J.K. Rowling: Kinek az oldalán áll a Harry Potter-franchise 10 sztárja?

J.K. Rowling öröksége a Harry Potter könyvek befejezése óta egyre bonyolultabbá válik.

Az írónőt régóta ünneplik azért, mert egy egész generációnyi gyereket motivált olvasásra regényeivel, valamint kiterjedt emberbaráti munkájáért is számos elismerést kap, de 2019 óta hírhedté és megkérdőjelezetté vált a transzneműekkel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Mostanra a Harry Potter-franchise-ról szóló minden beszélgetés elkerülhetetlenül vitává válik arról, hogy el lehet-e választani a művészetet a művésztől, és most már nagyobb figyelmet fordítanak a könyvekben rejlő problémás elemekre, amelyeket a rajongók korábban hajlandóak voltak figyelmen kívül hagyni.

Sok LMBTQ Harry Potter rajongó (vagy korábbi rajongó) számára Rowling hangos és befolyásos transzfóbiája árulásnak tűnt. Szerencsére a Harry Potter filmek főszereplői közül sokan támogatták a transznemű közösséget, egyértelművé téve, hogy nem értenek egyet Rowling nézeteivel.

Más színészek ebben a vitában határozottabban Rowling oldalán álltak, és egyfajta online "boszorkányüldözés" áldozatának látták őt, míg megint mások megpróbáltak semleges álláspontot képviselni a kérdésben, és igyekezték együttérzésüket kifejezni mind a transz emberekkel, mind Rowlinggal.

#10
Jason Isaacs

Jason Isaacs

szül. 1963. 06. 06. (60 éves)
Liverpool, Egyesült Királyság
Jason Isaacs 1963-ban született Liverpoolban. Hagyománykövető zsidó családban nőtt fel, s már kamaszkorában színjátszóként bontogatta a szárnyait. Úgy fogalmazta meg, hogy ezek voltak a készülődés évei arra, hogy egyszer visszataszító, gonosz karaktereket formázhasson meg , ezt igazolta is az élet. Ő volt a brutális ezredes,... több»
Általános tendencia, hogy a fiatalabb Harry Potter színészek szívesebben beszéltek a Rowlinggal való nézeteltérésekről, mint az idősebbek. A 2022-es The Telegraphnak nyilatkozva Jason Isaacs is csatlakozott az idősebb sztárok listájához, akik vonakodtak a témáról beszélni, amikor erről kérdezték őket: "Nem akarok belekeveredni a transz témákba, beszélni róluk, mert ez egy rendkívüli aknamező". Hangsúlyozta, hogy Rowling jótékonysági szervezete, a Lumos milyen jót tett, és azt mondta, hogy "nem fog elölről - vagy hátulról - gyakolatilag kést döfni az írónőbe anélkül, hogy beszélgetnék vele, amit még nem sikerült megtennem". Nem világos, hogy Isaacs folytatott-e valaha ilyen beszélgetést Rowlinggal, de más kontextusban világossá tette, hogy hajlandó megvédeni a transz embereket a gyűlölettől és a zaklatástól. Amikor a transz komikus Jordan Gray meztelenül komédiázott egy késő esti műsorban, ahol a meztelenség és a szexuális tartalom rutinszerű, jelentős transzfób felháborodással szembesült. Isaacs viccesnek találta a számot, és válaszul dühösek voltak rá a Twitteren. Ezután részletes üzenetet fogalmazott meg, amelyben összehasonlította a transzfóbiát, amellyel Gray szembesült, a saját antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalataival, és hogy bár vannak olyan témák, amelyeket érdemes megvitatni a transz témák kapcsán, a sértegetés nem elfogadható.
#9
Helena Bonham Carter

Helena Bonham Carter

szül. 1966. 05. 26. (57 éves)
Golders Green, London, England, Egyesült Királyság
Helena Bonham Carter 1966. május 26-án született Golders Greenben, Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesanyja, Elena (leánykori nevén Callejón) pszichoterapeuta. Édesapja, Raymond Bonham Carter egy neves brit politikusi családból származik, kereskedő bankár volt. Mikor Helena öt éves volt, édesanyja súlyos idegösszeroppanást... több»
A Harry Potter-filmekben Helena Bonham Carter játszotta Voldemort jobbkezét, Bellatrix LeStrange-et. A való életben a Rowlingról alkotott nézetei állnak a legközelebb a Fiennes által kifejtett nézetekhez. A The Timesnak adott 2022-es interjújában a Rowlingot ért kritikákat nemcsak "eltörléskultúrának", hanem "boszorkányüldözésnek" is nevezte. A Rowlingot ért kritikákat "egy rakás baromságnak" titulálva Carter kifejezetten úgy tűnik, hogy úgy véli, hogy Rowling transz emberekkel kapcsolatos véleményét a bántalmazás túlélőjeként szerzett tapasztalatai igazolják: "Megengedett neki a véleménye, különösen, ha bántalmazást szenvedett el. Mindenkinek megvan a maga traumás története, és ebből a traumából alakítja ki a véleményét, és tiszteletben kell tartanod, hogy honnan jönnek az emberek és milyen fájdalmaik vannak. Nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie - az őrültség és unalom lenne. Nem agresszívan érti ezt, csak a saját tapasztalataiból mond valamit."
#8
Ralph Fiennes

Ralph Fiennes

szül. 1962. 12. 22. (61 éves)
Ipswitch, Suffolk, Egyesült Királyság
Ralph Nathaniel Twisleton Wykeham Fiennes 1962-ben született, édesapja, Mark farmer és fotós, édesanyja, Jennifer "Jini" író. 5 testvére van. Fiennes Károly walesi hercegnyolcadik unokatestvére. Az egyházi fiúiskola után a Chelsea-i Művészeti és Formatervezési Főiskola és a Royal Academy of Dramatic Arts falai között végezte... több»
Szinte költői, hogy Rowling transzneműekkel kapcsolatos nézeteit a Harry Pottert alakító színész kritizálta, a Voldemortot játszó színész pedig megvédte. Az összes élő Harry Potter színész közül Ralph Fiennes ragadta meg a legtöbb alkalmat arra, hogy a vita közepette Rowling mellett szólaljon fel, és még csak meg sem próbálta ezt ellensúlyozni a transznemű embereket támogató szavakkal, ahogyan azt más színészek tették. A Telegraphnak 2021-ben így nyilatkozott: "Nem értem a [Rowling] ellen irányuló vitriolt. Megértem a vita hevét, de a vádaskodás és az elítélés igényének ezt a korszakát irracionálisnak tartom. Zavarónak találom a gyűlölet szintjét, amit az emberek az övéktől eltérő nézetekkel kapcsolatban kifejeznek, és a nyelvi erőszakot másokkal szemben". Egy évvel később a The New York Timesban tovább védte az álláspontját, miközben úgy tűnik, nem értette, hogy pontosan mi az, ami miatt az emberek ennyire felháborodtak Rowlingon: "Megértem azt a nézőpontot, amelyik dühös lehet arra, amit a nőkről mond. De nem valami obszcén, überjobboldali fasiszta. Ez csak egy nő, aki azt mondja: 'Nő vagyok, és úgy érzem, hogy nő vagyok, és azt akarom, hogy kimondhassam, hogy nő vagyok'. És megértem, hogy honnan jött. Még akkor is, ha én nem vagyok nő."
#7
Evanna Lynch

Evanna Lynch

szül. 1991. 08. 16. (32 éves)
Termonfeckin, Írország
Evanna Patricia Lynch 1991. augusztus 16-án született Termonfeckinben, Írországban. Édesapjával, Donnal, édesanyjával Margueritével, idõsebb testvéreivel, Maireaddal, Emilyvel és öccsével Patrickkal él együtt Írországban. A Cartown National Általános iskolába járt, majd az Our Lady's College, Greenhills katolikus iskolában... több»
Evanna Lynch már azelőtt is kapcsolatban állt Rowlinggal, hogy megkapta volna Luna Lovegood szerepét - az írónőnek írt levelek segítettek neki az anorexiából való felépülésben (a Variety szerint). Talán ennek a háttérnek köszönhető, hogy a vitára adott első válasza 2020 júniusában (az azóta törölt Twitter-fiókján) hogy védte Rowlingot, mint "nagylelkű és szerető embert", aki úgy véli, hogy "a sebezhető emberekért harcol", ugyanakkor nem értett egyet Rowlinggal a transzneműséggel kapcsolatos kérdésekben, és azt sugallta, hogy a Twitter nem a megfelelő hely erre a "nagyon összetett beszélgetésre". A The Telegraphnak adott interjújában közel három évvel később Lynch azt mondta, hogy "nagyon naiv voltam, amikor belerángattak ebbe a beszélgetésbe". Megismételte ugyanazokat a pontokat Rowling jó szándékairól, de míg korábbi nyilatkozata korábban azt javasolta, hogy a transz Harry Potter rajongók egyszerűen blokkolják Rowlingot és lépjenek tovább, most azt szeretné, ha az emberek "több kegyelmet adnának [Rowlingnak] és meghallgatnák őt". A "törlési kultúrát" az írországi zavargásokhoz hasonlította.
#6
Tom Felton

Tom Felton

szül. 1987. 09. 22. (36 éves)
Kensington, London, United Kingdom
Thomas Andrew Felton 1987. szeptember 22-én született Kensingtonban, Londonban, Sharon és Peter Felton gyermekeként. A család a későbbiekben Surrey-be költözött, ezért Thomas kisebb megszakításokkal fejezte be tanulmányait a Howard of Effingham középiskolában 2004-ben. Karrierje kisebb reklámokkal kezdődött. Legelső filmes szerepe a... több»
Amikor 2020 júniusában szinte az összes fiatalabb Harry Potter szereplő felszólalt a transzneműek jogai mellett, Tom Felton, aki Draco Malfoyt alakította a filmekben, feltűnően hallgatott a kérdésben. Állítólag előbb lájkolta, majd később nem lájkolta Rowling egyik vitatott tweetjét, és amikor az ET Canada 2020 októberében megkérdezte a vitáról, azt válaszolta: "Nem is tudtam, hogy ez egyáltalán egy ilyen felkapott dolog". Miközben a 2022-es memoárját népszerűsítette ("Beyond the Wand: The Magic and Mayhem of Growing Up a Wizard"), Felton még mindig azt mondta, hogy nem tud eleget a vita részleteiről ahhoz, hogy kommentálja azt, de személyes meggyőződését úgy jellemezte, hogy "választáspárti, vita- és emberjog-párti minden téren, és szeretetpárti", miközben azt is megjegyezte, hogy Rowling részvétele a Harry Potter filmkészítési folyamatában meglehetősen minimális volt (a szerzőnek jelentősebb szerepe volt a Legendás állatok filmek forgatókönyvírójaként).
#5
Katherine Waterston

Katherine Waterston

szül. 1980. 03. 03. (44 éves)
London, Egyesült Királyság
Katherine Boyer Waterston 1980. március 3-án született Londonban, brit születésű amerikai színésznő, Lynn Louisa egykori modell és Sam Waterston gyermeke, testvérei a szintén színésznő Elisabeth Waterston és a rendező Graham Waterston. Féltestvére, James Waterston szintén színész. A New York University Tisch School of the Arts-on... több»
Katherine Waterston karaktere, Tina Goldstein az első két Legendás állatok film egyik főszereplője - és mégis a harmadik filmben, a egy fényképen és egy rövid jeleneten kívül sehol sem látható. A karakter távollétét a filmben azzal magyarázzák, hogy előléptették, de sok néző gyanította, hogy a valódi színfalak mögötti ok a Waterston és Rowling közötti konfliktus volt. A Legendás állatok filmekben szereplő színészek közül talán Waterston állt ki a legnyíltabban Rowling transzfóbiája ellen. Rowling 2020 júniusi posztjaira először az Instagram-sztorijában reagált, ahol a Guardian transzfóbiáról szóló cikkéből osztott meg részleteket, és olyan passzusokat emelt ki, mint például: "Sajnálom, nem lehetsz feminista, ha nem állsz ki mindenki emberi jogaiért, nevezetesen más nők emberi jogaiért".Tekintettel arra, hogy Rowling a feminizmus álcája alatt próbálta terjeszteni transzellenes nézeteit, valószínűleg ez a kritikai vonal erősen eltalálta. Waterston később a következőket mondta a The Independentnek: "Mivel a 'Legendás állatok' című filmhez kapcsolódtam, fontosnak éreztem, hogy kommunikáljam az álláspontomat. Az ember elgondolkodott azon, hogy esetleg más emberek nézetei miatt őt is elítélik az asszociáció révén".
#4
Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

szül. 1982. 01. 06. (42 éves)
London, England, Egyesült Királyság
Edward John David „Eddie” Redmayne 1982-ben született Londonban. Angol színész, modell, énekes. Művészettörténetet tanul a Trinity College-ban, Cambridge-ben. 2002-ben volt a színházi debütálása a londoni Shakespeare’s Globe-ban, ahol a Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare drámában láthatta őt a nagyközönség. A... több»
Eddie Redmayne, aki Goethe Salmandert alakította a Harry Potter előzménysorozatában, a Legendás állatokban, 2020 júniusában szintén nyilatkozott az ügyben, és nem értett egyet Rowling transzneműekkel kapcsolatos nézeteivel. A következőket mondta a Variety-nek: "Nem értek egyet Jo megjegyzéseivel. A transz nők nők, a transz férfiak férfiak és a nem bináris identitások érvényesek. Soha nem szeretnék a közösség nevében beszélni, de tudom, hogy kedves transznemű barátaim és kollégáim belefáradtak az identitásuk állandó megkérdőjelezésébe, ami túl gyakran vezet erőszakhoz és bántalmazáshoz. Egyszerűen csak békésen akarják élni az életüket, és itt az ideje, hogy ezt hagyjuk nekik." Később ugyanebben az évben a Daily Mailnek adott interjújában Redmayne személyesen védelmébe vette Rowlingot a közösségi médiában elhangzó "vitriollal" szemben, miközben továbbra is kitartott a korábban kifejtett nézetei mellett, és azt is elismerte, hogy a transzneműek is szembesülnek "a bántalmazások ocsmány áradatával" az interneten. Redmayne ellentmondásos módon játszotta Lili Eibe-t, az egyik első transznemű nőt, aki orvosilag átváltozott, a 2015-ös A dán lány című filmben. Az alakítását Oscar-díjra jelölték, de egyre több kritika éri azt a gyakorlatot, hogy ciszgender férfi színészeket transznemű nők szerepére castingolnak, egyrészt azért, mert elveszik az amúgy is korlátozott számú szerepet, amelyre általában a transz színésznők számítanak, másrészt pedig azért, mert (talán akaratlanul is) tovább erősíti a közvéleményben azt a tévhitet, hogy a transz nők csak transznemű férfiak, akiket átöltöztetnek. Redmayne később azt mondta, hogy megbánta, hogy elvállalta ezt a szerepet.
#3
Rupert Grint

Rupert Grint

szül. 1988. 08. 24. (35 éves)
Watton-at-Stone, Hertfordshire, United Kingdom
Rupert Alexander Llyod Grint 1988. augusztus 24-én, az Essex megyei Harlow-ban született, Nagy-Britanniában. Ő volt Joanne és Nigel Grint első gyermeke, akit további négy követett a családjában. Londontól északra, Hertfordshire-ben nőtt fel, ott is járt iskolába, amelyet a karrierje miatt nem fejezet be azonnal. Az iskolai évei alatt... több»
Rupert Grint a három fő Harry Potter sztár közül a legkevésbé volt jelen a nyilvánosságban a sorozat befejezése óta, de ennek ellenére felelősséget érzett, hogy csatlakozzon Radcliffe-hez és Watsonhoz, hogy a Rowling-vita fényében a transznemű emberek mellett szólaljon fel. A The Sunday Times 2020-ban megosztott nyilatkozatában Grint így fogalmazott: "Határozottan kiállok a transz közösség mellett, és csatlakozom a sok társam által kifejezett érzésekhez. A transz nők nők. A transz férfiak férfiak. Mindannyiunknak jogunk van szeretettel és ítélkezés nélkül élni." Ezt a kijelentést kibővítve az Esquire profiljában Grint hangsúlyozta, hogy bár hálás a lehetőségekért, amelyeket Rowling könyvei adtak neki, " hiszem, azt is, hogy lehet óriási tisztelettel viseltetni valaki iránt, és mégsem lehet egyetérteni az ilyen dolgokkal". Elmondta, hogy ez egy olyan téma, amiről nem tud hallgatni: "Néha a hallgatás még hangosabb. Úgy éreztem, hogy muszáj volt megnyilvánulnom. Úgy gondolom, hogy ez egy értékes csoport, amelyért szerintem ki kell állni."
#2
Emma Watson

Emma Watson

szül. 1990. 04. 15. (34 éves)
Paris, Franciaország
Emma Charlotte Duerre Watson 1990. április 15-én született Párizsban, ügyvéd szülők gyermekeként. Öt éves korában költöztek vissza Angliába, itt kezdte el iskoláit is. Gyerekkorától kezdve színésznő szeretett volna lenni, és erre tudatosan készült is: színészetet és éneklést tanult, illetve meghallgatásokra járt. Emma... több»
Emma Watson Hermione utáni karrierjét legalább annyira, ha nem jobban meghatározta a nők jogaiért folytatott aktivizmusa, mint a képernyőn nyújtott alakításai, és aktivizmusába a transz nőket is bevonja. Rowling tweetjeire és 3600 szavas kiáltványára reagálva 2020 júniusában Watson így tweetelt: "A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy úgy éljék az életüket, hogy nem kérdőjelezik meg őket folyamatosan, vagy mondják nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat. Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és sok más ember a világon látunk, tisztelünk és szeretünk titeket azért, akik vagytok." Watson olyan LMBTQ és LMBTQ-inkluzív szervezeteket támogatott, mint a Stonewall UK, az All About Trans, a Gendered Intelligence, a Mama Cash és a Mermaids. Ez utóbbi csoport, amely az Egyesült Királyságban élő transz nemű fiatalokat támogatja, viták tárgya volt, amikor a szervezet egyik kurátora, Dr. Jacob Breslow 2022-ben lemondott, miután kiderült, hogy korábban kapcsolatban állt egy pedofilokat támogató szervezettel. Rowlingnak a vitára adott válaszát, amelyben "hírességeket" szólított fel a Mermaids támogatására, olyan oldalak, mint a The Daily Beast, Watson burkolt szemrehányásának tekintették.
#1
Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe

szül. 1989. 07. 23. (34 éves)
Hammersmith, London, Egyesült Királyság
Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született Londonban, az Egyesült Királyságban. Édesapja, Alan Radcliffe észak-ír származású, édesanyja, Marcia Gresham dél-afrikai születésű. Daniel gyermekkora óta vonzódott a színészkedéshez, számos iskolai színdarabban szerepelt, de karrierje hirtelen óriási fordulatot vett, amikor... több»
Daniel Radcliffe 2009 óta dolgozik a The Trevor Project nevű, LMBTQ-fiatalok öngyilkosságát megelőző segélyvonallal, amikor még Harry Pottert játszotta a filmsorozatban. A Trevor Projecten keresztül reagált Rowling nemi identitással kapcsolatos tweetjeire 2020 júniusában. "A transznemű nők nők" - írta Radcliffe - "Bármilyen ezzel ellentétes állítás eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát, és ellentétes minden olyan tanáccsal, amelyet az egészségügyi szakmai szervezetek adnak, akik sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában, mint akár Jo, akár én". A nyilatkozat a továbbiakban hivatkozott a The Trevor Project útmutatójára, amely a transz és nem bináris fiatalok szövetségeseként segít, és megerősítette azokat a pozitív értékeket, amelyeket az emberek a Harry Potter sorozatból merítettek: "Mindazoknak, akik most úgy érzik, hogy a könyvekkel kapcsolatos élményeik beárnyékolódtak vagy leértékelődtek, mélységesen sajnálom a fájdalmat, amit ezek a megjegyzések okoztak nektek. Nagyon remélem, hogy nem veszítitek el teljesen azt, ami értékes volt számotokra ezekben a történetekben." Két évvel később Radcliffe az IndieWire-nek adott interjújában kifejtette, mennyire fontos volt ez a kijelentés: "Nagyon sok queer és transz gyerekkel és fiatallal találkoztam, akik nagyon azonosultak a Potterrel ezen a téren. És amikor láttam őket azon a napon megbántva, azt akartam, hogy tudják, nem mindenki érez így a franchise-ban".