8 sztár, aki mindenét elvesztette

Rossz üzleti érzék, csalások, pazarló életmód... Egyes hírességek jelentős "visszaeséseket" szenvedtek el a karrierjük során, de volt, aki sikerrel küzdötte vissza magát.

A hollywoodi iparban, a csillogás és a külsőségek templomában az emberek szeretik ápolni és mutogatni a gazdagság külső jeleit, az "American Way of Life" csillogó kirakatát, még ha az hamis is. 

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy olyan üzleti érzékkel rendelkezzen, mint Jessica Alba, akinek 2011-ben - fiatal anyaként szerzett tapasztalatait felhasználva - az az ötlete támadt, hogy létrehozza Honest nevű cégét, miután összefogott egy korábbi civil szervezet vezetőjével, aki a gyermekek mérgező anyagoktól való védelméért kampányolt. Kozmetikai cégét ma már több mint 1 milliárd dollárra értékelik.

Rossz pénzügyi befektetések, drága életmód, irtózatos ügyvédi díjak, mindenféle átverések, egy kasszasiker kolosszális pénzügyi kudarca... Számos okból kifolyólag egyes hollywoodi tehetségek csődbe mennek, egészen odáig, hogy akár csődeljárást kell kezdeményezniük, amely a "védintézkedés" néven ismert eljárás és lehetővé teszi, hogy egy vállalat vagy magánszemély szerkezetátalakítással elkerülje a csődöt, mivel nem képes adósaival szemben fennálló tartozásait teljesíteni.

Másokat a 7. paragrafus szerinti rendszerbe sorolnak, amely szintén a csőd bejelentéséből áll, gyorsabb bírósági eljárást tesz lehetővé (3-6 hónap), és mindenekelőtt lehetővé teszi azt is, hogy bizonyos esetekben megtartsuk az ingatlanjainkat. Ez akkor hasznos, ha adott híresség nem akarja magát az utcán találni...

#8
Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola

szül. 1939. 04. 07. (85 éves)
Detroit, Michigan, Amerikai Egyesült Államok
Francis Ford Coppola 1939. április 7-én született a Michigan állam béli Detroitban, de New Yorkban nőtt fel. Dráma tagozaton végzett a Hofstra Egyetemen, majd Roger Corman producer mellett bővített tudását, míg végül megkapta a Dementia 13 (1963) rendezői székét. A következő négy évben számos forgatókönyvet írt, ő jegyezte... több»
A mester Coppola példája egyedülálló és páratlan Hollywoodban. Háromszor ment csődbe. 1992 júliusában 11. paragrafus szerinti csődeljárást jelentett be saját maga és két cége, a Zoetrope Corp. és a Zoetrope Productions számára. Tíz évvel korábban ugyanezt tette. Bár személyes vagyonát az Apokalipszis most finanszírozására fordította, a Coup de coeur című filmje, egy szörnyű pénzügyi katasztrófa volt és 71 millió dolláros adósságot jelentett. Húsz évébe telt, mire visszafizette. A Drakula című remekműve volt az, ami segített neki talpra állni, bár nem teljesen. Egy nagyon is amerikai sikertörténetben a filmrendezőnek sikerült újra meggazdagodnia, köszönhetően a borüzletnek. A 2000-es évek végére borbirodalma évi 500 millió dolláros bevételt termelt. És most, Francis Coppola Presents márkanév alatt, birodalma magában foglalja a borokat, egy kézműves paradicsomszósz gyárat, tésztákat, szivarokat, két éttermet, öt luxusszállodát (ebből kettő Belize-ben), és butikokat, amelyekben a luxusszállodákban árulja termékeit...!
#7
Burt Reynolds

Burt Reynolds

szül. 1936. 02. 11. - elhunyt 2018. 09. 06.
Lansing, Michigan, Egyesült Államok
Burton Leon Reynolds Jr. (1936. február 11.) egy amerikai színész, rendező, producer és korábbi amerikai futball játékos. Áttörő szerepe a Deliverance (1972) című filmben volt, ahol Lewis Medlock karaktert alakította. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Hajrá, fegyencváros! (1974), Smokey és a bandita (1977) és a Ágyúgolyó... több»
A hetvenes évek sztárja, Burt Reynolds, aki olyan klasszikusokkal tűnt fel, mint a Sötét utcák, a Bombasiker és a Gator, Paul Thomas Anderson által került ismét reflektorfénybe a Boogie Nights című filmben, ahol Jack Horner pornóproducert alakította. 2015-ben a Vanity Fairnek azt mondta: "Több pénzt vesztettem el, mint amennyit lehet, mert soha nem figyeltem oda". A továbbiakban pedig felsorolja számos kiadását: földvásárlás, magánrepülőgép, nem kevesebb, mint 150 ló, sőt, az 1980-as években még 100 000 dollár értékű parókát is vásárolt, hogy elfedje kopaszságát. A Loni Andersonnal 1988-ban kötött pazar házasságának költségei, majd a nagyon drága válás végleg tönkretette a színészt. Bár a pár öt évvel az esküvőjük után elvált, a fanyar válási eljárás... 22 év. Elképesztő. Ennek eredményeként Reynolds nem tudta visszafizetni a 3,7 millió dolláros kölcsönt, és 1996-ban csődöt jelentett, 10 millió dollárral tartozott. 2018-ban halt meg, de 2017-ig számos produkcióban szerepelt, gyakran direct-to-video típusú alkotásokban.
#6
Walt Disney

Walt Disney

szül. 1901. 12. 05. - elhunyt 1966. 12. 15.
Hermosa, Chicago, Illinois, U.S.
Walter Elias Disney 1901. december 5-én született Chicagóban. Gyermekkorát egy farmon töltötte Missouri államban. Tizenhat évesen az első világháború alatt hazudott a koráról, hogy csatlakozhasson az Amerikai Vöröskereszthez. Csakhamar hazatért, és ösztöndíjat kapott a Kasas Citiy Art Institute-ba. Itt ismerte meg Ub Iwerkst, akivel... több»
Walt Disney lenyomata a kulturális világra valóban mérhetetlenül nagy. Ha a nagyközönség kétségtelenül ismeri is a Mickey egér atyjához kapcsolódó anekdotákat, amelyek kiemelik kreatív zsenialitását, látnoki szellemét és éles üzleti érzékét, nem egyszer pénzügyi nehézségekbe sodorta cégét, sőt, önmagát is. A Hófehérke és a hét törpe című film elkészítéséhez például jelzálogot vett fel a házára. Pályafutása elején Disney megalapította a Laugh-O-Gram Films Inc. nevű legelső animációs stúdióját, amelyet 1922-ben, 21 évesen alapított a Missouri állambeli Kansas Cityben. A stúdió és a Laugh-O-Grams nevű produkciói jelentették Disney első kísérletét arra, hogy önállóan induljon el a film és különösen az animáció világában. Olyan későbbi animációs nagyságokat toborzott, mint Ub Iwerks és Hugh Harman. Tapasztalatlan vállalkozóként a cégének számos pénzügyi problémával kellett szembenéznie, különösen amiatt, hogy a forgalmazók nem fizették ki az animációs filmek megrendeléseit. Ennek következtében a Disney nem tudta kifizetni alkalmazottai bérét és bérleti díját. Annak ellenére, hogy többször is megpróbálta talpon tartani a vállalatot, 1923 júliusában kénytelen volt csődöt jelenteni, bár 1927-ig kellett várnia, hogy teljesen megszabaduljon a problémától. Bátyja anyagi segítségének köszönhetően 1923 októberében újjáépíthette a Disney Brothers Studios-t.
#5
Gary Coleman

Gary Coleman

szül. 1968. 02. 08. - elhunyt 2010. 05. 28.
Zion, Illinois, Egyesült Államok
Amerikai színész volt, leghíresebb szerepe Arnold Jackson volt a Diff'rent Strokes.ban (1978-1986). A nyolcvanas években a televíziózás egyik legígéretesebb csillagává kiáltották ki. A sikeres gyermekkori karriert követően később rengeteg anyagi gonddal küszködött. 1989-ben sikeresen beperelte szüleit és üzleti tanácsadóját az... több»
Gary Coleman nyolc évadon keresztül játszotta Arnold karakterét az Arnold és Willy című kultikus sorozatban, ahol epizódonként akár 70 000 dollárt is keresett. Az ezt követő karrierje kaotikus volt, pénzügyi problémákkal, öngyilkossági kísérletekkel és családon belüli erőszakkal. Veleszületett autoimmun betegségben szenvedett, és 2010-ben, 42 éves korában halt meg. 1989-ben beperelte szüleit és pénzügyi tanácsadóját, Anita De Thomast, azzal vádolva őket, hogy elszipkázták, amit keresett. Közel 1,3 millió dollár megfizetésére kötelezték őket. Bájos család... Ez mégsem volt elég ahhoz, hogy a színész adósságait kifizesse, és 1999-ben csődöt jelentett. Miután kifizette csillagászati összegű ügyvédi költségeit és egy sor rossz befektetést, még arra is rákényszerült, hogy a forgatási helyszíntől távol, egy bevásárlóközpontban biztonsági őrként dolgozzon...
#4
Stephen Baldwin

Stephen Baldwin

szül. 1966. 05. 12. (57 éves)
Massapequa, Long Island, New York, Amerikai Egyesült Államok
Stephen Andrew Baldwin 1966. május 13-án született a New York államban található Massapequában. Édesanyja Carol Newcomb, édesapja a középiskolai tanár és fociedző, Alexander Rae Baldwin. Stephen a legfiatalabb a négy testvér közül - Alec, Daniel és William szintén színészek. Katolikus családban nőtt fel; szülei révén, ír,... több»
Mostanra nagyrészt a direkt videofilmekre szakosodott, de a Beast of War/Háborús fenevad című remekműben zseniálisan debütált. Ő játszotta a félelmetes Michael McManust is a ma már klasszikusnak számító Közönséges bűnözők című filmben. Alec öccse 2009-ben csődöt jelentett, mivel nem tudta fizetni az adóját és a lakáshitelét. 2013-ban letartóztatták, és bűnösnek vallotta magát abban, hogy három évig, 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben nem fizette be az adóját. A számla 300 000 dollár volt, és öt év próbaidőre felfüggesztették a színészt. 2017-ben még a házát is lefoglalták és elárverezték. Hat éven keresztül nem fizette a havi 7000 dolláros törlesztőrészletet, miközben a Deutsche Bank 1,1 millió dollárra becsülte a színész adósságát...
#3
John McTiernan

John McTiernan

szül. 1951. 01. 08. (73 éves)
Albany, New York, Amerikai Egyesült Államok
John Campbell McTiernan Jr. 1951. január 8-án született Albanyben, New Yorkban, az Egyesült Államokban. A rendező a Juilliard Schoolba járt, felsőfokú tanulmányait az AFI Conservatory falai között végezte. A mozivásznon a Pierce Brosnan főszereplésével készült A horda (1986) című filmjével debütált, mely ugyan nem aratott... több»
John McTiernan esete igazán szomorú. A Rollerball érthetetlen remake-jének kulisszái mögött parázs szituáció alakult ki a filmkészítő és a producer, Charles Roven között. Olyannyira, hogy McTiernan felbérelt egy magánnyomozót, Anthony Pellicanót, hogy lehallgassa a producert. 2006 áprilisában a Los Angeles-i szövetségi bíróságon a "Pellicano-ügy" néven ismertté vált ügyben tartott nyilvános meghallgatáson McTiernan bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak, amikor az ügyben való részvételéről kérdezték. "Valójában én kértem meg Anthony Pellicanót, hogy 2000 augusztusában hallgassa le Charles Rovent, én szóltam neki, de soha nem kaptam jelentést (...) Körülbelül két héttel később kifizettem őt, és felbontottam a szerződést" - mondta a filmes. Végül elítélték, és 328 napot töltött börtönben, majd 2014 februárjában idő előtt szabadult. Mivel csillagászati összegű jogi költségeket kellett fizetnie (ahogy az az Egyesült Államokban gyakran előfordul...), és logikusan képtelen volt dolgozni, a filmrendező még csődöt is jelentett a bebörtönzése alatt. A 2003-ban megjelent Basic óta nem rendezett semmit.
#2
Kim Basinger

Kim Basinger

szül. 1953. 12. 08. (70 éves)
Athens, Grúzia, Amerikai Egyesült Államok
Kimila Ann Basinger 1953. december 8-án született a Georgia állambeli Athensben. Édesapja, Don egy kölcsönfolyósítási cég vezetője, édesanyja, Ann modell és úszóbajnok volt. Bár gyermekkorában agorafóbiában szenvedett, már fiatalon elhatározta, hogy színésznő lesz. 1976-ban színészi ambíciókat dédelgetve Los Angelesbe... több»
Az 1980-as évek ikonja, olyan filmekkel, mint a Batman, a fülledt 9 és fél hét, Kim Basinger a 90-es éveket nyugodtan élte át. Karrierje 1997-ben Oscar-díjjal tetőzött a félelmetes L.A. Confidential/Szigorúan bizalmas című filmben nyújtott alakításáért. Másrészt a dolgok pénzügyi oldala egy kicsit bonyolultabb volt... 1989-ben nem kevesebb, mint 20 millió dollárt költött egy nagy ingatlan megvásárlására a Georgia állambeli Braseltonban. Azt tervezte, hogy ott egy vidámparkot vagy akár egy filmstúdiót is kialakít. 1993-ban kénytelen volt csődöt jelenteni. Mivel a rossz dolgok ritkán jönnek egyenként, Carl Mazzocone producer is beperelte őt szerződésszegés miatt; Basinger lett volna a filmje főszereplője. Elrendelték, hogy kártérítést fizessen a gyártónak és fizesse ki a jogi költségeket. 8,1 millió dollár megfizetésére kötelezték, amit 1995-ben sikerült elkerülnie. Tény, hogy a két év alatt felmerült jogi költségei nem igazán segítették a pénzügyeit...
#1
Nicolas Cage

Nicolas Cage

szül. 1964. 01. 07. (60 éves)
Long Beach, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Nicholas Cage (eredeti nevén Nicolas Kim Coppola) 1964. január 7-én született Long Beachen, Kaliforniában. Édesapja, August Coppola, egyetemi tanár, édesanyja, Joy Vogelsang, koreográfus és táncosnő. Apai ágon Francis Ford Coppola unokaöccse. Két testvére van, Christopher és Marc. Gyerekkorában még nem akart színész lenni, inkább... több»
Úgy tűnik, régen volt már, hogy az Oscar-díjas Nicolas Cage-nek 2009-ben sikerült 40 millió dollárt keresnie... A színész jó példa a tönkrement életmódra. Erről egy hihetetlen interjúban beszélt, amely 2019-ben jelent meg a New York Timesban. Vett egy komplett dinoszaurusz csontvázat, dollármilliókat költött ultra ritka képregényekre (köztük a Superman első kiadására), több házra, köztük egy kastélyra Németországban és egyre Angliában, és persze rengeteg autóra... 2012-ben bejelentette, hogy több mint 14 millió dollárral tartozik az amerikai adóhatóságoknak. Ennek az összegnek közel a felét a lakásai után fizetett adók tették ki, amelyeket soha nem fizetett be... 2015-ben úgy becsülték, hogy a sztár 1996 és 2011 között nem kevesebb, mint 150 millió dollárt költött... Két évvel később a vagyonát "csak" 25 millió dollárra becsülték. Extravagáns életmód, amely aztán arra késztette, hogy ipari mennyiségű filmet készítsen, hogy kifizesse adósságait és feltöltse pénztárát; de azért is, hogy ki tudja fizetni haldokló édesanyja orvosi kezelését, aki 2021-ben elhunyt.