A Szellemirtók 13 sztárja, akik már nem lehetnek köztünk

A Szellemirtók Dan Aykroyd történetével kezdődött, amely kezdetben az űrben játszódott, ahol ő és Jim Belushi küzdöttek a természetfelettivel, de amikor Ivan Reitman rendező és Harold Ramis író csatlakozott a szellemes ügyhöz, szó szerint a földre vitték az ötletet.

Reitman így nyilatkozott: "Az én pszichológiai megközelítésem az volt, hogy a film maradjon vígjáték, és ne térjenek el a speciális effektek ettől a vígjátéki hangulattól. Azt akartam, hogy az effektek a legjobbak legyenek, amit valaha is láttak, de azt is akartam, hogy egy vígjátékban karakterekként működjenek."

Amikor 1984. június 7-én bemutatták, a közönség egyenesen megijedt, és idegesen elnevette magát, ahogy négy szeretett Szellemirtónk - Venkman, Stantz, Spengler és Zeddemore - megmentette New Yorkot az éjszakában zörgő (és nyálkás) dolgoktól.

A vígjáték annak a nyárnak monstre idézőjeles slágere lett, és végül az 1980-as évek 5. legnagyobb bevételt hozó nyári filmje, valamint minden idők egyik legjobb vígjátéka. Két Oscar-díjra is jelölték, a legjobb vizuális effektekért és az eredeti betétdalért, amelyet Ray Parker, Jr. írt (a klipet is Reitman rendezte). A film folytatást, rajzfilmet, végtelen számú videojátékot, koppintást és nemrégiben egy női változatot is készítettek megért, és a 2021-es Szellemirtók: Az örökség című mozival átadták a stafétabotot a következő generációnak.

A Szellemirtók örökre a popkultúra része marad, de sajnos néhányan azok közül, akik segítettek abban, hogy a varázslat létrejöjjön, már nincsenek közöttünk. Tisztelegjünk a Szellemirtók színészei előtt, akikről talán nem is tudtad, hogy elhunytak.

Ivan Reitman több mint 30 ikerpárt hallgatott meg Sigourney Weaver és "valószínűleg" Bill Murray egyszülött fiának, Oscarnak a szerepére a Szellemirtók II-ben. Aztán meglátta William T. Deutschendorfot és Henry J. Deutschendorf II-t, akik "ott ültek kis szmokingos pólókban, és tökéletesnek tűntek. Úgy néztek ki, mintha Sigourney-től származnának". Hank, akit nagybátyja, Henry John Deutschendorf, Jr. (ismertebb nevén John Denver énekes/dalszerző) után neveztek el, és bátyja, Will "tízéves korunk óta tudták, hogy harcművészetet akarunk gyakorolni és tanítani". 2007-ben, mindössze 19 évesen ezt meg is tették, és megvették a West Coast Martial Arts Academy San Diegó-i termet, de nyitva hagyták a színpadra való visszatérés lehetőségét, mondván, hogy "szívesen belevágnának a színészetbe, ha valaha is lehetőségünk adódna rá". Sajnos, erre már nem került sor. Hank skizoaffektív zavarban szenvedett, ami a bipoláris zavar és a skizofrénia kombinációja. Testvére, Will szerint Hank "hallucinációkat, téveszméket, depressziót és mániát" élt át, hozzátéve, hogy "minden nap küzdött az életéért", de elvesztette a csatát és öngyilkos lett 29 évesen, 2017-ben. Will, családja, szerettei és barátai személyes kampányt indítottak Hank's Hope For A Cure (Hank reménye a gyógyulásért) néven, hogy támogassák az Agy- és Viselkedéskutató Alapítványt, "hogy segítsenek másoknak, akik ugyanabban a betegségben szenvednek", mint ő.
#12
Ivan Reitman

Ivan Reitman

szül. 1946. 10. 27. - elhunyt 2022. 02. 12.
Komárno, Csehszlovákia [most Slovak Republic]
Ivan Reitman 1946. október 27-én született Komáromban, az akkori Csehszlovákiában. Szülei zsidók, anyja az auschwitzi haláltábort is megjárta. 1950-ben vándoroltak Kanadába, ahol Reitman az iskolát is kezdte. Később a McMaster Egyetemre járt, ahol már több filmes próbálkozása is volt.  Első munkája a torontói City-TV-nél volt,... több»
Igaz, hogy nem volt színész - de a Szellemirtókat lehetetlen elképzelni a férfi nélkül, akit a hollywoodi stúdiók több évtizeden át úgy ismertek, mint akit hívni kell, ha vígjátékról van szó. Ivan Reitman korai hollywoodi sikere két igazán kreatív munkatársának, Harold Ramisnak és Bill Murray-nek köszönhető. Visszatekintve Reitman azt mondta: "a műfajok keverése, különösen a vígjátékokkal, a vígjátékok magjával, a sci-fi vígjátékokkal különösen nehéz, mert az egyik műfajnak gyengítenie kell a másikat. És mi történetesen megúsztuk." Reitman a csehszlovákiai Komarnóban született, családja 4 éves korában elmenekült, és végül Kanadába jutott. A Szellemirtók utáni sikereihez egy másik európai bevándorló segítségét vette igénybe, aki inkább arról ismert, hogy dolgokat robbantgat, nem pedig arról, hogy a közönséget nevetésre készteti. Arnold Schwarzeneggerrel közösen készítették el az Ikrek, az Ovizsaru és a Junior című vígjátékokat. Schwarzenegger úgy emlékezett Reitmanra, mint "nagyszerű rendezőre és barátra: meglátott benned valamit, amit mások nem, és segített megmutatni a világnak". Ivan évekkel később továbbadta a Szellemirtók "fáklyáját" a fiának, aki producerként működött közre a Szellemirtók: Örökség című filmben. Amikor apja 2022. február 12-én, 75 éves korában elhunyt, Jason így búcsúzott: "Túlélők családjából származott, és az örökségét nevetéssé változtatta... élvezzétek a filmjeit, és emlékezzetek a mesemondó tehetségére. Semmi sem tenné őt boldogabbá."  
#11
Michael K. Williams

Michael K. Williams

szül. 1966. 11. 22. - elhunyt 2021. 09. 06.
Brooklyn - New York - Amerikai Egyesült Államok
Michael Kenneth Williams 1966. november 22-én született Brooklynban. Édesanyja a Bahama-szigetekről származik, édesapja afroamerikai. Színészi szárnypróbálgatásainak helyszíne a New York-i National Black Theatre volt, de gyógyszerészként és táncosként is dolgozott a későbbiekben - Madonna és George Michael videoklipeinek... több»
A Szellemirtók 2016-os kiadásában eljött a hölgyek ideje, ami természetesen azt jelentette, hogy egy csomó öltönyös férfi áll az útjukba, mint például Hawkins FBI-ügynök. Hawkinst a közkedvelt veterán színész, Michael K. Williams alakította, aki szerint "nagyon dögös" volt Melissa McCarthyval és társával dolgozni, de a legjobban a Slimerrel való munka izgatta, aki az Entertainment Weeklynek azt mondta, hogy "hatalmas 'Szellemirtók'-rajongó, és ez egy valóra vált álom volt". Williamst "a projektek prófétájának" nevezték, mivel képes volt felülemelkedni a nehéz brooklyni kamaszkorán, és tapasztalatait a munkájában kamatoztatta. A New York Timesnak azt mondta: "a karakterek, amelyek a legtöbbet jelentenek számomra, azok, amelyek majdnem megöltek". Dolgozott Martin Scorsese, Spike Lee, Todd Solondz, Steve McQueen, Paul Thomas Anderson és Edward Norton rendezőknek. Emellett kiváló táncos és koreográfus volt, dolgozott Madonnával, George Michaellel, Missy Elliottal, Crystal Watersszel és Technotronickal. Williams felnőtt élete nagy részében drogfüggőséggel küzdött, és 2021-ben, 54 évesen halt meg fentanillal kevert heroin túladagolásában.
#10
Mary Ellen Trainor

Mary Ellen Trainor

szül. 1952. 07. 08. - elhunyt 2015. 05. 20.
San Francisco, Kalifornia - Montecito, Kalifornia, Amerikai Egyesült Államok
Mary Ellen Trainor amerikai színésznő 1952. Július 8-án született San Franciscóban, Californiában. Iskoláit szülővárosában végezte el, majd a San Diego-i Állami Egyetemen tanult újságírást. Az egyetem után tanult szakmájában dolgozott. Karrierje igazán 1983-ban indult be. Trainor pályafutását a KSDO rádióállomáson kezdte meg... több»
Mary Ellen Trainor a 80-as, 90-es évekbeli filmekben és tévésorozatokban kiválóan tudott anyát játszani, hiszen a Kincsvadászokban vagy épp a Roswell című filmekben volt ő a női főszereplő. Egyik kevésbé ünnepelt anyai karakterét a Szellemirtók II-ben Brownstone Anya szerepében kapta, aki felbérelte Stantzot és Zeddemore-t, hogy nézzenek szembe a 4 láb magas rémálmaival - gyerekekkel egy születésnapi partin. Az említett bulira még a filmzene Bobby Brown "On Our Own" című kislemezdalában is utaltak. Azon ritka emberek közé tartozik, akik a Halálos fegyverben és a Die Hardban is szerepeltek: Stephanie Woods rendőrségi pszichológust alakította mind a négy Halálos fegyver-filmben, és a Die Hard riportere, Gail Wallens is ő volt. Trainor 2015-ben, 62 évesen halt meg hasnyálmirigyrák szövődményei miatt.  
Amikor a Szellemirtók II című filmben Wilhelm von Homburg vastag sminkben, életre keltett Kárpáti Vigóként riogatta a közönséget, az emberek többet akartak tudni róla. Sokan nem tudták, hogy az igazi hangját nem használták a végső filmben, mivel Max von Sydow szinkronizálta - beleértve magát von Homburgot is, aki állítólag egy vetítésen tudta meg ezt, és válaszul kiviharzott. Norbert Grupe néven született, Amerikába emigrált, és apjával, Richarddal együtt a The Vikings nevű csapatban birkózott. Később Von Homburg testvéreknek nevezték magukat, majd Norbert "Prince" Wilhelm von Homburg néven bokszolói karrierbe kezdett. Nyugat-Németországban hivalkodó, extravagáns hős lett, akit "Muhammad Ali német válaszaként" emlegettek, mielőtt 1970-ben visszavonult. Csaknem egy évtizeddel később tűnt fel újra Hollywoodban Hans Gruber egyik terroristájaként a Die Hardban. Gerd Kroske író/rendező "Der Boxprinz" ("A bokszherceg") címmel dokumentumfilmet készített róla, amelyet "egy magányos ember végrendeletének" nevezett. A film 2002-ben jelent meg, de Grupe/von Homburg nem érte meg a kész művet, mivel 2004-ben, 63 évesen prosztatarákban elhunyt.  
#8
Janet Margolin

Janet Margolin

szül. 1943. 07. 25. - elhunyt 1993. 12. 17.
New York City, New York, U.S.
Janet Margolin New Yorkban született 1943. július 25-én. Apja Benjamin Margolin Oroszországban született könyvelő, a Nephrosis Alapítvány alapítója és elnöke. Anyja Annette Lief. A High School of Performing Arts-ban érettségizett 1961-ben. 1968-ban összeházasodott Jerry Brandttal, akivel 1971-ig alkottak egy párt. 1979-ben hozzáment... több»
Janet Margolin, a New York-i színésznő tudálékos mosolyával, szemüvegével és kócos hajával otthonosan mozgott a Szellemirtók II nyitó tárgyalótermi jelenetében, mint ügyésznő. Sajnos, nem volt ellenfele a Scoleri testvérek szellemeinek, akik miatt gyorsan távozott a filmből. Margolin számára sajnos ez volt az utolsó filmes szereplése, mivel 1993-ban, 50 évesen petefészekrákban meghalt.
Ringhez hasonlóan Norman Matlock is ugyanazt a szerepet játszotta a Blues Brothersben, mint a Szellemirtókban: rendőrkapitány volt. Matlock szerepelt még taxisofőrként Robert DeNiro mellett a Taxisofőrben, és több Spike Lee-filmben is játszott. Az UPenn filozófia szakos hallgatója volt atlétikai sztár, tanár, 3 színdarab szerzője és stúdióénekes. Matlock 2015-ben, 90 éves korában halt meg.
Amikor a polgármesternek mérlegelnie kellett a New Yorkot elárasztó paranormális tevékenységgel kapcsolatos összes lehetőséget, behívta megbízható tűzoltósági és rendőrségi biztosát, hogy elmondják a dolgokat. John Ring nem csak a Szellemirtókban játszotta ezt a tűzoltóparancsnokot, hanem a folytatásban is eljátszotta a szerepét, csakhogy a jelenetét kivágták a végső filmből. Ring játszott még rendőrfőnököt az Amityville II: A megszállottak című filmben, és többször szerepelt a New York Undercover és a Law & Order epizódjaiban. Ring 2014-ben, 82 évesen hunyt el.
A chicagói Tom McDermott 1942-ben került a Broadwayre, és több mint hat évtizedig tartó karrierje során színpadon és képernyőn is dolgozott. A mainstream közönség talán leginkább Mike, a polgármesterrel cimboráló érsek szerepéről ismeri a Szellemirtókban. Ő adja meg a szükséges spirituális útmutatást a közelgő "bibliai méretű katasztrófához", mondván, hogy ez "Isten jele... de ezt ne idézze tőlem". Utolsó szerepe Francis Nurse volt az 1996-os Daniel Day-Lewis főszereplésével készült A salemi boszorkányok című filmben. McDermott még abban az évben, 83 évesen prosztatarákban halt meg.  
#4
Alice Drummond

Alice Drummond

szül. 1928. 05. 21. - elhunyt 2016. 11. 30.
Pawtucket, Rhode Island, Amerikai Egyesült Államok
Alice Drummond 1928. május 21-én született Alice Elizabeth Ruyter néven a Rhode Island államban található Pawtucketben, az Egyesült Államokban. Sarah Irene Alker és Arthur Ruyter gyermekeként látta meg a napvilágot. Édesanyja titkárnő, édesapja autószerelő volt. Felsőfokú tanulmányait a Pembroke College-ben végezte el, ahol... több»
Amikor felidézte, hogyan kaparintotta meg a Szellemirtókban a könyvtárosnő szerepét, Alice Drummond a "csodálatos sikolyát" említette. Ez a sikoly még saját magát is meghökkentette. Drummond 1995-ben azt mondta: "Általában ezeket a csinos öreg hölgyeket játszom, akik nagyon viccesek". Drummond volt például az, aki azt kívánta, hogy "Dan Marino haljon meg tripperben" az Ace Venturaban, és szerepelt a Wong Foo, kösz mindent, Julie Newmarban is. Drummond 2016-ban, 88 éves korában, egy esés szövődményei következtében halt meg.  
#3
David Margulies

David Margulies

szül. 1937. 02. 19. - elhunyt 2016. 01. 11.
Brooklyn, New York, Egyesült Államok
David Joseph Margulies New York City-ben született 1937. február 19-én. Anyja Runya Zeltzer nővér, apja Harry David Margulies ügyvéd. A School of Performing Arts-ban érettségizett. Ezután a DeWitt Clinton High School falai között tanult, majd végül a City College of New York-ban diplomázott. 1969-ben feleségül vette Carol Grantet, akivel... több»
A manhattani David Margulies már régóta karakterszínészként szerzett magának nevet szülővárosának szigetén. Legismertebb alakítása a szkeptikus, de nyitott fülű, Ed Koch-féle New York-i polgármester a Szellemirtókban és annak folytatásában. A forgatókönyvben nem is szerepelt a neve, de egy 2019-es dokumentumfilmben felidézte, hogy Bill Murray "ihletett ötlete" volt, hogy a karaktere és az érsek keresztnevén szólítsák egymást, Murray pedig lazán hozzátette: "a te neved pedig Lenny". Margulies szívesen játszotta az egyenes embert, ragaszkodott a forgatókönyvhöz, míg komikus színésztársai improvizálták a szövegüket. Későbbi éveiben regionális színházban dolgozott, többek között Steve Martinnal, és Elie Wieselt alakította a Madoff című televíziós minisorozatban. Margulies 2016-ban, 78 éves korában rákban halt meg.
#2
Harold Ramis

Harold Ramis

szül. 1944. 11. 21. - elhunyt 2014. 02. 24.
Chicago, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Harold Allen Ramis 1944. november 21-én született Chicagóban, Illinois államban, az USA területén. Szülei Ruth és Nathan Ramis, akik az Ace Food & Liqour bolt tulajdonosai voltak a város északi részén. Harold Ramis zsidó nevelést kapott, de felnőttként már semmilyen vallást nem gyakorolt. A Stephen K. Hayt Általános Iskolában tanult,... több»
Harold Ramis nemcsak a filmvásznon, hanem azon kívül is bevetette az eszét, segítve gyakori munkatársát, Ivan Reitmant Dan Aykroyd nem evilági sztoriötletének átalakításában és finomításában. Ramis képes volt valami nagyobbat is látni a franchise-ban: "A 'Szellemirtók' erőt adó üzenete az, hogy nem számít, milyen szörnyeket hozunk létre a világban, ha van bátorságunk, eszközeink, technológiánk, tehetségünk és erőnk, akkor nagyjából bármivel megbirkózhatunk". Ramis 2010-ben autoimmun gyulladásos vasculitisben szenvedett, és 4 évvel később, 69 évesen halt bele a betegségbe.  
Herrin a modellszakmában alapozta meg karrierjét, több magazinban is szerepelt, és háromszor is a Playboy címlaplánya volt. Ezen kívül más ügyfeleknek is modellkedett, például a Ralph Lauren és a FIT magazin számára, miközben a ZZ Top 1983-as Legs című klipjében is szerepelt. Herrin az 1984-es A smaragd románca című filmben játszotta Angelina szerepét, azonban széles körben ismerték a '84-es Szellemirtókban játszott emlékezetes "szexjelenetéért". Herrin - aki egy 150 éve halott szellem szerepét játszotta - a Tűzraktérben egy erotikus álomban jelenik meg az alvó Ray Stantznak. Miközben Stanz álmodott, a csábító szellem az ágya felett lebegett, mielőtt leoldotta volna az övcsatját. A jelenet azt sugallta, hogy a szellem szexuális aktust hajtott végre Stantz-on. Kymberly Herrin a Santa Barbara News-Press szerint október 28-án halt meg békésen otthonában, a kaliforniai Santa Barbarában. A halál okát nem közölték azonnal.