Ezeket a filmeket mintha tényleg elátkozták volna

Ezek a filmek már alapból felkavaróak és hátborzongatóak tudnak lenni, ha pedig megismerünk néhány háttérsztorit a forgatással kapcsolatban, akkor bizony csak még jobban kiráz minket a hideg.

#20

93 The Twilight Zone  (1959)

(2) (2)

fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Az Alkonyzóna volt az első igazi sci-fi sorozat Amerikában. Sikere egyediségének volt köszönhető. Főhősei hétköznapi emberek, akik különös helyzetekbe keverednek, melyből... több»

Egy jelenet felvétele közben a forgatási helyszínre lezuhant egy helikopter, a baleset következtében két gyermek az életét vesztette, Vic Morrowot pedig lefejezte a jármű.
#19

93 Apokalipszis most  (1979)

(28) (25)

dráma | háborús | road movie

A Vietnam újraegyesítéséért folyó háború során a saigoni CIA utasítja Willard kapitányt (Martin Sheen), hogy iktassa ki a megtébolyodott Kurtz ezredest (Marlon Brando), akire a... több»

A forgatás során a tájfun több díszletet elpusztított, egy éjszaka ellopták a stáb gázsiját, Martin Sheen színész pedig szívrohamot kapott forgatás közben.
#18

92 Hetedik  (1995)

(172) (26)

dráma | krimi | misztikus | thriller

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»

Brad Pitt egy jelenet forgatása közben eltörte a karját. David Fincher beleírta a sérülést a forgatókönyvbe, így a forgatás folytatódhatott.
#17

90 A bárányok hallgatnak  (1991)

(143) (36)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy... több»

Anthony Hopkins és Jodie Foster állítólag a forgatáson kívül nem is beszéltek egymással, és valósággal féltek egymástól.
#16

89 Psycho  (1960)

(94) (45)

horror | misztikus | thriller

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman... több»

Néhány évvel a film bemutatása után Myra Davis színésznőt megerőszakolta és meggyilkolta egy férfi, aki saját állítása szerint hatalmas Hitchcock-rajongó volt.
#15

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

A forgatás során a díszlet egy alkalommal kigyulladt, az utómunkálatok során Jack MacGowran és Vasiliki Maliaros színészek az életüket vesztették.
#14

84 Ómen  (1976)

(26) (33)

horror

Disney+

Robert Thorn diplomata feleségével örökbe fogad egy gyereket, miután saját gyermekük nem élte túl a szülést. Egy darabig minden rendben halad, azonban ahogy Damien egyre idősebb... több»

Ezen a filmen szó szerint átok ül. A forgatás ideje alatt John Richardson látványtervező autóbalesetet szenvedett, amely során barátnője brutális módon az életét vesztette. Az egyik stábtaggal egy idomított tigris végzett, a stábot szállító repülőgépbe háromszor is belecsapott a villám, egy másik munkatársra pedig idomított kutyák támadtak rá. Az már csak hab a tortán, hogy a stábtag ellen kis híján az IRA követett el merényletet, a főszerepet alakító Gregory Peck fia pedig öngyilkosságot követett el nem sokkal azután, hogy a színész elfogadta a szerepet.
#13

horror | thriller

A horror igazi mestereként számon tartott John Carpenter egyik klasszikusának főszereplője egy szellemileg visszamaradott férfi, Mike Myers, aki 1963-ban bestiális kegyetlenséggel... több»

John Carpenter rendező azért választotta barátját, Nick Castle-t Michael Myers szerepére, mert szerinte ő tényleg úgy járt, mint egy igazi sorozatgyilkos. A történet egy olyan élményen alapul, amelyet John Carpenter az egyetemen szerzett egy pszichiátriai kórházban.
#12

84 A holló  (1994)

(35) (22)

akció | dráma | fantasy

TV-ben (Paramount Channel, csütörtök 01:33)

Eric Draven (Brandon Lee) egy évvel azután, hogy őt és menyasszonyát brutálisan meggyilkolták, rövid időre visszatér az élők sorába. A fiatal rockzenész halhatatlan... több»

Brandon Lee-t a forgatáson ölték meg egy kellékfegyverrel, amelynek tárjában éles lőszer volt.
#11

84 Zodiákus  (2007)

(56) (32)

dráma | krimi | misztikus | thriller

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a... több»

David Fincher a fáma szerint "kínozta" a produkció színészeit azzal, hogy a kimerültségig ismételtetett velük bizonyos jeleneteket, néha akár 70 felvételt is csináltatott, majd a későbbiekben törölte azokat.
#10

82 Amerikai pszichó  (2000)

(48) (20)

dráma | krimi | szatíra

Netflix

Patrick Batemen újgazdag ifjú, aki szenvedéllyel éli életét: habzsolja apja millióit, melyet a Wall Streeten szerzett,  emellett pedig egy velejéig romlott és gátlástalan,... több»

A szerepre való felkészüléshez Christian Bale és a rendező Mary Harron rengeteg "felnőttfilmet" néztek meg együtt. Ez talán nem átok, de nem is feltétlenül áldás. A filmnek a gyártás során különböző problémái adódtak a dizájnermárkákkal. A Cerruti beleegyezett, hogy Christian Bale viselhesse a ruháikat, de nem akkor, amikor a karaktere éppen gyilkolt. A Rolex beleegyezett, hogy a filmben bárki viselhesse az órájukat, kivéve Batemant. A Perry Ellis az utolsó pillanatban biztosította a fehérneműket, miután a Calvin Klein visszalépett a projektből. A Comme des Garçons nem engedte meg, hogy az egyik táskájukat egy holttest szállítására használják, így helyette Jean Paul Gaultier-t használtak.
#9

83 Sikoly  (1996)

(53) (18)

horror | misztikus | szatíra

SkyShowtime

Sindey-nek nincs könnyű dolga: édesanyját meggyilkolták, édesapja elhanyagolja, és a barátjával sem úgy alakul a viszonyuk, ahogy azt elképzelné. A kisvárosban feltűnik egy... több»

A rendező Wes Craven a forgatási szünetben valódi rémtörténeteket mesélt Drew Barrymore-nak, így a színésznő könnyei valósak a felvételeken.
#8

83 Fűrész 2.  (2005)

(21) (13)

horror | misztikus

Netflix

Jigsaw ismét visszatért, és újabb áldozatokat szed. Amikor Eric Mathews detektív felfedezik az egyik áldozaton a sorozatgyilkos keze nyomát, mindent elkövet, hogy elkapja a férfit.... több»

A tűkkel teli verem felvételeit le kellett állítani, mivel valaki valódi tűket öntött a kellékek közé, így mondani se kell, hogy mindez csakugyan életveszélyes lett volna.
#7

82 Passió  (2004)

(17) (24)

dráma

Mel Gibson Jézus Krisztus életének utolsó tizenkét óráját dolgozza fel. A brutalitása miatt igen sokat vitatott alkotás soha nem látott módon jenelíti meg a Megváltó... több»

A forgatás idején a címszerepet alakító Jim Caviezelt, illetve Jan Michelini rendezőasszisztenst is villámcsapás érte. A munkálatok során Caveziel többek között tüdőgyulladást kapott, illetve kificamodott a válla.
#6

horror | thriller

A Freeling család átlagos kisvárosi életüket éli. Steve (Craig T. Nelson), a családapa ingatlanügynökként dolgozik, Diane (JoBeth Williams) pedig családanyaként gondoskodik a... több»

Carol Anne-t alakító Heather O'Rourke 12 évesen vesztette életét. Dominique Dunne-t pedig élettársa gyilkolta meg.
#5

78 Született gyilkosok  (1994)

(22) (16)

dráma | krimi | road movie | szatíra

HBO Max

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) Knox egy boldog szerelmespár, akik keresztül-kasul járják az országot, és szórakozásból embereket ölnek. De nem mindenkit:... több»

Oliver Stone úgy gondolta, hogy jó ötlet lenne valódi elítélteket szerepeltetni a filmjében, így egy börtönlázadásos jelenet majdnem valóságossá vált.
#4

dráma | horror | thriller

Mikor a gonosz átveszi a hatalmat az ember fölött, magasabb hatalmakhoz kell fordulni. Emily Rose plébánosa segítségét kéri, mikor úgy érzi, nem tud megküzdeni a testét... több»

Jennifer Carpenter színésznő rádiója több alkalommal is "magától" bekapcsolt, amikor lefekvéshez készülődött.
#3

75 Superman  (1978)

(14) (59)

akció | dráma | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Jor-El (Marlon Brando) a pusztulásra ítélt Krypton bolygóról útnak indít egy kis űrhajót, amely aprócska utasával egyenesen a Földre tart. Az űrhajóra egy egyszerű házaspár... több»

George Reevest, az 1950-es években futott tévésorozat szereplőjét 45 évesen lelőtték, Christopher Reeve pedig az 1978-as Superman címszereplője tragikus balesetet szenvedett, amelynek következtében lebénult.
#2

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

Az 1974-es horrorklasszikust nyáron forgatták. A házban, ahol a filmet forgatták, a hőmérséklet elérte a 46 °C-ot. A Bőrpofa által használt láncfűrész valódi volt, Sally ujját pedig tényleg levágták a felvétel során, így a vér és a sikolyok valódiak voltak.
#1

75 Viasztestek  (2005)

(27) (13)

horror

Hat jó barát útnak indul, hogy az évad legjelentősebb focimeccsét végignézzék. Az út hosszú, ezért éjszakára sátrat bontanak, az utat pedig másnap folytatják, vagyis csak... több»

Abban a jelenetben, amikor Elisha Cuthbertet elfogják, és lezárják az ajkait, valódi ragasztót használtak.