14 hollywoodi ikon, aki már nem élhette meg utolsó filmje premierjét

A sors időnként a legnagyobb tehetségekkel is kegyetlen. A filmszakma számos alkalommal tragikus hirtelenséggel vesztette el legjobbjait, akik halálukkal hatalmas űrt hagytak maguk után.

Ray Liotta már nem élhette meg a Fekete madár című nagysikerű sorozat bemutatását, ahogy Heath Ledger sem a Doktor Parnassus és a képzelet birodalma premierjét. Legemlékezetesebb alakítása mégis Joker szerepe volt A sötét lovagban, amelyért postumus Oscar-díjban részesítették.

Minden bizonnyal sokan emlékeznek még az ikonikus Angela Lansbury a Netflixen bemutatott Tőrbe ejtve - Az üveghagymában látott cameo szerepére, melyet ő maga már nem láthatott, akárcsak Lance Reddickre és a John Wick franchise-ban játszott emlékezetes szerepére. Utolsó filmje a John Wick: 4. felvonás volt, melynek nem sokkal a nemzetközi mozis premierje előtt távozott az élők sorából.

Alábbi összeállításunkkal 14 olyan hollywoodi ikonnak szeretnénk emléket állítani, akik nem élhették meg utolsó munkájuk bemutatóját.

#nonumbers

Lance Reddick

szül. 1969. 12. 31. - elhunyt 2023. 03. 17.
Baltimore, Maryland, Egyesült Államok
Amerikai színész, producer és zenész. Rengeteg televíziós sorozatban és filmben is szerepelt. Főként mellékszerepekben volt látható, azonban karakteres megjelenése mindig emlékezetes, így a szélesebb közönség is ismeri munkásságát. Alakításai többek között a Falcone, az Oz, a Különleges ügyosztály, az Esküdt ellenségek, a... több»
Drót, a John Wick: 4. felvonásAz elnök embereiA rejtély és a Godzilla színésze tragikus hirtelenséggel hunyt el 2023 márciusában 60 éves korában. Az otthonában találtak rá a holttestére, nem sokkal később pedig kiderült, hogy a halálát iszkémiás szívbetegség és ateroszklerotikus koszorúér-betegség okozta. A baltimore-i születésű színész a Rochesteri Egyetemen diplomázott, valamint a Yale-en képzőművészeti mesterképzésen is részt vett. 

Angela Lansbury

szül. 1925. 10. 16. - elhunyt 2022. 10. 11.
Poplar, London, England, Egyesült Királyság
Dame Angela Brigid Lansbury az angliai Poplarban született, 1925. október 16-án. Édesanyja szintén színésznő volt, míg édesapja politikus és üzletember. A férfi halálát követően anyja összeköltözött egy ír családos férfivel, akit azonban erőszakos és féltékeny természete miatt a német bombázások idején elhagyott;... több»
Tőrbe ejtve - Az üveghagyma - A Gyilkos sorok ikonikus színésznője, a 3 Oscar-díjra jelölt, többszörös Tony-díjas Angela Lansbury 96 éves korában hunyt el álmában az otthonában. A színészőt utoljára a 2018-as Mary Poppins visszatérben láthatta a magyarországi közönség a mozikban. A halála utáni napokban derült ki, hogy az utolsó filmjében egy kisebb cameo szerepben lesz látható a 2022. decemberében a Netflixen debütáló Tőrbe ejtve második részében.

James Caan

szül. 1940. 03. 26. - elhunyt 2022. 07. 06.
Bronx, New York, Amerikai Egyesült Államok
James Edmund Caan 1940. március 26-án született Bronxban, New Yorkban. Szülei, Sophie és Arthur Caan németországi zsidó emigránsok. Apja húskereskedő és hentes volt. A sportos testalkatú Cann a Michigan State Universityn töltött évei a közgazdaságtan tanulmányai alatt aktívan focizott, fekete övet szerzett karateban, sőt, rodeózott... több»
Fast Charlie - A keresztapa és a Tortúra ikonja, az Oscar-jelölt James Caan 82 éves korában hunyt el Los Angelesben. Utolsó filmje a Fast Charlie volt, melynek már nem élhette meg a bemutatását. A film, melyben Pierce Brosnan mellett játszott egy  bérgyilkos thriller volt, melyet New Orleansban forgattak. Phillip Noyce rendező filmje Victor Gischler Edgar-díjra jelölt Gun Monkeys című regénye alapján készült. A történet középpontjában Charlie Swift (Brosnan) áll, aki 20 éve dolgozik az öregedő maffiafőnök Stan (Caan) számára bérgyilkosként. Egy rivális gengszter Stan és egész csapatának életére tör, melyet követően Charlie Charlie semmitől sem riad vissza, hogy megbosszulja a barátját.

Ray Liotta

szül. 1954. 12. 18. - elhunyt 2022. 05. 26.
Newark, New Jersey, Egyesült Államok
Amerikai színész, filmproducer és szinkronszínész. Newarkban született. Hathónapos korában fogadta örökbe Mary Liotta hivatalnok és Afred Liotta autóalkatrész üzlet-tulajdonos. Van egy testvére, Linda Liotta, aki szintén örökbefogadott gyermek. Raymond a 2000-es években megkereste vérszerinti anyját. Ezután kiderült, hogy részben... több»
Fekete madár - Alig néhány héttel az Apple TV+ sikersorozatává váló Fekete madár bemutatása előtt hunyt el Ray Liotta. A kultikus Nagymenők ikonikus sztárja tragikus hirtelenséggel  2022. május 26-án, 67 éves korában halt meg a Dominikai Köztársaságban, Santo Domingóban, a Dangerous Waters című filmjének forgatása közben.

Andy Whitfield

szül. 1971. 10. 17. - elhunyt 2011. 09. 11.
North Wales, Egyesült Királyság
Andy Whitfield 1971. október 17-én született a walesi Anglesey-ben, Amlwch-ben. A Sydney-ben található Screenwise Film & TV School-ban folytatta tanulmányait. Legismertebb szerepét a Spartacus - Vér és homok (2010) című sorozatban játszotta, de láthattuk a Gábriel - A pokol angyala (2007) című ausztrál filmben és a Spartacus - Az aréna... több»
Spartacus - Az aréna istenei - A színésznél 2010-ben diagnosztizáltak non-Hodgkin limfómát, és bár a kezelés jól haladt, a betegség kiújult, és 40 éves korában, másfél évvel a diagnózis után elhunyt. A Whitfiled helyét Liam McIntyre vette át.

Chris Farley

szül. 1964. 02. 15. - elhunyt 1997. 12. 18.
Madison, Wisconsin, Amerikai Egyesült Államok
Christopher Crosby Farley 1964. február 15-én született a wisconsini Madisonban. Édesapja egy olajtársaság tulajdonos-igazgatója volt, míg édesanyja háztartásbeliként gondoskodott a családról. Négy testvére van: Tom Jr., Kevin, John, és Barbara. Katolikus neveltetése révén egyházi iskolákban tanult. A Marquette University falain... több»
Shrek - Farley-ra a fivére talált rá, de az életét már nem lehetett megmenteni. A sztár 1997. december 18-án kokain és ópium túladagolásban hunyt el egy chicagói lakosztályban.

John Ritter

szül. 1948. 09. 17. - elhunyt 2003. 09. 11.
Burbank - Kalifornia - Amerikai Egyesült Államok
John Ritter Burbankben született Kalifornia államban 1948. szeptember 17-én Jonathan Southworth Ritter néven. Születési rendellenességgel született, colobama volt a jobb szemén. Apja Tex Ritter énekes-cowboy, anyja Dorothy Fay Southworth. Egy bátyja van, Thomas Matthews. A Hollywood High School-ban tanult, ahol a hallgatói szervezet elnöke... több»
Pimaszok, avagy kamaszba nem üt a mennykő - A színész a forgatáson lett rosszul, majd az állapota rohamosan romlani kezdett. Mint kiderült, aorta disszekciója volt, ezért műtétet hajtottak végre rajta, de a műtétből már nem ébredt fel. 22:48-kor halottnak nyilvánították.

Marilyn Monroe

szül. 1926. 06. 01. - elhunyt 1962. 08. 05.
Los Angeles, Kalifornia, U.S.
Marylin Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben Norma Jeane Mortenson néven, majd Norma Jeane Bakerként lett bejegyezve édesanyja férje után. A mentálisan gyenge anyjától hamar árvaházba került, majd különböző nevelőszülőknél nevelkedik. Gyermekként többször is zaklatták szexualisan. Tizenhat évesen ment férjhez... több»
Valamit adni kell - 1962. augusztus 5-én Ralph Greenson, a színésznő pszichiátere talált rá Monroe holttestére a brentwoodi otthonában. A hivatalos toxikológiai jelentés szerint a halál oka barbiturát-túladagolás volt. Halála kürülményeit máig vitatják, és számos összeesküvés-elmélet született.

Brandon Lee

szül. 1965. 02. 01. - elhunyt 1993. 03. 31.
Oakland, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Brandon Lee (teljes nevén Brandon Bruce Lee) 1965. február 1-én látta meg a napvilágot Oaklandben, Kaliforniában. Édesapja, a kung-fu legenda Bruce Lee munkája miatt a család Hong Kongba költözött, ahol Brandon megtanult folyékonyan kínaiul, és belekóstolt a harcművészetekbe. Apja 1973-ban halt meg A sárkány közbelép című film... több»
A holló - A színészt a forgatáson érte haslövés. Bár vaktöltényt használtak a halálos sérülést okozó revolverben, a csőben maradt egy ólomlövedék, mely Lee hasába fúródott. A kórházban hat órán át küzdöttek az életréért, de már nem tudták megmenteni.

Bruce Lee

szül. 1940. 11. 27. - elhunyt 1973. 07. 20.
Hong Kong
Lee Jun Fan (Bruce Lee) 1940. november 27-én született San Francisco kínai negyedében, Chinatownban. Édesanyja német gyökerekkel rendelkezik, édesapja kínai származású operaénekes volt. Bruce Lee még gyermek volt, amikor szüleivel Hongkongban költözött. A fiatal Lee nem volt barátkozós típus, így ahelyett, hogy a környékbeli... több»
Halálos játszma - Lee-nél korábban agyi ödémát állapítottak meg, de sikeresen kezelték az orvosai. 1973. július 20-án azonban rosszul lett. Eszméletlenül találtak rá, kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A boncolás szerint a halálát allergiás reakció okozta, melyet az általa bevett fájdalomcsillapító egyik összetevője okozott, agyduzzadás következtében hunyt el.

Oliver Reed

szül. 1937. 02. 13. - elhunyt 1999. 05. 02.
Wimbledon, London, Egyesült Királyság
Robert OLIVER Reed Wimbledonban született Londonban 1938.február 13-án. Apja Peter Reed újságíró, anyja Marcia Napier-Andrews. Egy testvére van Simon. Az Ewell Castle School-ban tanult. Több munkahelye volt és a Royal Army Medical Corpsnál is szolgált. 1959-ben összeházasodott Kate Byrne-vel, akivel egy gyermekük született Mark és... több»
Gladiátor - Reed számára a Gladiátor jelenthette volna a nagy visszatérést. Bohém és botrányoktól sem mentes (önpusztító) életet élt, egy átmulatott éjszakát követően szívrohamot kapott, és elhunyt. Bár nem tudták minden jelentetét felvenni, végül nem castingolták újra a szerepét.

Philip Seymour Hoffman

szül. 1967. 07. 23. - elhunyt 2014. 02. 02.
Fairport - New York - Amerikai Egyesült Államok
Philip Seymour Hoffman 1967. július 23-án a New York állam béli Fairpontban született.  Kilenc éves volt, amikor szülei elváltak. Hoffmann már fiatalon érdeklődést mutatott a színjátszás felé, így egyértelmű volt számára, hogy beadja jelentkezését a New York-i Egyetemre, ahol 1989-ben dráma szakon szerzett... több»
Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész - A színész 46 éves korában hunyt el 2014-ben. Élettelen testét a Greenwich Village-i otthonában találták meg, a boncolás megállapította, hogy kábítószer-túladagolás következtében hunyt el.

Paul Walker

szül. 1973. 09. 12. - elhunyt 2013. 11. 30.
Glendale, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Paul Walker 1973. szeptember 12-én született Glendale-ben, az Egyesült Államokban. Édesanyja divatmodell, édesapja díjnyertes ökölvívó volt. Az iskola után kezdetben Dél-Kaliforniában tanult tengeri biológiát, színészi karrierjét még csecsemő korában kezdte, hiszen a Pampers egyik reklámjában szerepelt. A televízió képernyőin... több»
Halálos iramban 7 - Walker egy jótékonysági estet követően szállt be egy barátja új Porsche Carrera GT-jébe. A kocsit a barátja vezette, de elvesztette az uralmát a jármű felett, mely előbb egy oszlopnak, majd egy fának csapódott. Mindketten bent égtek a kocsiban.

Heath Ledger

szül. 1979. 04. 04. - elhunyt 2008. 01. 22.
Perth, Western Ausztrália, Ausztrália
Heathcliff Andrew Ledger 1979. április 4-én született Perthben, Ausztráliában. Nevét Emily Bronte egyik karakteréről, az Üvöltő szelekben szereplő Heathcliffől kapta. A színésznek egy nővére és két féltestvére van. 10 éves volt, amikor szülei elváltak. Heath már a középiskolában megpróbálkozott a színjátszással,... több»
Doktor Parnassus és a képzelet birodalma - Heath Ledger mindössze 28 éves volt, amikor bekövetkezett a tragikus halála. A színészre a manhattani otthonában talált rá a házvezetőnője. A toxikológiai vizsgálat számos, receptre kapható gyógyszer nyomát is kimutatta a szervezetében (köztük nyugtatóét is). Halálát hivatalosan véletlen gyógyszer-túladagolás okozta.