Testépítők, akik betörtek Hollywoodba

Alábbi listánkon tíz olyan hollywoodi sztárt szeretnénk bemutatni, akik karrierjüket testépítőként kezdték. Arnold Schwarzeneggert minden bizonnyal keveseknek kell bemutatni, de azt talán kevesebben tudták, hogy a Star Wars Darth Vadere, David Prowse is testépítőként kezdte, akárcsak a Marvel-sztárja, Dave Bautista. Az alábbi hírességek mindenesetre bizonyították, hogy nem csak a színpadokon pózolva, de a kamerák előtt is megállják a helyüket. 

#nonumbers

Arnold Schwarzenegger

szül. 1947. 07. 30. (76 éves)
Thal, Styria, Ausztria
Arnold Alois Schwarzenegger Thalban 1947. július 30-án született Ausztriában. Fiatal korában többféle sportot is kipróbált, focizott és atletizált, majd 14 évesen kezdett el testépítéssel foglalkozni. A kötelező katonai szolgálat alatt engedély nélkül kiszökött a támaszpontról, hogy részt vegyen Stuttgartban egy versenyen, ahol... több»
Arnold Schwarzenegger a 60-as évek végétől 1980-ig uralta a testépítés színterét, Arnie hét Mr. Olympia címet gyűjtött be testépítői karrierje során. Schwarzenegger 1982-ben a Conan, a barbár című filmmel ért el áttörést Hollywoodban. Arnold Schwarzenegger máig minden idők egyik legsikeresebb testépítője és színésze.

Lou Ferrigno

szül. 1951. 11. 09. (72 éves)
Brooklyn, New York, U.S.
Louis Jude Ferrigno, az olasz származású amerikai színész és testépítő 1951. november 09-én született Brooklynban. Nem sokkal születése után súlyos fülfertőzést kapott el, aminek következtében jelentős halláskárosodása lett. Kiskorában sokan bántották jelbeszéde és siket kifejezési módja miatt. Rajongója volt a Steve... több»
Ferrigno kiváló testépítő volt, akinek Arnold Schwarzeneggerrel való versengését a Pumping Iron (1977) című dokumentumfilm is megörökítette. Mr. Olympia riválisához hasonlóan Ferrigno is színészi pályára lépett a későbbiekben. Lou Ferrigno főként a The Incredible Hulk (1977-1982) című tévésorozatban játszott szerepéről ismert.

Dave Bautista

szül. 1969. 01. 18. (55 éves)
Washington D.C., Egyesült Államok
David Michael Bautista Jr. 1969. január 18-án született Washington D.C.-ben. Színész és professzionális pankrátor, háromszoros nehézsúlyú világbajnok. Fiatalkorában személygépkocsikat lopott, majd kidobóként dolgozott, miközben testépítőnek készült. Végül eldöntötte, hogy pankrátor lesz, először a World Wrestling... több»
Dave Bautista korábban sikeres karriert futott be profi pankrátorként. De mielőtt betöltötte volna a 30. életévét, Bautista valójában testépítőként versenyzett. Pár évvel később sikeres színész lett, akit főként az MCU-filmekben Drax szerepéről ismerhetünk.

Bolo Yeung

szül. 1946. 07. 03. (77 éves)
Canton, Kína
Bolo Yeung, születési nevén Jőng Szí kínai színész, harcművész. Kantonban született 1946.07.03-án, de mar a 60as években Hongkongba menekült a kommunizmus elől, ahol testépítéssel kezdett foglalkozni, később a Mr Hong Kong címet is elnyerte. TV-s karrierjét kisebb reklámszerepekben kezdte, itt figyelt fel rá Bruce Lee es ajánlott... több»
Bolo Yeung színszi karrierjében A sárkány köbelép (1973) című film hozta meg, amelyben Bruce Lee-vel szerepelt. A színész később olyan filmekben játszott, mint a Véres játék (1998) és a Dupla dinamit (1991) Jean-Claude Van Damme oldalán.

Franco Columbu

szül. 1941. 08. 07. - elhunyt 2019. 08. 30.
Sardinia, Italy
Francesco Columbu olasz színész, író, csontkovács, egykori amatőr ökölvívó, profi testépítő és a Világ legerősebb embere versenyzője volt. Franco régi barátja volt Arnold Schwarzeneggernek, akivel 1965-ben ismerkedett meg. Schwarzenegger mellett gyakran szerepelt kisebb filmszerepekben a hírneve csúcsán. Megnyerte az 1981-es IFBB... több»
A kétszeres Mr. Olympia bajnok olasz testépítő az 1960-as években Arnold Schwarzeneggerrel együtt költözött az Egyesült Államokba. Barátjához hasonlóan Columbu is a színészi karriert választotta a későbbiekben, így olyan filmekben játszott, mint a Conan, a barbár (1982) és a Terminátor (1984).

Peter Lupus

szül. 1932. 06. 17. (91 éves)
Indianapolis, Indiana, US
Peter Lupus 1932. június 17-én született Indianapolisban, Indiana államban, az Egyesült Államokban. Ismert a Mission című filmjéről: Impossible (1966), Il gladiatore che sfidò l'impero (1965) és Golia alla conquista di Bagdad (1965). Házasságban él Sharon M. Hildebranddal 1960. november 27. óta. Egy gyermekük van.
Számos testépítő címmel a háta mögött Lupus (néha Rock Stevens néven) a színészet felé vette az irányt. Peter Lupus főként Willy Armitage szerepe kapcsán ismert az eredeti Mission: Impossible tévésorozatból.

Hargitay Mickey

szül. 1926. 01. 06. - elhunyt 2006. 09. 14.
Budapest, Hungary
Mickey Hargitay 1926. január 6-án született Budapesten. Ismert a Herkules szerelmei (1960), Delirio caldo (1972) és Il boia scarlatto (1965) című filmekből. Házastársai voltak Ellen Hargitay, Jayne Mansfield és Mary Birge. 2006. szeptember 14-én Hunyt el Los Angelesben, Kaliforniában, az Egyesült Államokban. Lánya Mariska Hargitay.
A magyar származású Hargitay Miklós "Mickey" testépítőként 1955-ben elnyerte a Mr. Universe címet. A későbbiekben természetesen a filmes szakmában folytatta karrierjét, majd házasságot kötött Jayne Mansfield színésznővel, akivel közös gyermekük született, a szintén színészként ismertté vált Mariska Hargitay.

Steve Reeves

szül. 1926. 01. 21. - elhunyt 2000. 05. 01.
Glasgow, Montana, Egyesült Államok
Steve Reeves, amerikai testépítő és színész 1926. január 21-én született a montanai Glasgow-ban, Stephen Lester Reeves néven. Középiskolás évei alatt kezdett érdeklődni a testépítés iránt, majd a második világháború alatt a Fülöp-szigeteken teljesített katonai szolgálatot. Leszerelése után a San Franciscó-i California... több»
A legendás testépítő olyan ikonikus karakterek megformálása kapcsán vált ismertté, mint Herkules, Góliát és Sandokan. Reeves egyengette a kezdetekben Arnold Schwarzenegger hollywoodi karrierjét is.

David Prowse

szül. 1935. 07. 01. - elhunyt 2020. 11. 29.
Bristol, England
David Prowse 1935. július elsején született Bristolban, az Egyesült Királyság területén. Apa nélkül, szegény családban nőtt; már fiatalon állást kellett vállalnia, hogy segítsen édesanyjának eltartani a családot. Dolgozott portásként, életmentőként, de úszómesterként is a bristoli Henleaze uszodában. Kamaszkorában kezdett... több»
A brit súlyemelőre és testépítőre magasságának és impozáns testalkatának köszönhetően figyeltek fel a filmszakmábab. Prowse több filmben is szerepelt, köztük a Mechanikus narancs (1971) című filmben. De a legtöbben a kultikus Star Wars filmszériából ismerhetik őt, a klasszikus trilógiában ugyanis ő öltötte magára Darth Vader páncélját.

Reg Park

szül. 1928. 06. 07. - elhunyt 2007. 11. 22.
Leeds, Yorkshire, England, Egyesült Királyság
1928-ban Roy Park néven született, a későbbiekben Reginald Park Snr. után új nevet adtak neki, aki egy jól ismert leedsi tornaterem-tulajdonos és a Reg Park Barbell Company tulajdonosa volt. Reg Jnr. a Leeds United tartalékcsapatában futballozott, mielőtt 1946-ban a testépítés felé fordult. A Mr. Universe második helyezettje lett... több»
Reg Park egy igazi testépítő legenda, akit sokan ma is minden idők legnagyobbjának tartanak. Számos rangos elismerést, köztük három alkalommal Mr. Universe címe is elnyert, illetve ő volt Arnold Schwarzenegger mentora. Park kivételes fizikumának köszönhetően az 1960-as években több filmben is megkapta Herkules szerepét.