Minden idők 15 legjobb sportfilmjét legalább egyszer látnod kell!

A sportfilmeknek sokszor rossz hírét keltik. Gyakran uralkodik az a vélekedés, hogy általában nem érnek sokat.

Ennek hátterében az az elképzelés áll, hogy nehéz egy tényleges sportot filmszerűen reprodukálni, különösen a sportversenyek nem fikciós, kiszámíthatatlan elemével. De ez tévedés. A mozi az 1890-es években a bokszból született, és a sport azóta is a mozivásznon van.

Az olyan rendezők, mint Martin Scorsese, Clint Eastwood és Stanley Kubrick olyan sportágakat használtak az emberi állapot metaforájaként, mint a boksz, az amerikai futball és a sima foci, és olyan témákat dolgoztak fel, mint az osztálykülönbségek, a bűntudat vagy épp a férfiasság. Utóbbi különösen népszerű téma a sportfilmekben.

Mint minden műfajnak, a sportfilmnek is megvannak a maga kliséi - a popzenére készült edzésmontázs, az esélytelenek története, a sport felhasználása az érzelmi boldogság megtalálására -, de a legjobbak, akárcsak maga a sport, felforgatják az elvárásokat, felrúgják a szabályokat és a megszokottat és igazán mélyre ásnak le.

#15

dráma

Amazon Prime Video

Sonny Vaccaro, a Nike márkaigazgatója és Phil Knight, a Nike alapítója arra törekszenek, hogy forradalmasítsák a piacot azzal, hogy a kosárlabdázó legendát, Michael Jordant... több»

Ben Affleck nem csak színészként, hanem rendezőként is bizonyított már Hollywoodban. Legújabb filmje, az Air főszerepeiben Matt Damon, Viola Davis, Jason Bateman, Chris Tucker, Marlon Wayans, Chris Messina és Gustaf Skarsgård lesznek láthatók.
#14

72 Foxcatcher  (2014)

(33) (11)

dráma | életrajzi | sportfilm

John Eleuthére du Pont (Steve Carell) furcsa figura volt. Bolondos, ugyanakkor paranoiás, de a skizofrénia tüneteit is mutatta. Gyűjtött bélyegeket, adott már ki madártani... több»

A sportfilm régóta a férfiasság elemzésének alkímiai edénye, és a Foxcatcher, amelynek középpontjában az amerikai birkózóválogatott jótevőjeként a nyápic John du Pont (Steve Carrell) áll, tényleg teljes gőzzel megy bele a beteljesületlenül hagyott macsóság mérgezéső légkörének feltárásába. Du Pont a szárnyai alá veszi a világklasszis Schultzot, akinek fokozatos mentális szétesését látjuk, amint képtelen azzá a férfivá válni, akiről Du Pont fantáziál. Carrell, Channing Tatum és a mindig sokoldalú Mark Ruffalo nagyszerű munkájával a Foxcatcher igazán erőteljes film.
#13

83 Carter edző  (2005)

(9) (9)

dráma | életrajzi | sportfilm

Netflix | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Alaposan felkavarja a kedélyeket a Richmondi Középiskola új kosárlabda edzője, Ken Carter, aki hátrányos helyzetű, többnyire az utcán és nem a tanteremben lézengő diákjaitól... több»

Az olyan tinisorozatok, mint a One Tree Hill és a Melrose Place által inspirált Carter edző egy energikus, lebilincselő dráma, amely tökéletesen célozza meg a fiatalabb közönséget. A kosárlabdás jelenetek kellően frappánsak, és ez Channing Tatum filmes debütálása is. Már csak Samuel L Jackson abszolút ütős alakítása miatt is érdemes megnézni.
#12

85 A pénz színe  (1986)

(3) (11)

dráma | sportfilm

A tapasztalt biliárdbajnok, Gyors Eddie (Paul Newman) felismeri Vincentben (Tom Cruise) önmaga fiatalabb változatát, és felajánlja, hogy mentorálja a tehetséges játékost. Vincent... több»

Paul Newman és Tom Cruise a vásznon együtt talán épp most törte össze azt a műszert, amivel a karizmát mérik. A The Hustler folytatásaként és Martin Scorsese megbízásából készült A pénz színének nem volt sok esélye másnak lenni, mint egy üres pénznyelőnek. De a mester érzéke a biliárdhoz, mint akciójelenethez, valamint Newman és Cruise puszta flamboyansága tökéletes szombat esti filmmé teszi ezt a filmet. Milyen izgalmas lett volna, ha Cruise folytatta volna a munkát Scorsese-zel...
#11

88 Hajsza a győzelemért  (2013)

(115) (20)

akció | dráma | életrajzi | sportfilm

TV-ben (Film+, csütörtök 01:33)

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia... több»

Annak ellenére, hogy látszólag természetesnek tűnik a mozivászonra (az autók brum brum nagyon gyorsan mennek, mit nem lehet szeretni?), nagyon kevés autóversenyzős film készült, és még kevesebb Forma-1-es film. Nagyjából a legjobb közülük Ron Howard filmje, amely James Hunt és Nikki Lauda autóversenyzők viszályát követi nyomon az 1970-es években. Van benne néhány feszült versenyjelenet, egy minden idők legjobb Hans Zimmer-zenéje, és egy olyan Chris Hemsworth alakítás, ami miatt azt kívánjuk, bárcsak ne töltött volna több mint egy évtizedet Thor szerepében.
#10

90 Millió dolláros bébi  (2004)

(40) (23)

dráma | sportfilm

Frankie Dunn nagy tanítása az életre: „Mindig védd magad”. Pályája során sok bunyóst edzett és menedzselt, azonban mióta már lányával is eltávolodtak, magányosan éli... több»

Nincs benne egy finom csont sem, de kinek kell tollpihe, ha egy kalapács is megteszi? Ebben a bokszdrámában Clint Eastwood egy edzőt alakít, aki pártfogásába vesz egy leendő női bokszolót, és ez a kapcsolat végül tragédiába torkollik. Fun fact: Ez az egyetlen film, amelyben Clint Eastwood valaha is sírt (ami jól sejteti, hogy milyen súlyosak a dolgok).
#9

akció | dráma | sportfilm

Netflix

Egy volt tengerészgyalogos felbukkan a szülői háznál, hogy apja segítségét kérje, ám a helyzet nem csak erről szól. Tom Conlon (Tom Hardy) tehetséges bokszoló volt... több»

Még mindig az egyetlen jó film, amely a vegyes harcművészetek világában játszódik, a Warrior erősen támaszkodik a Rocky sablonra egy csipetnyi görög mítosszal ebben a történetben, amely külön élő testvérekről szól, akik történetesen ugyanazon a ketrecharc-bajnokságon vesznek részt. A főszerepben egy vad Tom Hardy, aki a legvadabbul Brando-ihlettebb, és Joel Edgerton, mint a testvérek. A harcok, bár sokkal tisztábbak, mint a valódi MMA, izgalmasak, erőszakosak és nem túl finom metaforái a karakterek személyiségének.
#8

78 Bunyósok  (1972)

(4)

dráma | sportfilm

A Bunyósok című filmben az ex-bokszoló Tully karrierje leáldozóban, házassága is tönkre ment az idők során. Amikor találkozik a fiatal tehetséggel, Ernie-vel, közös edzéseik... több»

A tökéletes bokszfilm. Túlkoros bokszolók, szélhámos promóterek, esélyesek kilátástalanok kilátásokkal. Ez a bokszolói lét gyomorforgató valósága, távol a reflektorfénytől. A pusztítóan érzéketlen John Huston a legjobb formáját hozza. Nick Nolte és a fiatal Jeff Bridges főszereplésével a Bunyósok a legjobb film, amit még sosem láttál.
#7

80 A játék ördöge  (1998)

(2) (4)

dráma | sportfilm | szatíra

Netflix

Jesus Shuttlesworth (Ray Allen) a fiatal feltörekvő egyetemi kosárlabda játékos. A kiváló tehetséggel megáldott játékosért bármint megtennének egyes csapatok, hogy... több»

A valódi kosárlabda-sztár Ray Allen és Denzel Washington főszereplésével készült film Spike Lee - aki az egyik leghangosabb New York Knicks-szurkoló - egyetlen kosárlabda-filmje, amit készített. Valószínűleg Denzel legalacsonyabbra értékelt alakítása is...
#6

78 A harcos  (2010)

(11) (13)

dráma | életrajzi | sportfilm

A harcos egy megtörtént eseményeken alapuló történetet dolgoz fel. Főhősei Dicky Ecklung és féltestvére, az "Irish" Micky Ward névre hallgató profi bokszoló, aki hihetetlen... több»

Hagyományos? Persze. Hatékony? Abszolút. A David O Russell által készített és a 90-es évek szikárságával megfűszerezett Micky Ward-életrajzi film a nagyszerű alakításokra épül. Wahlberg az egyenes ember Wardként, csupa zúzódás és babaarc, míg Christian Bale az ő crackfüggő bátyját alakítja. A női támogatást Amy Adams és Melissa Leo nyújtja, a négyből hárman Oscar-jelölést kaptak. Wahlberg joggal érezheti magát bántva, hogy nem került be a jelöltek közé. A bokszrajongók a nézőtéren az olyan apró részleteknek is örülni fognak, mint a klasszikus HBO-idents és a kisebb színháztermek izzasztó klausztrofóbiája.
#5

dráma | háborús | sportfilm

A focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, ezért futballmérkőzést szervez a náci katonák és a rabok... több»

Mindannyian tudtuk, hogy Stallone jól bánik a kezeivel a Rockyból, de vajon tényleg tudta valaki, hogy ő lesz a rendkívüli kapus? Körülbelül úgy néz ki, mint Bambi a jégen, amikor a futballpályán gurul, így még szerencse, hogy a film Pelét, Bobby Moore-t és Ossie Ardiles-t is felvette, hogy a fociakciók nagy részét lebonyolítsák. Michael Caine a szövetségesek vezetőjeként a legjobb formáját hozza karizmatikusan.
#4

86 Minden héten háború  (1999)

(7) (7)

dráma | sportfilm

Tony D'Amato (Al Pacino) a Miami Sharks focicsapat idősödő edzője korábban mindig győzelemre vezette a csapatot, de most háromszor egymás után veszítették el a bajnokságot, és a... több»

Oliver Stone úgy látja, hogy az amerikai futball közel áll ahhoz, mint amikor a gladiátorok a Kolosszeumban csapnak össze. És nem is téved nagyot. A film epikus, hangos, izzadságban fürdő, káromkodós, és ezek között minden, hiszen Stone mindent 11-ig fokoz ebben a háromórás filmben. A szereplők közt ott van Al Pacino, a fiatal Jamie Foxx, a lehetetlenül smúzoló James Woods, a dacos Cameron Diaz és számos NFL-legenda, köztük Jim Brown, Lawrence Taylor és a makulátlan nevű Dick Butkus.
#3

dráma | romantikus | sportfilm | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Jerry Maguire (Tom Cruise) a sikeres ember mintaképe. Befutott sportmenedzserként övé a világ, bármihez nyúljon, minden arannyá változik a kezei között. Életét azonban mégsem... több»

Film egy aljas sportügynökről, akit Renee Zellweger bájai meglágyítanak, és aki életét megváltoztató megvilágosodásra jut azt illetően, hogy mit szeretne az életében. Cruise tökéletes karaktert kapott nagyon kevés romantikus szerepeinek egyikében, a film pedig a bájtól és az ölelgetős szerelmi történettől eltekintve megdöbbentően pontosan ábrázolja a sportügynökök könyörtelen világát.
#2

89 Rocky  (1976)

(50) (38)

dráma | sportfilm

HBO Max

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál... több»

Míg a karakter ma már az esélytelenek egyik szimbóluma, maga a film nem túl szerencsésen indult. Egy Sylvester Stallone nevű, kevéssé ismert színész három nap alatt írta meg a forgatókönyvet, de csak azon az alapon adta volna el, hogy ő játssza a főszerepet. Ami - tekintve, hogy az egyetlen nagyobb szerepe a The Lords of Flatbush volt, egy indie film a Happy Days előtti Henry Winklerrel a főszerepben - azt jelentette, hogy a filmnek csekély költségvetése volt, mielőtt 1976 legnagyobb bevételt hozó filmjévé vált volna. A Rocky arra is emlékeztet, hogy Stallone milyen jó színész volt, mielőtt a következő évtizedben Rambo-tréfává változott. Az 50-es évek melodrámája a 70-es évek keménységével, a Rocky lesz Stallone örök szerepe.
#1

88 Dühöngő bika  (1980)

(12) (24)

dráma | életrajzi | sportfilm

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert... több»

Martin Scorsese semmit sem tudott a bokszról, mielőtt elvállalta az egykori középsúlyú bajnok Jake LaMotta viharos élettörténetének rendezését. Scorsese azonban ismeri a fájdalmat, a bűntudatot és a sérült férfiasságot, amiből LaMottának bőven kijutott. A bokszot nem lehet romantikusan elmesélni. Brutális, piszkos és véres. A Dühöngő bika pontosan érti ezt. A szépség a balettnek való, a Dühöngő bika a düh eposza, egy film, amely szürrealista módon közelíti meg a bokszjeleneteket, amelyek mégis pszichológiai realizmussal mutatják be, hogy milyen érzés ölni vagy megölettetni. Robert De Niro ezzel a filmmel nyerte el eddigi egyetlen Oscar-díját.