Rosszullét, hányás, ájulás: Ez a 20 film zsigeri reakciókat váltott ki a nézőkből

A filmművészet határait folyamatosan feszegetik a rendezők, akik új utakat találnak a közönség sokkolására és lenyűgözésére.

Nemrégiben a Bohócrém 2. című horrorfilm került a közvélemény figyelmébe, miután a hírek szerint a film több nézőt is hányásra és ájulásra késztetett. A múlt héten az Egyesült Államokban bemutatott amerikai slasherfilmben Art, a bohóc (David Howard Thornton) visszatér, hogy Halloween éjszakáján rettegésben tartson egy tinédzsert és annak öccsét.

A Damien Leone rendezésében készült film, a 2016-os Terrifier folytatása, amelyben Art visszatér a halálból, hogy még több pusztítást végezzen - de a grafikus, véres jelenetek egyeseknek túl soknak bizonyultak.

Nem ez az első eset, hogy a közönség reakciói vitát váltanak ki egy film körül - valójában gazdag és félelmetes története van annak, hogy az emberek zsigeri reakciókat adnak a vásznon látottakra. A hányástól az ájulásig és még rosszabbakig, a mozi néha túlmutat az egyszerű ijedtségen.

#20

83 Avatar  (2009)

(211) (46)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na'vik élnek. A gyönyörű és éritetlen... több»

Megdöbbent, hogy ez a James Cameron-eposz is szerepel a listán? Az Avatar azonban egy ember halálát okozhatta, amikor a mozikban látta a fantasy blockbustert. A 2009-es sikerfilm egy lebénult tengerészgyalogost követ, akit a Pandora nevű holdra küldenek, bár hamarosan ellentmondásba kerül küldetése teljesítése és a hold lakóinak védelme között. A tajvani Hszincsiben élő 42 éves férfi, akit csak a Kuo vezetéknevén azonosítottak, állítólag rosszul lett a filmet nézve, és később agyvérzést kapott, majd elhunyt. Orvosa szerint "a filmnézés miatti túlzott izgalom váltotta ki a tüneteket". A férfinak magas volt a vérnyomása, és 11 nappal azután halt meg, hogy a mentősök kórházba szállították.
#19

45 Bite  (2015)

(5) (4)

horror

Miközben épp lánybúcsúját élvezi, Casey-t megharapja egy látszólag ártalmatlan rovar. Nem sokkal azt követően, hogy hazaér, szeretné lefújni a lagzi, azonban még mielőtt... több»

A film premierjén a 2015-ös Fantasia Nemzetközi Filmfesztiválon a stáb hányós zacskókat osztogatott ajándékba. Sokan azt hitték, hogy ez egy aranyos marketingfogás, amíg végül a vetítés közepén el nem használták őket. A hivatalos Bite Facebook-oldalon a Fantasia társrendezőjétől, Mitch Davistől tettek közzé egy idézetet, aki a következőket írta: "Mindössze tíz percre hagyom el a BITE premierjét, és a következő szöveg világít a telefonomon: "2 ember elájult, egy lány hány, egy férfi pedig beverte a fejét a lépcsőn." A 2015-ben bemutatott film egy lánybúcsúztatón játszódik, ahol a leendő menyasszonyt, Casey-t megcsípi egy ismeretlen rovar, ami örökre megváltoztatja az életét.
#18

75 Visszafordíthatatlan  (2002)

(12) (14)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Három fiatal, Marcus, Alex és Pierre együtt indulnak el bulizni. Közben azonban Alex és Marcus összekülönböznek, a lány pedig úgy dönt, haza indul. Az aluljáróban azonban... több»

Amikor ezt a francia pszichológiai horrort bemutatták Cannes-ban, állítólag 250 ember sétált ki a vetítésről, és nagy többségük orvosi ellátásra szorult. A Viszafordíthatatlan fordított kronológiai sorrendben követi egy párizsi éjszaka traumatikus eseményeit, miután egy fiatal nőt brutálisan megerőszakol és megver egy idegen. A BBC szerint a tűzoltóknak oxigént kellett beadniuk 20 embernek, akik elájultak a film alatt. Sokan ezt a film alacsony frekvenciájú zenéjének tulajdonították, amely a nyugtalanság és a zavarodottság érzését keltette. Mások ezt a film elején látható 10 perces nemi erőszakos jelenetnek.
#17

73 Nyers  (2016)

(12) (12)

dráma | horror

Miután egy vegetáriánus fiatal lány részt vesz egy iskolai húszabáló véres rituálén, az új íz iránti mohóság egyre inkább eluralkodik rajta... több»

A Nyers először akkor került a nyilvánosság elé, amikor a 2016-os torontói filmfesztiválon tartott vetítése közben mentőket kellett hívni. Ez állítólag azért történt, mert a Julia Ducournau rendezésében készült horrorfilm vetítése alatt sokan fizikailag rosszul érezték magukat. És könnyű megérteni, hogy miért, hiszen a film egy fiatal állatorvos történetét meséli el, akinél kialakul az emberi hús iránti éhség. A Nyers bemutatását követően a szintén Ducournau által rendezett Titane is vitákat váltott ki. Amikor 2021-ben a Sydney-i Filmfesztiválon bemutatták, a fesztivál által kiadott közlemény megerősítette, hogy 13 ember elájult a vetítés alatt.
#16

66 Jó éjt, anyu!  (2014)

(12) (1)

horror | misztikus | thriller

Egy erdőszéli családi ház mellett játszanak az ikrek, mikor anyjuk hazatér egy plasztikai műtét után, teljesen bekötözött arccal. A gyerekek alig ismerik meg, és egyre nő... több»

Alig 10 nappal a Zöld pokol körüli ájulásos fiaskó után a Jó éjt, anyu! kezdte el borzongatni a közönséget. A felkavaró filmben két ikerfiú megkérdőjelezi, hogy az anyjuk valóban az anyjuk-e, amikor az arcműtét után hazatérve furcsa új vonásokat mutat. Az osztrák pszichológiai horror alkotói arról számoltak be, hogy több ember is elájult a vetítés ideje alatt. Severin Fiala társrendező az Indiewire-nek elmondta: "Két ember elájult. Ez a legjobb bók, amit eddig kaptunk". A filmet a 88. Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában részvételi díjra jelölték, de nem kapta meg a díjat.
#15

66 Antikrisztus  (2009)

(19) (6)

dráma | horror | kísérleti film

A középkorú házaspárt egy nap szörnyű tragédia éri. Gyermekük kizuhan a szoba ablakán és szörnyethal. A feleség nem tud megbirkózni a gyásszal, intézetbe kerül. Férje... több»

Az Antikrisztust széles körben a cannes-i filmfesztivál történetének egyik legsokkolóbb filmjeként tartják számon a 2009-es bemutatója során kapott reakciók miatt. Lars Von Trier, a borzalmak mestere rendezésében a cannes-i vetítésen négy ember elájult, egy kritikus pedig "förtelemnek" nevezte a filmet. A film, amely Von Trier Depresszió-trilógiájának része, egy gyászoló házaspárt követ, akik fiuk tragikus halála után visszavonulnak erdei faházukba. A Torontói Filmfesztiválon debütált film legalább egy embert hányásra késztetett, de Von Triert ez nem zavarta. "Nem kell igazolnom magam - mondta a rendezvényen - Ti mindannyian a vendégeim vagytok, nem fordítva." A filmet hét évvel a bemutatása után egy katolikus csoport panaszai miatt be is tiltották Franciaországban.
#14

70 The Green Inferno  (2013)

(5) (1)

horror | kaland

Egy csapat diák aktivista az Amazonas vidékére utazik, hogy megmentsék az esőerdőt. Nem sokkal azután azonban, hogy megérkeznek, ráébrednek, hogy nincsenek egyedül...

Eli Roth, a gore mestere 2013-ban ismét sokkolta a közönséget a The Green Inferno című kannibálfilmmel. Ebben egy csapat diákaktivista az Amazonasra utazik, hogy megmentse az esőerdőt, és közben egy kannibál törzsbe botlik. A film plakátját betiltották, felszólítottak a film betiltására, és petíciót indítottak, Roth pedig izgatottan jelentette be, hogy a film "minden idők legjobb kritikáját" kapta, amikor a franciaországi Deauville-i Amerikai Filmfesztiválon tartott vetítésen egy néző elájult. "Ez már hivatalos! Volt egy ÁJULÁS a @TheGreenInferno!!!! #Deauville2015 vetítésén' - írta a rendező a Twitteren. A filmet Stephen King horrorregényíró is elismeréssel fogadta, aki azt írta, hogy a film "olyan, mint egy dicsőséges visszautalás fiatalkorom autósmozijaira: véres, megragadó, nehéz nézni, de nem lehet félrenézni".
#13

82 Szörnyszülöttek  (1932)

(1) (13)

dráma | horror

A Szörnyszülöttek történetének középpontjában Cleopatra áll, a társulat gyönyörű artistája, akibe halálosan szerelmes Hans, a törpe, ugyanakkor a lánynak Herculessel, az... több»

A közönség reakciói egy film örökségének részévé válhatnak, és ez minden bizonnyal igaz Tod Browning filmjére is. A klasszikus horrorfilm egy vándorcirkuszt és a benne zajló drámát követi nyomon, amikor egy gyönyörű trapézművésznő azt tervezi, hogy becsapja a cirkusz egyik artistáját. Egy terhes nő, aki a film eredeti változatát nézte, beperelte az MGM-et, azt állítva, hogy a film vetélésre késztette. A stúdió emiatt kénytelen volt több vágást is végrehajtani a filmen, bár a filmet végül mégis betiltották több országban, és Browning karrierjének gyakorlatilag véget vetett.
#12

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

Minden egyes új Emberi százlábú filmmel a nézőket sokkolta és felháborította a benne lévő tartalom. A filmsorozat alapja egy őrült tudós, aki egyre több embert rabol el és csonkít meg, hogy emberi százlábút hozzon létre, és szájukat egymás végbeléhez varrja. A harmadik rész tulajdonképpen szinte soha nem látott napvilágot, miután azok, akik korábban dolgoztak rajta, már a forgatókönyvtől is annyira undorodtak. Az első rész hamar filmlegendává vált, és olyan történetek keringtek róla, hogy az emberek hánytak, miközben nézték, vagy kénytelenek voltak elhagyni a mozit. A Rózsaszín flamingókhoz hasonlóan néhány moziban a második Emberi százlábú film vetítése alatt is hányós zacskókat osztogattak az embereknek a film grafikus tartalma miatt.
#11

67 Rózsaszín flamingók  (1972)

(3) (8)

krimi | szatíra | vígjáték

Két rivális család versengését követi nyomon a film, akik a világ leggusztustalanabb embere címért üzekednek. A szorító egyik oldalán Divine, a kövér anyja, csirke fetisiszta... több»

A mocsok mestere, John Waters 1972-ben a Rózsaszín flamingók megjelenésével felülmúlta önmagát. A Divine főszereplésével készült filmben egy híres bűnöző száll szembe egy mocskos házaspárral, akik megpróbálják ellopni tőle a "The Filthiest Person Alive" címet. A Rózsaszín flamingók számos olyan véres és undorító jelenetet tartalmaz, amelyek miatt a nézők hánytak - köztük azt a hírhedt kutyaürülék-jelenetet. Emiatt egyes mozikban a nézők saját "rózsaszín hányós zacskót" kaptak, amikor részt vettek a vetítésen. A filmet később több országban betiltották, bár kultikus klasszikussá vált, és 2021-ben a Kongresszusi Könyvtár "kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontból jelentős" alkotásként beválasztotta az Egyesült Államok Nemzeti Filmnyilvántartásába.
#10

77 Az utolsó ház balra  (2009)

(14) (2)

horror | thriller

Netflix

Aznap este, hogy megérkeznek az elhagyatott helyen fekvő tóparti házba, Marit és barátait elrabolja egy szökött rab és a bandája. Az ezt követő borzalmak után a rémült és... több»

Annak ellenére, hogy Wes Craven nem tudta elviselni a Kutyaszorítóban lévő erőszakot, nem idegen tőle, hogy saját, ellentmondásos filmeket hozzon létre. Az utolsó ház balra című filmben két tinédzser lányt rabol el és brutalizál egy pszichopatákból álló banda. A sokkoló filmet már a megjelenése előtt visszatetszések érték egy szexuális erőszakot ábrázoló grafikus jelenet miatt. Éppen ez a jelenet vezetett ahhoz, hogy a nézők tömegesen távoztak a vetítésekről, és elájultak. A film marketingcsapata gyorsan kihasználta a reakciókat, és egy új szlogent tettek a film plakátjaira: "Az ájulás elkerülése érdekében ismételjék folyamatosan: "Ez csak egy film", "...csak egy film"".
#9

84 Démonok között 2.  (2016)

(57) (23)

horror | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

A paranormális jelenségek feltárásával foglalkozó Ed és Lorraine Warren ezúttal Angliában próbál pontot tenni egy megmagyarázhatatlannak tűnő ügy végére. Egy egyedülálló... több»

Összeállításunk egyik leghátborzongatóbb meséje a The Conjuring 2-ből származik. Az eredeti, rémisztő Conjuring-film folytatásában Ed és Lorraine Warren természetfeletti nyomozók Észak-Londonba utaznak, hogy segítsenek egy egyedülálló anyának, aki négy gyermeket nevel egyedül egy szellem által kísértett házban. Az indiai Tamil Nadu állam Tiruvannamalai városában, a Sri Balasubramaniar moziban a horrorfilm vetítése közben egy férfi "mellkasi fájdalmakat" kezdett érezni. Később meghalt, miután a közeli Régi Kormányzati Kórházba szállították, de a történet itt nem ér véget. A Telegraph beszámolója szerint a halála után a férfi holtteste és a szállításáért felelős személy eltűnt.
#8

75 Fűrész 3.  (2006)

(18) (13)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Minden idők legkegyetlenebb sorozatgyilkosa ezúttal tanítványával együtt szemel ki újabb áldozatot. Az ártatlan doktornő Dr. Lynn Denlon (Bahar Soomekh) az esti műszak után... több»

A Fűrész-franchise híres a grafikus erőszakról és a bonyolult csapdákról minden egyes részben. A Fűrész III. volt azonban az, amely a legszélsőségesebb reakciókat váltotta ki a nézőkből, amikor 2006-ban megjelent. A sorozat harmadik részében Jigsaw elrabol egy orvost, hogy életben tartsa magát, miközben új mániákus tanítványa brutális próbatételeknek teszi ki a közönség egy újabb szerencsétlen tagját. A BBC jelentése szerint a film premierjének estéjén három mentőautót hívtak a brit mozikhoz, miután több ember rosszul lett vagy elájult. Az eseteket többnyire a film utolsó jeleneteiben látható grafikus agyműtéti jelenetnek tulajdonították.
#7

71 Ideglelés  (1999)

(46) (30)

horror | misztikus

HBO Max | Netflix

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

A Blair Witch Project 1999-es megjelenésekor megváltoztatta a found footage filmek és a horror műfaj egészének arculatát. A mockumentary három filmkészítővel utazik a Black Hillsbe, hogy elmeséljék a Blair Witch történetét, és hamar rájönnek, hogy az több lehet, mint egy mítosz. Ha a lehengerlő marketingkampány nem is csábította a nézőket, a vetítéseket övező történetek igen. A film rázós stílusa miatt a nézők közül sokan mozgásszervi betegségben szenvedtek, és a jelentések szerint a folyosókon hánytak. Bonnie Hunsaker, az AMC Colonial akkori ügyvezető igazgatója kénytelen volt figyelmeztetést kiírni a film vetítéseire, amikor a moziban minden vetítésen legalább egy néző hányt. Akkoriban elmondta: "Az elmúlt hétvégén kitettünk egy táblát, amelyen az állt, hogy a kézi kamera tengeribetegséget okozhat, és ha hajlamos erre, akkor érdemes átgondolni a film megtekintését."
#6

83 Passió  (2004)

(17) (24)

dráma

Mel Gibson Jézus Krisztus életének utolsó tizenkét óráját dolgozza fel. A brutalitása miatt igen sokat vitatott alkotás soha nem látott módon jenelíti meg a Megváltó... több»

Mel Gibson Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató filmje a megjelenés idején ellentmondásosnak bizonyult. Nem csak a játékideje vagy a kínzást ábrázoló grafikus jelenetek miatt: egy néző halálát okozhatta. Peggy Law, egy 56 éves kansasi nő állítólag halálos szívrohamot kapott, miközben egy wichitai vetítésen végignézte a keresztre feszítés szemléletes jelenetét. A KAKE-T szóvivője akkor azt mondta, hogy a nőnek nem voltak meglévő egészségügyi problémái, és hogy "ez volt a film legmagasabb érzelmi töltetű része".
#5

74 Prometheus  (2012)

(46) (26)

kaland | misztikus | sci-fi

Disney+

Egy tudósokból álló csoport az emberiség eredetének felkutatására indul az univerzum egyik távoli, veszélyes vidékére. Azonban megkérkezvén olyan lények várják őket,... több»

Amikor az Alien először került a mozikba, beszámolók szerint a nézők elájultak a moziban. Több mint 30 évvel később a közönség még mindig nem érzéketlenedett el, és az Alien előzményfilm Prometheus kapcsán szintén ájulásos esetekről számoltak be. A filmben egy csapat az emberiség eredetét próbálja feltárni, és egy távoli holdon találnak egy szerkezetet - bár hamarosan rájönnek, hogy nincsenek egyedül. Egy Alienes üzenőfalon egy személy megosztotta, hogy egy jelenet, amelyben Dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) elveteti saját földönkívüli magzatát, ájuláshoz vezetett. Azt írták: "Az utolsó dolog, amire emlékszem, hogy láttam, ahogy visszatapasztják, miközben az idegen tintahal-izé a szűk automata műtőkamrában csapkodott." A jelenet állítólag egy ausztráliai tinédzser fiúnak is rohamot okozott.
#4

86 127 óra  (2010)

(93) (12)

dráma | életrajzi

Disney+

Aron Ralston (James Franco) 2003-ban egyedül nekivág egy kanyontúrának a Utah állambeli Nemzeti Parkban. A férfi egy szerencsétlen mozdulat miatt lezuhan egy sziklahasédkba, és... több»

Danny Boyle 127 óra című filmje Aron Ralston hegymászó igaz történetét meséli el, akinek egy távoli kanyonban ragadt be a karja Utah államban. A körömrágós filmben, amelyben Ralston (James Franco) egy zsebkéssel amputálja a karját, a vetítéseken világszerte sok néző elájult. A 2010-es torontói filmfesztiválon tartott premier során hárman elájultak, egy ember pedig állítólag rohamot kapott a vetítés alatt. A film még magára Ralstonra is hatással volt, aki a bemutató idején azt mondta a sajtónak: "El voltam ragadtatva, hogy kijutottam onnan."
#3

92 Ponyvaregény  (1994)

(188) (65)

dráma | krimi

SkyShowtime | Netflix

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél... több»

A film, amelyet rendszeresen minden idők egyik legjobb filmjeként tartanak számon, már megjelenésekor sztárrá tette Quentin Tarantino rendezőt. Az 1994-ben bemutatott gengszterfilm két bérgyilkos, egy bokszoló, egy gengszter és felesége, valamint egy pár büfés bandita életét követi nyomon, akiknek a történetei összefonódnak. Az egyik jelenet, amelyben Mia Wallace-t (Uma Thurman) injekciós tűvel injekciózzák, túl soknak bizonyult az egyik néző számára, akinek orvosi ellátást kellett kapnia, miután elájult a film világpremierjén. 'Megállították a filmet, mindannyian az erkélyen ültünk egy páholyban, és én nagyon megalázott voltam' - mondta annak idején Eric Stoltz színész, mielőtt részletezte volna, hogyan látták el a nézőt a jegyszedők. Tarantino egy másik filmje, a Kutyaszorítóban szintén sokkoló reakciókat váltott ki, a Sikoly és a Rémálom az Elm utcában rendezője, Wes Craven pedig elismerte, hogy néhány jelenet még neki is túl sok volt. "Nehezen viselem a kínzást; úgy értem, a Kutyaszorítóban című filmről is kisétáltam" - mondta a The Wall Street Journalnak- "Egy filmfesztiválon láttam, és amikor kint voltam az előtérben, egy srác jött ki az árnyékból, és azt kérdezte: "Te Wes Craven vagy, ugye?". Mondtam, hogy igen, mire ő: "És most elmész, mert nem bírod?". Mondtam, hogy igen, mire ő: "Épp most ijesztettem meg Wes Cravent!" Quentin Tarantino volt az, és akkor még nem tudtam, hogy ki ő. De egyszerűen nem szerettem nézni azt a filmet."
#2

90 Psycho  (1960)

(94) (45)

horror | misztikus | thriller

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman... több»

Alfred Hitchcock sokkolta a közönséget a Psycho című filmmel, amelyben Janet Leigh színésznőt Norman Bates "anyja" megölte, miközben a Bates Motelben zuhanyozott. A Psycho egy menekülő nőt mutat be, aki egy távoli motelben keres menedéket, amelyet egy fiatal férfi vezet az anyja uralma alatt, bár nem minden az, aminek látszik, amikor a nő felfedezi a zárt ajtók mögött rejlő borzalmakat. Különböző források azt állítják, hogy a mozikból embereket láttak kirohanni, és a New York-i rendőrségnek "tömeges ájulások" eseteivel kellett foglalkoznia. Sokan követelték a film betiltását a megjelenés idején, de ezek a kérések nem jártak sikerrel. Leigh 2001-ben a The New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy a film mára ikonikussá vált nyitójelenetének forgatása után még mindig félt a zuhanyzástól.
#1

85 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

A vallási horror klasszikusa, Az ördögűző az egyik leghírhedtebb film, amely szélsőséges reakciókat vált ki a mozinézőkből. A William Peter Blatty regénye alapján William Friedkin rendezésében készült film az ősi démon, Pazuzu által megszállt Regan történetét meséli el, akinek édesanyja kétségbeesetten keresi a választ lánya állapotára. A filmrajongókat többek között az a hírverés is tömegesen küldte a mozikba, hogy a vetítések alatt pánikrohamoktól, hányástól és ájulásoktól szenvedő emberekről szóltak a történetek. A beszámolók szerint több néző hisztérikusan rohant ki a moziból, mások pedig elájultak vagy hánytak Az ördögűző egyik korai New York-i vetítése alatt. A filmet Amerikában övező hisztériát követően, amikor az Egyesült Királyságban bemutatták, mentőautók vártak a mozik előtt, hordágyakkal készenlétben.