Autista sztárok, akik megdöntötték a sztereotípiákat

Április másodikán volt az autizmus világnapja, ennek apropóján pedig szeretnénk bemutatni hat olyan sztárt, akinél szintén diagnosztizálták a szindrómát, ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy akad közöttük olyan, akiről korábbi párja állítja, illetve saját magáról állítja mindezt.

Az autizmust gyakorta lengik körül tévhitek, így az ezzel diagnosztizált emberek sokszor előítéleteknek és megbélyegzésnek vannak kitéve. Alábbi listánkkal nem titkolt célunk, hogy lebontsuk ezeket az előítéleteket, és hogy rámuntassunk arra, hogy az autizmussal élők ugyanúgy teljes és sikeres életet tudnak élni.

#nonumbers

Wentworth Miller

szül. 1972. 06. 02. (51 éves)
Chipping Norton, Oxfordshire, England, Egyesült Királyság
Wentworth Miller 1972. június 2-án jogász család gyermekeként született Oxfordshire-ben, Nagy-Britanniában. Még gyermekként New Yorkba költöztek, ahol Brooklyn zord körülményei közt nevelkedett. Ereiben angol, német, zsidó, orosz, francia, holland és libanoni vér is csörgedezik. Miután angol irodalom szakon diplomát szerzett a... több»
A szökés című sorozat sztárja, Wentworth Miller 2020-ban közölte a nyilvánossággal, hogy középkorú férfiként autizmussal diagnosztizálták. A folyamatot, amely során ezt a diagnózisát felállították úgy jellemezte, hogy "hosszú", "hibás" és "frissítésre szorul". Elmondása szerint kissé sokkolta ez, utólag azonban már nem bánja, és büszke tagja a közösségnek.

Temple Grandin

szül. 1947. 08. 29. (76 éves)
Boston, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Temple Grandin 1947. augusztus 29-én született Bostonban. Író és színésznő, aki a 2010-ben megjelent a Temple Grandin életrajzi film, A kenderfutár és a Speciesism: The Movie című produkciók kapcsán vált ismertté.
A Colorado Állami Egyetem professzora és aktivista Temple Gardin életével a The Woman Who Thinks Like a Cow című dokumentumfilm foglalkozik. Grandinnél kétéves korában agykárosodást diagnosztizáltak, negyvenéves korában pedig autizmust állapítottak meg nála.

Daryl Hannah

szül. 1960. 12. 03. (63 éves)
Chicago, Illinois, U.S.
Daryl Hannah Chicagóban született 1960-ban. Első nagyobb szerepe Brian De Palma filmjében, a Őrjöngés (1978) című horrorban volt. A ’80-as években két nagy dobása is volt, ami A-listás színésznővé emelte. Az egyik a Szárnyas fejvadász (1982) című disztópikus cyberpunk sci fi volt, melyben egy androidot alakított Harrison Ford... több»
A színésznőnél még gyerekkorában diagnosztizáltak autizmust, ugyakkor csak 2013-ban közölte mindezt a nyilvánossággal. Orvosai egyébként mindig is azt tanácsolták számára, hogy igyekezzen minél nyugodtabb életmódot folytatni.

Dan Harmon

szül. 1973. 01. 03. (51 éves)
Milwaukee, Wisconsin, Egyesült Államok
Daniel James Harmon 1973. január 3-án látta meg a napvilágot Milwaukee-ben. Az író, producer a szülővárosában lévő Marquette Universityre járt, majd a Glendale Közösségi Főiskola tagja volt. A Glendales-i élményeit is felhasználva alkotta meg a 6 évadot megélő, Balfékek című sorozatot. A Rim rom című animációs mese volt a... több»
A Balfékek és a Rick and Morty társalkotója, Dan Harmon elmondta, hogy szerinte Asperger-szindrómája van, bár soha nem diagnosztizálták őt, ami persze nagy vitát váltott ki a közbeszédben. Harmon azt mondta, hogy a Balfékek karakterének, Abednek a megalkotásakor állította fel az öndiagnózist.

Dan Aykroyd

szül. 1952. 07. 01. (71 éves)
Ottawa, Ontario, Kanada
Dan Aykroyd 1952. július 1-én született Ottawában, Kanadában. Édesapja a kanadai miniszterelnök, Pierre Trudeau tanácsadója volt. 17 éves koráig Aykroyd papi hivatásra készült, majd kriminológiai és szociológiai tanulmányokat követően kanadai klubokban lépett fel komikusként, de a blues-szcénában is otthonosan mozgott. Egy... több»
Dan Aykroydnál 12 éves korában Tourette-, az 1980-as évek elején pedig Asperger- szindrómát diagnosztizáltak. "Az egyik tünetem a szellemek és a hatóságok iránti rajongásom, mindig hordok magamnál egy jelvényt" - nyilatkozta egy alkalommal a színész a Daily Mailnek.

Tim Burton

szül. 1958. 08. 25. (65 éves)
Burbank, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Timothy William Burton 1958. augusztus 25-én született a kaliforniai Burbankben, gyermekkora nagy részét itt töltötte. Már fiatal korában is megmutatkozott művészeti érzéke, majd az érettségi után a California Instutite of the Art falai között folytatta tanulmányait. Ezek után a Disney-nél lett animátor, majd a hírnév az 1985-ös... több»
Tim Burtonről korábbi párja, Helena Bonham Carter egy tévéműsorban ismertette az autizmus jellemzőit, majd azt mondta, hogy szerinte Burton is ebben a betegségben szenved. A rendező nyilvánosan soha nem nyilatkozott arról, hogy diagnosztizáltak-e nála autizmust.