Az NCIS sztárjai, akik már nem lehetnek köztünk

A 2003-ban a J.A.G. - Becsületbeli ügyek spin-offjaként debütált Donald P. Bellisario által vezetett NCIS (a Naval Criminal Investigative Service, azaz N.C.I.S. - NCIS - Tengerészeti helyszínelők rövidítése, ha esetleg elfelejtetted volna) minden idők egyik legismertebb procedurális tévésorozata.

Az Emmy-díjra jelölt sorozat még mindig nagy rajongói kedvenc, több mint két évtizeddel azóta, hogy a CBS műsorára tűzte. Ez idő alatt néhány saját spin-offot is létrehozott: NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans és a franchise legújabb része, az NCIS: Hawaii.

Tekintettel arra, hogy az évek során több száz színész dolgozott az NCIS univerzumában fő-, visszatérő vagy vendégszereplőként, némileg figyelemre méltó, hogy közülük csak viszonylag kevesen hunytak el. Ettől függetlenül az NCIS családja számára mindenképpen volt néhány fájdalmas veszteség.

 

#8
Rene Auberjonois

Rene Auberjonois

szül. 1940. 06. 01. - elhunyt 2019. 12. 08.
New York City, New York, USA
René Murat Auberjonois (1940. június 1.) amerikai színész és énekes. Egyik híres szerepét a M*A*S*H (1970) című filmben alakította, mint Father Mulcahy, és hangját adta A kis hableány című Disney-mesében, ahol Chef Louit szinkronizálta, és ő énekelte a Les Poissons című dalt. Auberjonois New Yorkban született. Édesapja a svájci... több»
Még ha nem is vagy Star Trek-rajongó, és soha nem néztél egyetlen epizódot sem a Deep Space Nine-ból, akkor is hallhattál már Odo karakteréről, az alakváltóról, akit René Auberjonois játszott a sorozat mind a hét évadában. Auberjonois leginkább erről a szerepéről volt ismert. Emellett állandó szereplője volt a Benson és a Boston Legal sorozatnak is, és olyan filmekben is szerepelt, mint Mel Gibson Váltságdíj című filmje és az eredeti MASH, ahol John Mulcahy atyát alakította. Auberjonois élete a képernyőn kívül is ugyanolyan érdekes volt, mint a képernyőn. A New York-i születésű férfi nevét nagyapjáról, egy híres svájci posztimpresszionista festőről kapta. Édesapja, Fernand Auberjonois svájci származású újságíró volt, édesanyja, Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline Murat pedig a francia arisztokrácia tagja, Bonaparte Napóleon egyik marsalljának rokona. Gyermekkorában Párizsban és Londonban töltött időt, és rövid ideig egy Rockland megyei művésztelepen élt. Mindig is úgy tűnt, hogy művészi karrierre hivatott, és színészként is kitűnt mind a kamerák előtt, mind a színpadon. 1970-ben Tony-díjat nyert a Coco című musicalben nyújtott alakításáért, és pályafutása során két Emmy-díjra is jelölték, egyet a Bensonért (amelyben Clayton Endicott III-t játszotta), egyet pedig a The Practice című sorozatért (amelyben Mantz bíró szerepében vendégszerepelt). A Hollywood Reporter szerint Auberjonois 2019-ben, 79 éves korában rákban halt meg.
#7
Gregory Itzin

Gregory Itzin

szül. 1948. 04. 20. - elhunyt 2022. 07. 08.
Washington, Egyesült Államok
Édesanyja Evelyn Loretta Smith, édesapja Martin Joseph Itzin. Hatéves korában Burlingtonba költözött családjával, ahol az édesapja polgármester lett. Az American Conservaroty Theaterben kezdett színészkedni, amely idő alatt bejárta egész Amerikát fellépései következtében. Filmes karrierjét 1979-ben kezdte a Backstairs at the White... több»
A nagyszerű karakterszínész egyik igazi ismérve, hogy képes több különböző szerepet is eljátszani egy sorozatban. Gregory Itzin hosszú színészi pályafutása során többször is megtette ezt, talán leginkább a Star Trek univerzumban: Itzin öt különböző karaktert játszott a Deep Space Nine, a Voyager és az Enterprise sorozatban. Az NCIS univerzumán belül Itzin három különböző karaktert játszott. Ő alakította Lawrence Culbertson külügyminiszter-helyettest a JAG-ben, és Charlie igazgatót az NCIS első évadának két epizódjában. Az utóbbi sorozat 17. évadának egyik epizódjában visszatért Spencer Downing szerepére, ami az egyik utolsó szerepe volt. Itzin legismertebb és leghíresebb szerepe Charles Logan elnök volt a 24-ben, akit három évadon keresztül alakított. Logan szerepéért két Emmy-jelölést kapott. Itzin 2022-ben halt meg, miután a sürgősségi műtét komplikációkhoz vezetett - erősítette meg a családja a Deadline-nak. 74 éves volt. "Ő volt az egyik legtehetségesebb színész, akivel volt szerencsém együtt dolgozni, de ennél is több, egy minden szempontból nagyszerű ember volt" - írta Jon Cassar rendező és producer, aki együtt dolgozott Itzinnel a 24-en, egy tiszteletet kifejező tweetben - "Hiányozni fog a 24 családjának, akik csak szeretettel és tisztelettel voltak iránta. Most nyugodj békében barátom"
A Los Angeles-i születésű Michael Gilden, aki 2006-ban öngyilkosságot követett el, lenyűgöző karriert futott be, amely az 1981-es Chevy Chase-vígjátékban, a Szivárvány alatt című filmben való szerepléssel kezdődött. Carrie Fisherrel is szerepelt együtt, és Gilden néhány évvel később újra találkozott vele, amikor a Star Wars: Episode VI - A Jedi visszatér című filmben az egyik ewok szerepére szerződtették. Ezután több neves filmben is színészi és kaszkadőrmunkát végzett, többek között a Ponyvaregény és az Utolsó akcióhős című filmekben. Ami a televíziós karrierjét illeti, Gilden szerepelttöbbek közt a CSI-ban, emellett két epizódot játszott az NCIS negyedik évadában, ahol Marty Pearsont alakította. Gilden emellett tőzsdeügynökként is dolgozott, és részt vett a kisembereket támogató szervezetekben. Halála idején felesége, Meredith Eaton színésznő történelmet írt, amikor csatlakozott a Családjog szereplőgárdájához, és ő lett az első törpenövésű nő, aki állandó szereplője lett egy főműsoridős televíziós sorozatnak. "2006-ban egy nap Eaton a férjét felakasztva találta Los Angeles-i otthonukban" - erősítette meg a The Hollywood Reporter - "A férfi 44 éves volt."
#5
Annie Wersching

Annie Wersching

szül. 1977. 03. 28. - elhunyt 2023. 01. 29.
Saint Louis, Missouri, Egyesült Államok
Annie Wersching 1977 március 28-án született St. Louis-i Missouriban, az Egyesült Államokban. A Crossroads College Preparatory School középiskolába járt. Diplomáját 1999-ben a Millikin Egyetemen szerezte meg színjátszásból. Fiatalon ír táncversenyeken versenyzett. A St. Louis-i Missouri-ban élt és nevelkedett. 2009 óta Los Angeles-i... több»
Annie Wersching 2023 januárjában, mindössze 45 éves korában rákban elhunyt. Bár ismertebb volt a 24, a Vámpírnaplók és a Bosch című sorozatokban nyújtott szerepeiről, valamint a The Last of Us című elismert videojátékban Tess szerepéről, Wersching az NCIS"8. évadának "Hamis tanú" című epizódjában Gail Walsh helyettes ügyészként is feltűnt. A Deadline szerint Werschingnél 2020-ban rákot diagnosztizáltak, de nem hagyta, hogy ez visszatartsa a szeretett karrierjétől, és addig dolgozott, amíg csak tudott. 2022-ben a Star Trek: Picard 2. évadában egy Borg királynőt alakított, és egészen 2022-ig folytatta visszatérő szerepét Rosalind Dyer szerepében az ABC The Rookie című sorozatában. A Picard szerepével zárult a karrierje, mivel a legkorábbi képernyőre kerülése a Star Trek: Enterprise-ban volt 2002-ben. Ő alakította Liana-t, egy kíváncsi Kantare nőt, aki az Enterprise NX-01 legénységét faggatta az emberiségről, amikor leszálltak a bolygón, ahol rekedt. Abigail Spencer színésznő, aki együtt dolgozott Werschinggel az Időtlenek című sorozatban, az Instagramon osztott meg egy szívből jövő tisztelgést Wersching előtt, és "a legjobb jelenetpartnernek" nevezte őt. A továbbiakban azt mondta, hogy Wersching volt "a gerinc" számos sorozatban, amit megtisztelt.
#4
Bruce Gray

Bruce Gray

szül. 1936. 09. 07. - elhunyt 2017. 12. 13.
San Juan, Puerto Rico
Bruce Gray 1936. szeptember 7-én látta meg a napvilágot Puerto Rico fővárosában, San Juanban, kanadai szülők gyermekeként. Tizenhárom éves volt, amikor 1946-ban visszatért a szüleivel Kanadába. Középiskolai tanulmányait a Humberside Kollégiumi Intézetben végezte el, ahol aktív diákéletet élt; tagja volt az úszócsapatnak,... több»
Egy másik színész, aki külön karaktereket játszott a JAG-ben és az NCIS-ben, Bruce Gray. Először a JAG-ben a 2002-es "Head to Toe" című epizódban tűnt fel Sawyer dandártábornokként, majd 2004-ben az NCIS-be ugrott át Jonathan Overmeier igazgatóhelyettesként, aki az első évad "Eye Spy" című epizódjában tűnt fel. Ez csak kettő a sok vendégszereplés közül, amit Gray a 2000-es és 2010-es években tett, beleértve az Így jártam anyátokkal, a Castle, a Sons of Anarchy, a Criminal Minds és a Csillagkapu /Stargate SG-1 című sorozatokban való szerepeket. Ezt megelőzően Gray játszotta Chekote admirálishelyettest, a Csillagflotta 227-es csillagbázisán állomásozó rangidős tisztet a Star Trek: A következő generáció és a Star Trek: Deep Space Nine sorozatban. Gray Puerto Ricóban született kanadai szülők gyermekeként, és tizenéves koráig San Juanban élt. Majd Angliába ment, hogy a londoni Mermaid Theatre deszkáin lépkedjen Donald Sutherlanddel az "Androcles és az oroszlán" című darabban. Ezután visszatért Észak-Amerikába, és színészi karrierje korai szakaszát Kanadában töltötte, mielőtt végül Los Angelesben telepedett le, ahol 2017 októberében bekövetkezett halálakor is lakott. Életének 81. évében halt meg. "Bruce nemcsak egy elképesztően tehetséges színész volt, hanem hihetetlenül jó példakép a forgatáson" - mondta Alyson Richards producer, a The Hollywood Reporter című lapnak - "Elbűvölte a 'Ne beszélj Irene-nek' teljes stábját és stábját a melegségével, nagylelkűségével és hihetetlen szellemességével." További neves filmszerepei közé tartozik a "Starship Troopers", a Vizet az elefántnak és a Bazinagy görög lagzi, amelyben John Corbett karakterének apját alakította.
#3
Austin Majors

Austin Majors

szül. 1995. 11. 23. - elhunyt 2023. 02. 11.
California, USA
Austin Majors nemcsak színész, hanem tanuló is volt, egy osztályt is kihagyott, és minden tantárgyból kitűnő jegyeket kapott. Majors 2013-ban középiskolai osztályában másodikként végzett. Később a Dél-kaliforniai Egyetem filmművészeti iskolájában tanult film- és televíziós produkció szakon, mellette pedig zeneipar szakot... több»
Majors egy Los Angeles-i hajléktalanszállón tartózkodott halálának idején - írja a TMZ. A 27 éves fiatalember feltehetően halálos mennyiségű fentanilt nyelt le - közölték az oldal forrásai. Majors családja közleményt adott ki a halálával kapcsolatban, melyben azt mondták, hogy a színész "szerető, művészi, briliáns és kedves ember volt. A USC Filmművészeti Iskolájában diplomázott, szenvedélye a rendezés és a zenei produceri munka volt." A így család folytatta: "Austin húga, Kali azt mondja, hogy a legkedvesebb emlékei Austinhoz fűződnek, amikor együtt nőttek fel a forgatásokon, önkénteskedtek a 'Kids With a Cause' rendezvényein, és együtt túráztak hátizsákkal. Austin olyan fiú, testvér, unoka és unokaöcs volt, aki büszkévé tett minket, és örökre nagyon hiányozni fog nekünk." Kali az Instagramon osztott meg egy tisztelgést a bátyja előtt, személyes fotókkal a gyerekkorukból. Majors 1997-ben kezdte a karrierjét, számos sorozatban tűnt fel, azonban a rajongók leginkább Theo Sipowiczként emlékeznek rá a NYPD Bluesban. Majors karaktere hét évadon keresztül a sorozat főszereplőjének, Andy Sipowicznak fia volt, akit Dennis Franz színész alakított. 2022-ben megkapta  Young Artists Awardot a NYPD Blue című sorozatban Theo Sipowicz szerepéért. Ugyanerre a díjra jelölték 2003-ban és 2004-ben is.
#2
Jose Miguel Ferrer

Jose Miguel Ferrer

szül. 1955. 02. 07. - elhunyt 2017. 01. 19.
Santa Monica, Kalifornia, Egyesült Államok
Miguel José Ferrer Santa Monicán, Kalifornia államban született 1955. február 5-én. 4 fiatalabb testvére van, Maria, Monsita, Gabriel és Rafael, aki szintén színész. Apja az Oscar-díjas színész, José Ferrer, anyja az énekes Rosemary Clooney. George Clooney az unokatestvére. Egy ideig a Keith Moon’s Two Sides of the Moon dobosa volt.... több»
Eddig a legnagyobb veszteség az NCIS családban a szerepek nagyságát tekintve Miguel Ferrer volt, aki 2017-ben, 61 éves korában torokrákban elhunyt. Ferrer Owen Grangert játszotta az NCIS: Los Angeles sorozatban, visszatérő szereplőként kezdte a 3. és 4. évadban, majd az 5. évadtól a 8. évadig főszereplő lett. Nem ez lett volna az első vagy egyetlen sorozat, amelyben Ferrer állandó szereplő volt, hiszen több mint 40 éves karrierje során számos televíziós sorozat szereplőgárdáját megtisztelte. Bár csak a halála után került adásba, Ferrer újra eljátszotta Albert Rosenfield FBI-ügynök szerepét a Twin Peaks újjáélesztésében, miután korábban már játszotta a karaktert az eredeti sorozatban és az azt követő filmben. A nagyvásznon az áttörést az eredeti Robotzsaru című filmben érte el, majd olyan filmekben szerepelt, mint a Star Trek III: Spock keresése, a Traffic és a Vasember 3. A Marvel-filmben Rodriguez alelnököt alakította, egy korrupt karaktert, akit a Mandarin terrortámadásaiban játszott szerepe miatt vád alá helyeztek. Ferrer rengeteg szinkronmunkát is végzett. A Disney Mulanjától kezdve a Jackie Chan kalandjai című sorozatokon át mindenhez hozzátette jellegzetes hangját. George Clooney első unokatestvére volt, aki a halálát követő nyilatkozatában a Variety-nek azt mondta, hogy Ferrer "fényesebbé és viccesebbé tette a világot". "A halála mélyen érintette a családunkat" - mondta az A-listás sztár. "Szeretünk téged, Miguel. Mindig is szeretni fogunk."
Barbara Tarbuck, a színpadi és filmes veterán, hosszú pályafutása során megfordult a szappanoperák világában. Több epizódos szerepeket játszott a Dinasztia, a Falcon Crest és a Santa Barbara című sorozatokban. Legutóbb az American Horror Story: Asylum című évadában játszott hosszabb ideig, ahol Claudia nővért alakította, ami az egyik utolsó szerepét jelentette a képernyőn. A szappanoperás napjai és az utolsó évei között Tarbuck lenyűgözően sok tévésorozatban szerepelt, többek között az eredeti Quantum Leap, a Vészhelyzet, a NYPD Blue, a Six Feet Under, a Glee, a Medium, a Kés/Alatt és az NCIS első évadának "UnSEALeD" című epizódjában. Nem sok filmben szerepelt, de filmszerepei közé tartozott például a 2004-es Dwayne Johnson által vezetett "Walking Tall" remake. A The Hollywood Reporter szerint Tarbuck sokat dolgozott regionális színházakban, és színészmesterséget tanított a UCLA-n. A detroiti születésű színész 2016 decemberében hunyt el a Creutzfeldt-Jakob-kór, azaz a CJD degeneratív agyi betegségben. 74 éves volt.