Blockbuster: 20 film, melyeket milliók várnak 2015-benA kép forrása: Photo © Lucasfilm

Úgy tűnik, a 2015-ös év az eredeti történettel rendelkező filmek helyett a rebootok, a folytatások, a spin-offok, a remake-ek és adaptációk éve lesz. A következő 20 film közül mindössze négy esik kívül az imént felsorolt kategóriákból. Íme, 2015 legjobban várt blockbuster-esélyesei.

1. Star Wars - Az ébredő Erő

2015 legjobban várt filmje kétségkívül a Star Wars-franchise új epizódja, a J.J. Abrams rendezésében készülő Star Wars - Az ébredő Erő. Bár korai még találgatásokba bocsátkozni, az első előzetes, mely nem mellesleg 2014 legnézettebb trailere lett, kimondottan ígéretesnek tűnik. A főbb szerepekben: John Boyega, Adam Driver, Lupita Nyong'o, Oscar Isaac, Andy Serkis, Mark Hamill, Carrie Fisher. Premier (USA): 2015. december 18.

2. Bosszúállók: Ultron kora

Vasember, Thor, Hulk, Amerikai kapitány, vagyis a Bosszúállók csapata is visszatér a mozivászonra, hogy együtt szálljanak szembe a világ békéjét fenyegető Ultronnal, a belső feszültségek azonban nem könnyítik meg a dolgukat. A 2012-es első rész több mint 1,5 milliárdos bevételeivel a Marvel legnagyobb sikere lett, ráadásul a kritikusok is méltatták. A főbb szerepekben: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson. Hazai premier: 2015. május 7.

3. Jurassic World

A film 22 évvel a Jurassic Park eseményei után játszódik. A készítők joggal bíznak a film sikerében, melyet 150 millió dolláros büdzsével, és 2014-ben a legjobb jövedelmezési rátával rendelkező színésszel, Chris Pratt-tel próbálnak meg bebiztosítani. A főbb szerepekben: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard. Hazai premier: 2015. június 11.

4. Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész

2015-ben végéhez ér Suzanne Collins óriási sikereknek örvendő bestsellerének adaptációja, mellyel lezárulnak Katniss Everdeen megpróbáltatásai. A néhány hete bemutatott Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész bevételei megközelítik a 700 millió dollárt, és szinte biztosra vehető, hogy a széria záró epizódja még ezt is túl fogja szárnyalni. A főbb szerepekben: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth. Hazai premier: 2015. november 19.

5. Mad Max: A harag útja

Igazi sztárparádét és rendkívüli atmoszférát ígér a Mad Max rebootja. A posztapokaliptikus produkció első előzetesétől leesett az állunk, ha ezt a hangulatot tudják tartani a filmben, nem lesz okunk panaszra. A főbb szerepekben: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron. Premier (USA): 2015 május 15.

6. 007 Spectre: A Fantom visszatér

Minden idők legnagyobb bevételű Bond-filmje, a James Bond: Skyfall után három évvel, rekordbüdzsével tér vissza az ikonikus titkosügynök, aki a franchise 24. epizódjában ezúttal a SPECTRE nevű titkos szervezet ellen veszi fel a harcot. A főbb szerepekben: Daniel Craig, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Monica Bellucci. Bemutató (Egyesült Királyság): 2015. október 23.

7. Aljas nyolcas

A Django elszabadul után Quentin Tarantino újabb westernnel készül az idei évre, melynek története a polgárháború után vadnyugaton játszódik majd. A főbb szerepekben: Channing Tatum, Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth. Premier (USA): 2015. november 13.

8. Terminátor: Genisys

A franchise ötödik részében visszatér a Terminator-filmek ikonikus sztárja, Arnold Schwarzenegger, hogy Sarah Connor oldalán felvegye a harcot a SkyNet időutazó robotjaival. A főbb szerepekben: Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke. Hazai premier: 2015. július 2.  

9. Mission: Impossible - Titkos nemzet

A nagy visszatérők között Ethan Hunttal is számolnunk kell, aki immáron ötödik alkalommal tesz kísérletet arra, hogy leküzdje a lehetetlent. A filmet eredetileg a széria előző részét is rendező, Brad Bird készítette volna, aki azonban a  Holnapolisz miatt visszautasította a felkérést. A női főszerepre a készítők Jessica Chastaint kérték fel, de a színésznő sem élt a lehetőséggel. A főbb szerepekben: Tom Cruise, Jeremy Renner. Premier (USA): 2015. december 25.    

10. A Hangya

A Marvel a jól bejáratott karakterek mellett 2015 is újabb franchise-t indít útjára, melynek főszereplője, Scott Lang különleges ruházatának köszönhetően egyik pillanatról a másikra képes összezsugorodni, vagy megsokszorozni erejét. A főbb szerepekben: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas. Premier (USA): 2015. július 17.

11. Holnapolisz

Az animációs filmjével elképesztő sikereket elért, Oscar-díjas Brad Bird ezúttal élőszereplős produkcióval készül, melyben egy kiábrándult egykori csodagyerek, Frank és egy optimista  tinédzser Casey veszélyes útra indulnak, hogy feltárják egy rejtélyes, a tér és az idő elől rejtett hely titkát, melyet csak Tomorrowlandként ismernek. A főbb szerepekben: George Clooney, Britt Robertson. Premier (USA): 2015. május 22.

12. A szürke ötven árnyalata

E.L. James nemzetközi bestsellerét 51 nyelvre fordították és több mint 100 millió példányban kelt el világszerte. Bár a könyvsorozat rajongói közül nem mindenki elégedett a szereplőválogatással, minden bizonnyal ők is adnak majd egy esélyt a filmnek. A főbb szerepekben: Jamie Dornan, Dakota Johnson. Hazai premier: 2015 február 12.

13. Jupiter felemelkedése

A Mátrix-trilógia alkotói, Lily Wachowski és Lana Wachowski újabb nagyszabású, látványos filmmel jelentkeznek az idei évben. Az eddig látottak alapján minden esély adott egy izgalmas sci-fire, amennyiben sikerül tartalmat is csempészniük az szemkápráztató CGI-trükkök mögé. A főbb szerepekben: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne. Hazai premier: 2015 feburár 5.

14. Fantasztikus Négyes

A Fantasztikus négyes csapatát utoljára 10 éve láthattuk a vásznon. Bízunk benne, hogy a remake felül fogja tudni múlni a franchise legutóbbi epizódját, mely sem a közönség, sem a kritikusok körében nem aratott osztatlan sikert. Nyilvánvalóan ennek is szerepe volt abban, hogy a stúdiók hosszú ideig jegelték a projektet. A főbb szerepekben: Miles Teller, Kate Mara, Jamie Bell, Michael B. Jordan. Premier (USA): 2015. augusztus 7.

15. Hamupipőke

Nem telhet el év újabb Disney szuperprodukció nélkül sem, a rendező, Kenneth Branagh személye azonban sokak számára garanciát jelent arra, hogy a klasszikus tündérmese adaptációja a felszín alatt egy mélyebb réteggel is gazdagodni fog. Kíváncsian várjuk, legyen igazuk. A főbb szerepekben: Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett. Premier (USA): 2015. március 13.

16. Minyonok

Önálló filmben térnek vissza a vászonra a Gru-franchise közkedvelt karakterei, a Minyonok, hogy megtalálják a leggonoszabb gonosztevőt. Gazdát még csak-csak találtak, azonban megtartani őt már nem bizonyul könnyű feladatnak. Gazda nélkül céltalanok és búskomorak lettek,  egy nap azonban három Minyon, Kevin, Stuart és Bob felkerekedett, hogy megtalálják az "leggúrsabb" gazdájukat. Hazai premier: 2015. július 9.

17. A lázadó

A Veronica Roth regényén alapuló A beavatott 250 millió dolláros sikere után egy pillanatig nem volt kétséges, hogy elkészül a folytatás, melyben tovább követhetjük Tris történetét, akinek ezúttal nem csak a világot fenyegető erőkkel, de saját döntéseinek következményeivel is szembe kell néznie. A főbb szerepekben: Shailene Woodley, Theo James. Premier (USA): 2015. március 20.

18. Halálos iramban 7

Itt a helye a listán a Halálos iramban széria következő epizódjának is, mely Paul Walker tragikus halála miatt az idén az átlagosnál is több figyelmet kapott. A forgatást egy időre le is állították, a színész helyére pedig egyes jelenetekre testvérei ugrottak be, ahol szükséges volt, ott az alkotók a EGI-technológiát is igénybe vették. A főbb szerepekben: Jason Statham, Dwayne Johnson, Vin Diesel, Michelle Rodriguez. Hazai premier: 2015. április 2.

19. Mentőexpedíció

Bár Ridley Scott legutóbbi filmje, az Exodus: Istenek és királyok nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, a rendező idén szépíthet, melyre az előzetes információk alapján minden esélye megvan. Scott nagyszabású sci-fijében egy botanikus csapat a Marson reked, a túlélésre azonban nem sok esélyük marad a kevés a levegő, valamint korlátozott élelmiszer- és vízkészlet miatt. A főbb szerepekben: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Kate Mara. Premier (USA): 2015. november 25.

20. Ted 2

A korhatáros komédiák között rekordbevételekkel büszkélkedő első rész után a Family Guy atyja, Seth MacFarlane ismét élőszereplős filmmel jelentkezik. Bár a rendező alaposan elbukott az idei, Hogyan rohanj a veszTEDbe című vígjátékával, korábbi filmje sikereire azonban bátran építhet. A főbb szerepekben: Mark Wahlberg, Seth MacFarlane (Ted), Amanda Seyfried. Hazai bemutató: 2015. július 16.