Ma ünnepli 53. születésnapját Cate Blanchett, melynek kapcsán cikkünkben röviden áttekintettük a pályafutását, és listára rendeztük a 2 Oscar-díjas színésznő 10 legjobb filmjét. Galériánkban pedig egy átfogó összeállítást készítettünk Blanchett karrierjének egyes állomásaitól az első szerepeitől kezdve egészen a napjainkig.

Catherine Élise Blanchett 1969. május 14-én született Melbourne-ben, Ausztráliában. Édesanyja, June ausztrál származású tanárnő volt, édesapja, Robert DeWitt Blanchett Jr. texasi születésű tengerész, aki az Egyesült Államok USS Arneb nevű hajóján szolgált, később pedig a reklámszakmában helyezkedett el. Cate-nek egy bátyja (Bob) és egy húga van (Genevieve).

Már középiskolás korában érdekelte a színjátszás, azonban a University of Melbourne-ön először közgazdaságtant és szépművészetet tanult, mielőtt beiratkozott volna a National Institute of Dramatic Artra Sydney-ben.

Karrierjét színházi színészként kezdte, egy színpadon játszott többek között Geoffrey Rush-sal is. Emellett kisebb tévés produkciókban szerepelt, a mozivásznon az 1997-es Láger az édenkertben (1997) című filmmel debütált, melyben Glenn Close és Frances McDormand oldalán láthattuk. Első főszerepét a Ralph Fiennes nevével fémjelzett Játék és szenvedélyben (1997) játszotta.

Egy évvel később, 1998-ban került mozikba az Elizabeth (1998), melynek címszerepe már Oscar-jelölést hozott a színésznőnek.

A következő években olyan filmekben tűnt fel, mint a Vakrepülés (1999), A tehetséges Mr. Ripley (1999) és a Rossz álmok (2000), majd megkapta Galadriel szerepét A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001) című Tolkien-adaptációban (A Gyűrűk Ura: A két torony – 2002, A Gyűrűk Ura: A király visszatér – 2003). Karaktere visszatért a Hobbit filmekben is (A hobbit: Váratlan utazás – 2012, A hobbit: Smaug pusztasága – 2013, A hobbit: Az öt sereg csatája – 2014).

A színésznő emellett számtalan sikerfilmben szerepelt, mely közül a legjelentősebbek a Kávé és cigaretta (2003), az Édes vízi élet (2004), Bábel (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007) és a Benjamin Button különös élete (2008).

Cate kétszeres Oscar-dj nyertes színésznő, első díját 2005-ben kapta Aviátor (2004) című filmben nyújtott alakításáért Leonardo DiCaprio partnereként, a másodikat pedig a Woody Allen rendezésében bemutatott Blue Jasmine (2013) főszerepéért. 2014-ben Terrence Malick Knight of Cups (2014) című filmjében láthattuk, következő filmje, a Hamupipőke 2015-ben került a mozikba. A szintén 2015-ös Carol újabb Oscar-jelölést hozott a számára, 2017-ben pedig ő is csatlakozott a Marvel moziverzumához a Thor: Ragnarökkel, melyben a film főgonoszának szerepében láthattuk. 2018-ban az Ocean’s franchise spin-offjában, az Ocean's 8 - Az évszázad átverése című filmben láthattuk, és emlékezetes alakítást nyújtott a Mrs. America című 2020-as HBO-sorozatban, valamint Guillermo del Toro Rémálmok sikátora (2021) című filmjében. 2021-ben nagy sikert aratott a Netflixen a Ne nézz fel! című szatíra, melyben Leonardo DiCaprio mellett játszott.

#10

73 Blue Jasmine  (2013)

(21) (6)

dráma

Cinego

Jasmine (Cate Blanchett) a gazdagok gondtalan életét éli, mígnem az élete egyik napról a másikra összeomlik. Házassága tönkremegy, elhagyja gazdag férjét, Hallt (Alec Baldwin),... több»

#9

73 Elizabeth  (1998)

(6) (7)

dráma | életrajzi | történelmi

Anglia trónjára 1558-ban új királynő lép, Erzsébet. VIII. Henrik király törvénytelen lányaként kellett szembenéznie a vallási ellentétek által szétszakított országot... több»

#8

77 Thor: Ragnarök  (2017)

(62) (42)

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+

A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a... több»

#7

79 Egy botrány részletei  (2006)

(7) (5)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Disney+

Új tanár érkezik a patinás St. George kollégiumba. Sheba Hart mûvészettörténetet tanít, és másképp gondolkodik a világról, mint legtöbb kollégája. Mégsincs egyedül.... több»

#6

romantikus | vígjáték

Az eszményi férj című filmben Robert Chilternt a helyi testület lordjai országgyűlési képviselőnek akarják választani. Példaértékű házasságban él feleségével, míg fel... több»

#5

81 Carol  (2015)

(23) (14)

dráma | romantikus

A film története az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején játszódik. A húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) eladóként dolgozik az egyik nagy manhattani áruházban.... több»

#4

dráma | fantasy | romantikus

Benjamin Button élete rendhagyó módon indul: nyolcvan esztendősen jön a világra, s onnantól egyre csak fiatalodik. Életpályája olyan, mint másoké: a halál felé tart. Az... több»

#3

83 A tehetséges Mr. Ripley  (1999)

(18) (10)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Tom Ripley (Matt Damon), a tehetséges, feltörekvő fiatalember az ötvenes évek vége felé azt a megbízást kapja egy New York-i hajómágnástól, hogy keresse meg és hozza vissza... több»

#2

83 Aviátor  (2004)

(30) (21)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami... több»

#1

dráma | fantasy | kaland

Mozikban | HBO Max

Szarumán legyőzése után Szauron ereje még töretlen, és Gondort veszi célba. Gandalf és Pippin Gondorba vágtat, hogy felkészítse Denetorth és Minas Tirith lakóit. Théoden... több»