A Mission: Impossible sztárjai, akik már nem lehetnek köztünk

A Mission: Impossible a rajongók kis kedvencéből globális médiafranchise-zá nőtte ki magát, amely nyolc mozifilmet (köztük a hamarosan megjelenő kétrészes Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész című filmet), valamint egy rövid életű televíziós újjáélesztést, videojátékokat és még sok egyéb megjelenést foglal magában.

A franchise elemei a popkultúra részévé váltak, beleértve Lalo Schifrin nyugtalanító, jazzes főcímdalát és Tom Cruise "kábeldobás" jelenetét az első filmből, amelyet rengetegszer parodizáltak is.

Bár Cruise Ethan Huntja a Mission: Impossible arca, az 1966 és 1973 között futó eredeti sorozatban egy egész más Mission: Impossible - Az akciócsoport szerepelt, és egy még nagyobb szereplőgárda tűnt fel az 1996 és 2023 között készült filmekben.

Tekintettel arra, hogy a pilot debütálása óta több mint fél évszázad telt el (és több mint negyed évszázad az első Mission: Impossible(1996) film óta), érthető, hogy néhány színész azóta elhunyt. Az alábbiakban a Mission: Impossible filmes és tévés verzióiban megjelent színészekről emlékezünk meg.

#7
Sid Haig

Sid Haig

szül. 1939. 07. 14. - elhunyt 2019. 09. 21.
Fresno, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Sid Haig 1939. július 14-én született a kaliforniai Fresnóban, az Egyesült Államokban. Roxy Mooradian és Haig Mosesian gyermekeként látta meg a napvilágot. Haig karrierje némileg véletlenszerűen alakult. Gyermekkorában olyan gyorsan nőtt, hogy egyáltalán nem volt koordinációja. Ekkor kezdett el táncórákat venni, hétévesen pedig... több»
Sid Haig jóval azelőtt, hogy másodszor is sztárrá vált volna, mint horrorikon, keményfiúkra specializálódott karakterszínész volt tucatnyi tévésorozatban és filmben. Ezek közé tartozik az eredeti MI 9 epizódja az 1. és 5. évad között. Haig legtöbb karaktere tipikusan komoly fenyegetést jelentett az IMF-csapatra, köztük egy gonosz börtöntáborban ülő rab a 2. évad "Trial by Fury" című részében, egy lövöldözős latin-amerikai tiszt a "Commandante" című részben, és egy misztikus csatlós a "The Choice" című részben. A Mission: Impossible megbízások között Haig talált időt a Star Trekben és a Batmanben való szereplésre is. Haig karrierje egészen a 90-es évek közepéig mozgalmas maradt, amikor is a vélt szereptévesztés miatt visszavonult. De egy kisebb bírói szerep a Jackie Brownban - Quentin Tarantino rajongott Haig munkásságáért - vezetett a Rob Zombie House of 1000 Corpses című filmjében a zavart Spaulding kapitányt szerepéhez. Ez a film további munkákhoz vezetett Zombie-val és olyan rendezőkkel, mint S. Craig Zahler, valamint főszerepek tucatához alacsony költségvetésű horrorfilmekben. Haig annyira elfoglalt volt a 2000-es években, hogy 2019. szeptember 21-én, 80 éves korában tüdőgyulladásban bekövetkezett halálakor legalább három filmje várta a megjelenést.  
#6
Steven Hill

Steven Hill

szül. 1922. 02. 24. - elhunyt 2018. 08. 23.
Seattle, Washington, Amerikai Egyesült Államok
Steven Hill Seattle-ben, Washington államban született 1922. február 24-én Solomon Krakovsky néven. Orosz felmenőkkel rendelkezik, apja egy bútorbolt tulajdonosa volt. 6 éves korában kapta az első szerepét, és egyből el is döntötte, hogy színész lesz. 1940-ben érettségizett a West Seattle High Schoolban. Ezután a University of... több»
Mint már említettük, Steven Hill színész volt az IMF sorozat első vezető karaktere az 1966-67-es debütáló évadban. Hill játszotta Daniel Briggs-t, aki a küldetéseket továbbította a csapatának, és gyakran (de nem mindig) elkísérte őket azok végrehajtásában. A hírek szerint Briggs távolléte az első évad 27 küldetéséből 7-ből, és végül a sorozatból való távozása vallási meggyőződése miatt történt: Ortodox zsidóként nem dolgozhatott péntek estétől vasárnap estig. Hill, aki eredetileg a Actors Studio tagja volt, az 1950-es években a Broadwayn és az élő televíziós műsorokban kezdte pályafutását, mielőtt a játékfilmek és az epizodikus tévéadások felé fordult. Miután elhagyta a Mission: Impossible című filmből, egy évtizedig nem játszott, és írással és ingatlanokkal tartotta fenn magát. Az 1980-as években azonban visszatért a képernyőre, majd megkapta karrierje meghatározó szerepét Adam Schiff kerületi ügyészként a Law & Orderben. Hill 1990-től 2000-ig maradt a sorozatban, és két Emmy-jelölést szerzett, mielőtt 78 évesen visszavonult a színészi pályától. Hill 94 éves korában, 2016. augusztus 23-án halt meg rákban.  
#5
Peter Graves

Peter Graves

szül. 1926. 03. 18. - elhunyt 2010. 03. 14.
Minneapolis, Minnesota, Amerikai Egyesült Államok
Peter Graves 1926. március 18-án látta meg a napvilágot Peter Duesler Aurness néven. Származását illetően norvég, német és angol felmenőkkel rendelkezik. A második világháború alatt az Amerikai hadsereg légierejénél szolgált, majd utána elvégezte a Minnesotai Egyetemet. 1960 és 61 között Christopher Codd szerepét játszotta a... több»
Steven Hill és az eredeti sorozat alkotóinak útjai az első évad után elváltak. Állítólag a zsidó sabbath megtartása miatt, ami megakadályozta színészt abban, hogy péntek estétől vasárnap estig dolgozzon. Helyére Peter Graves került, aki Jim Phelps szerepében Golden Globe- és Emmy-jelölést kapott. Graves később újra eljátszotta Phelps szerepét a rövid életű 1988-as Mission: Mission Impossible című filmben. Graves az 1950-es évekbeli játékfilmekből jutott el a 60-as évekbeli televíziózáshoz, mielőtt csatlakozott volna a Mission: Impossible stábjához. Sok társszereplőjével ellentétben Graves a sorozat befejezése után újra népszerű lett: Az Airplane! hátborzongató Oveur kapitányaként kifogástalan komikusi alakítást mutatott be, és 1997-ben Emmy-díjat nyert az A&E hosszú ideje futó Biography sorozatának házigazdájaként. Graves gyakran gúnyolta komoly műsorvezetői feladatait olyan filmekben, mint az Addams Family Values és a Men in Black II. Az 1990-es és 2000-es években sorozatokban és számos televíziós reklámban szerepelt, Graves utolsó munkája pedig a Darkstar című interaktív film és videojáték narrátori szerepe volt. 2010. március 14-én, 83 éves korában szívrohamban halt meg.
#4
Harry Fielder

Harry Fielder

szül. 1940. 04. 26. - elhunyt 2021. 02. 06.
Islington, London, Egyesült Királyság
Harry Fielder (1940. április 26.) egy angol származású színész, aki az 1960-as évek óta játszik brit filmekben és televízióban. Gyakran Harry H. Fielder vagy Harry Aitch Fielder néven szerepelt. Fielder Londonban, Islingtonban született. Annak ellenére, hogy tősgyökeres brit, családja már több nemzedéke Nagy-Britanniában él, Harry... több»
Valószínűleg nem is tudtad, hogy Harry Fielder színész szerepelt az első Mission: Impossible című filmben. És ez érthető is lenne: A brit színész, aki az 1996-os filmben egy sofőrt alakít, statisztaként szerepelt, ahogy 1966 és 2013 között számtalan játékfilmben és tévésorozatban. De ez idő alatt Fieldernek sikerült felbukkannia elképesztő mennyiségű sikerfilmben, köztük a 2001: Űrodüsszeia, a Star Wars: IV. epizód - Egy új remény, a Superman és az Elveszett frigyláda fosztogatói című filmekben. Fielder színes weboldalán számos kalandjáról, köztük a George Lucas-szal és David Lynch-csel való munkáról is megemlékezett. Miután a 2000-es évek elején visszavonult, Fielder a brit kongresszusi körforgások állandó szereplője lett. Utolsó munkája egy szinkronszerep volt a Doctor Who nem hivatalos rajongói változatában 2013-ban. 2021. február 6-án, 80 éves korában halt meg.  
#3
Leonard Nimoy

Leonard Nimoy

szül. 1931. 03. 26. - elhunyt 2015. 02. 27.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok - Los Angeles, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Leonard Simon Nimoy 1931. március 26-án született Bostonban, az Amerikai Egyesült Államokban. Szülei révén ukrán zsidó gyökerekkel rendelkezett. Édesapja borbélyként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt. Gyermekkorától fogva érdekelte a színház – már 8 évesen fellépett különböző színielőadásokban. A Boston College... több»
Amikor Martin Landau elhagyta az MI sorozatot 1969-ben, a sorozat gyártócége, a Desilu Leonard Nimoy-t - akinek a Star Trekben való szereplése éppen akkor ért véget - választotta helyette a Nagy Párizs szerepére. A bűvészként dolgozó Paris (akinek keresztnevét a sorozatban soha nem árulták el) ugyanolyan ügyesen tudott álcázni, mint Landau Rollin Handje, és a 4-6. évadban mutatta meg tehetségét. Nimoy távozása után az "álruhák mestere" szerepét többek között Lee Meriwether Tracey-je és Barbara Anderson Mimi Davis-e töltötte be. Bár Nimoy-t Emmy-díjra jelölték Mr. Spock szerepéért, emellett a szinte midnen mást felülíró figurája mellett is keresett karakterszínész volt, valamint elismert rendező ("Három férfi és egy baba"), termékeny író és tehetséges fotós. Nimoy színpadi drámákban és musicalekben játszott, televíziós sorozatokat vezetett és számos animációs filmhez, televíziós reklámhoz és egyéb projekthez kölcsönözte jellegzetes hangját. Krónikus obstruktív tüdőbetegséggel diagnosztizálták, és 2015. február 27-én, 83 éves korában halt meg a szövődmények következtében.  
#2
Martin Landau

Martin Landau

szül. 1928. 06. 20. - elhunyt 2017. 07. 15.
Brooklyn, New York, U.S.
Martin Landau 1928. június 20-án született a New York-i Brooklynban. Szülei révén zsidó származású. Tanulmányait a James Madison High Schoolban és a Pratt Institute-on folytatta, majd évekig képregény- és rajzfilmillusztrátorként dolgozott. Első jelentősebb filmje kapcsán Alfred Hitchcockkal és Cary Granttel dolgozott együtt:... több»
Ethan Hunt bonyolult álruhái egyenes utalást jelentenek Martin Landau Rollin Handjére, aki az eredeti sorozat 1-3. évadában tűnt fel. Rollin egy olyan karakter volt, aki számára a smink, az imitáció és a nyelvhasználat terén mutatott képességei lehetővé tették, hogy sikeresen adja ki magát különböző figuráknak, köztük nemzetközi személyiségeknek és politikusoknak. Landau egy Golden Globe-ot és három Emmy-jelölést kapott Rollin megformálásáért, mielőtt 1969-ben feleségével, Barbara Bainnel, aki Cinnamon Cartert játszotta, elhagyta a sorozatot. Landau már film- és tévésztár volt, amikor mehjelent a filmben. A sokoldalú karakterszínész a hetvenes években az alacsony költségvetésű játékfilmek felé sodródott, bár a televízióban továbbra is aktív maradt. Segített újjáélesztette karrierjét, hogy Oscar-díjat nyert Lugosi Bélaként az Ed Woodban. Landau a kritikusok dicséretét is kivívta olyan projektjeivel, mint Atom Egoyan Remember című filmje, mielőtt 2017. július 15-én, 89 éves korában elhunyt.
#1
Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman

szül. 1967. 07. 23. - elhunyt 2014. 02. 02.
Fairport - New York - Amerikai Egyesült Államok
Philip Seymour Hoffman 1967. július 23-án a New York állam béli Fairpontban született.  Kilenc éves volt, amikor szülei elváltak. Hoffmann már fiatalon érdeklődést mutatott a színjátszás felé, így egyértelmű volt számára, hogy beadja jelentkezését a New York-i Egyetemre, ahol 1989-ben dráma szakon szerzett... több»
A gonosztevők, akikkel Ethan Hunt szembekerül, az MI filmek egyik legfényesebb pontja. Az egyik legemlékezetesebb a fegyverkereskedő Owen Davian volt, aki egy veszélyes biológiai fegyvert keresett a Mission: Impossible III. című filmben. Davian esetében nincs Bond-gonosz grandiózusság: szinte lefegyverzően átlagosnak tűnik, de abszolút hisz a céljaiban, és teljesen semmibe vesz mindenkit, aki az útjába áll. Ide tartozik Hunt menyasszonya, Julia is, akit Davian fel akar áldozni a fegyver megszerzése érdekében. Az Oscar-díjas színész, Philip Seymour Hoffman veleszületett képessége, hogy minden filmes karakterben megtalálja az emberséget, segített Davian életre keltésében. Bár Hoffman leginkább olyan indie filmjeiről ismert, mint a Magnolia, nagy költségvetésű stúdiófilmekben is megfordult, leginkább a Vörös sárkányból és az eredeti Éhezők viadala franchise négy filmje közül háromból emlékezhetünk még rá. Utóbbiak sajnos Hoffman utolsó filmes projektjei voltak, ugyanis - 2014. február 2-án, 46 éves korában, véletlenül bekövetkezett akut vegyes drogmérgezésben halt meg.