Rémálom a forgatáson: Ezért a 15 filmért a poklot is megjárta a stáb

Néha a poklok poklát kell megjárni ahhoz, hogy egy jó filmet készítsünk. Kérdezd csak meg Alexander Skarsgårdot, aki azt mondta, hogy Robert Eggers Az Északi című filmjének fárasztó forgatása "annyira kimerítette, hogy sírni akart".

A Cápa, az Apokalipszis most és a Titanic című filmekhez hasonlóan Az Északi stábja is legyőzte a forgatás nehézségeit, és a film remek kritikákat kapott, a brutális forgatási anekdoták pedig csak tovább növelték az örökségét. (Eggers mindent megtett a történelmi pontosságra való törekvés érdekében, és a színészeit több tucat felvételre kényszerítette hosszú, összetett felvételekből, kimerítő szabadtéri körülmények között.)

De nem minden film, amelynek pokoli gyártási története van, ilyen szerencsés. A filmforgatások számtalan okból lehetnek fájdalmasak: nehéz színészek, őrült rendezők, veszélyes körülmények, sőt még az isteni csapás is hatással lehet arra, hogy mi kerül a vászonra. Valami, ami a gyártás előtti időszakban jó ötletnek tűnt, a forgatáson azonnal katasztrofálisnak bizonyulhat, és a film ütemtervét és költségvetését is felboríthatja.

Kevés rendező ismeri annyira az ilyen rémálomszerű produkciók magasságait és mélységeit, mint az élő legenda, James Cameron. Persze Cameron, aki sosem riadt vissza a kihívásoktól, decemberben visszatér a rajongókkal a vizes mélységekbe a régóta - nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon - várt Avatar: A víz útja című filmmel. A 2017-es folytatásra való felkészülés során Cameron állítólag azt mondta, hogy tinédzser- és gyerekszínészei már megtanulták, hogyan tartsák vissza a lélegzetüket a víz alatt "a két-négy perces tartományban". Dobjuk hozzá a számos átírást, és a már említett több mint egy évtizedes várakozást minderre, és a hamarosan megjelenő folytatás több mint alkalmas erre a listára.

Íme, néhány a valaha készült legmegerőltetőbb filmes produkciók közül!

#15

89 Ragyogás  (1980)

(78) (22)

dráma | horror

HBO Max

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Ha pszichológiailag kimerítő filmforgatásról van szó, kevés olyan extrém film van, mint Stanley Kubrick Ragyogás című filmje. A rendező mániája, hogy egy jelenetet többször is felvett, megterhelőnek bizonyult Jack Nicholson és különösen Shelley Duvall színészek számára. Utóbbi összeütközésbe került Kubrickkal a stílusa és a folyamatosan változó forgatókönyv miatt. Duvallt annyira megterhelték a Wendy Torrance-szerep és a Kubrickkal való munka követelményei, hogy hónapokig betegeskedett. A forgatásról szóló történetek szerint Duvall haja elkezdett kihullani, mert annyira stresszes volt a forgatás miatt.
#14

90 Cápa  (1975)

(51) (92)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

Steven Spielberg a nyílt óceánon akarta forgatni a Cápa című filmet, ami egy kimerítő forgatáshoz és egy olyan produkcióhoz vezetett, amely messze túlköltekezett a költségvetésen. A tengeren való forgatás során a stábnak meg kellett küzdenie a kiszámíthatatlannal, például azzal, hogy hajók vitorláztak be a képbe, és tönkretették a felvételeket, hogy víz került a felszerelésre, és megrongálta azt, valamint hogy a színészek és a stábtagok tengeribetegek lettek. A filmhez készített óriási mechanikus cápák is többször meghibásodtak a forgatás során, ami számos újraforgatást és késést eredményezett. Spielberg egyszer az Entertainment Weeklynek a következőket mondta a Cápa forgatásáról: "Alapvetően naiv voltam az óceánnal kapcsolatban. Elég naiv voltam az anyatermészettel kapcsolatban, és egy olyan filmrendező önteltsége mozgatott, aki azt hiszi, hogy le tudja győzni az elemeket, vakmerő voltam, de túl fiatal voltam ahhoz, hogy tudjam, hogy vakmerő voltam, amikor azt követeltem, hogy az Atlanti-óceánban forgassuk a filmet, ne pedig egy észak-hollywoodi tartályban. De ha újra kellene kezdenem az egészet, akkor is visszamennék a tengerbe, mert a közönség csak így érezheti, hogy ez a három férfi sodródik, miközben egy nagy fehér cápa vadászik rájuk."
#13

93 Apokalipszis most  (1979)

(28) (25)

dráma | háborús | road movie

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

Francis Ford Coppola vietnami háborús eposzának pokoli forgatása olyan kimerítő volt, hogy saját dokumentumfilmet kapott A sötétség szíve: A Filmmaker's Apocalypse" (1991) címmel. Coppola a Fülöp-szigeteken forgatta a filmet, ahol a zord időjárás tönkretette a díszleteket, és a költségvetést az egekbe emelte. A rendező hírhedten összetűzésbe került Marlon Brandóval, aki gyakran küzdött azzal, hogy megjegyezze a szövegét. Brando súlygyarapodása hírhedt vitapont lett, miután Coppola ki akarta rúgni, mert túl kövér lett a szerephez. A főszereplő Martin Sheen a forgatás alatt összeomlott, és majdnem az egész filmet leállította, miután majdnem halálos szívrohamot kapott.
#12

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

Minden idők legnagyobb filmjének elkészítése egy kicsit őrültnek tűnt. A színészeknek napokat hideg vízzel teli víztartályokban kellett tölteniük, és sokan közülük influenzásan végezték. Cameron harcolt a stúdióval, mivel a film költségvetése folyamatosan az egekbe szökött, és a forgatás 138 nappal túllépte a menetrendet, ami robbanásszerű veszekedésekhez vezetett a filmkészítő és a stúdió vezetői között. A The Times írója, Christopher Godwin úgy jellemezte a rendezőt a forgatáson, mint egy "300 decibeles üvöltő, egy modernkori Bligh kapitány megafonnal és walkie-talkie-val, aki egy 162 láb magas darun lecsap az emberek arcába". A forgatás során egy alkalommal a stáb egyik tagja a stáb által elfogyasztott levesbe PCP nevű hallucinogén drogot kevert. Ennek következtében közel 50 stábtagot szállítottak kórházba.
#11

77 Z világháború  (2013)

(92) (10)

akció | horror | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

HBO Max | SkyShowtime

Max Brooks World War Z: A zombi világháború története című könyvének adaptációjában egy ENSZ alkalmazott küzd a világban terjedő zombi fertőzéssel. Senki nem tudja, hogyan... több»

A Z világháború forgatása nem volt könnyű a főszereplő Brad Pittnek és Mark Forster rendezőnek sem. A csapat a vágószobában fedezte fel, hogy a harmadik felvonás, amit a filmhez forgattak, nem működik, ezért Damon Lindelofot hívták be, hogy átdolgozza a film teljes utolsó felvonásának forgatókönyvét. Újraforgatást rendeltek el, hogy legalább 30 perc új anyagot forgassanak, hogy a Z világháború koherens befejezést kapjon. Egyes hírek szerint a döntésnek köszönhetően a film költségvetése valamivel 200 millió dollár fölé emelkedett. A dolgok még bonyolultabbá váltak, amikor a stúdió elrendelte, hogy az oroszországi Moszkvában játszódó zombicsatát távolítsák el a filmből, hogy ne szítsanak politikai vitákat.
#10

46 Fantasztikus Négyes  (2015)

(30) (11)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Disney+

Négy fiatal kívülálló tudós egy alternatív, veszélyes univerzumba teleportál, melytől örökre megváltoznak fizikai adottságaik. A csapat tagjainak meg kell tanulniuk, hogyan... több»

Josh Trank rebootja érzelmileg kimerítőnek bizonyult, mivel a 20th Century Fox harcolt vele a film kreatív víziója miatt. Trank a Fantasztikus Négyesből egy olyan szuperhősfilmet akart készíteni, amelyet David Cronenberg testhorrorfilmjei befolyásoltak, de a források szerint ez egy nyíltan komor hangvételhez és a szereplők unalmas alakításaihoz vezetett a forgatáson. A Fox közbelépett, hogy átformálja a forgatókönyvet, ami állítólag káoszhoz vezetett a stúdió és a rendező között. Trank állítólag elszigetelte magát a stábtól és sátrat vert a monitorok körül, hogy ne kelljen a forgatáson másokkal érintkeznie. A rendezőt azzal is megvádolták, hogy a forgatás közelében bérelt házában 100 000 dollár körülire becsült kárt okozott.
#9

83 Mad Max: A harag útja  (2015)

(132) (30)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus jövőben mindenkinek meg kell küzdenie a javakért és az életben maradásért. Az embertelen körülmények között két lázadó próbál igazságot szolgáltatni.... több»

A harag útja George Miller számára már jóval azelőtt fájt, hogy 2012 júniusában elkezdtek volna a kamerák forogni. A folytatás több évet töltött a fejlesztési pokolban, és kétszer is meghiúsult, mielőtt a forgatás a namíbiai sivatagban elkezdődött. A brutálisan forró hőmérséklet és a bonyolult akció-koreográfia feszültséget okozott a stábban. A főszereplők, Tom Hardy és Charlize Theron híresen összevesztek a forgatáson. Ahogy a társszereplő Zoe Kravitz elmondta: "Nem jöttek ki egymással. Mi is olyan sokáig voltunk a sivatagban. Azt hiszem, mindenki fáradt volt, összezavarodott és honvágya volt. Hat hónapig csak homokot láttunk. Az ember megőrül. Igazából nem tudom, hogy volt-e egy konkrét probléma. Szerintem csak olyan volt, mintha nem érezték volna jól magukat."
#8

85 A visszatérő  (2015)

(112) (9)

akció | dráma | életrajzi | kaland | western

Netflix | HBO Max

Hugh Glass 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával... több»

Alejandro González Iñárritu ragaszkodott ahhoz, hogy A visszatérőt időrendben és a lehető legtöbb természetes fényben forgassák, ami egy fárasztó gyártási ütemtervet eredményezett, amelyet folyamatosan megakasztottak és késleltettek, hogy a film folytonosságát az időjárás, a világítás stb. tekintetében is megőrizzék. Az időjárás gyötrelmesnek bizonyult. A film calgaryi forgatásán a hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyedt. "Néha naponta hétszer változott az időjárás Calgaryban" - mondta Iñárritu egy 2015-ös interjú során - "Minden producer számára ez a legrosszabb hely, ahol filmet forgathat. De ez egy hihetetlen táj, így nem volt más választásunk". Iñárritu később elismerte, hogy mind ő, mind a stábtagok és a stáb "egy kicsit megőrültek" a forgatás során.
#7

81 Némaság  (2016)

(24) (14)

dráma | kaland | történelmi

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat,... több»

Martin Scorsese Némaság című filmjét Tajvanon forgatták, és az időjárás annyira kiszámíthatatlannak bizonyult, hogy a produkciónak gyakran kellett várnia, vagy a jelenetek forgatását szürkületre vagy hajnalra áthelyezni, hogy ne legyen következetlen a megvilágítás az egyes felvételeken. Driver híresen 51 kilót fogyott a filmbeli szerepe miatt. A forgatás végére Driver az éhezés miatt hallucinálni kezdett. "Nem hiszem, hogy valaha is ilyen szélsőségesre vettem volna a dolgot" - mondta Driver a film forgatásáról - "Annyira éhes és fáradt vagy bizonyos pontokon, hogy semmit sem tudsz tenni. Nem teszel hozzá semmit ahhoz, amit csinálsz. Csak annyi energiád van, hogy közvetítsd, amit csinálsz, szóval ez nagyszerű. Máskor meg van, amikor egy jelenet nem működik, és nincs energiád arra, hogy kitaláld, miért nem működik."
#6

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Az Amanda Waller vezette titkos kormányszervezet, az A.R.G.U.S létrehoz egy szupergonoszokból álló speciális különítményt, az Öngyilkos Osztagot. Az elítéltek életveszélyes... több»

Az Öngyilkos osztag forgatása többé-kevésbé már a kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve, amikor a Warner Bros. a rendező David Ayer-t hozta a produkcióba, mivel a stúdió már kitűzte a képregényfilm mozis bemutatójának időpontját. Ayer sötét tónussal forgatta a filmet, de a nyíltan komor Batman Superman ellen hatására a Warner Bros. rákényszerítette az Öngyilkos osztagot, hogy könnyedebb legyen. Az utómunka során több szerkesztőt is bevontak, hogy együtt más hangot adjanak a filmnek, de az akciójelenetek átdolgozásához újra kellett forgatni több mindent, hogy a karakterek közötti szellemes ugratások is bekerülhessenek. Az Öngyilkos osztag 2016 egyik legrosszabb kritikájával nyitott, és Ayer-t kitették, hogy a folytatást James Gunn rendezze meg.
#5

75 Aquaman  (2018)

(63) (7)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Netflix | HBO Max

Arthur Curry egy nap megtudja, hogy ő valójában egy királyi leszármazott, mégpedig Atlantisé. Törvényes örökösként egy eddig ismeretlen világ csatájában kell vezetnie... több»

James Wan rendező csodálatra méltó módon megfogadta, hogy a lehető legtöbb vízi jelenetet CGI használata nélkül veszi fel, és inkább a színészeket filmezi le a víz alatt. Persze egy ilyen döntés megnehezítheti a forgatásokat, és az Aquaman végül az utóbbi idők egyik legnehezebb képregényfilmes forgatása lett. "Technikailag nagyon nagy kihívást jelent a forgatás" - mondta Wan akkoriban - "A vízzel való munka, és még a száraz-mosdós szekvenciák is nagyon összetettek". Wan azonban láthatóan nem volt túlságosan kiégve, mert visszatért a folytatás rendezésére.
#4

75 A világítótorony  (2019)

(10) (14)

dráma | fantasy | horror | misztikus

Egy távoli sziget világítótornyában két különös férfi sorsa fonódik össze. A rideg, ámde gyakorlott öregember (Willem Dafoe) és a szakmában kezdőnek számító egykori... több»

Robert Eggers A világítótorony című filmjének forgatása Új-Skóciában olyan intenzív és fizikailag megterhelő volt, hogy a társszereplők, Willem Dafoe és Robert Pattinson a közös jelenetek forgatásán kívül alig beszéltek egymással. A forgatás olyannyira kimerítő volt, hogy Pattinson majdnem pofon vágta Eggerst. Ahogy a színész az Interview magazinnak nyilatkozta: "Most voltam a legközelebb ahhoz, hogy megüssek egy rendezőt. Bármennyire is szeretem Robertet [Eggers], volt egy pont, amikor öt felvételt csináltam végig a parton sétálva, és egy idő után azt gondoltam: 'Mi a fasz folyik itt? Úgy érzem, mintha egy tűzoltó slaggal locsolnál az arcomba. Erre ő: 'Tűzoltótömlővel fújok az arcodba." Pattinson nem egy megrögzött metódusszínész, de néhány különös szélsőségig ment el, hogy a film forgatása alatt a szerepében maradjon. A színész az Esquire-nek elárulta, hogy a földön ült, és a földről iszogatta a sarat, hogy segítsen neki egy kicsit megőrülni. Pattinson emellett ájulásig részeg volt, és többször bepisilt, hogy megfeleljen a karaktere részeg állapotának.
#3

73 007 Nincs idő meghalni  (2021)

(28) (28)

akció | kaland | thriller

HBO Max

Az ikonikus brit titkosügynök, James Bond megpróbálja a háta mögött hagyni a múltját, kilépve az MI6-ből és a feladva a királynő és a korona védelmét Jamaicán telepszik... több»

Daniel Craig évekig halogatta a James Bond franchiseból való távozását, de ha voltak is kétségei a szerep elhagyásával kapcsolatban, azokat valószínűleg az utolsó filmjének fárasztó forgatása eloszlatta. A Nincs idő meghalni már a kezdetektől fogva problémákkal küzdött. Danny Boyle még a forgatás megkezdése előtt kiszállt a rendezői székből, így az utolsó pillanatban Cary Fukunagának kellett beugrania. Craig a forgatáson bokasérülést szenvedett, ami késleltette a gyártást. Egy robbanás pedig majdnem leégette a híres hangstúdiót, ahol a Bond-filmek nagy részét forgatták. Szerencsére a filmet sikerült megmenteni, Craig pedig méltó búcsút vehetett 15 évnyi 007-es szerep után.
#2

66 Az Északi  (2022)

(26) (14)

akció | dráma | fantasy | kaland | thriller | történelmi

SkyShowtime | Telekom TVGO

A 10. század Izlandján járunk, amikor egy fiatal herceg bosszút esküszik apja halála után. A férfi nem nyugszik, amíg meg nem találja a gyilkosokat, és meg nem fizet a... több»

Robert Eggers sosem volt az a fajta, aki spórolt volna: gyakran feláldozta a kényelmet a felvételek elkészítésének érdekében. De még az ő mércéjével mérve is, Az Északi egy másik szintre emelte a dolgokat. Eggers eltökélten törekedett a film történelmi pontosságának maximalizálására, és a végsőkig feszegette a színészei tűrőképességét, miközben az izlandi forgatás minden részletét megszállottan figyelte. A színészeknek gyakran több tucat felvételt kellett brutális körülmények között megcsinálniuk, de az eredmény minden idők egyik legpompásabb viking filmje lett.
#1

77 Avatar: A víz útja  (2022)

(41) (11)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Disney+ | Telekom TVGO

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»

Hiába készül még három folytatás, James Cameronnak majdnem 13 évébe telt, hogy a második Avatar-eposz a mozikba kerüljön. Figyelembe véve Cameron eddigi tapasztalatait a hatalmas vízi eposzok terén - lásd példáu a Titanicot - ez csak azt mutatja, hogy milyen nehéz lehet filmet készíteni vízben, vízen, vízen és víz körül. A készülő film új technológiát használ, amelyet az IndieWire munkatársa, Kristen Lopez mutatott be a D23-on, aki az eredményül kapott víz alatti klipeket "gyönyörű élesnek" nevezte. A forgatáson részt vevő színészek számára mégis megrázó volt az élmény. A Collidernek adott 2017-es interjújában Cameron leírta a film forgatás előtti folyamatát: "Hatalmas mennyiségű tesztelést végeztünk. Hat tinédzser és egy 7 éves gyerek volt a csapatunkban, és mindannyian a víz alatt játszottak egy jelenetet. Már hat hónapja képezzük őket, hogyan tartsák vissza a lélegzetüket, és mindannyian a két-négy perces tartományban vannak. Mindannyian tökéletesen képesek a víz alatt játszani, nagyon nyugodtan, miközben visszatartják a lélegzetüket. Nem búvárkodással csináljuk mindezt. És nagyon jó adatokat kapunk, gyönyörű karaktermozgást és nagyszerű arcjátékot rögzítünk. Gyakorlatilag feltörtük a kódot."