Hollywood – és úgy általában a filmes világ – szeret gyermekszínészeket foglalkoztatni, hiszen romlatlanságuk magával ragadja a nézőket és sok esetben pontosan az ő játékuk az, ami sikerre visz egy-egy produkciót. Ám ahogyan van csillogás a filmiparban, úgy van árnyoldala is. És ki inná meg a legjobban ennek a kettősségnek a levét, mint a híres gyerekszínészek, kiknek élete a csillogásból gyakorta a nyomorba és/vagy szenvedélybetegségekbe és/vagy fiatalon a halálba vezet?

#10
Skylar Deleon

Skylar Deleon

szül. 1979. 08. 12. (44 éves)
Sun Valley, Kalifornia, Egyesült Államok
Vannak, akik úgy gondolják, hogy a sztárság kiváltság, ami még a tetteink következményei alól is mentesír. Így volt ez a Mighty Morphin Power Rangers egyik mellékszereplője, Skylar Deleon (született John Julius Jackobson) esetében is, aki 2004-ben hidegvérrel meggyilkolt egy házaspárt a felesége segítségével. Deleon/Jackobson valahogy sosem találta a helyét a világban. Szerepelt kisebb filmekben, majd beállt a haditengerészetbe, de 15 nap után dezertált (hivatalosan nem engedélyezett eltávozásra ment), emiatt leszerelték. Feleségével a gyilkosság előtt számos kisebb üzletet kiraboltak, hogy anyagi gondjaikat egyenesbe hozzák. A gyors meggazdagodás reményében két másik bűntársukkal együtt elmentek egy jachtot megnézni. Mikor kiértek a nyílt vízre, megtámadták a tulajokat és ki akarták kényszeríteni a jacht tulajdonjogának átadását, majd a házaspárt összekötözték és a tengerbe dobták. Évekkel később buktak csak le, amikor is egyik bűntársuk beismerte a bűncselekményt. A börtönben a „színész” megváltoztatta a nevét és nemét. Hogy jobban érezze magát, még hormon injekciókat is kapott, ám a halálos injekciót (amivel halálra ítélték) mind a mai napig nem kapta meg. Élete végéig börtönben fog ülni gyilkosságért, de a moratórium miatt az ítélet nem lesz végrehajtható. Azt hiszem, ebben az esetben elmondható, hogy ennek a férfinak az életét nem a filmes ipar tette tönkre. Megtette ezt ő saját maga.
#9
Olvasztó Imre

Olvasztó Imre

szül. 1966. 11. 29. - elhunyt 2013. 07. 13.
Gödöllő, Magyarország
Mindenki Regős Bendeguza, Olvasztó Imre 1966. 11. 29-én született Gödöllőn. Szüleit nem ismerte, három éves korától nevelőszülőnél, egy idősebb néninél nevelkedett. 1979-ben, 13 évesen több mint 3000 jelölt közül választottak ki az Indul a bakterház főszerepére. 1985-ben meg szerepet kapott a Kemeri című tévésorozat Az... több»
Legemlékezetesebb szerepe az Indul a bakterház Bendegúza volt. Aki látta a filmet, abban megragadt a szájalós csibész neve, de hogy a való életben hogyan is hívták a karaktert megformáló fiút, nos, azt már sokkal kevesebben tudták. Ezt a gyerekszínészt azonban nem a filmes világ kergette a halálba. Filmográfiája nem hosszú, pár szerep után ott is hagyta a filmes világot, és jóval prózaibb foglalkozást keresett magának: nyomdász lett. Azonban magánéleti válsága egyre jobban maga alá gyűrte. Házassága megromlott. Aztán egy reggelen elhajtott a közeli erdős területhez és többszöri próbálkozás után felakasztotta magát. Azt hiszem, Olvasztó Imre megmarad mindannyiunk szívében, mint Bendegúz.
#8
Jake Lloyd

Jake Lloyd

szül. 1989. 03. 05. (35 éves)
Fort Collins, Colorado, U.S.
Jake Matthew Lloyd 1989. március 5-én látta meg a napvilágot a coloradói Fort Collinsban. Édesapja mentősként dolgozott, míg édesanyja a szórakoztatóiparban kereste kenyerét. Gyerekszínészként először 1996-ban, a Vészhelyzet néhány epizódjában szerepelt, majd szintén pár rész erejéig láthattuk A kaméloen című szériában... több»
Egy ennivalóan édes gyerek, a Star Wars előzménytrilógiájában ismerhettük meg Anakin Skywalker szerepében. Nagyon gyorsan ért fel a csúcsra és nagyon gyorsan hagyta maga mögött a filmes világot. Tízévesen bejelentette visszavonulását. Sajnos azonban a teljesen érthető döntés ellenére sem lett jobb az élete. Számtalan esetben jelentek meg róla cikkek a kicsapongásai miatt, még börtönbe is került. Végül pszichiátriai gondozóintézetbe szállították, ahol is skizofréniával diagnosztizálták. Sajnos a színész nem tudta feldolgozni a rengeteg, irigységből fakadó iskolai szekálást, ami a világhírű filmes szerepe miatt érte. Ezt ő maga is bevallotta egy interjúban.
#7
Judith Barsi

Judith Barsi

szül. 1978. 06. 06. - elhunyt 1988. 07. 25.
Los Angeles, Kalifornia, Egyesült Államok
Amerikai gyermekszínésznő volt. A televízióban kezdte pályafutását, reklámokban és televíziós műsorokban szerepelt, majd később olyan filmekben játszott, mint a Jaws: The Revenge, a The Land Before Time és az All Dogs Go to Heaven. Őt és anyját, Mariat 1988 júliusában ölte meg az apja, József, majd magával is végzett. Barsi... több»
Egy magyar származású világsztár, akinek a neve talán sokaknak nem mond semmit. Judith Eva Barsi tízévesen halt meg. Az ő esetében azonban nem a túlterhelt álomgyári kihasználás volt a halál oka (bár életének ismeretében valószínűleg az is bekövetkezett volna), hanem gyilkosság áldozata lett. Több, mint hetven reklámfilmben és számtalan filmben szerepelt a csodaszép kislány. Korához képest alacsony volt, ezért folyamatosan hormoninjekciókat kapott, hogy minél hamarabb megnőjön. Ám még így is megszemélyesíthetett fiatalabb karaktereket is. A kislány szépen hozott a konyhára, így a családja jobb környékre költözhetett. Azonban az apa egyre jobban belemerült az alkohol világába. Többször letartóztatták ittas vezetés miatt és a családon belüli erőszak sem állt tőle távol. Számtalan esetben meg is fenyegette feleségét és kislányát, hogy elvágja a torkukat és rájuk gyújtja a házat. A kislány a feszített filmes életmód, az otthoni bizonytalan és félelemmel teli légkör miatt végül pszichiáternél kötött ki, ahol megállapítást nyert, hogy a gyermek komoly érzelmi és testi megrázkódtatásokon van már túl. A gyermekvédelem többször is megjelent a család életében. 1988. június 25-én az apa beváltotta a fenyegetését. Míg kislánya és az asszonya aludtak, fejbe lőtte a gyermeket és a feleségét is meggyilkolta, majd benzinnel lelocsolva felgyújtotta a holttesteket. Később magával is végzett. A gyermekszínész utolsó munkája a Charlie – Minden kutya a mennybe jut című rajzfilm egyik szinkronhangja volt.
#6
Lucille Ricksen

Lucille Ricksen

szül. 1910. 08. 22. - elhunyt 1925. 03. 13.
Chicago, Illinois, Egyesült Államok
Lucille Ricksen 1910. augusztus 22-én született Ingeborg Myrtle Elisabeth Ericksen néven az Illinois állambeli Chicagóban, az Egyesült Államokban. Samuel Ericksen és Ingeborg Nielsen Ericksen második gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei Dániából emigráltak az Egyesült Államokba. Karrierjét még gyermekkorában kezdte... több»

Filmek: Remembrance
A némafilmek hercegnőjeként vonult be a filmtörténelembe. A Goldwin-Mayer filmstúdió elég hamar felfigyelt az angyal arcú gyermekre. Mivel idősebbnek tűnt a koránál, egy idő után idősebb karaktereket is eljátszattak vele. Noha élete rövid volt, hiszen 15 évesen hunyt el fertőző tüdőbajban, mégis 36 (!) filmben játszott. Hogy a túlhajszolt filmezésnek szerepe volt a halálában, az szinte biztos. Ahogyan nagy valószínűséggel a szülők pénzéhsége is közre játszott. Már legyengült szervezettel, betegen forgatták vele 1924-ben az utolsó filmjét. Hogy mennyire foglalkoztak azzal, hogy beteg, nos, a film elkészült, és ez bizony sokat elárul. Mikor már lábra állni sem tudott és kórházba került, az édesanyja megtiltotta a „filmes világnak”, hogy a lánya közelébe menjenek, amíg meg nem gyógyul, azonban már nem érhette meg leánya felépülését: Lucille halála előtt két héttel ő maga is elhunyt.
#5
Bobby Driscoll

Bobby Driscoll

szül. 1937. 05. 03. - elhunyt 1968. 03. 30.
Cedar Rapids, Iowa, Egyesült Államok
Robert Cletus Driscoll amerikai gyermekszínész és művész. Cedar Rapidsban gyermekeskedett, majd a család Des Moines-ba költözött, ahol rövid ott tartózkodás után apja betegségét diagnosztizálva az orvosuk azt javasolta, költözzenek Kaliforniába, hátha enyhül az azbeszt betegsége. Tehetségét egy fodrászatban fedezték fel, még... több»
Bobby Driscoll hamar a kamerák előtt találta magát. Tehetséges volt, gyors felfogású. Amolyan csodagyereknek tartották. Olyan tehetséges volt, hogy még egy miniatűr hivatalos Oscar-díjat is kapott. Azonban, mint olyan sok gyerekszínész, mikor kamaszodni kezdett, az addig őt éljenző Hollywood kivetette a kedvencei közül. A törést Driscoll nehezen viselte (igaz, senki nem is segített neki abban, hogy felkészítse egy esetleges filmezés nélküli életre), és a lehető legrosszabb módon igyekezett feldolgozni azt: kábítószerekhez nyúlt. Letartóztatták és börtönbüntetésre ítélték tiltott szer használata miatt. Élete magányban, mellőzöttségben és szégyenletesen méltatlanul ért véget. Mikor a testét megtalálták egy elhagyatott házban, senki nem jött rá, hogy Bobby Driscoll az, közönséges narkósként kezelték és tömegsírba temették el. A halálának oka hivatalosan kábítószer okozta érelmeszesedés általi szívelégtelenség volt. Számtalan filmben játszott és tehetsége a filmszalagokon szerencsére megmaradt az utókor számára. Mégis úgy gondolom, hogy Driscoll egy újabb „névtelen” halottá vált az amerikai filmipar oltárán.
#4
Shirley Temple

Shirley Temple

szül. 1928. 04. 23. - elhunyt 2014. 02. 10.
Santa Monica, Kalifornia, Egyesült Államok
Shirley Temple amerikai színész-, táncos- és énekesnő volt. 1928. április 23-án született Santa Monicában. Édesanyja bátorította őt a művész tevékenységre, hároméves korában beíratta őt egy Los Angeles-i tánciskolába. Ott figyelt fel rá Charles Lamont, aki az Educational Pictures castingokért felelős vezetője volt. Elhívta a... több»
A filmtörténet egyik leghíresebb (ha nem a leghíresebb) gyermekszínésze Shirley Temple volt. Temple tehetsége már egészen kisgyermekként megmutatkozott. Három évesen kezdett el tánciskolába járni, ahol szinte azonnal felfedezték a háromévesekre nem jellemző mozgáskultúráját. Nem csoda hát, hogy négyévesen már filmben szerepelt és a 1930-as évek legnépszerűbb színészeinek egyike volt. Érdekesség, hogy akkoriban Temple lett a legjobban kereső színész is. Kamaszként hiába volt tehetséges, már nem igazán foglalkoztatták, így visszavonulva a filmezéstől, diplomataként tevékenykedett. Azonban, mint sok gyereksztár élete, az övé sem volt rózsaszín tündérmese. Felnőtteket megszégyenítő táncmozgása és természetes, de korához nem illő beszédstílusa sok irigy pletykának adott táptalajt. Életében sok volt a korát megkérdőjelező, kifejezetten rosszindulatú bulvárhír. Gyakorlatilag igyekeztek bemocskolni a kislány hírnevét. Volt, aki egyenesen azt állította, hogy Temple nem kislány, hanem törpe növésű, akinek már van egy tízéves gyermeke is. Sokan tudni vélték, hogy a bájos, göndör fürtök pedig nem igazi hajkorona, hanem egy remekül elkészített paróka. Hogy ezt az állítást igazolják, sokan, akik fizikailag közel kerülhettek a kislányhoz, húzogatták a haját, hogy lerántsák róla a parókát. Egyébként Shirley Temple húzónév volt. A nevével fémjelzett ruhák, babák, ajándéktárgyak gyorsan gazdára találtak. Temple azonban, még ha gyermekkorában meg is keserítette életét a filmes hírnév és a rosszindulatú pletykák áradata, felnőttként átlépte ezek árnyékán és sikeres életutat tudhatott magáénak.
#3
Judy Garland

Judy Garland

szül. 1922. 06. 10. - elhunyt 1969. 06. 22.
Grand Rapids, Minnesota, Amerikai Egyesült Államok
Judy Garland 1922. június 10-én született Frances Ethel Gumm néven Grand Rapisben, az Egyesült Államokban. A kiváló hangú színésznő zenés-táncos előadók gyermekeként jött a világra. Két és fél évesen lépett a színpadra először nővérei társaságban, egy karácsonyi műsorban. Később az apja egy kaliforniai mozit kezdett... több»
Judy Garland az iskolapéldája annak, hogy az MGM filmstúdió, és alapban úgy Hollywood mi mindenre képes a profit érdekében. A kamasz Garlandot az Óz, a csodák csodája forgatásán rászoktatták a különböző stimulánsokra, étvágycsökkentőkre, altatókra, hogy engedelmesen és hosszan lehessen vele megállás nélkül forgatni. A színésznőt élete végig elkísérték a forgatáson szerzett traumák. Gyógyszerfüggőség, öngyilkossági kísérlet, rossz párválasztás (ötször ment férjhez), ezek mind-mind visszavezethető a forgatáshoz, az MGM-hez és a gyerekszínész szüleinek nemtörődömségéhez. A forgatás megfeszített tempója, a férfi kollégák szexuális zaklatása, a szó szerinti tettlegesség alkalmanként stb. A halálát is gyógyszer-túladagolás okozta. Nem kell mondanom, hogy ebben a tragikus életútban mekkora szerepet is vállalt az MGM filmstúdió, a rendező és a producer.
#2
Macaulay Culkin

Macaulay Culkin

szül. 1980. 08. 26. (43 éves)
New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Macaulay Carson Culkin 1980. augusztus 26-án született New York Manhattan nevű városrészében. Édesapja, Kit Culkin elismert Broadway színész volt. Négy fiú és két lánytestvére van – harmadikként született a sorban. Katolikus neveltetésben részesült. Első filmszerepét a Rocket Gibraltár (1988) című filmdrámában kapta, majd a... több»
Ki ne ismerné a szőke, édes mosolyú, a házát védő Kevin történetét. Igen. Ő Macaulay Culkin, talán minden idők egyik legjobb és legédesebb gyerekszínésze. Volt. Ugyanis őt magát sem kerülte el kapzsiság és a gyerekszínészek kizsákmányolása. A történet ott kezdődött, hogy az apa elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, minden gyermekéből színészt farag. Volt gyerek bőven, hiszen Culkinék szaporák voltak. Hét gyermekük született. Mire 15 éves lett, már sok mindent megélt a színész. Szülei már a váláson pörögtek, és azon marakodtak, hogy az aranytojást tojó Macaulay kihez is kerüljön. Ez vezetett el oda, hogy a gyerekszínész benyújtotta a nagykorúsítási kérelmet és függetlenedett szüleitől. A Reszkessetek betörők sikere után még számos filmben feltűnt, de ezek egyike sem hozott akkora pénzt a konyhára. 18 évesen szinte azonnal meg is házasodott, ám a frigy nem tartott sokáig. Már felnőttként letartóztatták kábítószer használatért is. Az újságok címlapjain megdöbbentő fotókat közöltek az elhanyagolt, kiégett, csontsovány Culkinról. Egyértelmű volt, hogy kicsúszott a lába alól a talaj és ehhez szülei kapzsisága is erősen hozzájárult.
#1
Drew Barrymore

Drew Barrymore

szül. 1975. 02. 22. (49 éves)
Culver City, Kalifornia, USA
Drew Barrymore 1975. február 22-én született a kaliforniai Culver Cityben John Drew Barrymore és a magyar származású Ildikó Jaid lányaként. Amikor hatévesen megkapta első igazi szerepét keresztapja, Steven Spielberg E.T. A földönkívüli (1982) című filmjében, a kritikusok azonnal az egyik legígéretesebb tehetségnek kiáltották ki.... több»
Az egyik leghíresebb gyerekszínész, de sajnos nem a gyermekként megmutatott tehetsége jut először az eszünkbe. Ő az a színésznő, aki már kilenc (!) évesen keményen inni kezdett, majd a következő években az ital mellé időnként betolt némi kábítószert is, így tizenöt (!) éves korára már elvonóra kellett vinni. Addigra már masszív alkoholista és drogfüggő volt. Magyar származására egyébként büszke. Anyja Makó Ildikó filmszínésznő és modell. Manapság már jó útra tért a színésznő, de csak egy hajszál választotta el attól, hogy fiatalon a többi küszködő gyerekszínész között végezze.