Hihetetlen, de ez a 15 kultfilm idén már 25 éves

Az év 1998. Akkoriban Clinton elnök volt hivatalban, egy doboz tojás átlagára az Egyesült Államokban alig több mint egy dollár volt, és a multiplex moziban James Cameron Titanicja még mindig a rekordok könyvében vitorlázott, annak ellenére, hogy 1997-ben mutatták be.

A Warner Bros. stúdióként 75. évfordulóját ünnepelte. Ez az év számos fantasztikus filmet is hozott minden műfajban, amelyek idén készülnek a 25. évfordulójukat ünnepelni.

Azóta sok minden megváltozott a világban. A filmek ma már a zsebünkben lapuló okostelefonokon is elérhetők, és láthatatlan adathullámokon keresztül közvetlenül a hordozható képernyőnkre streamelik őket.

A világ megtapasztalta a 24 órás hírfolyam kialakulását, a közösségi média megjelenését, számtalan természeti katasztrófát, és egy egykori valóságshow-sztárt a szabad világ vezetőjeként... Néhány dolog hasonló maradt: James Cameron ismét pénztártörténelmet írt egyik filmjével, a Warner Bros. pedig most ünnepli századik évfordulóját Hollywoodban.

Most, hogy a kasszasikerek nagy részét a kibővített filmes univerzumok és a meglévő IP-k adaptációi teszik ki, nézzünk vissza a negyedszázaddal ezelőtti mozis tájra.

#15

89 Good Will Hunting  (1997)

(87) (14)

dráma | romantikus

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de... több»

Matt Damon és Ben Affleck közösen írták és játszották a Good Will Hunting című filmet, amely egy problémás matematikai zseniről szól, aki gondnokként dolgozik az MIT-nél. Damon intenzív alakítást nyújt Willként, aki egy zseniális elme, akit rengeteg személyes démon gyötör. A legjobb barátaival, Chuckie-val (Ben Affleck), Morgannel (Casey Affleck) és Morgannel (Cole Hauser) játszik. Will meggondolatlansága miatt bajba kerül a törvénnyel, mert megtámadott egy rendőrt, és kénytelen egy terapeutához, Seanhoz (Robin Williams) járni.   Will életéről és jövőjéről folytatott beszélgetéseik fontosak és időszerűek, bemutatva a mentális egészséggel való foglalkozás fontosságát. A filmet négy Golden Globe-ra és kilenc Oscar-díjra jelölték. Robin Williams kiváló alakítása Sean szerepében meghozta számára első és egyetlen Oscar-díját, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Damon és Affleck a legjobb eredeti forgatókönyvért kapta a sajátját.
#14

dráma | háborús

HBO Max | SkyShowtime

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon... több»

Steven Spielberg rendező II. világháborúról szóló, zsigeri és epikus háborús filmje, a Ryan közlegény megmentése talán a legkitüntetettebb film ezen a listán: Golden Globe-, Oscar- és BAFTA-díjakat kapott, és a Nemzeti Filmnyilvántartás is beválogatta megőrzésre. A film John Miller százados (Tom Hanks) és csapata történetét követi nyomon, akiket Edward Burns, Tom Sizemore, Barry Pepper és Giovanni Ribisi alakít, és akiknek az a feladatuk, hogy megmentsék James Ryan közlegényt (Matt Damon) a háborúból. A háború zord brutalitásán keresztül a férfiaknak saját belső harcaikkal is szembe kell nézniük, azon gondolkodva, hogy vajon hazaérnek-e, és hogy kik lesznek, amikor odaérnek.   A film híresen elvesztette a legjobb filmnek járó díjat a Szerelmes Shakespeare ellenében, de Spielberg mesteri rendezése Oscar-díjat hozott neki a legjobb rendezésért, és a színészek erőteljes alakításai - köztük Hanks Oscar-díjra jelölt alakítása - lendületet adtak ennek a drámának.
#13

animáció | családi | dráma | kaland | musical | vígjáték

Picklesék minden család legnagyobb kalandja előtt állnak - egy új tipegőt várnak. Míg a szülők a kis Dil érkezésével járó változásokra próbálnak felkészülni, a "nagy"... több»

A Nickelodeon rajzfilmje, amely egy koraérett kisbabákból álló csapatról szól, ebben az animációs vígjátékban kap nagyvászonra való feldolgozást. A közönség mindenütt láthatta, ahogy Tommy, Chuckie, valamint az ikrek, Phil és Lil szeszélyes kalandba keverednek, miközben Tommy új kistestvérével, Dillel együtt eltévednek az erdőben. A kicsik szembesülnek egy éhes farkassal, egy csapat cirkuszi majommal, akik eltérítettek egy vonatot, valamint saját félelmeikkel és felelősségükkel.   Az első nagyjátékfilm, amely a Nickelodeon rajzfilmjén alapult, a The Rugrats Movie (A rongylábúak filmje) a mozikba került, és nagy pénzügyi sikert aratott. A Rugrats nem sokáig maradt távol a filmvászontól, hiszen két folytatásban is visszatértek: a 2000-es Rugrats in Paris és a 2003-as Rugrats Go Wild, amely a Nickelodeon népszerű sorozatával, a The Wild Thornberrys-szel kereszteződött.
#12

84 Angyalok városa  (1998)

(27) (10)

dráma | fantasy | romantikus

Seth (Nicolas Cage) egy angyal, aki a holtak lelkét vezeti az öröklétbe. Még soha nem tapasztalta a halandó létet, nem tapintott és nem ízlelt még korábban. Az egyik kórházban... több»

Mi a helyes választás a szerelem és a halhatatlanság között? Ez a mély filozófiai kérdés vezérli az Angyalok városa című romantikus drámát, amelyet Brad Silberling rendezett Nicolas Cage, Meg Ryan, Andre Braugher és Dennis Franz főszereplésével. A film egy Seth nevű angyalról (Cage) szól, aki találkozik és beleszeret egy Maggie (Ryan) nevű emberi nőbe, aki szívsebész, de elveszíti egyik betegét, és hitválságba kezd. Seth vonzódik Maggie-hez és beleszeret, ami arra kényszeríti, hogy döntsön: angyal akar-e maradni, vagy emberré akar válni, hogy vele lehessen.   A film Wim Wenders 1987-es német filmjének, A vágy szárnyai című alkotásnak a remake-je. A kritikusok és a közönség elfogadhatóan fogadta, de a film maradandó hatása nagyrészt a filmzenének köszönhető, amely Alanis Morissette Golden Globe-jelölt "Uninvited" című dalát tartalmazza.
#11

80 A szerelem hálójáb@n  (1998)

(16) (10)

dráma | romantikus | vígjáték

TV-ben (RTL, csütörtök 01:33)

Kathleen (Meg Ryan) nagyon szereti a könyveket és meghitt kis könyvesboltját, ám az utca túloldalán hatalmas könyváruházat nyitó Joe Foxtól (Tom Hanks) kirázza a hideg. A két... több»

Nora Ephron író-rendezőnő Tom Hanksszel és Meg Ryannel közösen készítette el a You've Got Mail című romantikus vígjátékot, amelyben üzleti riválisokat alakítanak, akik egyúttal névtelen online románcot is fenntartanak e-mailen keresztül. Az 1940-es A sarki bolt című film aktualizálásában, az internet korának hajnalán Hanks Joe Foxot, egy könyvesboltlánc tulajdonosát, Ryan pedig Kathleen Kelly-t, egy kis független könyvesbolt tulajdonosnőjét alakítja. Joe és Kathleen a film során végig összecsapnak, de online személyiségük megnyílik egymás előtt, és sikerül valódi kapcsolatot kialakítaniuk.   A cselekmény lehet, hogy modernizált, de a történet egyszerű, két emberről szól, akik egymásba szeretnek anélkül, hogy észrevennék. Minden jó, ha a vége jó ebben a bájos New York-i filmben, amelyet Hanks és Ryan alakítása támaszt alá, akik Ephron Álmatlanul Seattle-ben című filmje óta második párosításukban is kiemelik a képernyőn mutatott kémiájukat.
#10

84 Apád-anyád idejöjjön!  (1998)

(25) (14)

családi | dráma | kaland | romantikus | vígjáték

Disney+

Hallie és Annie egy nyári táborban találkoznak, ahol rájönnek, a kettejük közti megdöbbentő hasonlóság oka az, hogy ikertestvérek, akiket még születésükkor elválasztottak... több»

Lindsay Lohan kettős szerepet játszik A szülői csapda című vígjáték remake-jében: Annie James és Hallie Parker, a születésükkor elválasztott ikrek, akik a nyári táborban találkoznak. Ha már ott vannak, a lányok elhatározzák, hogy helyet cserélnek, és megpróbálják újra összehozni szüleiket, a borász Nick Parkert (Dennis Quaid) és a divattervező Liz Jamest (Natasha Richardson). Az ikrek legnagyobb ellenfele Meredith Blake (Elaine Hendrix), Nick gyönyörű, fiatal menyasszonya, aki csak a pénzéért van vele. A kalamajkák folytatódnak, miközben a brit Annie alkalmazkodik a különböző amerikanizmusokhoz, az amerikai Hallie pedig belekényelmesedik új, előkelő brit létébe, miközben tovább tervezgetik, hogyan hozhatnák újra össze a családjukat. A film nagy pénzügyi siker volt, és modern klasszikusnak számít.
#9

88 Mulan  (1998)

(27) (16)

animáció | családi | fantasy | háborús | kaland | musical

Disney+

Mulan, a kínai lány a vég nélküli harcok és csaták korában él. A Kínai Birodalmat egy hatalmas ellenség, a hunok fenyegetik, így minden katonára szükség van. Mulan beteg és... több»

Ebben a zenés Disney-kalandban Kínát a hunok szállják meg, és a kínai kormány általános behívót rendel el, miközben felkészülnek a háborúra, hogy megvédjék országukat. Amikor Mulan (Ming-Na Wen hangján) megtudja, hogy idős, veterán apját harcba vezénylik, szembeszáll női rangjával, és férfinak adja ki magát, hogy átvegye apja helyét a csatában. Döntése miatt Li Shang kapitány (hangja: BD Wong) felügyelete alatt egy kiképzőtáborba kerül.   Az útra vele tart Mushu (Eddie Murphy hangja), a gyors beszédű sárkány szellemvezetője, aki néha több kárt okoz, mint hasznot. A film csodálatos animációval, többek között egy lavinával kapcsolatos elsöprő jelenettel és nagyszerű dalokkal rendelkezik. Emellett bemutatja a család iránti kötelesség és becsület kulturális jelentőségét is. A Mulan Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott a legjobb eredeti dal kategóriában.
#8

84 Egy bogár élete  (1998)

(22) (17)

animáció | családi | kaland | vígjáték

Disney+

Egy szorgos hangyákból álló boly rettegésben él: a rendre visszatérő sáskahad letarolja és elszedi mindenüket. Szökken és csapata azonban felajánlja segítségét és védelmi... több»

A Disney és a Pixar összefogott az Egy bogár élete című filmért, amely a második közös animációs filmjük. A filmben Dave Foley, Kevin Spacey, Julia Louis-Dreyfus és Denis Leary is megszólal, mint különböző bogarak. A film Flik (Foley), egy lelkes, idealista hangya történetét meséli el, aki véget akar vetni az elnyomás körforgásának, amelyet a Hopper (Spacey) által vezetett szöcskék egy aljas csoportja gyakorol a kolóniájára. Ennek érdekében Flik egy csapat cirkuszi bogár segítségét kéri. A film fontos tanulságokat is becsempész a nézők számára arról, hogy ki kell állni a zsarnokokkal szemben, ismerni kell az értékünket, és fel kell ismerni, hogy az igazságtalanság rendszerei hogyan működnek, hogy egyeseket lefelé tartsanak, míg másokat felvirágoztatnak. A film színes és vicces, gyönyörűen animált, és a kritikusok és a közönség általánosságban jó fogadtatásban részesült.
#7

85 Egyiptom hercege  (1998)

(21) (7)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | musical

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Mózes és Ramszesz a fáraó gyermekeiként nevelkednek. Egyikük sem tudja, hogy Mózes valójában zsidó gyermek, akit épp a fáraó katonái elől rejtettek el, mielőtt a királynő... több»

1998-ban senki sem tudta felvenni a versenyt az egérházzal az animációs filmek terén. A Disney sarokba szorította a sikeres egészestés animációs filmek piacát, de jött a DreamWorks Az egyiptomi herceggel, minden idők egyik legsikeresebb nem Disney-animációs filmjével.   A sztárszereplők - köztük Val Kilmer, Ralph Fiennes, Patrick Stewart, Sandra Bullock, Michelle Pfeiffer és Jeff Goldblum - hangjaival büszkélkedő film Mózes történetét meséli el, aki Isten által adott küldetése révén a hébereket Egyiptomból a szabadságba vezette. Mindezt felkavaró módon teszi, hiszen ez az animációs musical a lenyűgöző hagyományos animációt CGI-vel, szenvedélyes alakításokkal és hihetetlen zenével ötvözi. A film Stephen Schwartz által írt és Mariah Carey és Whitney Houston által énekelt "When You Believe" című inspiráló főcímdala elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat.
#6

70 Keresd a nőt!  (1998)

(20) (9)

romantikus | vígjáték

Disney+

Ted (Ben Stiller) nagy álma válik valóra, amikor az iskolai szalagavatóra Mary (Cameron Diaz) társaságában készül, ám egy szerencsétlen baleset miatt a dolog meghiúsul. Ted... több»

A fergeteges, pajzán vígjátékban Van valami Maryben, Ted (Ben Stiller) beleszeret álmai nőjébe, Marybe (Cameron Diaz). Már a '80-as évek óta, amikor egy szerencsétlen baleset meghiúsította a közös bálba menetelüket. Évekkel később Ted felbéreli a nyálas magánnyomozót, Pat Healy-t (Matt Dillon), hogy megtalálja a lányt, csakhogy Pat is belezúgott Marybe. Ted és Pat, valamint Tucker (Lee Evans) és Dom "Woogie" Woganowski (Chris Elliott) Mary leendő kérői között vannak. A férfiak hazugságok és csalások láncolata következik, miközben Ted megpróbál újra közel kerülni egykori báli partneréhez, hogy lássa, van-e köztük szikra.   Peter és Bobby Farrelly rendezők ismertek a durva látványgagekről és humorról, és ez a film sem kivétel. Diazt Golden Globe-ra jelölték az alakításáért, és ez a film világszerte több mint 350 millió dolláros bevételt hozott. Valóban van valami Maryben.
#5

83 Csúcsformában  (1998)

(26) (5)

akció | krimi | thriller | vígjáték

HBO Max

Lee felügyelő az Egyesült Államokba utazik, hogy felkutassa a kínai konzul elrabolt lányát. Az FBI nem fogadja tárt karokkal, szeretnék minél távolabb tartani az ügytől, ezért... több»

Kelet és Nyugat találkozik a Rush Hour című, kultúrákat ütköztető akcióvígjátékban, amelynek főszereplői Jackie Chan és Chris Tucker. Lee (Chan), a hongkongi rendőrség egyenruhás nyomozója Los Angelesbe utazik, hogy segítsen barátjának megtalálni elrabolt lányát. Los Angelesben együtt dolgozik James Carter nyomozóval (Tucker), egy indulatos zsaruval, akit az FBI azzal bíz meg, hogy tartsa távol Lee-t az útjukból, miközben folytatják a nyomozást az eltűnt lány után.   Ahogy az várható volt, a filmben végig villámgyors kung-fu harcok zajlanak, amelyekben Chan kaszkadőrmutatványai teljes mértékben megmutatkoznak. Lee és Carter nyomozók először arra koncentrálnak, hogy mennyire nem hasonlítanak egymásra, de idővel rájönnek, hogy mindketten nagyon tisztelik azt, amit csinálnak, még akkor is, ha fogalmuk sincs, mit mond a másik. A Brett Ratner által rendezett haver-zsaru vígjáték hatalmas sikert aratott, és két folytatás is követte 2001-ben és 2004-ben.
#4

82 Armageddon  (1998)

(42) (16)

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

Disney+

Egy óriási égitest száguld a Föld felé több tízezer kilométer per órás sebességgel. Úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen az ütközés, és így a Föld megsemmisülése is. A... több»

Michael Bay katasztrófafilmjének főszereplői Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thornton és Liv Tyler. Willis és Affleck mélytengeri olajfúróként tűnik fel, akiket a NASA toboroz, hogy segítsenek elpusztítani egy hatalmas aszteroidát, amely egyenesen a Föld felé tart. A cselekmény talán nevetséges, de a speciális effektek fantasztikusak. A meteorok a Föld felszínét püfölik, és széles körű pusztítást okoznak az egész világon, beleértve egy intenzív nyitójelenetet New Yorkban és Párizs teljes megsemmisülését.   Az ikerfilmek egyik esete, amikor két nagyon hasonló cselekményű filmet különböző stúdiók készítenek és adnak ki, az Armageddon ugyanabban az évben került a mozikba, mint a Deep Impact, egy másik aszteroidákról szóló katasztrófafilm. Az Armageddon a kasszasikereket tekintve az első helyen végzett, világszerte több mint 550 millió dollárt hozott.
#3

80 Penge  (1998)

(31) (16)

akció | horror | sci-fi

Netflix

Penge, a különleges képességekkel megáldott félig ember, félig vámpír gyerekkora óta egy barátjával karöltve irtja a vámpírokat. Miután a férfi megmenti a bájos doktornő,... több»

A kasszák 1998-ban még kevésbé voltak szuperhősökkel teli, mivel az előző évben készült katasztrofális Batman és Robin még mindig giccses neonfényben ragyogta be a műfajt. A dolgok azonban megváltoztak a Blade megjelenésével, amely a Marvel félig ember-félig vámpír szuperhősén alapult. Wesley Snipes játssza Penge-t, aki Abraham Whistlerrel (Kris Kristofferson) szövetkezik, hogy levadásszák és kiirtják a vámpír alvilágot. Penge szembeszáll a ravasz Deacon Frosttal (Stephen Dorff) is, aki azt tervezi, hogy feltámaszt egy ősi vámpíristent, és véget vet az egész emberiségnek.   A zord, véres, stílusos film hatalmasat szakadt az akkori képregényfilmek többségétől, és Wesley Snipes egyik legemlékezetesebb filmje maradt. A Pengének két folytatása is készült, a Blade II és a Blade: Trinity 2002-ben, illetve 2004-ben.
#2

81 Zorro álarca  (1998)

(13) (22)

akció | kaland | romantikus | thriller | vígjáték | western

Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins) évekig vívta harcát a kegyetlen kormányzó ellen Zorro álarca mögé bújva. A legyőzhetetlen és rettenthetetlen hős illúzióját keltő... több»

Martin Campbell rendező irányította a Zorro álarca című lenyűgöző kasszasikert, amelynek főszerepeit Antonio Banderas, Anthony Hopkins és Catherine Zeta-Jones alakította. Banderas alakítja Alejandro Murrieta-t, a piti tolvajt, akit Don Diego de la Vega (Hopkins), a visszavonult Zorro szárnyai alá vesz, aki kiképzi őt, hogy megfelelően tudja viselni a maszkot és a köpenyt. A Hopkins alakította de la Vega bosszút akar állni a volt kormányzó ellen, amiért az megölte a feleségét és elrabolta a kislányát, míg Murrieta a bátyja gyilkosát akarja elkapni.   Napjaink akciófilmjei közül sokan a harcban lévő karakterek CGI megjelenítésére összpontosítanak. A Zorro álarca című filmben ez nem így volt. A színészek és a kaszkadőrcsapat lélegzetelállító kardpárbajokat vívnak az egész film alatt. A gyönyörű látvány, a makulátlan jelmeztervezés és Banderas Golden Globe-díjra jelölt alakítása méltóvá teszi ezt a filmet.
#1

89 Truman Show  (1998)

(114) (20)

dráma | sci-fi | szatíra | vígjáték

SkyShowtime

Truman Burbank (Jim Carrey) egy szürke kivárosban éli egyszerű életét, átlagos munkája, takaros háza, szép felesége és egy-két titkos vágya van, melyeket csak barátjával tud... több»

A The Truman Show című társadalmi szatíra-vígjátékban Truman Burbank (Jim Carrey) a fiktív Seahaven-szigeten él, egy idilli közösségben, ahol mindenki ismeri egymást, és ami még fontosabb, mindenki ismeri Trumant. A Seahaven-szigeten kívül is mindenki ismeri Trumant, mert az élete születése óta egy éjjel-nappali valóságshow tárgya.   Ebben a hátborzongatóan profetikus, de megható filmben Truman azért küzd, hogy megtudja az igazságot arról, miért tűnik úgy, hogy az egész város körülötte forog, és remélhetőleg elmeneküljön, hogy megnézze, mit tartogat még számára a világ. Carrey pályafutása egyik legjobb alakítását nyújtja, amivel Golden Globe-ot nyert, és drámai színészként is megalapozta önmagát. A sztárszereplők között ott van Laura Linney, Ed Harris és Paul Giamatti is.