Minden idők 20 legjobb karácsonyi filmjét receptre kéne felírni

Egy igazán jó karácsonyi filmnek az ünnepi időszak hangulatát kell közvetítenie. Mivel mindannyiunknak más-más hagyományai vannak, ez azt jelenti, hogy a karácsonyi filmek sokféle formát ölthetnek: könyörtelenül vidám musicalekét, homályosan vallásos drámákét vagy akár vidáman vulgáris vígjátékokét.

A filmek, amelyekről most olvashatsz, valójában a karácsonyról szólnak - minden örömével, szorongásával és meglepetésével együtt. Mint maga a Mikulás, mi is készítettünk egy listát.

#20

59 Mi a manó  (2003)

(9) (9)

családi | fantasy | romantikus | vígjáték

HBO Max

Buddy (Will Ferrell) egész életében úgy hitte, csupán egy a Mikulás többi manója közül, aki az északi sarkon nevelkedett és dolgozott. Mindig is érezte azonban, hogy kicsit... több»

Nehéz visszaemlékezni arra az időre, amikor Will Ferrell nem volt a vígjátékok egyik legnagyobb sztárja. A Mi a manó volt az a film, amely cukorkát majszoló, pénztárakat hódító jelenséggé tette. A Ferrell által alakított Buddy, egy felnőtt férfi, aki úgy nőtt fel, hogy manónak hiszi magát, New Yorkba utazik, hogy megtalálja biológiai apját, akit James Caan alakít zsíros mosollyal. Jon Favreau rendező a legjobb SNL-karakterek gyermeki pajkosságát kihasználva Ferrell mániákus energiáját egy olyan karácsonyi filmhez használja fel, amely édesebb, mint egy cukorkás doboz, de nem okoz cukorsokkot.
#19

59 Kinek a papné  (1996)

(1) (2)

dráma | fantasy | romantikus | vígjáték

Disney+

Denzel Washington egy földreszállt angyal, de tényleg. Azért érkezi, hogy rendbe szedje a szomorú sorsú egyházkerület és lelkészének életét. A pap ugya- nis csak a... több»

Denzel Washington nem a vígjátékairól ismert - az Oscar-díjas színész hosszú karrierje tele van golyózáporos akciófilmekkel és keményvonalas drámákkal -, de több mint képes könnyed nevetésre, ha az Úr hívja. Washington elragadóan alakítja a Dudley nevű elegáns angyalt, akit New Yorkba hívnak, hogy felélessze Whitney Houston kórusénekesnő és Courtney B. Vance lelkész házasságát. Az 1947-es A püspök felesége (The Bishop's Wife, Cary Grant főszereplésével) című filmből aktualizált történet talán kissé elcsépeltnek tűnhet, de az alakítások (és a lenyűgöző gospelszámok) szent fényt kölcsönöznek ennek a mesének.
#18

fantasy | vígjáték

The Night Before filmtartalom: A történet szerint három barát, Ethan (Joseph Gordon-Levitt), Isaac (Seth Rogen) és Chris (Anthony Mackie) New York Cityben a tizennégy éve tartó... több»

A Seth Rogen-formula már annyira leegyszerűsödött, hogy valószínűleg tudod, mit várhatsz egy Seth Rogen-féle ünnepi filmtől: vicceket a füvezésről, némi széleskörű fizikai komédiát, és karaktereket, akik a felnőttkor kihívásaihoz való alkalmazkodással küzdenek. Ez többnyire működik is. Ami lenyűgöző a filmben, amelyben Joseph Gordon-Levitt és Anthony Mackie is szerepel Rogen gyerekkori haverjaiként, akik minden évben újra összejönnek egy vad, drogos ünneplésre, az az, hogy a film négy írójának sikerül a poénokkal teli anyagot épp elég melankolikusra hangolni ahhoz, hogy az ember elkomorodjon. Ez egy drogos vígjáték szentimentális szívvel.
#17

családi | dráma | fantasy | musical | vígjáték

Disney+

Muppeték bemutatják Charles Dickens klasszikus meséjének megható feldolgozását. több»

Egy évszázadnyi Ebenezer Scroog morgolódik a filmtörténeti könyvekben, mégis Michael Caine alakítása az, amit a leghalhatatlanabbnak, a legkarácsonyibbnak érzünk. A The Muppet Movie dalszerzője, Paul Williams eredeti dallamai által összefűzött, és Gonzo (mint Charles Dickens) narrációja által meta-komikumot kapó Muppeték karácsonyi éneke díszes csodaérzékkel újítja meg a viktoriánus klasszikust. A jelen karácsonyának buborékos szelleme megérdemli a helyet a karácsonyfán. A meleg, szellemes és csodálatos film Jim Henson teljesítményének bizonyítéka - szó szerint, hiszen fia, Brian nem sokkal Henson halála után rendezte a filmet, és néhai apjának ajánlotta.
#16

családi | dráma | musical | romantikus | vígjáték

A Találkozunk St. Louis-ban című film története a 19-20. század fordulóján játszódik. Főhőse a St. Louisban élő Smith család. A családfő nagy eséllyel pályázik az egyik... több»

Vincente Minnelli Technicolor musicalje akkor is helyet érdemelne ezen a listán, ha csak egy kétórás ismétlés lenne, amelyben Judy Garland a "Have Yourself a Merry Little Christmas"-t énekli. De itt sokkal többről van szó: ájult romantika, hamisnak tűnő hóemberek, báli ruhákkal teli táncok és egy hallucinációs Halloween-részlet, amelyet az ország minden filmes iskolájában tanítani kellene. Az 1904-es világkiállításra készülő Missouri állambeli családot követve a történet nosztalgikusan tekint vissza a 20. század hajnalára, ugyanúgy, ahogyan a mai filmek az 50-es és 60-as évekre tekintenek vissza. Ez egy hógömbszerű film, tökéletes arra, hogy megcsodáljuk, amikor a háttérben duruzsol a tűz.
#15

69 Karácsonyi meglepi  (2020)

(6) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max | Netflix

Az első találkozás a barátnőd szüleivel bizony kemény lehet. Az esküvőről ábrándozol, és azt tervezed, hogy megkéred a szerelmed kezét a közös karácsonyi vacsorán, majd... több»

Jelen állás szerint az LMBTQIA+ ünnepi filmek kánonja csekély, így nagy öröm volt, amikor Clare DuVall megnyerte a streaming közönségét ezzel a szívmelengető filmmel. Ez egy gyakran nagyon vicces alkotás, amely meleg és csillogó ünnepi hangulatot áraszt, miközben megtartja a bőséges mennyiségű pikírtséget is. Kristen Stewart alakítja Abbyt, aki mélyen szerelmes barátnőjébe, Harperbe (Mackenzie Davis), és karácsonykor tervezi megkérni a kezét. Ez azonban az első alkalom, hogy Abby meghívást kap Harper családjához az ünnepekre: A külvárosba vezető autóúton Harper elárulja, hogy még nem vallotta be a szüleinek, hogy leszbikus. Az apja (Victor Garber) keményvonalas konzervatív, és indul a városuk polgármesteri székéért, Harper pedig apu kedvence, aki retteg attól, hogy bármi olyat tegyen, ami nem tetszene annak. Így a lány továbbra is tagad, Abby pedig kénytelen eljátszani a szerepét. Ami ezután következik, az egy tévedések vígjátéka szerű ámokfutás a különböző módokon való coming outról.
#14

70 Tapló télapó  (2003)

(35) (13)

dráma | krimi | vígjáték

SkyShowtime

Willie (Billy Bob Thornton) szánalomra méltó élete a csalásról szól. Decemberben többnyire egy plázában keres munkát, Mikulásnak öltözik és a gyerekek kívánságait... több»

Van ennél idézhetőbb karácsonyi film? A film forgatókönyve, amelyet az Őrült, dilis szerelem írói, Glenn Ficarra és John Requa írtak, a barokkos trágárság, a brutális lekezelések és a kegyetlenség mesterkurzusa. De ami életre kelti a filmet, az Billy Bob Thornton pajkossága és melankóliája, amit a szerencsétlen Mikulás figurájába vitt. Nincs még egy színész, aki ilyen csodálatos ünnepi költészetté tudná varázsolni az "Egy hétig nem fogsz rendesen sz*rni" szöveget.
#13

72 Karácsonyi történet  (1983)

(3) (6)

családi | vígjáték

Közeleg a karácsony, a kilenc éves kis Ralphie (Peter Billingsley) pedig semmire sem vágyik jobban, mint egy Red Ryder Range Shot 200 BB játék fegyverre. Amikor vacsora közben... több»

Annak ellenére, hogy a Karácsonyi történet vidám, napi 24 órán át futó röhögőfesztivál hírében áll, horrorfilmként is működik; kevés gyerekközpontú vígjáték érti meg a gyerekkor nagyon is valós rémületét. Bob Clark rendező, aki a Fekete karácsony című, csak kicsit szadistább ünnepi slasherfilmet irányította, Jean Shepherd író Indianában felnőtté válásáról szóló nosztalgikus meséit bányássza ki, hogy bolondos nevetésekkel, szívhez szóló pillanatokkal és komor ijesztgetésekkel szolgáljon. A láblámpa, a rúdnyalás, a kirándulás a bevásárlóközpontba a Mikuláshoz és a szemkilövéses finálé mind-mind egy kissé groteszk, Norman Rockwell és David Cronenberg találkozását idézi. Ralphie nem csak egy Red Ryder légpisztolyért küzd, hanem a túlélésért.
#12

78 Szörnyecskék  (1984)

(22) (22)

fantasy | horror | vígjáték

Billy (Zach Galligan) új kiskedvence az apró és aranyos Gizmó. A fiúnak három szabályt kell betartani a jövevény és saját érdekében: nem érheti nedvesség a testét, távol... több»

A Furby utáni világban könnyű elfelejteni, hogy Joe Dante rendező sokat imitált lényfilmje mennyire hátborzongató tud lenni. Igen, Gizmo nagyon aranyos, de maguk a koboldok félelmetes kis szörnyek, amelyek vidáman pusztítanak, és megpróbálják megölni Billy anyukáját, mielőtt megkapnák a brutális Pop-Tart kivégzést. A később rendezővé vált Christopher Columbus okos forgatókönyvének köszönhetően a film rendelkezik azzal a szellemességgel, zűrzavarral és pajkossági érzékkel, amely Steven Spielberg Amblin Entertainmentjét a 80-as években megkülönböztette, és amely esztétikát az olyan legújabb filmek, mint a Jurassic World, vegyes eredménnyel próbálták újjáéleszteni. Mint kiderült, semmi sem veri az eredetit - csak ne nézd meg éjfél után.
#11

81 A legénylakás  (1960)

(14) (17)

dráma | romantikus | vígjáték

Buddy Baxter nem éppen a legfigyelemreméltóbb dolgozó az irodában. Kollegái mégis felfigyelnek rá, mivel úgy gondolják, legénylakását felhasználhatnánk szeretőikkel való... több»

A legtöbb karácsonyi film a családról szól, de az ünnepi időszaknak van egy olyan eleme, amely gyakran háttérbe szorul: a piás irodai buli. Szerencsére itt van A legénylakás, Billy Wilder rendező fanyar komédiája, amely egy biztosítótársaság alkalmazottjáról (Jack Lemmon) szól, aki beleszeret egy elbűvölő liftkezelőbe (Shirley MacLaine), aki ugyanabban a manhattani emeletes házban dolgozik. Hűtlenség, magány és a Mad Men szintjén súlyos ivászat következik. Ez egy hagyományos karácsonyi film? Nem, nem egészen. De a szerelmet kereső, önpusztító nagyvárosiak ábrázolása tökéletes mese a Mikulás nélkül azoknak, akik túl sok időt töltenek a puncsos tál körül.
#10

85 Karácsonyi vakáció  (1989)

(14) (8)

vígjáték

A jól ismert Griswold család kalandjai folytatódnak, ezúttal karácsonyozni készülődnek. A család tagjai változó lelkesedéssel és odaadással készülődnek a vára várt... több»

Amit az első Vakáció-film tett a családi kirándulásokért, azt teszi ez a folytatás az év legcsodálatosabb időszakáért, és minden szorongásért, mazochizmusért, zavarodottságért és melegségért, amit egy nagyobb klán összejövetele úgy gyújt meg, mint egy sz*rral teli csatornába dobott gyufát. Chevy Chase Clarkja hatalmas küzdelmeket vív itt - hogy a háza legyen a világ legjobban kivilágított háza, hogy megszerezze az év végi bónuszát, hogy megjavítsa a karácsonyi korlátot, hogy sakkban tartsa Eddie unokatestvért, és így tovább, de az ő megpróbáltatásai emlékeztetik a nézőket arra, hogy a kereskedelmi karácsonyi őrületbe való teljes elmerülés idegkárosodáshoz vezethet. A harmadik Vakáció-film, amely szitkomszerű csomagolópapírba csomagolja a mocskos vicceket, méltán foglalja el helyét a listán.
#9

83 Aludj csak, én álmodom  (1995)

(21) (6)

dráma | romantikus | vígjáték

Disney+

Lucy (Sandra Bullock) élete eléggé magányos, pedig szemrevaló lány. A metrón árulja a jegyeket, egyedüli boldogsága egy kedves fiú, aki minden nap elrobog előtte. Lucy... több»

Sandra Bullock 1994-es Féktelenül és 1995-ös Aludj csak, én álmodom című filmekben nyújtott alakításai tökéletes példái annak, milyen széles spektrumon képes mozogni egy színész. Az egyikben egy elvetemült nő, aki abszurd, bonyolult akciófilmes forgatókönyvbe keveredik. A másikban pedig egy abszurd, bonyolult romantikus vígjátéki forgatókönyvbe belekényszerített, mindenre elszánt nőt alakít. Mindkettőhöz alkalmazkodik. (Ráadásul az egyik egy buszról szól, a másik pedig egy vonatról.) De csak az egyik film - pontosabban az, amelyben Bullock karaktere úgy tesz, mintha eljegyzett volna egy kómában fekvő férfit (Peter Gallagher), majd beleszeret annak sármos bátyjába (Bill Pullman) - egyben lopakodó karácsonyi film is. Dicsértessék Sandra Bullock, az ünnepi amnéziás vígjátéki jókedv hozója.
#8

84 Télapu  (1994)

(19) (4)

családi | dráma | fantasy | vígjáték

Disney+

Scott Calvin, a játékgyártó cég vezetője nem tud megbirkózni a válás következményeivel. Sőt, határozottan nem az ideális szülő a fia számára. A szenteste apával inkább... több»

Tim Allen sosem találta igazán a ritmust, mint filmsztár a kamerák előtt. De a Télapu című filmmel tökéletes szánszerű járművet talált durva komédiás stílusához. A színész egy elvált reklámigazgatót alakít, akinek át kell vennie a Mikulás szerepét, miután az igazi Télapó leesik a tetőről, és elég játékos morgást, fanyar hitetlenkedést és őszinte vidámságot visz a szerepbe ahhoz, hogy a gyerekfilmes mizéria fölé emelkedjen. Ha nem nevetsz, amikor a mellékszereplő Reinhold bíró végül megkapja a jussát, kérj a Mikulástól jövőre új humor driveot.
#7

83 Karácsonyi lidércnyomás  (1993)

(41) (11)

animáció | családi | fantasy | musical

Disney+

Rosszcsont Jacknek annyira megtetszik Karácsonyváros, hogy elraboltatja a Mikulást, és átveszi tőle a munkakörét. Halloween város korábbi ceremóniamestere rendhagyó módon... több»

Ha azzal töltöd az idődet, hogy arról vitatkozz, hogy Tim Burton és Henry Selick hátborzongató, stop-motion rajzfilmje "Halloween-film" vagy "karácsonyi film", akkor figyelmen kívül hagyod az ünnepi üzenetet, amely bizonyítja, hogy miért mindkettő. A saját világából, az örökös csokit-vagy-csalok üzemmódban ragadt rémálomból a hófödte karácsonyi városba átlépve Jack Skellington meggyőződik arról, hogy van "helyes" módja az életnek. Frankensteinné vált barátnője, Sally, kísérteties kutyája, Zero és maga a Mikulás segítségével Halloween Town tökkirálya megtalálja a módját, hogy átültesse a karácsony dobogó szívét kísérteties létezésének mellüregébe. Ha Danny Elfman ördögi eredeti dalai nem tűnnek neked ünnephez illő karácsonyi énekeknek, akkor talán itt az ideje, hogy újra megnézd a Karácsonyi lidércnyomás című filmet.
#6

81 Szerepcsere  (1983)

(9) (8)

szatíra | vígjáték

Netflix

Louis Wintherthorpe egy kegyetlen játék középpontjában találja magát, mikor főnökei, a vicces kedvű Duke fivérek fogadnak, hogy vajon ha egy bűnözőt ültetnek be Louis... több»

Ez a John Landis rendezte vígjáték nem a legkarácsonyibb film a listán, de a bolondos hangvétel - és a Mikulás-jelmez a kornak megfelelően - ideális karácsonyi néznivalóvá teszi. Mark Twain Koldus és királyfi című művét a Reagan-korszakra aktualizálva ez a mese megfordítja a gőgös üzletember Louis Winthorpe (Dan Aykroyd) és a bájos szélhámos Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) sorsát, és elszabadul a pokol. Bár Jamie Lee Curtis, Ralph Bellamy és Jim Belushi is feltűnik, ez az Aykroyd és Murphy show, egy csupa trükk, anarchikus látványosság, amelyben két zseniális komikus dolgozik ereje teljében.
#5

86 Reszkessetek, betörők!  (1990)

(102) (95)

családi | vígjáték

Disney+ | Netflix

Az igazi bajkeverő Kevin (Macaulay Culkin) egy kissé szétszórt családban él: a hamisítatlan, párizsi vakációra készülők szülők ugyanis otthon felejtik fiukat, amire már csak... több»

KEVIN! Csak John Hughes, a külvárosi kívánságteljesítés mestere tudott ilyen különc, pofonegyszerű, fenyegetés-szerű üdvözlőlapot varázsolni egy filmből. Hughes rengeteg különc részlettel - Buzz tarantulájával, a zsíros pizzavacsorával, Harry aranyfogával, a Mocskos lelkű angyalokkal című, felkapott, hamis gengszterfilmmel, a lapátos fickóval, a nagy fináléban a felhúzott őrültekházának minden csapdájával - tömte tele a filmet. Kevin McCallister szerepében Macaulay Culkin megidézi Tom Hanks minden báját és jókedvét, és ahogy az anyja párhuzamosan hazaszáguld, a mosolya pont a megfelelő ütemben fogy el. Ki tudja, hogyan találta ki Hughes ezt a filmet, de Istenem, a Reszkessetek, betörők! makulátlan koncepció!
#4

87 Igazából szerelem  (2003)

(101) (32)

dráma | romantikus | szatíra | vígjáték

A szerelmet senki sem kerülheti el. Jelen van a gazdagok és szegények, a fiatalok és az idősek, a szinglik és a házasok életében is. A történet helyszínét London városa adja,... több»

Ha eltekintünk a mémképes kártya jelenetétől, az Igazából szerelem nem olyan ragacsos-édes, mint amilyennek a szívbemarkoló hírneve leírja. Richard Curtis író-rendező (Notting Hill) specialitása a fanyar visszavágások, a buta verbális gegek és a szellemes ugratások, amelyek segítenek feloldani a film giccses érzelgősségét. Liam Neeson, Laura Linney, Emma Thompson és a néhai Alan Rickman is közreműködik, hogy a filmben megjelenjen egy kis klasszis és melankólia, miközben az ember igyekszik ellenállni a megosztó romantikus komédia cukros bájainak.
#3

89 Csoda a 34. utcában  (1947)

(3) (1)

családi | dráma | vígjáték

Csoda a 34. utcában című családi filmben a hat éves Susan már régen tudja, hogy a télapó nem létezik. Édesanyja világosította fel erről, ezért nem is hiszi, hogy leghőbb... több»

Az 1947-es klasszikusban a karácsony elleni háborút elevenítik fel és hárítják el. George Seaton fantáziadús története Kris Kringle-ről és a Kris Kringle valódi mivoltának bizonyítására irányuló kísérletről óda a pozitív dolgokban való hit átalakító erejéhez. A film minden sztárja (köztük a fiatal Natalie Wood, mint Susan, a lány, akinek hinnie kell) mellett Edmund Gwenn, mint Kris, olyan tiszta és pozitív marad, hogy a végére tényleg elhisszük, hogy ő a Mikulás. A Csoda a 34. utcában a nagy bírósági drámák között lebeg (még akkor is, ha a bírósági eljárásnak egy cseppnyi értelme sincs), de túlságosan el fogsz veszni a film csillogásában ahhoz, hogy valaha is így gondolj rá.
#2

89 Az élet csodaszép  (1946)

(19) (21)

családi | dráma | fantasy

George Bailey építész egy kisvárosban éldegél, ahol nagybátyjával egy takarékpénztárt üzemeltetnek. A takarékpénztár hiteleket nyújt építkezésekhez, így bárki számára... több»

A család, az erőltetett jókedv és a tojáslikőr mellett az ünnepek gyakran a szomorkás önreflexió idejéül is szolgálnak. Így hát logikus, hogy a legnépszerűbb és általánosan kedvelt karácsonyi film egy George Bailey (Jimmy Stewart) nevű öngyilkos fickóról szól, akit a kapitalizmus erői metaforikusan szétrúgnak, és akit egy gazdag, kopasz bankár személyesít meg, aki szeret dolgokat elnevezni magáról. Csak egy másodosztályú angyal mentheti meg, akit az égből küldtek le, miután megnézte George életének égi összefoglalóját. Vidám címe ellenére Az élet csodaszép sokszor lehangoló példabeszéd, amely kellemetlen kérdéseket tesz fel, és kevés végleges választ ad. Ho ho ho ho, igaz? És mégis, ez az a film, amelyhez minden ünnepi szezonban fordulunk néhányan: Hogy miért? Nos, egyrészt itt van Bedford Falls kisvárosi bájossága, Frank Capra rendezésének kiegyensúlyozott biztonsága és Donna Reed bája Mary Bailey szerepében. De leginkább Jimmy Stewart árnyékokkal teli arcának köszönhető a film töretlen népszerűsége. A tinédzserkori hencegéstől a felnőttkori kétségbeesésig kellemetlen könnyedséggel sikló alakításában Stewart megtestesíti mindazt, ami az ünnepi szezonban reményteli és sivár. Ő a karácsony reggelének öröme és a nap végén elkerülhetetlenül beköszöntő komorság. Hóval a hajában, csengettyűkkel a fülében és csillogó szemmel ő a megtestesült karácsony.
#1

88 Saroküzlet  (1940)

(3) (2)

dráma | romantikus | vígjáték

Egy ajándékbolt két alkalmazottja alig tudja elviselni egymást miközben fogalmuk sincs róla, hogy egymás titkos levelezőtársai és valójában egymásba szerelmesek.

Horkantásokkal és szomorúsággal, a bőrárus Alfred (James Stewart) és Klara (Margaret Sullavan), a munkatársnő, akit ki nem állhat, és. akibe fülig beleszeretett, története olyan téli csenddel bontakozik ki, ami a legtöbb karácsonyi kínálatból hiányzik. Egy film, amely arra késztet, hogy tollat és papírt ragadj és lapot küldj szeretteidnek.