A 21. század 25 legjobb filmvégi csavarja

A legjobb rendezők vadászok. A zsákmányuk? A közönség.

Csodálatos kameramunkával és lebilincselő történetvezetéssel csalogatnak minket. Aztán, amikor a legkevésbé számítunk rá, a harmadik felvonásbeli kinyilatkoztatással csapdába csalnak, és máris elkaptak.

Nemcsak a film időtartamára vonatkozik ez a hatás, hanem az utókorra is kiterjed (jó esetben), valamint szól a filmrajongóknak és a kritikusoknak, akik évtizedekig vitatkozhatnak és bámulhatják az alkotást.

A filmművészetben az ilyen filmeket hívják csavarosnak. De valójában ezekben egy (vagy több) igen jól elhelyezett horog van. És a következő filmek rendezői a horgukra akasztottak minket. 

!!!VIGYÁZAT A LISTA SPOILEREKET TARTALMAZ!!!

Ha még nem láttad a következő filmeket, de szeretnéd megnézni őket, lapozz tovább és térj vissza később erre a kis válogatásra.

#25

89 Fogságban  (2013)

(138) (4)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Cinego

Keller Dover boldog családapa, feleségével épp hálaadási ebédre mennek barátaikhoz, a Birch házaspárhoz. Anna Dover és Joy Birch nagyon jó barátnők, és hajlamosak elkószálni... több»

A történet: Két család kislányai eltűnnek a hálaadás napján. A fő gyanúsított: egy Alex nevű, elgyötört és szellemileg visszamaradott fiatalember, akit egy Winnebagóval láttak a házuk előtt. / A csavar: Alexet magát is elrabolták kisfiúként, és felnőttként arra kényszerítették, hogy segítsen "anyjának", Hollynak, a valódi gonosztevőnek, hogy folytassa őrült gyermekrablási tervét. És ez csak egy izgalmas csavar a sok közül.
#24

78 Palm Springs  (2020)

(25) (5)

fantasy | misztikus | romantikus | vígjáték

Cinego | Telekom TVGO

Nyles (Andy Samberg) életét különös jelenség fordítja a feje tetejére: egy időhurok rabjává válva minden reggel ugyanarra a napra ébred, újra és újra elkíséri barátnőjét... több»

A cselekmény: Két cinikus esküvői vendég, Nyles és Sarah egy időhurokban ragad, és egymásba szeretnek, miközben megpróbálnak kiutat találni a ciklikus örökkévalóságból. / A csavar: Az első felvonás időhurokkal kapcsolatos csavarján túl, amire nem számíthatsz (kivéve, hogy most mondtuk el), a film kétértelműen zárul. Vagy Sarah kvantumfizikai terve működött, és sikerült megtörniük az időhurkot, vagy pedig ők ketten együtt egy másik alternatív valóságba kerültek - ezért a dinoszauruszok a távolban.
#23

dráma | horror | misztikus | thriller

Netflix | Telekom TVGO

Egy fiatal, szenvedélyes divattervezőnő titokzatos módon a hatvanas években találja magát, ahol találkozik a példaképével, egy káprázatos wannabe énekesnővel. Csakhogy a... több»

A történet: Egy feltörekvő divattervező (Ellie), aki egy idős asszony (Ms. Collins) londoni házában bérel szobát, megtudja, hogy rejtélyes módon képes visszautazni az időben, az 1960-as évekbe, és meg van győződve arról, hogy a látomásaiban szereplő énekesnőből lett prostituáltat (Sandie) a stricije (Jack) meggyilkolta. / A csavar: Sandie nem halt meg. Életben van, és elég sok holttestet gyűjtött össze, egyik kuncsaftot a másik után gyilkolta meg. További csavar: Ő valójában Ms. Collins.
#22

78 Múlt karácsony  (2019)

(26) (11)

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Kate élete nem az ideális forgatókönyv szerint halad, semmi sem alakul a tervei szerint. Egy karácsonyi boltban talál állást a télapó manójaként, de úgy tűnik, ez a döntése... több»

A cselekmény: Egy nő, akit tavaly karácsonykor szívátültetéssel mentettek meg, véletlenszerű szerelmet talál egy jóképű és kedves idegenben, aki rejtélyes módon fel-felbukkan az életében. / A csavar: Ez a kedves idegen tavaly karácsonykor meghalt, és valójában annak a férfinak a szelleme, akinek a szíve mindig is a nőé marad. Szó szerint.
#21

85 Tőrbe ejtve  (2019)

(57) (8)

dráma | krimi | misztikus | thriller | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO

Rian Johnson a krimi koronázatlan királynőjének stílusát idéző klasszikus bűnügyi filmmel rukkol elő. A főbb szerepekben olyan díjnyertes filmcsillagok remekelnek, mint Daniel... több»

A cselekmény: Harlan Thrombey-t, egy kapzsi, jómódú család pátriárkáját megölték. És minden családtag egytől egyig gyanúsított. / A csavar: Harlan valójában öngyilkos lesz. Mégpedig akkor, amikor szeretett gondozója, Marta véletlenül halálos adag morfiumot ad be neki. Saját kezébe veszi a dolgokat, és megmentve őt minden következménytől, elvágja a saját torkát. / A csavar a csavarban: Valójában egy családtag próbálta megölni Harlant. Az unokája, Ransom összeesküvést szőtt, hogy a Harlan gyógyszerein lévő címkék kicserélésével Marta nyakába varrja a nagyapja meggyilkolását.
#20

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

A cselekmény: A Föld haldoklik. Ezért Cooper és egy csapat űrhajós az időn, téren és féreglyukakon keresztül utazik egy küldetésre, hogy találjanak egy olyan bolygót, amely képes befogadni az emberiséget. Eközben Coop lánya, Murphy azon dolgozik, hogy megoldja a gravitáció egyenletét, ami lehetővé teszi, hogy hatalmas mennyiségű ember hagyja el a Földet. / A csavar: Murph egy "szellem" segítségével oldja meg az egyenletet, egy jelenlét segítségével, aki könyvhalmokon keresztül kommunikál vele. Ez a szellem valójában az apja, aki egy időcsavarban van.
#19

80 Kinek a háza?  (2020)

(6)

dráma | horror | thriller

Netflix

Egy fiatal párnak sikerül elmenekülni Dél-Szudán háborús övezetéből, hogy egy angliai kisvárosban új életet kezdhessenek. Ez az új élet azonban nem sok jóval kecsegtet,... több»

A cselekmény: Egy szudáni menekült házaspár igyekszik beilleszkedni egy nem szívesen látott angol városban. A nyomorúságos körülmények között letelepedve patkányokkal, rovarokkal és szellemekkel - nevezetesen egy könyörtelen boszorkánnyal - küzdenek. / A csavar: Rossz lépésnek bizonyul, hogy azt hiszik, a múltjuk kitörlése az egyetlen út a szabadsághoz. A pár egy szörnyű lecke során megtanulja, hogy az egyetlen út a továbblépéshez az, ha szembenéznek a vándorlásuk brutális igazságával: hogy egyedül ők az okai annak, hogy egy kislányt és az édesanyját megölték.
#18

79 Árvaház  (2007)

(26) (12)

dráma | horror | misztikus | thriller

Laura harminc év múltán tér vissza az árvaházba, ahol egykor nevelkedett. Azzal a céllal érkezik meg családjával együtt, hogy felújítsa a régi, elhanyagolt épületet, amely a... több»

A történet: Miután Laura egy átalakított árvaházba költözik Spanyolország tengerpartján, megtudja, hogy fia, Simón összebarátkozott egy kis szellemfiúval, aki egy szuperhátborzongató zsákmaszkot visel, és Tomasnak hívják. Így amikor Simón eltűnik, Laura azt hiszi, hogy Tomasnak és a többi szellembarátjának köze van hozzá. / A csavar: valójában Laura a felelős Simón eltűnéséért és haláláért. Miközben a lány keresi őt, tudtán kívül csapdába ejti egy rejtett pincében, ahol lezuhan és kitöri a nyakát.
#17

60 Pokoli édenkert  (2009)

(12)

misztikus | thriller

Cliff és Cydney mézesheteiket a gyönyörűszép Hawaii tengerpartján készülnek eltölteni, persze nem úgy, mint más pár, a strandon, inkább kalandosan, a vadregényes tájat... több»

A cselekmény: A kétértelműség ámokfutásba kezd, amikor az ifjú házasok, Cliff és Cydney új barátaikat, az okos Nick és Gina házaspárt kezdik gyanúsítani egy Oahu szigetén elkövetett kettős gyilkossággal. / A csavar: Cliff és Cydney valójában a gyilkos szociopaták.
#16

90 Viharsziget  (2010)

(192) (22)

misztikus | thriller

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt... több»

A cselekmény: Teddy Daniels amerikai rendőrbíró megpróbálja felkutatni a szökött elmebeteg Rachel Solandót, aki felelős három gyermeke meggyilkolásáért. / A csavar: Daniels valójában Andrew Laeddis, aki az elmegyógyintézetben raboskodik, mert megölte a feleségét (Rachel), miután az megölte a három gyermeküket. A Rachel keresése egy "játék", amelyet azért találtak ki, hogy felrázzák őt az elmebajából.
#15

83 Hideg nyomon  (2007)

(25) (7)

dráma | krimi | misztikus | thriller

A négyéves kislány Amanda McCready váratlanul eltűnik otthonából.Mivel a rendőrségi nyomozás eredménytelennek tűnik a  kislány kétségbeesett nagyszülei felbérelnek két... több»

A cselekmény: Bostonban két magánnyomozó egy eltűnt lányt keres, akiről azt hiszik, hogy egy helyi drogbáró rabolta el. / A csavar: Az emberrablást megrendezték - az eltűnt lány, Amanda a helyi rendőrkapitánnyal élt, akinek a saját lánya évekkel korábban meghalt.
#14

90 A tökéletes trükk  (2006)

(156) (21)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A két bűvész, az elegáns Robert Angier és a zseniális Alfred Borden a XX. század Londonjának legünnepeltebb varázslói. A múltban barátok voltak, de egy baleset tönkreteszi... több»

A cselekmény: Robert Angier és Alfred Borden rivális bűvészek a 19. századi Londonban a tökéletes illúzió keresésében próbálják felülmúlni egymást. / A csavar: Borden valójában két ember - pontosabban ikrek -, és így tudták sok trükkjüket végrehajtani. Eközben Angier Nikola Tesla segítségével klónozta magát - és minden egyes trükk után megölte a klónjait.
#13

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

A cselekmény: Két férfi egy lepukkant szobában ébred, a fal két oldalához láncolva, közöttük egy holttest fekszik. Ők a kirakós gyilkos áldozatai, aki mindkettőjüket kihívja, hogy teljesítsenek egy feladatot, vagy meghalnak. / A csavar: A szoba közepén fekvő holttest nem egészen halott - valójában maga Jigsaw.
#12

71 A falu  (2004)

(22) (17)

dráma | misztikus | thriller

Disney+ | Netflix

Egy falu lakossága szentül hiszi, hogy a település határain túl különös teremtmények élnek. A falu és a lények közti békét mindössze az tartja fent, hogy tiszteletben... több»

A cselekmény: A 19. századi Covington elzárt falujának lakói félnek "Azoktól, akikről nem beszélünk" - a környező erdőkben kóborló szörnyektől. / A csavar: Covington a modern időkben is létezik - egy csoport ember alapította, akik megpróbáltak elmenekülni a külvilágban elszenvedett kínok elől. Az "Akikről nem beszélünk" meséjét azért találták ki, hogy a falubelieket elriasszák a távozástól.
#11

79 A titkos ablak  (2004)

(24) (5)

dráma | misztikus | thriller

Mort Rainey (Johnny Depp) író, de már régen nincs ihlete, naphosszat csak a díványon hever szakadt köntösben. Próbál írni, de nem tud, egyik mondata silányabb, mint a másik.... több»

A cselekmény: Mort Rainey, az író, aki írói blokkban szenved, miközben feldolgozza felesége viszonyát, vidékre vonul, ahol John Shooter, egy író zaklatja, aki azt állítja, hogy Mort plagizálta őt. Mortot hirtelen megmagyarázhatatlan események gyötrik - kutyáját meggyilkolják, felesége házát felgyújtják, és gyilkosságba botlik. / A csavar: Mort maga Shooter - disszociatív identitászavarban szenved. Mort a felelős a furcsa eseményekért, és amikor a felesége és szeretője válási papírokkal érkezik, megöli őket.
#10

82 Donnie Darko  (2001)

(47) (35)

dráma | sci-fi | thriller

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll a gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a... több»

A történet: Miután egy repülőgép motorja becsapódik a hálószobájába, Donnie Darkót meglátogatja Frank, egy életnagyságú nyúl, aki figyelmezteti őt a közelgő apokalipszisre, és bűntények végrehajtására ösztönzi a fiút. / A csavar: Abban a pillanatban, amikor az apokalipszisnek be kellene következnie, Darko visszautazik az időben, és a hálószobájában bekövetkezett balesetben meghal.
#9

88 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

A történet: Miközben Grace Stewart és két gyermeke a második világháborúból hazatérő férjét várják, láthatatlan lények gyötrik őket. / A csavar: Grace és a gyermekei a szellemek - a nő megölte őket és saját magát is egy őrült rohamában, de soha nem jött rá.
#8

84 Vágy és vezeklés  (2007)

(32) (16)

dráma | háborús | misztikus | romantikus

HBO Max | SkyShowtime

Egy forró nyári napon 1935-ben Angliában a nagy képzelőerővel és írói vénával megáldott kislány, a 13 éves Briony (Saoirse Ronan) rájön, hogy nővére, Cecilia (Keira... több»

A történet: Briony Tallis belezúgott a családja házvezetőnőjének fiába, Robbie-ba; amikor rátalál nővérére, Ceciliára, aki Robbie-val szexel, Briony félreérti a helyzetet. Később aznap este Robbie-t hibáztatja az unokatestvére, Lola megtámadásáért, noha nem volt szemtanúja a támadásnak. Robbie börtönbe kerül, később belép a hadseregbe, hogy harcoljon a második világháborúban, míg Cecilia ápolónő lesz. Évekkel később Briony, aki bűntudatot érez, amiért kisiklatta Cecilia és Robbie életét, meglátogatja őket a lakásukon, hogy bocsánatot kérjen, de azok elküldik. / A csavar: Ceciliának és Robbie-nak sosem volt közös élete; Robbie a háborúban, Cecilia pedig egy londoni bombatámadásban halt meg. Öregasszonyként Briony írt egy könyvet, amelyben Robbie és Cecilia boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
#7

90 A tégla  (2006)

(125) (25)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»

A cselekmény: Billy Costigan beépül az ír maffiába, hogy a szadista főnök, Frank Costello ellen feljelentést tegyen. Eközben Colin Sullivan törzsőrmester, egy piszkos zsaru, aki titokban Costello szolgálatában áll, megpróbálja levadászni a "patkányt". / A csavar: Sullivan kideríti Costigan személyazonosságát, és fejbe lövi őt egy villámgyorsan lezajló jelenetben. Costigan temetése után Sullivan visszatér a saját lakásába, ahol Costigan felügyelője, Sean Dignam törzsőrmester várja, hogy megölje.
#6

88 Holtodiglan  (2014)

(252) (20)

dráma | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma... több»

A történet: Amikor tökéletesnek tűnő felesége, Amy eltűnik, a nőcsábász Nick lesz az első számú gyanúsított. / A csavar: Miután megtudta, hogy Nick megcsalta, Amy aprólékosan megtervezte az eltűnését, hogy úgy tűnjön, Nick ölte meg. Később, amikor úgy dönt, hogy hazatér Nickhez (miután elcsábította, majd megölte egy régi exbarátját, hogy úgy tűnjön, mintha ő rabolta volna el), mesterségesen megtermékenyítik Nick spermájával, hogy a férfi vele maradjon.
#5

90 Coco  (2017)

(53) (8)

animáció | családi | fantasy | kaland | misztikus | vígjáték | zenés

HBO Max | Disney+

A Coco történetének főhőse egy fiatal fiú, Miguel, aki annak ellenére, hogy családja több generációval ezelőtt rejtélyes okokból elhagyta a zenészi hivatás tradícióját,... több»

A történet: Egy Miguel nevű kisfiúnak csontjaiban van a gitártudás, de a családja eltiltja őt mindenféle zenétől. Hogy ezt a generációk óta fennálló tabut megdöntse, elutazik a Halottak Földjére, hogy megkeresse dédapját, a híres énekest, Ernesto de la Cruzt. / A csavar: Miközben Miguel a holtak közé keveredik, találkozik Héctorral, egy szomorú senkiházival, aki megpróbál újra kapcsolatba lépni a családjával. A nagy leleplezés során azonban kiderül, hogy Ernesto ölte meg Héctor-t, és hogy Héctor valójában Miguel ükapja és Coco apja.
#4

82 Érkezés  (2016)

(84) (14)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A távoli jövőben játszódó történet középpontjában egy a Föld létezését veszélybe sodró esemény áll: földönkívüliek érkeznek bolygónkra. A hadsereg vezérkara egy... több»

A történet: Amikor egy tucat idegen gép landol a Földön, Louise Banks nyelvésznőt felveszik, hogy a hadsereggel együttműködve megfejtse látogatásuk okát. / A csavar: Nem egy lineáris filmet látunk. Ahogy Dr. Banks feltöri a heptapodák nyelvét, megtudjuk, hogy a kommunikációs eszközeik nem lineárisak; már akkor tudják a történet végét, amikor az elejét írják. Ezt a felfedezést a film narratívájára alkalmazva, amikor Dr. Banks megszüli a lányát, tudja, hogy egy olyan gyermeket hoz a világra, aki fiatalon fog meghalni. Már azelőtt tudja, hogyan fog végződni a gyermeke története, mielőtt még elkezdődne. Továbbá, Hannah-nak nevezi el a gyermekét, ami egy palindróma.
#3

83 Volt egyszer egy Hollywood  (2019)

(60) (40)

dráma | vígjáték

Nem könnyű az állástalan színészek élete a hatvanas évek végén. Hollywood kíméletlenül átalakult; új vezetők, korábban ismeretlen elvárások, s mindezek fejébe már a nők... több»

A cselekmény: Két fickó - Rick Dalton, a tévés westernek öregedő sztárja és kaszkadőrdublőre, Cliff Booth - a 60-as évek Manson-korszakában éli bromance-át. / A csavar: Három leendő Manson-gyilkos ront be Rick Hollywood Hills-i kúriájába, ahol Cliff fogadja őket. Egy brutális verekedés, egy pitbull haragja és egy lángszóró dühe később, és a revizionista történelem átírja Sharon Tate sorsát. Sharon nem hal meg. A Manson-gyilkosok igen.
#2

63 Mi  (2019)

(47) (13)

horror | misztikus | thriller

Egy család nyaralni indul a tengerparti házukba, hogy néhány napot pihenéssel és kikapcsolódással töltsenek barátaik körében. Az anyát régi, gyermekkori traumái kísértik az... több»

A történet: Egy család tengerparti nyaralása erőszakos fordulatot vesz, amikor megtudják, hogy nagyon furcsa hasonmások vadásznak rájuk. / A csavar: A matriarcha, Adelaide Wilsonról, aki a film nagy részében nyilvánvalóan egy titokkal küzd, kiderül, hogy ő maga az imposztor hasonmás, és Red, a hívatlan gyilkosnő a valódi Adelaide Wilson. Adelaide személyazonosságát kislányként lopták el, amikor évtizedekkel korábban ugyanezen a strandon elrabolták.
#1

84 Élősködők  (2019)

(44) (17)

dráma | krimi | thriller | vígjáték

Telekom TVGO

Bong Joon-ho egy évtized után újra Dél-Koreában alkot, ezúttal egy vígjátékkal örvendezteti meg a nézőket. Az Élősködők Ki-taek mihaszna családjáról szól, akik bármire... több»

A cselekmény: A szegény Kim család elhagyja a nyomort, hogy beszivárogjon a jómódú Parks házba. / A csavar: Miután bejutnak, megtudják, hogy a Parks család egykori házvezetőnője, Moon-gwang egy titkot őriz a pincében - a férjét. A nő aztán megtudja Kimék titkát is. Mindez véres mészárláshoz vezet, amely Parks fiának hátsó udvarban tartott születésnapi partiján játszódik le. A végén Kimék pátriárkája, Ki-taek leszúrja és megöli Parkék pátriárkáját, Park Dong-ik-et. Ki-taek ezután eltűnik, de a film utolsó fordulatában kiderül, hogy hol van: Parkék üresen álló pincéjében rendezkedett be.