10 ikon, akiket épp 10 éve veszített el a világ

2013 a szórakoztatóiparban a nagy veszteségek éve volt, hiszen a történelem legikonikusabb és legkedveltebb filmes hírességei közül néhányan elhunytak.

Az Oscar-díjas színészektől a befolyásos rendezőkig ez a 10 személyiség maradandó hatást gyakorolt a filmiparra, és tehetségük miatt mindig emlékezni fognak rájuk.

#10
Paul Walker

Paul Walker

szül. 1973. 09. 12. - elhunyt 2013. 11. 30.
Glendale, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Paul Walker 1973. szeptember 12-én született Glendale-ben, az Egyesült Államokban. Édesanyja divatmodell, édesapja díjnyertes ökölvívó volt. Az iskola után kezdetben Dél-Kaliforniában tanult tengeri biológiát, színészi karrierjét még csecsemő korában kezdte, hiszen a Pampers egyik reklámjában szerepelt. A televízió képernyőin... több»
A Hollywoodban egyre sikeresebb Walker a Halálos iramban sorozatban játszott szerepéről volt ismert, és fényes jövő állt előtte, mielőtt 2013 novemberében, 40 évesen, autóbalesetben elhunyt. Karrierjét az 1990-es évek végén kezdte, és gyorsan hírnevet szerzett jó megjelenésével és színészi tehetségével. Rajongott az autókért és lelkes autóversenyző volt, ami tökéletesen alkalmassá tette a Halálos iramban franchise-ban játszott szerepére. Tragikus autóbalesetben halt meg 2013. november 30-án, a Halálos iramban 7 forgatása közben. Halála sokkolta rajongóit és a szórakoztatóipart. Korai halála ellenére öröksége tovább él filmjei és az általa alapított Reach Out Worldwide nevű jótékonysági szervezet révén.  
#9
Annette Funicello

Annette Funicello

szül. 1942. 10. 22. - elhunyt 2013. 04. 08.
Utica, New York, Egyesült Államok
Édesapja Joseph Edward Funicello, édesanyja Virginia Jeanne Albano. Olasz és amerikai felmenőkkel rendelkezik. Négyéves korában családjával Dél-Kaliforniába költözött. 1965-ben összeházasodott Jack Gilardival, akivel 3 gyermeke született, Gina, Jack és Jason. 1986-tól 2013-as haláláig Glen Holt felesége volt. 1992-ben sclerosis... több»
A kedvelt színésznő és énekesnő, Funicello a Mickey Mouse Club sztárja volt, majd sikeres karriert futott be a film és a televízió területén. Gyermeksztárként vált híressé az 1950-es években, mint az eredeti "egérkémek" egyike a Disney The Mickey Mouse Club című televíziós sorozatában. Ezután az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején a Disney által gyártott számos sikeres filmben szerepelt, mint például az Összekutyulva és a Babes in Toyland. Az 1960-as és 1970-es években áttért a popzenei karrierre, és több slágerlemezt készített. Funicellónál 1987-ben szklerózis multiplexet diagnosztizáltak, és 2013-ban bekövetkezett haláláig a betegség szószólója lett.
#8
Tom Clancy

Tom Clancy

szül. 1947. 04. 12. - elhunyt 2013. 10. 01.
Baltimore, Maryland, Egyesült Államok
Jr. Thomas Leo Clancy (1947. április 12–2013. október 1.) amerikai regényíró, aki a hidegháború idejének részletes kémkedéséről szóló, valamint tudományos jellegű katonai történeteiről ismert. Tizenhét regénye volt, könyveiből több mint 100 millió példányt adtak el. Nevét a szellemírók által írt filmes... több»
A bestseller író és a Jack Ryan-sorozat megalkotója, Clancy regényeiből számos film és tévéműsor készült, köztük a Vadászat a Vörös Októberre és a Férfias játékok. Könyvei gyakran a hidegháborús forgatókönyvek hátterében játszódtak, és Jack Ryan fiktív karaktere szerepelt bennük, aki a CIA elemzője, majd elnöke. Számos könyvéből filmet és videojátékot is készítettek. 2013. október 1-jén, 66 éves korában hunyt el.  
#7
Jean Stapleton

Jean Stapleton

szül. 1923. 01. 19. - elhunyt 2013. 05. 31.
Manhattan, New York, Egyesült Államok
Édesnyja Marie A. Stapleton, operaénekes, édesapja Joseph E. Murray, reklámügynök. Van egy testvére, Jack. 1957-ben hozzáment William Putch-hoz, akivel két gyermekük született, John és Pamela és William  Sokan Maureen Stapleton színésznővel kötik össze tévesen, ám kutatások bizonyítják, hogy a két színésznő valójában... több»
Stapleton, akit leginkább az All in the Family című tévésorozatban Edith Bunker szerepéről ismerhetünk, tehetséges színésznő volt, akinek karrierje több mint hat évtizedet ölelt fel. A sorozatban nyújtott munkájáért három Primetime Emmy-díjat kapott. Az All in the Family-ben való munkája mellett Stapleton számos filmben és tévéműsorban szerepelt karrierje során, többek között a Kojakban, vagy a Szerelem hálójában. Stapleton tehetséges színpadi színésznő is volt, szerepelt a Damn Yankees és a Bell, Book and Candle című produkciókban. 2013. május 31-én hunyt el. 90 éves volt.
#6
Elmore Leonard

Elmore Leonard

szül. 1925. 10. 11. - elhunyt 2013. 08. 20.
New Orleans, Louisiana, Egyesült Államok
Elmore Leonard, amerikai író, forgatókönyvíró 1925. október 11-én született New Orleansban Elmore John Leonard Jr. néven. Édesapja a General Motors számára dolgozott; gyakran költöztek, majd Detroitban telepedtek le. Elmore itt végezte el a középiskolát, majd a katonaságot követően az egyetemet is. Már az egyetem alatt is... több»
Az ünnepelt író és forgatókönyvíró Leonard számos népszerű film és tévéműsor, köztük a Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor és A törvény embere mögött állt. Főként krimiírói munkásságáról volt ismert, regényeiben és történeteiben gyakran szerepeltek a bűnözők és a bűnüldözés komor, realista ábrázolásai. Több mint 40 regényt írt, és számos művét adaptálták népszerű filmekbe és tévéműsorokba. Nemzedékének egyik legnagyobb krimiírójaként tartották számon, és pályafutása során számos díjjal tüntették ki. Leonard 2013. augusztus 20-án, 87 évesen hunyt el.
#5
Tony Scott

Tony Scott

szül. 1944. 06. 21. - elhunyt 2012. 08. 19.
North Shields, Northumberland, England, Egyesült Királyság
Anthony David Scott 1944. augusztus 19-én született North Shieldsben, Angliában. Édesapja, Francis Percy Scott ezredes az angol hadseregben szolgált, így a család sokat költözött. Két testvére közül Tony volt a legfiatalabb, egyik bátyja a szintén filmrendező Ridley Scott. Tanulmányait a Grangefield School, a West Hartelpool College... több»
A termékeny rendező és producer Scott az elmúlt évtizedek néhány legnagyobb akciófilmjéért volt felelős, köztük a Top Gun, Az utolsó esély és a Száguldó bomba című filmekért. Tony Scott kiemelkedő brit filmrendező és producer volt, aki nagy energiájú, akciódús filmjeiről volt ismert. Számos más sikeres filmet is rendezett, mint például a Beverly Hills-i zsaru II vagy épp a Mint, a villám. Scott ismert volt jellegzetes vizuális stílusáról, gyakran használt élénk, merész színpalettát és gyors tempójú vágást, hogy izgalmat és energiát teremtsen filmjeiben. 2013 augusztusában, 68 éves korában hunyt el, miután öngyilkosságot követett el. Szórakoztató és vizuálisan lenyűgöző filmek örökségét hagyta maga után.
#4
Ray Harryhausen

Ray Harryhausen

szül. 1920. 06. 29. - elhunyt 2013. 05. 07.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Raymond Frederick Harryhausen (1920. június 29. - 2013. május 7.) egy amerikai-brit művész, tervező, vizuális effekt készítő, író és producer volt. Az ő nevéhez fűződik a stop motion technika, az úgynevezett "Dinamizmus", melynek az a lényege, hogy minden külön képkockát beállítanak és rögzítenek, végül egy mozgóképpé... több»
A speciális effektek mestere, Harryhausen volt a felelős számos ikonikus lény és stop-motion animációs jelenet megalkotásáért, amelyeket olyan klasszikus filmekben láthattunk, mint az Aranygyapjú legendája és a Titánok harca (1981). Stop-motion animációs és vizuális effektművész volt, aki számos klasszikus sci-fi és fantasy filmben végzett munkájáról volt ismert. A filmipar befolyásos alakja volt, és a speciális effektek úttörőjeként tartják számon. Harryhausen 1949-ben a Joe, az óriásgorilla című film speciális effektjein kezdte pályafutását, majd számos más filmben is dolgozott, többek között a Pánik New Yorkban, az It Came from Beneath the Sea és A repülő csészealjak támadása című filmekben. Harryhausen "dinamizálásnak" nevezett modellanimációs technikája akkoriban úttörőnek számított, és olyan későbbi speciális effekteket készítő művészek számára is inspirációt jelentett, mint George Lucas, Steven Spielberg és James Cameron. Számos modern animációs és vizuális effektművészre is hatással volt. Ray Harryhausen 2013. május 7-én, 92 éves korában hunyt el, életművéért és a filmiparhoz való hozzájárulásáért számos filmes ünnepelte.
#3
Roger Ebert

Roger Ebert

szül. 1942. 06. 18. - elhunyt 2013. 04. 04.
Urbana, Illinois, Egyesült Államok
Roger Ebert (1942-2013) a filmtörténelem leghíresebb, legismertebb és legtiszteltreméltóbb filmkritikusa volt. Ő tekinthető az első publicistának, aki filmkritikusként kapta meg 1975-ben a Pulitzer-díjat. Életének 71 éve alatt, összesen 20 könyvet és sok ezer filmkritikát írt. Pályája csúcsán, a 90-es évektől kezdődően 200... több»
Minden idők egyik legismertebb és legelismertebb filmkritikusa, Ebert úttörő volt a filmes újságírás világában, és a "Siskel & Ebert" című népszerű televíziós műsor társ-műsorvezetőjeként működött. 2013 áprilisában, 70 éves korában hunyt el a rákkal folytatott hosszú küzdelem után. 1967-ben kezdte filmkritikusi pályafutását a Chicago Sun-Times-nál. Ebert hamar tehetséges és elismert kritikusként szerzett magának hírnevet, és végül az Egyesült Államok egyik legolvasottabb és legbefolyásosabb filmkritikusa lett. Ebert ismert volt a "hüvelykujj fel, hüvelykujj le" minősítési rendszeréről, amellyel gyorsan és tömören összefoglalta véleményét a filmekről. Emellett ismert volt részletes és jól megírt kritikáiról is, amelyek gyakran betekintést nyújtottak a filmkészítés folyamatába, a filmek témáiba és a színészek alakításaiba. Ebert több mint 30 éven át írt kritikákat, és ő volt az első filmkritikus, aki 1975-ben elnyerte a Pulitzer-díjat kritikáért. Emellett termékeny író is volt, több mint 20 könyvet írt. Gyakori vendége volt televíziós műsoroknak, és időnként zsűritagként is szerepelt televíziós showműsorokban. Elhunytát a filmes közösségből sokan gyászolták és részvétüket fejezték ki, a filmkritikához és az újságíráshoz való hozzájárulását pedig mind a mai napig ünneplik.
#2
Peter O'Toole

Peter O'Toole

szül. 1932. 08. 02. - elhunyt 2013. 12. 14.
Connemara, County Galway, Írország
Peter Seamus O’Toole 1932. augusztus 2-án született az ír Connemarában. Édesapja bukmékeri szenvedélyéből kifolyólag jól ismerte a sportmérkőzések világát – ennek hatására sportújságírónak készült. A színház azonban magába szippantotta, és a későbbiekben már tudatosan készült erre a pályára. Első színpadi... több»
A több mint öt évtizedes karriert befutott legendás színész O'Toole-t nyolcszor jelölték Oscar-díjra, 2003-ban pedig tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik az Arábiai Lawrence és A kaszkadőr. O'Toole 2013 decemberében, 81 éves korában hunyt el. Az 1962-es Arábiai Lawrence címszerepe hozta meg számára az első Oscar-jelölést, és ő maradt az egyik legfiatalabb színész, akit a legjobb színésznek járó díjra jelöltek. Pályafutása során O'Toole több mint 50 filmben és televíziós sorozatban szerepelt. Nyolc Oscar-jelölést kapott a legjobb színész kategóriában, többet, mint bármely más színész a történelemben, anélkül, hogy nyert volna. Színészi karrierje mellett O'Toole színpadi színész is volt, és tagja volt a Royal Shakespeare Company-nak. Írt és szerepelt egy egyszemélyes előadásban II. Henrik király életéről.
#1
James Gandolfini

James Gandolfini

szül. 1961. 09. 18. - elhunyt 2013. 06. 19.
Westwood, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok
James Gandolfini 1961. szeptember 18-án született Westwoodban, az Egyesült Államokban. Szülei mindketten olasz származásúak voltak, otthon olaszul beszéltek, Gandolfini is többször járt Olaszországban. Tagja volt az iskolai színjátszókörnek, majd kommunikációt tanult a Rutgers Universityn, közben kidobóként dolgozott egy kocsmában,... több»
James Gandolfini amerikai színész és producer volt, aki leginkább Tony Soprano szerepéről ismert az HBO Maffiózók című sorozatából. A sorozat 1999 és 2007 között futott, és széles körben elismert volt, Gandolfini több díjat és jelölést is kapott alakításáért, köztük három Primetime Emmy-díjat a drámasorozat kiemelkedő főszereplőjének járó díjért. A Maffiózók széles körben minden idők egyik legjobb televíziós sorozatának számít, és Gandolfinit nemzetközi hírnévhez juttatta. A Maffiózókban elért sikere után Gandolfini számos filmben és televíziós sorozatban szerepelt. 2013 júniusában, 51 éves korában hunyt el szívroham következtében.