Rengeteg fekete bőrű színész dolgozik a filmművészetben, de most kiemelnék 10-et közülük, akik talán kicsivel többet tettek hozzá, mint társaik. A lista szubjektív, lehet, hogy nem értesz vele egyet és cserélnél valakit...

#9
Sidney Poitier

Sidney Poitier

szül. 1927. 02. 20. - elhunyt 2022. 01. 06.
Miami, Florida, Amerikai Egyesült Államok
Sidney Poitier 1927. február 20-án született Cat Islanden, a Bahamákon. Szülei farmerek voltak. 15 éves korában elhagyta, a családot és testvéréhez költözött Miamiba. Dolgozott eladóként, építőmunkásként, majd három évvel később New Yorkba ment, ahol alkalmi munkákból tartotta fent magát, de még így is sokat nélkülözött,... több»
zínészóriás, aki gyakorlatilag, szerintem, olyan a filmművészetben, mint Malcolm X és Martin Luther King. Szerepei mai szemmel is izgalmasak. Ha érdekel a teljes cikk, fotókkal, itt megtalálod: https://jerrycomovie.blogspot.com/2015/05/10-afroamerikai-szinesz.html
#8
Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson

szül. 1948. 12. 21. (75 éves)
Washington - District of Columbia - Amerikai Egyesült Államok
Samuel Leroy Jackson Washingtonban született, de Dél-Tenesseeben nőtt fel édesanyjával és annak szüleivel. Apja távol élt a családjától, alkoholizmusa fiatalon halálba kergette. Az atlantai Morehouse College diákja volt, először tengerbiológiát tanult, de miután csatlakozott egy amatőr színjátszó csoporthoz eldöntötte, hogy a... több»
Jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb fekete színész. Sokat köszönhet Tarantino-nak, aki megtette a Ponyvaregény egyik főszereplőjének, majd ismét foglalkoztatta a Jackie Brown-ban.
#7
Halle Berry

Halle Berry

szül. 1966. 08. 14. (57 éves)
Cleveland, Ohio, Amerikai Egyesült Államok
Maria Halle Berry 1966. augusztus 14-én született Clevelandben, Ohióban, az Egyesült Államokban. Édesapja, Jerome Jesse Berry afroamerikai, ugyanabban a kórházban dolgozott, mint német és angol származású pszichiátriai ápoló édesanyja, Judith Ann. Szülei négy éves korában elváltak, őt és nővérét, Heidi Berry-Hendersont anyjuk... több»
Berry talán aki legjobban kilóg a sorból, habár azért második fekete művésznőként, aki megkapta a legrangosabbnak titulált filmdíjat, szerintem helye van itt.
#6
Denzel Washington

Denzel Washington

szül. 1954. 12. 28. (69 éves)
Mount Vernon, New York, Amerikai Egyesült Államok
Denzel Washington 1954-ben született Mount Vernonban, New York államban. Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, Los Angelesben él. Az érettségi után újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de a diploma megszerzése után San Franciscóba ment, ahol az Amerikai Színházi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Egy évvel... több»
Vitathatatlanul korunk egyik legismertebb és legsikeresebb néger színésze. Aki szereti a filmeket, az ismeri a nevét és legalább egy tucat filmjét látta.
#5
Morgan Freeman

Morgan Freeman

szül. 1937. 06. 01. (86 éves)
Memphis, Tennessee, Amerikai Egyesült Államok
Morgan Freeman 1937. június elsején született Tenesse-ben, és a Los Angeles-i tanulmányai után több évet szolgált az Amerikai Légierőnél gépészként, ahol azt tervezte, hogy vadászpilótaként épít karriert, de végül a színészet mellett döntött (emellett megszerezte a pilóta-engedélyét is). Saját bevallása szerint döntésére... több»
Morgan Freeman gyakorlatilag eljátszott már mindent. Volt ügyvéd, katona, rabszolga, sittes, bankrabló, mór harcos, de alakította az amerikai elnököt és magát az istent is. Ezt még a fehér színészek sem tudják elmondani magukról!
#4
Eddie Murphy

Eddie Murphy

szül. 1961. 04. 03. (63 éves)
Brooklyn, New York, Amerikai Egyesült Államok
Eddie Murphy 1961. április 3-án született New Yorkban, édesapja amatőr komikus volt. 15 évesen saját szövegeket írt előadásaihoz. 1982-ben és 1987-ben saját stand-up albumot adott ki. A ’80-as évek elején a Saturday Night Live-ban is rendszeresen fellépett, 1982-ben pedig a 48 óra című filmmel debütált a mozivásznon Nick Nolte... több»
Kicsit Murphy vonzereje mára megkopott, de vitathatatlanul a nyolcvanas évek egyik legnagyobb filmes fekete komikusa volt.
#3
Bill Cosby

Bill Cosby

szül. 1937. 07. 12. (86 éves)
Philadelphia, PA, Amerikai Egyesült Államok
Bill Cosby 1937. július 12-én született William Henry Cosby néven a Pennsylvania államban található Philadelphiában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Anna Pearl Hite, édesapja William Henry Cosby Sr. Élénk kisgyerek volt. Gyerekkorában volt osztályelnök és baseball csapatkapitány is. Osztálytársait előszeretettel... több»
Bill Cosby már a fekete filmművészet megkerülhetetlen alakja. Cosby egyetemi tanulmányai elvégzése közben, ismerősei kérték meg, hogy mivel remek stílussal tud humorizálni, próbálja ki magát a Stand-Up műfajban, amivel gyorsan ismertségre is tett szert, ami közben felfedezte a híres producer, Carl Reiner (Fia Rob Reiner, ismert színész és filmrendező!).
#2
Hattie McDaniel

Hattie McDaniel

szül. 1895. 06. 10. - elhunyt 1952. 10. 26.
wichita, kansas
Hattie McDaniel 1893. június 10-én született Wichitában, Kansasben. Tizenhárman voltak testvérek, ő volt a legfiatalabb. Édesanyja vallási zene énekes volt, édesapja pedig az amerikai polgárháborúban harcolt. McDaniel nemcsak színészként, de dalszerzőként és előadóként is tevékenykedett. Az 1920-as évek közepén rádiós... több»
Hattie McDaniel afroamerikai színésznőként több területen is csúcstartó: Az első afroamerikai nő, aki a rádióban énekelhetett, 1915-ben. Első volt, afroamerikaiként, akit eltemettek a New York-i Rosedale temetőben
#1
Rex Ingram

Rex Ingram

szül. 1885. 10. 20. - elhunyt 1969. 09. 19.
Cairo, Illinois, Amerikai Egyesült Államok
Hosszú munkával talán találnánk más nevet is, de hirtelen, ha az első afroamerikai színészt szeretnénk fellelni, az Internet az ő nevét dobja ki. Kéretik javítani az adatlapon, hogy nem 1885-ben, hanem 1895-ben született. :)

10 Fontos Afroamerikai színész »