Minden idők 21 legszomorúbb filmjét képtelenség könnyek nélkül végignézni

Az érzelmek közvetítőjeként kevés más médium olyan erős, mint a mozgókép. A nagyszerű vígjátékok nevetésre, a rémisztő horrorfilmek sikításra, és igen, a szomorú filmek sírásra késztetnek minket.

Az ezen a listán szereplő filmek mind az utóbbi kategóriába tartoznak, különböző okokból, de semmiképp ne legyenek az esti házimozi választásaink, hacsak nem állunk készen arra, hogy érezzünk valami mélyet. Bár lehet, hogy nem akarunk minden nap szomorú filmet nézni, semmi sem hasonlítható ahhoz az igazi katarzishoz, amikor egy filmvásznon látható tragédia miatt könnyeket hullatunk, és minden egyes cseppnyi empátiát felszabadítunk.

Ezek a filmek azért váltanak ki érzelmi reakciót, mert valami személyes dolgot érintenek az emberekben, valami olyat, amibe bele tudunk kapaszkodni és amivel azonosulni tudunk, még akkor is, ha látszólag semmi hasonlóságot nem mutat a saját életünkkel.

Végül is ez az, ami a filmekben olyan varázslatos - a legjobbak hihetetlenül egyedi történeteken keresztül érnek el valami egészen egyetemeset. Legyen szó tehát romantikus drámákról, szétszakadt vagy sok év után újraegyesült családok történeteiről, vagy akár egyéni vagy tömeges méretű igazságtalanságról szóló történetekről, ezek a legnagyobb, egyenesen "hitelesített" könnyfakasztó filmek.

#21

75 Roma  (2018)

(6) (4)

dráma

A film egy középosztálybeli mexikói család mindennapjait követi nyomon egy éven keresztül, a hetvenes években. több»

A gyönyörűen fényképezett, modern fekete-fehér film nem meglepő, hogy a 91. Oscar-díjátadón a legjobb rendezésért, a legjobb operatőri munkáért és a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart is elhozta. Ellentétben más, erős Oscar-jelölt filmekkel, amelyek a következő években nem tartanak ki, a Roma történetének ereje garantálja, hogy nem fog egyhamar feledésbe merülni. Egy középosztálybeli mexikói család házvezetőnőjének életét követve, akit az újonc Yalitza Aparicio alakít, a történet a vége felé szomorú fordulatot vesz, és az 1970-es évek eleji Mexikóváros zavargásaihoz kapcsolódik.
#20

dráma | romantikus

Tish és Fonny gyermekkoruk óta virágzó szerelmüket készülnek beteljesíteni. A boldog pár élete azonban felfordul, amikor Fonny-t letartóztatják egy bűnért, amit nem ő... több»

Ha hajlamos vagy a puszta frusztrációtól sírni, akkor ez a film a te választásod. A James Baldwin regényéből adaptált történet egy fiatal párt, Tish-t és Fonny-t követi, akik mélyen egymásba szeretnek. Tish teherbe esik, ám Fonny-t tévesen letartóztatják és börtönbüntetésre ítélik egy olyan bűncselekmény miatt, amelyet el sem követett. Ezután egy fájdalmas küzdelem következik, hogy Fonny kiszabaduljon a börtönből, amely végül rávilágít a jogrendszer hiányosságaira, és arra, hogy az emberek milyen messzire képesek elmenni azokért, akiket szeretnek.
#19

74 Sophie választása  (1982)

(3) (2)

dráma | romantikus

Sophie túlélte a náci koncentrációs tábort, és Nathanban találta meg élete értelmét, aki egy zseniális, ám kissé instabil amerikai zsidó, és a holokauszt megszállottja.... több»

Az 1982-es Sophie választása (Sophie's Choice) vitathatatlanul minden idők egyik érzelmileg legmegrázóbb filmje, amelyben Meryl Streep alakítja a címszereplő lengyel bevándorlót és holokauszt-túlélőt, akit olyan mérhetetlen dilemma gyötör, amelyet minden szülőnek gyomorszorító elképzelni: választani a gyermekei között. Miután a második világháború idején a nácik letartóztatják és Auschwitzba küldik, Sophie kénytelen eldönteni, hogy melyik lányát küldjék azonnal a gázkamrába, és melyikük menjen tovább a munkatáborba. A kínzó döntés azóta is kísérti a fiatal nőt, és amilyen lehetetlennek tűnik, a Sophie választása a film utolsó pillanataira még sötétebbé és tragikusabbá válik.
#18

80 A boldogság nyomában  (2006)

(32) (23)

dráma | életrajzi

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Szeme előtt csak a gazdagság képe lebeg, de... több»

Ahhoz képest, hogy a film címében a happy/boldog szerepel, ez a Will Smith-féle jármű szinte egyáltalán nem tartalmaz vidám pillanatokat. Smith és valódi fia, Jaden főszereplésével, mint a hajléktalansággal küzdő apa és fia, szinte minden pillanata szívszorítóan sivár. Smith karaktere egyszerűen nem tud nem szerencsétlenkedni, ütést ütés után kap, de valahogy sosem adja fel. A tudat, hogy A boldogság nyomában igaz történeten alapul, csak még nehezebbé teszi, hogy szárazon maradjon a szemünk.
#17

78 Túl a barátságon  (2005)

(44) (12)

dráma | romantikus

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

Ennis Del Mar és Jack Twist először Joe Aguirre birtokán találkoznak, amikor mindkettőjük munkát keres. Először barátság, majd egy sokkal mélyebb kötődés is kialakul... több»

Bár a Túl a barátságon a második meleg romantikus dráma a listán, semmi köze a Szólíts a nevedenhez. Az előbbi sokkal gyötrelmesebb, és két cowboyt követ Wyomingban, akik egymásba szeretnek, de társadalmi és kulturális akadályokkal szembesülnek, hogy együtt legyenek az erőszakosan homofób társadalomban, amelyben élnek. Miközben az egyik partner, Ennis, megnősül, a másik, Jack, egy szörnyű balesetben meghal. A viszonzatlan szerelem tragédiája, amelynek sosem adtak teret, nyíltan megjelenik ebben a gyönyörű, Oscar-díjas filmben, és biztosan nem marad szem szárazon a teremben.
#16

dráma | életrajzi | sportfilm

A Chicago Bears rögbijátékosa, Sayers összebarátkozik az újonc Brian Piccolóval. Sayers a legtehetségesebb játékos a csapatban, azonban egy sérülés miatt képtelen játszani.... több»

Az 1971-es Brian's Song című életrajzi dráma, amelyet széles körben a valaha készült egyik legjobb tévéfilmként tartanak számon, a Chicago Bears futballistáinak, Brian Piccolonak és Gale Sayersnek a megható, valós történetét meséli el, akiknek a hatvanas években kialakuló barátsága figyelmet keltett és pozitív szimbólummá vált a polgárjogi korszakban. A film a sportolók inspiráló kötelékét mutatja be, miközben részletesen bemutatja rendkívül ellentétes személyiségüket és faji hátterüket, ami Piccolo szívszorító küzdelmében csúcsosodik ki a rákkal. Annak ellenére, hogy a két férfi versenyben állt egymással, barátságuk erős és rendíthetetlen maradt, mivel Sayers rendületlenül Piccolo mellett állt annak utolsó napjaiban.
#15

83 Ilyenek voltunk  (1973)

(3) (1)

dráma | romantikus

Katie és Hubbell útjai 1937-ben keresztezik először egymást. Nem is különbözhetne jobban az írónak készülő, jó házból való egyetemista és a társadalmi igazságtalanságok... több»

A Szerelmünk lapjai előtt ott volt az Ilyenek voltunk. A Barbra Streisand és Robert Redford főszereplésével készült film egy évtizedeken átívelő szerelmi történet, amelybe szívszorító pillanatok vannak beleszőve. Klasszikus történet két emberről, akiknek a társadalom és a körülmények azt mondják, hogy nem illenek egymáshoz, de ostoba módon azt hiszik, hogy a szerelem elég, és újra és újra megpróbálják megoldani a problémát. A film végül elhidegülve, más emberekkel megházasodva, de egy gyermekkel, akit Redford karaktere talán nem is ismer, mutatja meg nekünk a párost. Gyönyörű, de gyomorszorító.
#14

79 Szólíts a neveden  (2017)

(42) (16)

dráma | romantikus

HBO Max | Telekom TVGO | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával... több»

Armie Hammer főszereplésével, és a fiatal Timothee Chalamet-tel a Szólíts a neveden egyedülálló kiegészítője a romantikus műfajnak. A film részben szerelmi történet, részben felnőtté válási mese, és tele van gyönyörű felvételekkel arról a kis olasz faluról, ahol játszódik. A történet egészen a legvégső jelenetig nem csal könnyeket a szemünkbe, amikor Chalamet zokog, miközben a stáblista lepereg. Ez az a fajta sírás, ami garantáltan visszahozza az összes olyan érzést, amikor először szakadt meg a szíved.
#13

83 Marley meg én  (2008)

(33) (7)

családi | dráma | vígjáték

Netflix | HBO Max

A fiatal házasok nem akarnak fejest ugrani az ismeretlenbe, így úgy döntenek, hogy mielőtt gyereket vállalnak, örökbe fogadnak egy kutyát, akinek a segítségével megtanulhatják,... több»

Mostanra már mindenki úgy ismeri a Marley meg én-t, mint azt a filmet, ahol a kutya a végén meghal. A bemutató idején azonban az emberek tömegesen hagyták el a mozikat, és sétáltak ki a gyerekeikkel, akik egy boldog történetet vártak egy kutyáról. A szeretetre méltó, de rosszul nevelt sárga labradort kölyökkortól öregkoráig követhetjük nyomon, és lehetetlen nem sírni, amikor elaltatják, miután a Jennifer Aniston és Owen Wilson, valamint a gyerekszínészekből álló színészgárda által alakított család szerves részévé vált.
#12

családi | dráma | romantikus | vígjáték

Egy tinédzserkor küszöbén álló fiatal lány élete a feje tetejére áll, amikor egy valószínűtlen barát szegődik a nyomába. több»

A '90-es évek kedvelt gyereksztárja, Macaulay Culkin a bájos Anna Chlumsky oldalán tűnt fel a My Girl című dramedyben, amelyben a sztárok 11 éves gyerekeket alakítanak, akik között mély barátság szövődik egy 1972-es pennsylvaniai nyár során. A film olyan súlyos témákat feszeget, mint a halál, a gyász, a mentális betegségek és a kamaszkor fájdalmai, és talán leginkább Culkin karakterének, Thomasnak a méhtámadásban bekövetkezett, érzelmileg megnyomorító halála miatt maradt emlékezetes. Az a jelenet, amikor a Chlunksy által alakított Vada láthatóan zaklatottan vesz részt Thomas temetésén, amikor észreveszi, hogy nincs rajta a szemüvege, a nézők gyomrába vág, és még a legkeményebbeket is könnyekre fakasztja.
#11

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

Az újabb generációk számára álljon itt, hogy Celine Dion ikonikus "My Heart Will Go On" című dala James Cameron 1997-es remekművéből származik. A Titanic méltán minden idők egyik legsikeresebb filmje. Leonardo DiCaprio és Kate Winslet játsszák a szerencsétlenül járt szerelmespárt, Jacket és Rose-t - ikonikus karaktereik, amelyek mindkettőjüket a sztárságig repítették (még annál is jobban, mint amilyenek akkoriban voltak).     Cameron eközben úttörő munkát végzett az operatőri munka, a speciális effektek és a vágás terén, aminek köszönhetően a végeredmény 10 Oscart nyert az év ünnepségén. Az "I'll never let go" mondat kimondása egy ismerősünknek - akár viccből, akár komolyan használjuk - úgy tűnik, mostanra amerikai időtöltésnek számít.
#10

84 Pieces of a Woman  (2020)

(9) (5)

dráma

Netflix

A Fehér Isten díjnyertes magyar rendezője és az Oscar-díjas Martin Scorsese alkotása, a Pieces of a Woman egy fiatal nő intim és megrendítő története a fájdalomról olyan... több»

A Pieces of a Woman egy lesújtó film, amely nem a gyenge idegzetűeknek, és különösen nem a várandós nézőknek való. A film első tíz perce egy rosszul sikerült otthonszülést mutat be gyötrelmes részletességgel, amely a baba halálával végződik. A film további része, amelyet a főszereplő Vanessa Kirby alakítása visz el a hátán, nem éri el a kezdeti jelenetek érzelmi hatását, bár így is kimeríthetetlenül szomorú.
#9

dráma | romantikus | sci-fi

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Joel és Clementine szakításuk után úgy döntenek, hogy kitöröltetik egymást emlékezetükből. Az eljárást Dr. Howard és csapata végzi el, de a folyamat alatt Joel fokozatosan... több»

Ez a film felveti az ősrégi kérdést, hogy jobb-e szeretni és elveszíteni, vagy egyáltalán nem szeretni? A Jim Carrey és Kate Winslet által alakított Joel és Clementine szakítását követve az időben ugrálva számos olyan pillanatot találunk, amely miatt a zsebkendőért fogunk nyúlni. Legyen szó arról, hogy Carrey sír a nyitójelenetben, miközben egy szomorú dal szól, vagy arról, hogy látja, ahogy minden egyes tárgyat, ami Winsletre emlékezteti, elvisz egy különleges orvoshoz, aki képes kitörölni az emlékeket, még a legsztoikusabb néző is meg fog törni, miután megnézte a filmet.
#8

86 Oroszlán  (2016)

(37) (15)

dráma | életrajzi

HBO Max

Az öt éves Saroo egyszer csak arra ébred, hogy rossz vonattal utazik egyes egyedül, egyre távolabb észak-indiai otthonától. A megrettent és megzavarodott kisfiú másfél ezer... több»

Az Oroszlánban Dev Patel egy olyan férfit alakít, aki vér szerinti szüleit keresi, miután gyerekkorában eltűnt indiai falujából, és végül egy ausztrál házaspár fogadta örökbe, akiket Nicole Kidman és David Wenham alakítanak. Évekkel később, felnőttként, amikor az Indiában élő családjára gondolva eluralkodnak rajta az érzelmek, a Google Earth segítségével kezdi el keresni őket. Az immár halálos beteg örökbefogadó édesanyja áldásával elutazik Indiába, ahol annyi idő elteltével könnyek között találkozik újra a családjával. Bárki, akinek van távoli családja, mélyen meg fog hatódni.
#7

87 Egy nap  (2011)

(44) (5)

dráma | romantikus

Egy hűvös nyári estén, 1988. július 15-én Emma és Dexter friss diplomájukkal a kezükben együtt töltenek egy estét. Ez egy olyan kapcsolat kezdetét jelzi közöttük, amely... több»

Az Egy nap egy olyan film, amely egy dolognak indul, majd drámai fordulatot vesz, ami mindent megváltoztat. Az Anne Hathaway és Jim Sturgess főszereplésével készült romantikus dráma egy napon, de éveken keresztül követi nyomon a párt, ahogyan barátokként kezdenek, majd végül egymásba szeretnek, annak ellenére, hogy a sors minden alkalommal az útjukba áll. Valami szörnyűség történik, ami megváltoztatja a kapcsolatuk menetét, amit addig csak látszólag sejtettek. Gyönyörű, intellektuálisan izgalmas szerelmi történet.
#6

87 Szerelmünk lapjai  (2004)

(111) (18)

dráma | romantikus

Netflix

Egy idős úr minden nap elmesél egy történetet egy idős hölgynek: volt egyszer egy férfi és egy nő... Allie (Rachel McAdams) és Noah (Ryan Gosling) első látásra megkedvelték... több»

Gondolj erre így: A Szerelmünk lapjai annyira szomorú volt, hogy egy bizonyos streamer szükségét érezte, hogy megváltoztassa a szívszorító befejezést, hogy enyhítse a fájdalmat. Mindeközben a film kétségtelenül minden idők egyik legikonikusabb szerelmi története. A film Noah (Ryan Gosling) és Allie (Rachel McAdams) történetét mutatja be, akik egy nyáron egymásba szeretnek, de sajnos a háború és Allie szüleinek rosszallása elválasztja őket egymástól. Évekkel később újra egymásra találnak. A film az idős Noah és Ally jelenéből tekint vissza a múltba. A jelenben sajnos Ally Alzheimer-kórban szenved, és egyszerűen nem emlékszik kettejük szerelmére. És kicsit meglepődnénk, ha a végére nem sírnál - vágott változat ide vagy oda.
#5

dokumentum | dráma | életrajzi | krimi

Egy filmkészítő úgy dönt, hogy emléket állít egy meggyilkolt barátjának, amikor barátja ex-barátnője bejelenti, hogy gyermeket vár. több»

A Kedves Zachary: Levél egy fiúnak az apjáról olyan lesújtó, hogy valószínűleg eszközként lehetne használni annak megállapítására, hogy valaki egyáltalán képes-e empátiát érezni, hiszen egy érzelmileg egészséges ember számára lehetetlennek kell lennie annak, hogy száraz szemmel megússza az élményt. Az eredetileg videoprojektként készült film, arra vállalkozik, hogy megmutassa egy gyereknek, milyen nagyszerű ember volt az apja, akit még a gyerek születése előtt megöltek. A rendező a nagyhatású filmet a nyilvánosság elé tárta, és egy filmfesztiválon hatalmas sikerrel mutatták be. Míg a gyász a forgatókönyv szerinti filmekben egy dolog, addig a valós emberekben a képernyőn kibontakozni látni nehéz.
#4

88 Fel!  (2009)

(161) (114)

animáció | családi | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

Carl Fredricksen gyerekkori szerelmét veszi feleségül, akivel kettesben éldegélnek boldogan, egészen a nő haláláig. A megözvegyült férfi visszahúzódva, morcosan töltené... több»

A listán szereplő többi filmmel ellentétben a Fel! már az első tíz percben könnyeket csal a szemedbe. Bár a film még mindig elég könnyed ahhoz, hogy gyerekeknek való legyen, az eleje olyan ütős, hogy valószínűleg minden gyereknek eláll a lélegzete. A főszereplő háttértörténetét végigjárva látjuk, ahogy az egész élete kibontakozik - szerelembe esik, megházasodik, nem lehet gyereke, majd végül elveszíti a feleségét, mielőtt még esélyük lenne arra, hogy megtegyék az álomutazást, amire mindig is vágytak. Ez egy kiváló lecke a vizuális történetmesélésből, és hihetetlenül szívszorító.
#3

94 Love Story  (1970)

(3) (9)

dráma | romantikus

Netflix

Oliver gazdag családból származik, fényes ügyvédi karrier áll előtte. Az egyetemen megismerkedik a szerény anyagi háttérrel rendelkező Jenniferrel. Oliver apja ellenzi a... több»

A Love Story, ahogy a címe is sugallja, egy pár egymás iránti szerelméről szól, de ennél sokkal többről is. A filmben Ali MacGraw és Ryan O'Neal főszereplésével követhetjük végig a párt, amint a főiskolán megismerkednek, egymásba szeretnek, és végül szembesülnek egy megrázó halálos rákdiagnózissal. Bár ritkán ismerik el, kétségtelenül hatással volt az olyan fiatal felnőtteknek szóló rákos romantikus filmekre, mint a Csillagainkban a hiba és az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni.
#2

90 Az élet szép  (1997)

(69) (9)

dráma | háborús | romantikus | vígjáték

1938-ban az ábrándos Guido beleszeret tanárnőjébe, Dorába. A lány egy náci tiszt menyasszonya, Guido viszont félig zsidó. Mindent megtesz azért, hogy a lány ne menjen hozzá a... több»

Van valami különösen felkavaró azokban a pillanatokban, amikor a szülők hazudnak, hogy megvédjék gyermekeiket a világ fájdalmától, és az Élet szép, ha lehet, ezekre a pillanatokra épül. Egy apa és kisfia a második világháború idején egy koncentrációs táborban tartózkodik, ahol az apa olyan játékokat talál ki szabályokkal, amelyek segítenek a fiának túlélni a holokausztot, miközben a fiú nem tud semmit a szörnyű valóságról.
#1

92 Schindler listája  (1993)

(115) (21)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat.... több»

Steven Spielberg Schindler listája című epikus történelmi drámáját joggal tartják a valaha készült egyik legjobb filmnek, amely filmes remekműként meséli el Oskar Schindler német gyáros nagy jelentőségű erőfeszítéseit, aki több mint ezer lengyel-zsidó menekültet mentett meg a holokauszt idején. A második világháborús film Liam Neeson, Ralph Fiennes és Ben Kingsley remek színészi alakításával gazdagította a filmtörténelmet, valamint hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó díjat. A legendás filmrendező megrendítően örökítette meg a háború dermesztő és szívszorító valóságát, a fekete-fehér előadás pedig magát a holokausztot ábrázolja közvetlenül; Spielberg egyszer így fogalmazott: "A holokauszt a fény nélküli élet volt. Számomra az élet szimbóluma a szín. Ezért kell egy holokausztról szóló filmnek fekete-fehérnek lennie".