felderítse a faluban... több»

legjobb művészi rendezés
#13

horror | szatíra | vígjáték

Az Egy amerikai farkasember Londonban című filmben Davidre és Jackre egy kis angol falu közelében rátámad egy farkashoz hasonlító állat. Jack belehal sérüléseibe, David pedig... több»

Rendező: John Landis
Forgatókönyvíró: John Landis
Szereplők: John Landis, Griffin Dunne, Jim Henson, Frank Oz, Rik Mayall
legjobb smink
#12

fantasy | vígjáték

Adam (Alec Baldwin) és Barbara Maitland (Geena Davis)  egy kedves és nyugalmas pár, akik halálos autóbalesetüket követően végre szeretnének örök nyugalomra lelni vidéki... több»

legjobb smink
#11

86 Ómen  (1976)

horror

Robert Thorn diplomata feleségével örökbe fogad egy gyereket, miután saját gyermekük nem élte túl a szülést. Egy darabig minden rendben halad, azonban ahogy Damien egyre idősebb... több»

legjobb filmzene
#10

86 Tortúra  (1990)

dráma | thriller

Paul Sheldont (James Caan), a népszerű amerikai írót tragikus autóbaleset éri a coloradói havas országutak egyikén. A balesetet sikerül túlélnie, a biztos haláltól egy nő,... több»

legjobb színésznő
#9

dráma | thriller

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

legjobb színésznő
#8

84 A légy  (1986)

dráma | horror | sci-fi

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

legjobb smink
#7

dráma | horror

Rosemary (Mia Farrow) és Guy Woodhouse (John Cassavetes) új otthonukba költözik, egy hatalmas házba, amiről az a hír járja, hogy elátkozták. A szomszédban egy kedves idős... több»

legjobb női mellékszereplő
#6

horror

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb hang
#5

akció | kaland | sci-fi

Ripley hadnagy 57 év után kel fel a hibernálásból. Hazatérve tudja meg, hogy az eltelt idő alatt egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol korábban megtámadták... több»

legjobb hangeffektek, legjobb vizuális effektek 
#4

87 Cápa  (1975)

dráma | kaland | katasztrófafilm

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

legjobb hang, legjobb vágás, legjobb zene
#3

86 Drakula  (1992)

horror

A film Bram Stoker azonos című, klasszikus regénye alapján készült. A történet szerint Dracula (Gary Oldman), a véres kezű vámpír évekkel ezelőtt kikelt sírjából, és... több»

legjobb kosztümtervezés, legjobb effektek - hangvágás, legjobb smink
#2

horror | sci-fi

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

 legjobb vizuális effektusok
#1

dráma | krimi | thriller

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Egy igazi kult-klasszikus, mely a szó szoros értelmében nem nevezhető horrornak, de nem is egy könnyű darab. Díjai: legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv