Hogy mitől lesz egy film provokatív, az elsősorban a befogadó félen múlik, és éppen ezért a dolog meglehetősen szubjektív. Ami egyeseknek bőven belefér, az másoknak már túlmegy a jóízlés határain, az egyes országok közti kulturális különbségek pedig jól érződnek a cenzorok döntésein is. Ajánljuk figyelmetekbe fenti galériánkat, amelyben izgalmas jelenetfotókat találtok az adott filmről.

Lehet, hogy amíg egyesek csak legyintenek A szürke ötven árnyalata szexjeleneteire, addig sokak ízlésébe egyáltalán nem férnek bele a filmben látottak.

Ha emlékszünk még a film fogadtatására, a betiltást követelő petíciókra, kisebb-nagyobb botrányokra, láthatjuk, bizony van egy igen széles tábor, akiknek elsősorban nem a filmtrilógia minőségével szemben voltak kifogásai. A produkciót Kambodzsában, Indonéziában, Kenyában, az Egyesült Arab Emirátusokban és Zimbabwében is tiltólistára tették. 

Tavaly a lengyel softcore film, a Netflixen bemutatott 365 nap verte ki a biztosítékot (a trilógia mindhárom része), és akkor még nem beszéltünk a Lars von Trier rendezésében bemutatott, Romániában betiltott A nimfomániásról, a Túl a barátságon homoszexuális jelenetéről, vagy az Elemi ösztön ikonikus képsorairól, melyet a 90-es évek elején minden idők legprovokatívabb jelenetének kiáltottak ki.

De visszább is ugorhatunk az időben, egészen 1983-ig, ekkor mutatták be ugyanis a Kockázatos üzlet című filmet, melyben a fiatal Tom Cruise egy középiskolás srácként folytat szexuális aktust egy call girllel egy chicagói vonaton. Közel negyven éve erre a jelenetre is sokan felvonták a szemöldöküket, az 1972-es Az utolsó tangó Párizsban erőszakos szexjelenetéről nem is beszélve, mely jókora botrányt váltott ki.

Listánkban ezúttal minden idők szexuálisan legprovokatívabb, legnagyobb visszhangot kiváltó filmejeiből készítettünk összeállítást a kult-klasszikusoktól egészen a napjainkig, melyeket bizony témájuk, illetve az ábárzolásmódjuk miatt több helyen is betiltottak. 

Íme, tehát a 20 filmből álló válogatásunk előzetesekkel, az alapvető információkkal, és egy-egy jelenetfotóval fenti galériánkban. Volt köztük olyan, ami nálatok is kiverte a biztosítékot? Írjátok meg nekünk kommentben idelent!

#20

68 A zongoratanárnő  (2001)

(6) (10)

dráma | zenés

A zongoratanárnő főhőse Erika Kohut (Isabelle Huppert), a negyvenéves tanárnő, aki a bécsi Zeneakadémián oktatja a leendő zongoraművészeket. Édesanyjával él közös... több»

A legendás Michael Haneke rendezése nem egy átlagos sztori, hiszen A zongoratanárnő az elfojtott szexuális vágyakat helyezi előtérbe.
#19

51 Ken Park  (2002)

(9) (4)

dráma

Négy tinédzser, négy gyerekkori barát - három fiú és egy lány - élete tárul fel elõttünk: az erõszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden... több»

A Ken Park a megjelenést követően hatalmas felháborodást keltett, hiszen a történet nem egy hétköznapi tinédzser dráma.
#18

75 Vad vágyak  (1998)

(11) (10)

dráma | erotikus | krimi | misztikus | thriller

Sam Lombardo (Matt Dillon) Dél-Florida egyik neves gimnáziumában dolgozik oktatóként. Kelly Van Ryan (Denise Richards), a csinos tinilány régóta vonzódik a férfihoz. Egy napon a... több»

A filmet a neo-noir műfajába is sorolják időnként, az azonban kétségtelen, hogy rendkívül szókimondó és érzéki krimi.
#17

dráma | krimi | romantikus | vígjáték

A Kötözz meg és ölelj! című vígjátékban Ricky-t kiengedték az elmegyógyintézetből. A még mindig nem teljesen ép elméjű férfi üldözni kezdi Marinát, a... több»

A legendás Pedro Almodóvarnak mindent sikerült beletenni ebbe a filmbe. A történet ugyanis nem csak humorban, hanem erotikában is bővelkedik
#16

54 365 nap  (2020)

(33) (5)

dráma

Netflix

Massimo Torricellinek, a szicíliai maffia fiatal és jóképű vezérének nincs más választása, mint átvenni a szervezet vezetését az apja meggyilkolása után. Laura egy varsói... több»

Blanka Lipinskának még A szürke ötven árnyalatát is sikerült túlszárnyalni. A 365 nap ugyanis nem egy átlagos “túszdráma” története.
#15

59 A szürke ötven árnyalata  (2015)

(176) (27)

dráma | romantikus | thriller

Netflix

Anastasia Steele (Dakota Johnson) egy átlagos külsejű irodalom szakos egyetemista, aki barátnője helyett vállalja, hogy meginterjúvolja a ifjú milliárdost, Christian Greyt (Jamie... több»

A közönség határozottan kíváncsi volt arra, hogy a népszerű könyvet miként is sikerült adaptálni. A Fandango jelentése szerint A szürke ötven árnyalatára több elővételes jegyet adtak el, mint bármely más korább korhatáros besorolású filmre.
#14

88 Holtodiglan  (2014)

(252) (20)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

Alig néhány hónappal jelent meg A szürke ötven árnyalata, a Holtodiglan egy brutális és véres szexjelenettel sokkolta a közönséget.
#13

dráma | romantikus

Adèle középiskolás diák, aki kezdi felfedezni önnön nőiességét. Azonban hiába randizik, szexuális vágyai beteljesületlenek maradnak. Valami többről álmodik. Találkozik... több»

A film a cannes-i filmfesztiválon, majd a mozikban nagy port kavart a szexjelenetei miatt, amelyekben két tinédzser lány látható.
#12

dráma

Egy napon Seligman (Stellan Skarsgård) egy összevert nőre talál az egyik sikátorban. Joe (Charlotte Gainsbourg) szemmel láthatóan gondoskodásra szorul. Seligman megszánja a lányt,... több»

Lars von Trier két felvonásból álló filmje két változatban jelent meg: egy “szofisztikáltabb” és egy merészebb kiadásban. Azonban még ez is kevés volt ahhoz, hogy a filmet pornográfnak minősítsék.
#11

85 Fekete hattyú  (2010)

(82) (22)

dráma | thriller

Disney+

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú... több»

Natalie Portman Oscar-díjat nyert a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért, nem kis port kavart azonban a közte és Mila Kunis között játszódó jelenet.
#10

78 Túl a barátságon  (2005)

(44) (12)

dráma | romantikus

HBO Max

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»

A 2005-ben megjelent produkció volt az egyik első olyan mozifilm, amelyben két híres színész, történetesen Heath Ledger és Jake Gyllenhaal által játszott meleg karakterek szerelmi története került megjelenítésre.
#9

60 A titkárnő  (2002)

(8) (1)

dráma | romantikus | vígjáték

A huszonéves Lee elmegyógyintézeti kezelését követően szülővárosában próbál új életet kezdeni. Hamarosan sikerül elhelyezkednie egy helyi ügyvédi irodában mint titkárnő.... több»

A film gyakorlatilag testi gyönyör és a fájdalom közti határvonalakat vizsgálja. Egy titkárnő és főnöke kapcsolatát ismerhetjük meg, akik között szadomazochista kapcsolat alakul ki.
#8

72 Anyádat is!  (2001)

(7) (9)

dráma | road movie

Tenoch Iturbide (Diego Luna) és Julio Zapata (Gael García Bernal) két tini, aki Mexikóvárosban él. Barátnőik nemrég dobták őket, úgyhogy facéron néznek szembe a nyárral. Egy... több»

Két fiatal története, akik egy spontán utazásra indulnak, ez az út azonban egy igazi szexuális kalanddá válik.
#7

86 Tágra zárt szemek  (1999)

(19) (19)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

HBO Max

William (Tom Cruise) és Alice (Nicole Kidman) Hartford minden szempontból tökéletes házaspár, sikeresek a szakmájukban, szépek és gazdagok, minden ajtó nyitva előttük. Egyetlen... több»

Stanley Kubrick utolsó filmje, amelynek főszereplői Nicole Kidman és Tom Cruise. A film orgiajelenete pedig elegendő is volt ahhoz, hogy azonnal korhatáros besorolást kapjon.
#6

75 Boogie Nights  (1997)

(10) (14)

dráma

A hetvenes évek Amerikája: szex, drog, diszkó. A pornófilmproducer, Jack Horner (Burt Reynolds) karrierje leáldozóban van, nem tudja, hogyan szerezze vissza a közönség és a... több»

Paul Thomas Anderson rendezése meglehetősen “tárgyilagos” igyekszik maradni, témáját tekintve azonban nagyon hamar a padlóra küld mindenkit, hiszen a pornó világába teszünk egy utazást.
#5

81 Elemi ösztön  (1992)

(35) (32)

dráma | erotikus | misztikus | thriller

San Franciscóban egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, mindegyikük férfi. A gyanú Catherine Tramellre (Sharon Stone) terelődik, ugyanis az írónő az egyik regényében nagyon hasonló... több»

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni a filmet. Sharon Stone ikonikus jelenete pedig ma már gyakorlatilag filmtörténeti pillanatnak számít.
#4

63 Henry és June  (1990)

(2) (7)

dráma | életrajzi

A történet 1931 bohém Párizsában játszódik, ahol Henry Miller, író és felesége, a titokzatos és kísértetiesen érzéki June éli a mûvészek excentrikus, öntörvényû... több»

A film nagyon hamar korhatáros besorolást kapott, egy szerelmi háromszög története, amely nem csupán érzéki, hanem zavarba ejtő is egyben.
#3

69 9 és fél hét  (1986)

(6) (3)

dráma | romantikus

Liz gyönyörű, okos, kedves. Mégis, szinte kerüli a férfiakat. A múltban már annyiszor megégette magát, hogy fél egy bensőségesebb kapcsolattól. A csibészes mosolyú John... több»

Mickey Rourke és Kim Basinger egy erotikával túlfűtött utazásra kalauzolják a nézőt, ez a film minden szexuális tabut felrúg.
#2

77 Kockázatos üzlet  (1983)

(2) (26)

dráma | krimi | romantikus | vígjáték

A jómódú családból származó 17 éves Joel úgy érzi, végre eljött az õ ideje, amikor szülei egy hétre elutaznak nyaralni, õt pedig egyedül hagyják elõkelõ Chicago-i... több»

Tom Cruise gyakorlatilag azzal robbant be a filmvilágba, hogy ebben a filmben középiskolásként egy vonaton szexelt egy call girl-lel.
#1

dráma | romantikus

HBO Max

Bertolucci legendás alkotásában, Az utolsó tangó Párizsban című filmdrámában megismerhetjük Paul és Jeanne találkozásának történetét. Miután a férfi felesége öngyilkos... több»

A film középpontjában egy pár áll, akik egy bútorozatlan párizsi lakásban szenvedélyes kapcsolatot alakít ki. A film a szexuális erőszak ábrázolása miatt igencsak vitatottá vált az elmúlt évek folyamán, főként bizonyos jelenet miatt, amelyben Marlon Brando vajat használ sikosítóként.