Superman, Frodó, Harry Potter: Tudd meg, mikor van a születésnapja ennek a 23 filmes karakternek!

Előfordul, hogy kedvenc sorozataink vagy filmjeink szereplőinek születésnapja nem szerepel a könyvekben vagy filmekben, de mégis ismert.

A szerzők ízelítőt adnak ki (mondjuk a könyvből, amit épp írnak) vagy bejelentést tesznek a karakterek születésnapján. Ezzel azonban sajnos nem minden rajongó van tisztában.

Hogy könnyebben megtaláld kedvenc karaktered néhány születésnapját, összeállítottunk egy listát. Így megünnepelheted kedvenceidet és talán felfedezheted, hogy valakivel azonos napon van a te születésnapod!

#23

86 A hobbit: Váratlan utazás  (2012)

(114) (26)

fantasy | kaland

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Több évtizeddel A Gyűrűk Ura történései előtt a nyugalmas életet élő Zsákos Bilbót (Martin Freeman) egy izgalmakkal teli kalandra hívja szürke Gandalf (Ian McKellen). A cél,... több»

Tudjuk tehát, hogy Zsákos Frodó születésnapja szeptember 22-én volt, és hogy ez a nap Hobbit-napként is ismertté vált. De nem csak emiatt fontos ez a nap. Ez a nap a Gyűrűk Urában és A hobbitban is szereplő Zsákos Bilbó születésnapja is. Érdekes módon, a Megye naptárának szeptember 22-éje nem esik egybe szeptember 22-ével a mi naptárunkban. A legtöbb évben ez a nap szeptember 13-ával, szökőévekben pedig szeptember 12-ével esik egybe. A hobbit napja azonban a mi naptárunkban szeptember 22-én van, így a három nap közül bármelyiket választhatjátok, vagy mindhármat.
#22

akció | dráma | fantasy | sci-fi | vígjáték

Disney+

Buffy Summers egy teljesen átlagos lány, az iskola nem érdekli, a fiúk azonban annál inkább. Élete egy csapásra megváltozik, amikor egy ismeretlen alak közli vele, ő a... több»

A Buffy, a vámpírvadász tévésorozatból ismert Buffy nem több, mint egy tinédzser, amikor elkezdődnek kalandjai. 1981. január 19-én született. Ez elég nagy dolog a sorozatban, mivel úgy tűnik, hogy a születésnapja gyakran hoz balszerencsét, mint például néhány eléggé nemkívánatos természetfeletti eseményt. A születésnapja minden évadban előkerül, általában a 12. vagy 13. epizód körül. Azonban volt egy baklövés, amit az elkötelezett rajongók észrevettek a születésnapja körül. Néhányszor a sorozatban az iskolában előkerül az aktája, és a képernyőn feltűnik a születésnapja. Ez azonban nem a születésnapját változtatja meg, hanem a születési évét. Az egyik rekord szerint 1979-ben, míg egy másik szerint 1980-ban. Aztán, amikor eltemetik, a sírkövén 1981-es dátum szerepel. Végül ez lett a hivatalos születési éve, de úgy tűnik, hogy ez nem volt eldöntve és következetes egészen az első évad végéig.
#21

fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

A három jóbarát, Harry, Ron és Hermione teljesen magára maradt. Nem segíthetnek nekik sem tanáraik, és többé már Dumbledore sem. Nagy feladat vár rájuk, hiszen ki kell... több»

A Harry Potter-sorozat arany hármasának utolsó tagja Hermione Granger. Ő a legidősebb a trióból, és körülbelül fél évvel Ron Weasley előtt született. Születésnapjaként 1979. szeptember 19. szerepel. Mivel a következő évig kellett várnia, hogy beléphessen a Roxfortba, ez megmagyarázza, hogy az évfolyamtársaihoz képest mennyire érett. A könyvekben ez nem szerepel különösebben, bár a Harry Potter és az azkabani fogolyban láthatjuk, hogy szeptemberben van a születésnapja, amikor megemlíti, hogy szeptemberben van a születésnapja. J.K. Rowling, a könyvek szerzője azonban megemlíti a születésnapja pontos dátumát. A születésnapja pontos dátumának nem ismerete a könyvekben valószínűleg nagyban összefügg azzal, hogy Harry kissé megbízhatatlan elbeszélő. Nem igazán vesz észre sok mindent, hacsak közvetlenül nem mutatnak rá, vagy ha valami nagyon fontos neki. Nyilvánvaló, hogy Hermione születésnapja nem volt a lista élén.
#20

akció | dráma | fantasy | kaland | road movie

HBO Max

Zsákos Bilbó, az öreg hobbit, Frodónak adja rég őrzött gyűrűjét. Az ékszerről azonban kiderül, hogy az az Egy Gyűrű, mely valaha a sötét nagyúré, Szauroné volt, aki... több»

Zsákos Frodó a Gyűrűk Ura-sorozat főszereplője. Látjuk, amint a születésnapján interakcióba lép Zsákos Bilbóval, mielőtt elindul a gyűrűvel a kalandra. De mikor van Zsákos Frodó születésnapja? A könyvek szerint szeptember 22-én. Ez lett a hobbit napja is, amit világszerte megünnepelnek az emberek. Akik látták a filmeket vagy olvasták a könyvet, azok tudhatják, hogy 17 év korkülönbség van aközött, amikor Frodót a film elején Zsákos Bilbó születésnapi partiján látjuk, és amikor elindul a kalandra. Az 50. születésnapján indult el, míg Bilbó születésnapi partiján 33 éves volt.
#19
A Doogie Howser M.D. egy fiatal srácról szólt, aki hihetetlenül intelligens volt, és orvosi diplomát szerzett. Végül orvos lett, és sok életet mentett meg. De hány éves volt pontosan Doogie Howser, és mikor volt a születésnapja? Érdekes módon a pilot epizódot szeptember 19-én adták le, és ekkor láthatjuk először, hogy Doogie születésnapját ünneplik. A pilot epizód szerint a születésnapja szeptember 21-én volt, két nappal azután, hogy a pilotot ténylegesen leadták. És ezen a napon töltötte be a 16. életévét.
#18

családi | fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

Harry Potter nem szívesen tölt még egy nyarat a rémes Dursley családnál. Igyekszik jól viselkedni, de Vernon bácsi testvére, Marge néni addig rágalmazza a szüleit, hogy óriási... több»

Ron az aranytrió középső tagja. Harry a legfiatalabb, míg Hermione a legidősebb. Ő a Weasley család legfiatalabb fia és összességében a második legfiatalabb gyerek. Ami a tényleges születésnapját illeti, az március 1-jén van. Ezzel körülbelül hat hónappal fiatalabb Hermionénál és öt hónappal idősebb Harrynél. A születésnapját azonban csak a Félvér Herceg könyvben láthatjuk, amikor nagykorúvá válik és egy csomó ajándékot kap.
#17

akció | családi | fantasy | misztikus

HBO Max

A Mágiaügyi Minisztérium megbízásából új tanár érkezik a Roxfortba, aki a Sötét Varázslatok Kivédése tárgyat oktatja. Célja azonban nem elsősorban a tanítás, hanem az... több»

Akik látták a filmet, vagy figyelmesen olvasták a könyvsorozatot, tudják, hogy Neville Longbottom viszonylag kis szerepe ellenére potenciálisan nagy szerepet kaphatott volna a történetben. Egy jóslat szerint, mivel a születésnapjaik olyan közel esnek egymáshoz, akár Neville Longbottom, akár Harry Potter lehetett volna az, akit arra rendelt a sors, hogy legyőzze Voldemortot. De mennyire volt közel a születésnapjuk? Csak egy nap választotta el őket egymástól, Neville-é egy nappal korábban, július 30-án volt.
#16

82 Yu-Gi-Oh!  (2001)

(4) (2)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland

Yugi, egy átlagos középiskolás diák rábukkan a Millenium Puzzle egyik darabjára. E tárgy nagy erejének köszönhetően Yugi-nak megadatik a képesség, hogy átváltozzon... több»

Seto Kaiba a Yu-Gi-Oh című animációs sorozat egyik fő antagonistája. Annak ellenére, hogy rosszfiú és a sorozat szinte minden ívében útban van, sok rajongó megszerette őt. Ez nagyrészt a kisöccse iránti odaadásának és a kemény múltjának köszönhető. A születésnapja azért fontos számára, mert ekkor kapta meg a KaibaCorp százalékát, és azt mondták neki, hogy a pénzt arra használja, amire akarja, ami elindította az élettervét. De melyik nap is volt ez? A sorozat szerint a születésnapja október 25-én van.
#15

86 Az éhezők viadala  (2012)

(116) (25)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Netflix | HBO Max | TV-ben (LiChi TV, csütörtök 01:33)

Panem az egykori Észak-Amerika romjain fekszik. Az ország a fényűző Kapitóliumból és 12 körzetből áll. Minden évben kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és egy lányt... több»

Katniss Everdeen az Éhezők viadala sorozatból. Bár sok minden történik a könyvekben és a filmekben, és a születésnapját sosem ünneplik igazán, a legelső könyvben megtudjuk, hogy május 8-án van.Valójában a születésnapja elég fontos a gondolkodásmódja szempontjából. Még nem volt 12 éves, amikor a könyv kezdődik, és ez lenne az a pillanat, amikor elmehetne munkát vállalni, hogy eltarthassa a családját. A születésnapja napján, május 8-án jelentkezett, és elkezdte az első munkáját.
#14

családi | fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

Harry Potter folytatja tanulmányait  a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A tizennégyéves varázslótanonc eddigi élete legnagyobb kihívásával szembesül.... több»

Ginny Weasley a legfiatalabb a Weasley testvérek közül. Később ő lesz a szerelmi szál főszereplője, és végül összejön Harry Potterrel. Bár ő a fiatalabb testvér, nem is olyan fiatal, mindössze egy évvel marad el a főhős-triónktól. A könyv rajongóinak egyik nagy csalódása volt ez a karakter. A könyvben merész, vicces és erős személyiség, míg a filmben csak egy szerelmes kislányt látunk. Semmi mást nem tudunk meg róla, beleértve a születésnapját sem. Véletlenül azonban augusztus 11-én van.
#13

akció | fantasy | romantikus | vígjáték

SkyShowtime | HBO Max

A szerelemért meg kell küzdeni, ezt Scott Pilgrim (Michael Cera) is tudja, viszont amikor megismeri Ramonát (Mary Elizabeth Winstead), olyan feladattal találja szembe magát, ami... több»

A Scott Pilgrim eredetileg egy képregény volt, amelyet Scott Pilgrim a világ ellen címmel filmre adaptáltak. A főszereplő Scott eléggé átélhető és vicces sok korabeli fiú számára, mivel esetlen és ideges. Végül azonban ő lesz a hős, és megmenti a lányt, ami eléggé elképesztő. Sok képregényrajongó ismeri a születésnapját, de azok, akik csak a filmet látták, talán nem tudnak róla. Akik kíváncsiak, történetesen szeptember 27-én van, amit a képregény egyik szalagjában láthatunk.
#12

91 Sherlock  (2010)

(74) (9)

dráma | krimi | misztikus | thriller

HBO Max

A BBC elhozta a 21. századba minden idők legnépszerűbb mesterdetektívét, Sherlock Holmest és társát, Dr. Jonh Watsont. A legendás páros soha nem látott eleganciával és... több»

Sherlock Holmes már évtizedek óta kedvelt karakter. A legendás kitalált detektívről könyvek, filmek, képregények és tévéműsorok születtek, és még a valódi detektívek játékát is megváltoztatta azzal, ahogyan a dedukciós folyamatát végigvitte. A számos adaptáció ellenére a legtöbb tény a karakterrel kapcsolatban ugyanaz maradt. Születésnapja január 6-án van. A pontos születési éve nem egyértelmű, mivel vagy 1853 vagy 1854, de maga a nap nem változott.
#11

akció | kaland

Mozikban | SkyShowtime | Disney+

Indiana Jones egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy... több»

Az Indiana Jones-filmek és -képregények inkább az akcióról és az ősi régészeti helyszínekről szólnak, így magának Indiana Jonesnak a története nem kerül említésre. Eleget kapunk ahhoz, hogy megismerjük a háttértörténetét, de nagyjából ennyi.1992-ben azonban egy sorozatot készítettek erről a szeretett karakterről, amely kifejezetten a fiatalabb korszakára koncentrált. Általában 16 és 21 éves kora között látjuk őt, de néhány más korosztály is szerepel benne. A The Young Indiana Jones Chronicles (A fiatal Indiana Jones krónikái) néven ismert sorozat sokkal több mindent elmesélt a történetéről, többek között azt is, hogy mikor született, és a középső nevét, ami történetesen Walton. Mint a műsorban láthatjuk, a születésnapja július 1-jén van, és 1899-ben született.
#10

89 Odaát  (2005)

(59) (34)

dráma | fantasy | horror | misztikus | thriller

HBO Max

A két testvér, Sam és Dean hosszú idő után kapcsolatba lépnek apjukkal, és elindulnak, hogy felkutassák őt. Ekkor azonban még nem is sejtik, milyen veszélyes kalandra is... több»

A Supernatural rajongói tudják, hogy Dean Winchester a Winchesterek idősebbike. Mivel azonban nagyjából magukat nevelve nőttek fel, nem sokat fáradozik a születésnapja megünneplésével. Általában az öccsére, Samre és az ő születésnapjára koncentrál, ami május 2-án volt. Dean azonban ugyanannyi szeretetet és figyelmet érdemel a születésnapján, mint a testvére. Szóval mikor is van pontosan? Dean születésnapja január 24-én van. Egy kis extra érdekesség, hogy ő 1979-ben született, míg Sam 1983-ban, vagyis mindössze négy évvel idősebb az öccsénél, akit lényegében neki kellett felnevelnie.
#9

családi | fantasy | kaland | misztikus

HBO Max

Harry Potter nyári vakációja a Dursley családnál nem telik túl jól. Ráadásul Dursley előléptetése miatt szervezett vacsoránál megjelenik Dobby, a házimanó, aki igyekszik... több»

Bár nem Draco Malfoy volt Harry Potter fő ellenfele, egyértelműen ő volt az a személy, akit Harry a legjobban utált. A sorozat sok rajongója azonban végül megkedvelte Dracót, mint rosszfiú karaktert. A szorongó tinédzser rajongói június 5-én ünnepelhetik a születésnapját. Bár ő már nem tinédzser többé. A 2022-es évtől ugyanis már 40 éves lenne. Ezzel kicsit idősebb, mint a könyv sok rajongója. Érdekesség, hogy ugyanabban az évben született, mint Harry Potter, tehát alig két hónappal idősebb a főszereplőnél.
#8

67 Alkonyat: Újhold  (2009)

(42) (20)

dráma | fantasy | kaland | misztikus | romantikus

Netflix | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Bella (Kristen Stewart) 18. születésnapi ünnepsége katasztrófába torkollik. A lány megvágja az ujját, mire Jasper (Jackson Rathbone), Edward (Robert Pattinson) testvére... több»

Míg Edward Cullen és családja többi tagja hosszú életű vámpír, addig Bella kezdetben még csak ember volt, és valószínűleg úgy ünnepelte a születésnapját, mint a legtöbb korabeli ember. Szóval mikor van a születésnapja? Úgy tűnik, hogy szeptember 13-án. Furcsa módon ugyanabban az évben született, mint Ash Ketchum, ami alapján 2022-ben 35 éves lenne. Most azonban, hogy vámpír lett, örökre megrekedt 18 éves korában.
#7

77 Wonder Woman  (2017)

(46) (40)

akció | fantasy | háborús | kaland | sci-fi

HBO Max | Netflix | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Diana, az amazóniai harcos hercegnő hátrahagyja buja trópusi szigetét, hogy az üvegből és acélból felépített városban telepedjen le. A görög harcosok által kiképzett,... több»

Wonder Woman a világ egy különleges részéből, a kitalált Themyscira szigetéről származik. Kr. e. 3000-ben született. Így jóval több mint 3000 éves. Valamikor valószínűleg elfelejtette a születésnapját, vagy összekeverte a dátumokat. Hiszen a naptárak egy kicsit másképp működtek, és a dátumok nem teljesen egyeztek Kr. e. 3000-től napjainkig. A képregények szerint azonban a születésnapja március 22-én van. Hogy ez volt-e az eredeti születési dátuma, vagy csak ő választotta, nem tudjuk. Ez egy népszerű dátum, és osztozik rajta Kirk kapitánnyal a Star Trekből és Kennyvel a South Parkból.
#6

76 Pokémon  (1997)

(17) (47)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Netflix

A Pokémon című japán animációs sorozat történetének középpontjában a világ legjobb Pokémon mesterének címéért folyó küzdelem áll. A három tanítómester, Ash, Brock és... több»

A Pokémon-közösségben sok vicc kering arról, hogy Ash Ketchum egyáltalán öregszik-e. Elvégre a sorozat 1997-es bemutatása óta Ash még mindig a tökéletes 10 éves fiú. Annak ellenére, hogy valahogy varázslatos módon sosem öregszik, Ash-nek mégis van születésnapja. Május 22-én. Ez a kíváncsiak számára azt jelenti, hogy 10 éves, 10 hónapos és 10 napos volt, amikor először indult útnak Pikachuval. A még kíváncsibbaknak pedig azt, hogy 1987-ben született, vagyis 35 éves lett volna, amikor a sorozat 2022-ben véget ért.
#5

71 Alkonyat  (2008)

(107) (55)

dráma | fantasy | romantikus

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

A történet főszereplője egy magának való, különc lány, Bella (Kristen Stewart). Szülei válását követően apjához kerül, akivel elköltöznek a Forks nevű kisvárosba. Az új... több»

Mivel Edward Cullen az Alkonyatból halhatatlan vámpír, valószínűleg már régen nem ünnepli a születésnapját, ha egyáltalán emlékszik még rá. Nem tudjuk, hogy Bella döntött-e úgy, hogy elkezdi ünnepelni vagy sem, de az biztos, hogy valamikor volt neki is. De mikor is volt az? Az író szerint Edward Cullen születésnapja június 20-án van.
#4

dráma | kaland | sci-fi

A 25-26. századra a Föld energiakészletei kimerültek, így az emberiség kénytelen volt a Naprendszeren túl élőhelyet keresni magának. Az űr meghódításában a két... több»

Akik nézték a Firefly-t, azoknak gyakran megszakad a szívük, hogy milyen keveset tudnak a szereplőkről. A sorozatot túl korán törölték, miután többször is változtattak a műsoridőn. Bár a rajongók keményen dolgoztak azon, hogy film formájában elkészüljön a folytatás, az nem sok kérdésre adott választ. Az egyik ilyen lehet, hogy mik a szereplők a születésnapi dátumai. Bár lehet, hogy a hajón nem tudjuk mindenkinek a születésnapját, de a kapitányét, Malcolm Reynolds-ét igen. Szeptember 20-án van.  
#3

81 Denevérember  (1989)

(28) (40)

akció | kaland | szatíra

Bruce Wayne kettős életet él. Nappal egy milliomos playboy szerepét játssza, éjszaka pedig a bűntől szennyezett Gotham igazságosztó lovagja. A Denevérember kilétére mindenki... több»

Supermannel ellentétben Batmannek nincs két születésnapja. Bruce Wayne-ként azonban van egy nap, amikor megünnepli a születését. Ez április 17-e. Ha kíváncsiak lennének, ez ugyanaz a nap, mint Donald Kacsáé. Sajnos úgy tűnik, hogy Batman alkotói nem voltak szuper következetesek a születésnapját illetően. Míg egyes jelentések szerint áprilisban van, addig a szuperhős naptár és más jelentések szerint február 19-én. A képregényekben Bruce szerint valamikor októberben van a születésnapja, míg Frank Miller író szerint valamikor novemberben. Ez azt jelenti, hogy a rajongókon múlik, hogy melyik napon ünneplik kedvenc karakterük születésnapját. Azt azonban biztosan tudjuk, hogy Batman szereti úgy megünnepelni a születésnapját, hogy az abszolút határig feszíti magát.
#2

69 Az acélember  (2013)

(71) (26)

akció | kaland | sci-fi

A Kripton bolygó szülötte, Ka-El gyermekként érkezik a Földre. Egy házaspár tagjai, Martha és Jonathan Kent fogadják be és nevelik fel. A fiú rádöbben, hogy különleges... több»

Superman már régóta létezik, számos tévéműsorban, filmben és képregényben látható. Bár a születésnapját biztosan megemlítették már egyszer-kétszer, érthető, hogy hacsak nem vagy megrögzött rajongó, aki mindent elolvasott és megnézett, könnyen lemaradhatsz róla. Vagy talán soha nem is gondoltál arra, hogy születésnapja van. Bár egy másik bolygóról származik, ugyanúgy született, mint mindenki más. Aki kíváncsi, Superman születésnapja február 29-én van. Ez azt jelenti, hogy ő egy szökőéves baba, és csak négyévente egyszer ünnepelheti a születésnapját! Clark Kentként azonban más a születésnapja: június 18-án van. Feltételezzük, hogy ezt a születésnapot ünnepli a leggyakrabban, de érdekes, hogy kettő is van.
#1

családi | fantasy | kaland

HBO Max

Szülei halála után Harry Potter a Dursley családhoz kerül. Mostohaszülei nem bánnak vele gyengéd kézzel, a lépcső alatti zugban kell laknia, és unokatestvére, Dudley... több»

Harry Potter, a Harry Potter-sorozat csodálatos varázslóvilágának főszereplője egy különleges karakter, aki a sorozat során rengeteg küzdelmen megy keresztül fogadott családjával és gonosztevőkkel. Azok, akik látták a filmeket, láthatták, hogy a születésnapja nyáron volt, amikor távol volt a varázslóvilágtól, de a pontos napot nem biztos, hogy tudják. Akik kíváncsiak, Harry születésnapja július 31-én van, így a születésnapja sajnos a tanév vége utánra esik.