A Gyilkos elmék szereplői, akik már nem lehetnek köztünk

A Gyilkos elmék a CBS egyik legnézettebb műsora volt, mielőtt 2020-ban véget ért, és következetesen magasan szerepelt a rangsorban az olyan spinoff műsorok mellett, mint a Gyilkos elmék - Alapos gyanú és a Gyilkos elmék: Túl minden határon.

A sorozat az FBI viselkedéselemző egységének bűnügyi profilozóinak nyomozását mutatja be, akik aljas bűncselekmények ismeretlen elkövetői után kutatnak.

A Gyilkos elmék, Jeff Davis agyszüleménye, arról ismert, hogy az évek során számos A-listás tehetséget vonultatott fel kisebb mellék- és nagyobb visszatérő szerepekben egyaránt. Olyan színészek, mint Mandy Patinkin, Lola Glaudini, Paget Brewster, Jennifer Love Hewitt, Aisha Tyler és még sokan mások szerepeltek a kolosszális krimisorozat 16 évada alatt.

Az ezen a listán szereplő színészek közül néhányan ismert nevek voltak, akik előtt hatalmas karrier állt, míg mások elkötelezett karakterszínészekként vonultak be a televíziózás történetébe és, akiket inkább az arcukról ismertünkk, mint a nevükről.

Akárhogy is, olvass tovább, hogy megismerd azokat a színészeket, akikről talán nem is tudtad, hogy sajnos már nincsenek velünk.

#8
Johnny Lewis

Johnny Lewis

szül. 1983. 10. 29. - elhunyt 2012. 09. 26.
Los Angeles, Kalifornia, U.S.
Jonathan Kendrick Lewis a Kalifornia állambeli Los Angeles-ben született és nevelkedett, három testvér közül a középsőként. Öt éves korában kezdett el előadóművészetet tanulni egy kis előadóművészeti iskolában. Folytatva az előadó szakmát több TV-s és filmes műben szerepelt sikeresen mind a dráma, mind a komédia... több»
Az egyik legfelkavaróbb történet ezen a listán Johnny Lewis életéről és haláláról szól, aki tekintélyes karriert futott be - vitathatatlanul leginkább a Kip "Half-Sack" Epps szerepéről ismert az FX szeretett sorozatában, a Sons of Anarchy-ban - mielőtt 2012-ben, 28 éves korában meghalt. Lewis karaktere a sorozatban arról volt ismert, hogy az 1. és 2. évadban Jax Teller bandájának bátor, hűséges, de nem túl okos tagja volt. Néhány más nevezetes szerepe közé tartozik Ricky Howard az Aliens vs. Predatorban, Scottie a Drake & Josh-ban, és Dennis "Chili" Childress a Narancsvidékben. Lewis szerepe a Gyilkos elmékben kicsi, de megfelelően rosszindulatú volt, mint Eric Olson, egy utánzó sorozatgyilkos, aki először a 4. évad "Zoe's Reprise" című epizódjában tűnik fel. Ericről kiderül, hogy hideg és számító ember, aki intenzív kutatással szerette másolni más, híresebb gyilkosok technikáját. Ahogy arról annak idején a PEOPLE is beszámolt, Lewist holtan találták egy Los Feliz-i nő háza előtt, akit a gyanú szerint már korábban meggyilkolt. A szomszédok arról számoltak be, hogy látták Lewist kerítésen átugrálni és másokat bántalmazni, mielőtt megtámadta volna a 81 éves házinénit, akitől bérelte a lakást. Lewis halálának körülményei bizonytalanok, de a családja azóta részletesen beszámolt a drogfogyasztásról és a fejsérülésről, ami szerepet játszhatott a szörnyűségben.
#7
Meshach Taylor

Meshach Taylor

szül. 1947. 04. 11. - elhunyt 2014. 06. 28.
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Meshach Taylor amerikai színész volt. Legismertebb alakítása Anthony Bouvier volt a CBS Designing Women című szitkomjában, amelyet 1986 és 1993 között sugároztak, és kivételes színészi képességei miatt jelölték a Primetime Emmy-díjra a legjobb mellékszereplő (vígjáték) kategóriában. Emellett elismerést szerzett Hollywood... több»
A Gyilkos elmék egyik fontos visszatérő karakterét nem más játszotta, mint Meshach Taylor, aki több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkező, kiváló és jól ismert színész volt. Leginkább Anthony Bouvier szerepéről volt ismert a CBS Designing Women című sorozatában, amiért Primetime Emmy-díjra jelölték. Taylor további nevezetes szerepei közé tartozik Hollywood Montrose a Mannequinben, Tony a Buffalo Billben, vagy Sheldon Baylor a Dave's Worldben. A Gyilkos elmékben Taylor játszotta Harrison Scott fontos visszatérő szerepét a sorozat több epizódjában a 8. évadtól egészen a 14. évadig. Karaktere egy volt amerikai tengerészgyalogosként mutatkozott be, aki a BAU ügynök David Rossi (Joe Mantegna) oldalán harcolt a vietnami háborúban. Scott a 8. évad "The Fallen" című epizódjában mutatkozik be, mint egy hajléktalan férfi, aki egy táborban él, és valamiféle sorozatgyilkos célpontja, miközben ő és Rossi felelevenítik közös múltjukat. Scott az egész sorozatban feltűnt, egészen a 10. évadban bekövetkezett haláláig. A való életben Taylor 2014-ben, 67 éves korában vastagbélrákban hunyt el, lenyűgöző színészi örökséget hagyva maga után.
#6
Ed 'Edward' Asner

Ed 'Edward' Asner

szül. 1929. 11. 15. - elhunyt 2021. 08. 29.
Kansas City, Missouri, Amerikai Egyesült Államok
Ed Asner Kansas City-ben született Missouri államban 1929. november 15-én Yitzhak Edward Asner néven. Orosz zsidó családból származik. Anyja, Lizzie Seliger háztartásbeli, apja, David Morris Asner bolti dolgozó. A Wyandotte High School-ban érettségizett, majd az University of Chicagoban szerzett diplomát. Egy ideig a General Motors... több»
Egy letűnt korszak legendás sztárja, szinte mindenki látott már olyan filmet vagy sorozatot, amelyben Ed Asner szerepelt. Asner az 1950-es években kezdte pályafutását, és egészen 2021-ben bekövetkezett haláláig folytatta, így minden idők egyik legnagyobb karakterszínésze, akinek hihetetlen filmográfiája támasztja alá ezt. Leghíresebb alakításai közé tartozik Lou Grant a The Mary Tyler Moore Show-ban vagy Carl Fredricksen a Pixar Fel című ikonikus alkotásában. Asner egyébként az Emmy-történelem egyik legmagasabban kitüntetett televíziós színésze, aki egész pályafutása során hét díjat nyert. Ilyen nagyság bevonása túlzásnak tűnhet egy olyan sorozatba, mint a Gyilkos elmék, de ez a sorozat mindig is rendkívül tehetséges színészeket vonzott még kisebb szerepekbe is. Asner játszotta Roy Brooks szerepét a 10. évad "Egy hely az asztalnál" című epizódjában, ahol Haley Brooks (Meredith Monroe) apjaként és Aaron Hotchner egykori apósaként mutatkozott be. A való életben Ed Asner 2021-ben, 91 éves korában természetes halállal hunyt el, számtalan híresség és rajongó tisztelgett a színészlegenda előtt.  
#5
Paul Sorvino

Paul Sorvino

szül. 1939. 04. 13. - elhunyt 2022. 07. 25.
Brooklyn, New York, Egyesült Államok
Paul Sorvino 1939. április 13-án született New Yorkban, az Egyesült Államokban. Angela Maria Mattea Renzi és Ford Sorvino gyermekeként látta meg napvilágot. Olasz családban nőtt fel. Édesanyja háztartásbeli és zongoratanár, édesapja pedig gyárigazgató volt. Sorvino fiatalon kezdett érdeklődni a színészet iránt, tanulmányait is... több»
Paul Sorvino csodálatos színész volt, aki arról volt ismert, hogy egyformán játszott zsarut és bűnözőt, és a törvény mindkét oldalán egyensúlyozott karaktereiben. A rajongók számára egyik legismertebb szerepe Paulie Cicero volt Martin Scorsese 1990-es klasszikusában, a Nagymenőkben. Sorvino emellett jelentős szerepeket kapott például Louis Frainaként a Vörösökben, valamint Henry Kissingerként a Nixonban (amiért SAG-díjra jelölték). A Gyilkos elmék című sorozatban Sorvino a törvény sötét oldalán folytatta a szereplést egy Cominico Scarpa nevű szörnyű bűnöző megformálásával. Ezt a karaktert a spinoff sorozat 2. évadában mutatták be , az "Il Mostro" című epizódban. Scarpa egy igazán gonosz karakter, aki nemi erőszakkal, sorozatgyilkosságokkal és egyéb kegyetlen gyilkosságokkal rendelkezik, ami miatt méltán kapta a "Firenze szörnye" nevet. Szerencsére Sorvino pont az ellentéte karakterének, hiszen következetesen gondoskodó és rendes fickónak ismerték. Még 2018-ban is címlapokra került, amikor felszólalt Harvey Weinstein ellen, miután megtudta, hogy a hírhedt producer szexuálisan zaklatta a lányát, Mirát. A Time Magazine szerint azt mondta: "Ez a disznó megkapja a magáét, a törvény el fogja kapni. Börtönbe fog kerülni és a börtönben fog meghalni". Sajnos Sorvino 2022-ben, 83 évesen hunyt el, de a mai napig szeretettel emlékeznek rá.
#4
Michael Massee

Michael Massee

szül. 1952. 09. 01. - elhunyt 2016. 10. 20.
Kansas City, Missouri, Egyesült Államok
Egyéves korában Párizsba költöztek az édesapjával, aki a UNESCO-nál kapott állást. Masse később visszaköltözött az Egyesült Államokba, New Yorkba, mivel szerette volna megvalósítani gyermekkori álmát, hogy színész lehessen. New York-ban a New York-i Hunter College drámatagozatán kezdett el tanulni, majd kíválló eredményekkel... több»
Ha olyan színészekről van szó, akik tökéletesen alakítják a gonosztevőket, Michael Massee-nél jobbat nem nagyon találunk. A Hollywoodban eltöltött közel három évtizede alatt gyakran játszotta a rosszfiút filmekben és tévésorozatokban, de ez nem nagyon zavarta. Legikonikusabb alakításai közé tartozott Funboy/Mókás A hollóban, Andy a Lost Highway-ben, Gentleman A csodálatos Pókemberben és Ira Gaines a 24-ben, hogy csak egy töredékét említsük filmográfiájának. Ami A holló forgatásán történt hírhedt lövöldözésben való részvételét illeti, amely 1993-ban a társszereplő Brandon Lee halálához vezetett, Massee még éveken át bűntudattal viseltetett a tragédia miatt. Egy 2005-ös, az Extrának adott interjúban azt mondta: "Nem hiszem, hogy az ember valaha is túllép az ilyesmin". A Gyilkos elmékben Massee folytatta a gonosztevők alakításának hagyományát a sorozatgyilkos Jacob Dawes szerepében az 1. évad "Riding the Lightning" című epizódjában. Dawes egy olyan gyilkos, akit már az első képernyőn való megjelenése előtt bebörtönöztek a bűneiért, és helyette Hotch (Thomas Gibson) és JJ (A.J. Cook) kérdezi ki az általa elkövetett megoldatlan bűncselekményekről. Végül a villamosszék általi kivégzése a karakter utolsó megjelenése, és erre utal az epizód neve is. Massee 2016-ban, 64 évesen, gyomorrákban hunyt el.
#3
Anton Yelchin

Anton Yelchin

szül. 1989. 03. 11. - elhunyt 2016. 06. 19.
Leningrád, Szovjetunió
Anton Viktorovich Yelchin 1989. március 11-én született Oroszországban, Szentpéterváron. Szülei, Irina Koronina és Viktor Yelchin műkorcsolyázók voltak, s fiukat zsidó szellemiségben nevelték. A család a későbbiekben az Egyesült Államokba emigrált, így fiuk már itt folytatta tanulmányait. Anton 2007-ben nyert felvételt a... több»
Messze az egyik leghíresebb és legkedveltebb színész, aki a Gyilkos elmékben szerepelt, Anton Yelchin volt, aki a J.J. Abrams által készített Star Trek reboot sorozatban Pavel Chekovként nyújtott alakításával vált igazán ismertté. A klasszikus karakter fiatalabb, energikusabb változataként Chris Pine Kirk kapitánya és Zachary Quinto Spockja mellett a U.S.S. Enterprise fedélzetén jól szerepelt. Ismertté vált továbbá Kyle Reese szerepével a Terminátor Megváltásban, Charley Brewster szerepével a Frászkarikában és Pat szerepével a Zöld szobában. A Gyilkos elméken belül Yelchin a 2. évad "Szex, születés, halál" című epizódjában tűnt fel, mint egy Nathan Harris nevű gyanúsított. Az epizód nagy részében úgy tűnik, hogy Harris az első számú gyanúsított egy ügyben, de később bebizonyosodott, hogy az áldozatot a sorozatgyilkos Ronald Weems (Thomas Crawford) ölte meg, nem Yelchin karaktere. Érdekes módon a karakterét úgy mutatták be, mint aki embereket akart ölni, de szadista szexuális késztetéseinek úgy állt ellen, hogy megpróbálta megölni magát, mielőtt intézetbe került. Sajnos Yelchin maga is furcsa és tragikus halált halt a való életben egy bizarr baleset következtében még 2016-ban. Az akkori beszámolók szerint Yelchint a saját autója szorította fel a felhajtója végén, amely egy meredek emelkedőről gurult lefelé. A helyszínen "tompa traumás fulladás" következtében halottnak nyilvánították, rajongóit és tisztelőit sokkolta a hirtelen és váratlan halála.  
#2
Nicki Aycox

Nicki Aycox

szül. 1975. 05. 26. - elhunyt 2022. 11. 16.
Hennessey, Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
Nicki Aycox 1975. május 26-án született az Oklahoma állambeli Hennessey-ben, az Egyesült Államokban. Gary Aycox és Margaret Aycox gyermekeként látta meg a napvilágot. Gyermekként zongorázott és szépségversenyeken énekelt, családja későbbi nehéz anyagi helyzete miatt azonban kénytelen volt felhagyni a zongorázással. Másokhoz... több»
A tehetséges színésznő és zenész, Nicki Aycox, aki lenyűgöző filmográfiát épített fel, és több népszerű filmben és televíziós sorozatban is szerepelt, szintén elvesztettük. Aycox leginkább Grace szerepéről volt ismert a "Tökéletes idegen" című filmben, valamint Meg Masters szerepéről a Supernatural/Odaát című sikersorozatban. Emellett olyan projektekben is jelentős szerepeket kapott, mint az X-akták, a Providence vagy a Cold Case, hogy csak néhányat említsünk. Aycox emellett kiváló énekesnő is volt, aki 2015-ben dobta piacra első és egyetlen EP-jét, a "Red Velvet Room"-ot. Aycox szerepe a Gyilkos elmékben különösen felkavaró volt, mivel ő alakította Amber Canardo karakterét a 2. évad "A tökéletes vihar" című epizódjában. Canardo egy gonosz lángelme, sorozatgyilkos és borzalmas nőgyűlölő, aki egy bizarr kétszemélyes gyilkos duót szervez, akik DVD-ket küldenek az áldozataik meggyilkolásáról a családtagoknak. Szerencsére Aycox a való életben egyáltalán nem hasonlított szörnyeteg karakterére, ami jól mutatja, mennyire tehetséges színésznő volt. Aycox 2022-ben, 42 éves korában hunyt el leukémiában, amellyel már jó ideje küzdött. Eric Kripke, a Supernatural alkotója egy szívmelengető tweetben emlékezett meg Aycoxról: "Szomorúan hallottam, hogy a nagyszerű #NickiAycox, az első #MegMesterünk elhunyt. Túl fiatalon. Elragadó volt, és mézként és méregként adta elő a sorokat. Csodálom, hogyan tett legendássá egy olyan egyszerű szót, mint a 'lackluster'"."
#1
Luke Perry

Luke Perry

szül. 1965. 10. 11. - elhunyt 2019. 03. 04.
Mansfield, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Luke Perry amerikai színész 1966. október 11-én született az Ohio állambeli Mansfieldben. Fredericktownban nőtt fel; a helyi gimnáziumban érettségizett. Édesanyja Ann Bennett háztartásbeli volt, édesapja Coy Luther Perry, Jr. vasbetonszerelő munkásként dolgozott. Középfokú tanulmányai befejeztével Los Angeles-be költözött, hogy... több»
A Gyilkos elmék mellékszereplői közül az egyik elhunyt színész Luke Perry, a közkedvelt és elismert előadóművész, aki leginkább a Beverly Hills 90210 Dylan McKayjeként volt ismert. A sorozatban 1990 és 1995 között, majd 1998 és 2000 között is szerepelt, és egyfajta tinibálvány lett, de karrierje jóval túlmutatott a melodramatikus sorozatban való szereplésén. Perry ismert volt Fred Andrews szerepéről a Riverdale-ben, Billy Masterson szerepéről az Ötödik elemben, Jeremiah Cloutier tiszteleteséről az Ózban és Wayne Maunder szerepéről a Volt egyszer egy Hollywoodban (ami végül az utolsó, posztumusz szerepe lett). A Gyilkos elmékben Perry egy Benjamin Cyrus nevű, zavart, de sármos szektavezért alakított, akit a 4. évad "Minimális veszteség" című epizódjában mutattak be. Cyrusról kiderül, hogy egy perverz bűnöző, aki kihasználja a fiatal apostolokat a távoli "Szeparatista" szektájában. Az epizódot egyértelműen olyan valós események ihlették, mint a "Heaven's Gate" és a "Branch Davidians", és egy tüzes lövöldözéssel végződik, ahol Perry karakterét Morgan (Shemar Moore) lövi le. Perry 2019-ben hunyt el, miután 52 éves korában sorozatos agyvérzéseket kapott.