A CSI sztárjai, akik már nem lehetnek köztünk

A Helyszínelők és mellékszériái a 21. század egyik legnépszerűbb televíziós sorozatát alkotják. Az Independent 2006-os cikke szerint a sorozat első három verzióját - a Helyszínelők (2000 és 2015 között), a Miami helyszínelők (2002-2012) és a New York-i helyszínelők (2004-2013) - 200 országban több mint kétmilliárd néző látta.

Azóta a CBS, amely minden CSI-t felügyel, még két további sorozattal bővítette a világot: A CSI: Cyber helyszínelők, amely 2014 és 2016 között futott, és a CSI: Las Vegas-i helyszínelők, amely 2021-ben zárta le a franchise körét, és amelyben az eredeti sorozat számos sztárja, köztük William Petersen (Gil Grissom törvényszéki tudós szerepében) és Marg Helgenberger (Catherine Willows nyomozó) is szerepelt.

A CSI minden egyes epizódjának középpontjában egy bűntény áll, amely okának és tettesének megállapításához tudományos kutatásra van szükség. Ez az elrendezés rengeteg színészt igényel, akik a bűnös, a különböző tanúk, a másodlagos nyomozók és (természetesen) a hét áldozatának bemutatásához szükségesek. Ennek eredményeképpen egy kisebb seregnyi előadó megjárta a CSI franchise-t, akik közül sokan egy-egy epizódban szerepeltek, majd más projektekben folytatták. 

Természetesen a franchise már több mint húsz éve létezik, így néhány arc, akire emlékezhetsz az elmúlt évekből, már nem lehet közöttünk. Az alábbiakban (spoileres) bontásban mutatjuk be azokat a CSI színészeket, akikről talán nem is tudtad, hogy elhunytak.

#8
Kelly Preston

Kelly Preston

szül. 1962. 10. 13. - elhunyt 2020. 07. 12.
Honolulu, Hawaii, Amerikai Egyesült Államok
Kelly Kamalelehua Smith 1962. október 13.-án született Hawaii-n, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja egy mentális egészségügyi központban dolgozott adminisztrátorként. Édesapja egy mezőgazdasági vállalatnál dolgozott. Kelly már háromévesen veszítette el édesapját. Később édesanyját elvette feleségül Peter Palzis... több»
Kelly Preston színésznő a CSI: Cyber második és egyben utolsó évadának három epizódjában tűnt fel a Ted Danson által alakított D.B. Russell szerelmeként, aki a Helyszínelők sorozatfináléja után csatlakozott a csapathoz. A pár azután ismerkedett meg, hogy Russell véletlenül válaszolt egy ismeretlen személy smsére, akiről kiderült, hogy Preston Greer Latimore magánnyomozója. A pár kapcsolata románccá nőtte ki magát, és a sorozat fináléjában, a "Legacy"-ben együtt látták őket, és Párizsba költöztek. / Preston 1980-ban debütált a filmvásznon a hírhedt Charles Bronson kultikus klasszikusában, a 10 to Midnight-ban, és gyorsan felküzdötte magát a szabad szellemű ingénue szerepekig. Az 1990-es években a vígjátékokban (Ikrek) és a drámákban (Ruth polgár) is bizonyította képességeit, és emlékezetes alakítást nyújtott Tom Cruise acélos exbarátnőjeként a Jerry Maguire-ben. Preston a 2000-es években a televíziós felületre nyergelt át, ahol visszatérő szerepet kapott a Mediumban, mint Jake Weber versengő munkatársa, miközben alkalmanként játékfilmekben is visszatért. Prestonnál, aki John Travolta színész felesége volt, 2018-ban mellrákot diagnosztizáltak. Kezelésen esett át, de 2020. július 12-én, 57 éves korában a floridai Clearwaterben lévő otthonában belehalt a betegségbe. Utolsó filmes szereplése a 2021-ben posztumusz megjelent "Off the Rails" című indie filmben volt.  
#7
Brad Johnson

Brad Johnson

szül. 1959. 10. 24. - elhunyt 2022. 02. 18.
Tucson, Arizona, Amerikai Egyesült Államok
Brad Johnson 1959. október 24-én látta meg a napvilágot az Arizona államban található Tucsonban, az Amerikai Egyesült Államokban. Virginia és Grove Johnson gyermekeként jött a világra. Hivatásos színészkarrierje a nyolcvanas évek közepén vette kezdetét, első szerepét 1986-ban kapta a Dallas című tévésorozat egyik epizódjában.... több»
A robosztus főszereplő Brad Johnson rövid ideig randevúzott Catherine Willows-szal a CSI: Helyszínelők 1. és 2. évadának három epizódjában. Johnson Paul Newsome-ot alakította, aki nem túl jó körülmények között találkozott Catherine-nel a "$35K O.B.O." című részben, amelyben egy épület összeomlásáról volt szó, amely három idős nő életét követelte. Miután tisztázták Newsome nevét, a pár a "Justice is Served" című részben randevúzott, mielőtt Johnson harmadik, utolsó CSI fordulója következett volna a 2. évad "Scuba Doobie-Doo" című részében. Catherine-nek segített egy fán talált halott búvár nyomozásában, de románcuk nem került szóba. / A Hollywood Reporter szerint Johnson egykori profi rodeós lovas volt, aki egy casting igazgató révén jutott el a színészethez, aki autentikus cowboyokat keresett egy reklámfilmhez. Ez vezetett ahhoz, hogy három évig a Marlboro Man szerepét játszotta a dohánygyár nyomtatott és televíziós szpotjaiban, valamint szerepeket kapott a televízióban. A nagy áttörést Steven Spielberg 1989-es "Mindig" című fantasyfilmjében érte el, ahol Holly Hunterrel romantikázott, de úgy tűnt, jobban érzi magát a televíziós és játékfilmes westernekben, például a Ned Blessing című minisorozatban: The Story of My Life and Times" és a "Crossfire Trail" Tom Selleckkel. Johnson, aki Texasban élt és ottani ranch ingatlanokat értékesített, 2022. február 18-án halt meg a COVID-19 szövődményei miatt. 62 éves volt.
#6
John Heard

John Heard

szül. 1945. 03. 07. - elhunyt 2017. 07. 21.
Washington, District of Columbia, Egyesült Államok
John Heard 1946. március 7-én született az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. Édesanyja, Helen Sperling egy helyi közösségi színházban szerepelt, míg édesapja, John Henry Heard a védelmi miniszter irodájában dolgozott. Nővérével és öccsével katolikus neveltetést kapott. Felsőfokú tanulmányait a Gonzaga Főiskolán,... több»
Az Emmy-jelölt John Heard a CSI: Miami 1. és 3. évada között négy epizódban tűnt fel Kenwall "Duke" Duquesne-ként, Emily Procter nyomozó Calleigh Dusquene apjaként. Mint Heard számos legismertebb szerepében - Paul Davenport játékvezető a "Big"-ben, Vin Makazian nyomozó a Maffiózókban és Frank Tancredi kormányzó A szökésben - Duke is sérült karakter volt, akinek alkoholizmusával való küzdelmei miatt a helyszínelők csapatának időnként be kellett avatkoznia. Ezek közül a legjelentősebb a 3. évad "Under the Influence" című része volt, ahol Calleigh-nek bizonyítékot kell találnia, hogy bebizonyítsa apja ártatlanságát, miután egy halálos gázolással vádolják. Heard szerepelt a Helyszínelők 14. évadának egyik epizódjában is, mint egy korrupt megyei felügyelő, akinek köze van egy kiskorú szexmunkás meggyilkolásához. / Az 1970-es években színházi produkciókban játszott jelentős szerepek vezettek Heard képernyős karrierjéhez, ami a 80-as évek elején egy ideig úgy tűnt, hogy ígéretes főszereplő. Azonban az olyan filmekben, mint például a Cutter's Way című filmben Jeff Bridges oldalán játszott árnyalt szerepek nem vonzották a közönséget; Heard inkább karakterszerepekben helyezkedett el, például Martin Scorsese "After Hours" és "The Trip to Bountiful" című filmjeiben. Két kasszasikerben való szereplés - a "Big" és a Reszkessetek, betörők!, amelyben Macauley Culkin apját alakította - az 1990-es években növelte a hírnevét, és olyan nagyjátékfilmekben játszott, mint a "The Pelican Brief" és a "In the Line of Fire", valamint az Emmy-díjra jelölt szerepét a Maffiózókban. Heard a 2000-es években is rendkívül elfoglalt maradt, számos független filmszereppel és vendégszerepléssel. Miközben állítólag kisebb hátműtétből lábadozott, a 71 éves Heard 2017. július 21-én szívmegállásban halt meg egy kaliforniai Palo Alto-i szállodában.
#5
Pamela Gidley

Pamela Gidley

szül. 1965. 06. 11. - elhunyt 2018. 04. 16.
Methuen, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok
Pamela Catherine Gidley 1965. június 11-én született Methuen-ben, Massachusetts államban. Két idősebb testvére van. Salem-ban töltötte gyermekéveit. A középiskola elvégzése után New York City-be költözött, ahol az utcán sétálva fedezte fel egy modell ügynök. 1985. március 12-én Sidney-ben egy nemzetközi verseny győztese lett,... több»
A Helyszínelők első évadának négy epizódjában Terri Miller törvényszéki antropológus egyszerre nyújtott szakmai támogatást a csapatnak és romantikus intrikát Gil Grissomnak. Miller segített a csapatnak különböző csontvázmaradványok azonosításában, ami egyértelműen felkeltette Grissom intellektuális és érzelmi érdeklődését. A "Félig-meddig" című részben azonban egyetlen randevújukat egy ügy miatt félbeszakították, és Miller elfojtotta a második esély reményét. Később a 3. évadban kiderült, hogy egy tanárhoz ment feleségül. / Pamela Gidley színésznő, egykori modell volt, aki az 1980-as évek közepén fordult a színészet felé. Olyan indie filmekben játszott szerepeket, mint a Keanu Reeves-szel közös Permanent Record és végül Teresa Banks szerepében tűnt fel, akinek meggyilkolása hozzájárult David Lynch Twin Peaks univerzumának cselekményéhez. Az ezt követő években játékfilmes munkái független és direkt videós filmekbe torkolltak, bár a televízióban továbbra is aktív maradt. Gidley utolsó szerepe a 2014-es Twin Peaks:The Missing Pieces című filmben volt, amely a "Fire Walk with Me" archív felvételeit dolgozta fel. 2018. április 16-án, a New Hampshire állambeli Seabrook-i otthonában halt meg az 52 éves nő, meg nem határozott okok miatt.
#4
Carmen Argenziano

Carmen Argenziano

szül. 1943. 10. 27. - elhunyt 2019. 02. 10.
Sharon, Pennsylvania, Egyesült Államok
Carmen Antimo Argenziano amerikai színész volt. A pennsylvaniai Sharonban született, és a közeli Sharpsville-ben nevelkedett az olasz származású szülők, Elizabeth Stella és Joseph Guy Argenziano fiaként. Apja étteremvezető volt. Argenzionak három gyermeke volt, két fia és egy mostohalánya. Több mint 50 filmben és mintegy 100... több»
A CSI: New York 3. és 4. évada között visszatérő szereplője, Stanton Gerrard felügyelő hat epizódban nehezítette Mac Taylor és a helyszínelők dolgát azzal, hogy nyomozást indított az ügyeik kezelésének módját illetően. A felügyelőhelyettessé előléptetett egykori kapitány Gerrard keménykezű zsaruként szerzett hírnevet, aki keménységben vetekedett Mac-kel. A páros azonban félretette nézeteltéréseit a 4. évad "Beismerések" című részében, ahol Mac bizonyos fokú törődést tanúsított Gerrard iránt, miután az megölt egy gyanúsítottat, aki bántalmazta a lányát. / A veterán karakterszínész Carmen Argenziano vendégszerepelt a Helyszínelők című sorozatban is, mint egy maffiózó, aki kapcsolatban állt egy ügyész meggyilkolásával (6. évad). A pennsylvaniai születésű színész a 60-as évek végén kezdte karrierjét a televízióban, és az 1970-es években sorozatokban játszott vendégszerepek mellett mellékszerepeket is vállalt; ez utóbbiak között volt minden, az alacsony költségvetésű exploitationtól ("Caged Heat") Michael Corleone egyik fegyvereséig a Keresztapa II. -ben. A '80-as évekre a kis képernyő közönsége számára ismerőssé vált olyan sorozatokon keresztül, mint a Lou Grant és a The Rockford Files. Argenziano mindkét médiumban aktív maradt a 2000-es évekig, és olyan filmekben gyűjtött krediteket, mint az Angyalok és démonok, miközben visszatérő szerepet kapott a Csillagkapu CSK-1-ben Jacob Carter, a Tok'ra Selmak házigazdája szerepében. Ahogy a Deadline megjegyezte, egyedülálló hírnevet szerzett, mint a segítőkész férj egy 2013-as UnitedHealthcare AARP TV spotban, amelyet több mint 10 000 alkalommal sugároztak. Argenziano 2019. február 10-én, 75 éves korában tüdőrákban hunyt el.  
#3
Lisa Sheridan

Lisa Sheridan

szül. 1974. 12. 05. - elhunyt 2019. 02. 25.
Macon, Georgia, Egyesült Államok
Lisa Sheridan 1974. december 5-én született a Georgia állambeli Maconban, az Egyesült Államokban. Mindössze tizenegy éves volt, amikor először szerepelt egy színdarabban. A Pittsburgh-ben található Carnegie Mellon Egyetemen tanult színjátszást. A kilencvenes évek végén tűnt fel először a tévé képernyőjén. Első komolyabb... több»
Lisa Sheridan színésznő három különböző CSI sorozatban is vendégszerepelt. Az első a "Bloodlines" című rész egy kisebb szerepe volt, amely a Helyszínelők 4. évadát zárta; Sheridan ezután a CSI: Miami 6. évadában négy epizódot kapott, mint Kathleen Newberry, egy nő, aki belekeveredett az emberrablás és gyilkosság bonyolult hálójába, amely Horatio Caine problémás fiát érinti. Sheridan utolsó CSI vendégszereplése a CSI: New York 7. évadában volt, mint egy eltűnt fiatal lány édesanyja. / Sheridan gyakori vendégszereplője volt olyan sorozatoknak, mint például a Mentalista és két nagy hírverést kiváltó, de rövid életű sci-fi drámában is állandó szereplő volt: A Fox FreakyLinks és az ABC Invasion című sorozatában. Játékfilmes munkái közé tartozik a 2000-es Beat című indie film Ron Livingston oldalán, akivel rövid ideig jegyben járt. A 45 éves Sheridant 2019. február 25-én holtan találták New Orleans-i otthonában; a RadarOnline által megszerzett boncolás később megállapította, hogy a halál oka a krónikus alkoholizmus szövődményei voltak.  
#2
Scott Wilson

Scott Wilson

szül. 1942. 03. 29. - elhunyt 2018. 10. 06.
Atlanta - Grúzia - Amerikai Egyesült Államok
Scott Wilson Thomasville-ben született Georgia államban 1942. március 29-én. Szülei Jewel és Thomas Wilson. A Southern Polytechnic State University-n diplomázott. Filmes karrierjét 1967-ben kezdte, amikor megkapta Harvey Oberst szerepét a Forró éjszakában című filmben. A következő években egyre nagyobb szerepeket osztottak rá. 1974-ben... több»
Scott Wilson karakterszínész a CSI kilenc epizódjához némi bájt és visszafogott drámát kölcsönzött Sam Braun egykori kaszinófőnökeként, aki történetesen Catherine Willows apja is volt. A 3. évad "Assume Nothing" című részében egy vérvizsgálat során derült fény a Catherine-hez fűződő családi kapcsolatára; a hír érzelmi megrázkódtatását tovább bonyolította, hogy a férfi egy jelentős összegű csekket adott a lánya oktatására. A Catherine és Sam közötti feszült kapcsolat a 7. évad kétrészes részében tetőzött, ahol a férfi kapcsolata egy csalárd befektetési ügylethez vezetett, ami Catherine lányának elrablásához vezetett. Miközben Lindsey-t megmentették, Samet egykori társa lelőtte. / A több mint fél évszázada a film és a televízió veteránja, Wilson kezdetben azzal vált híressé, hogy bonyolult bűnözőket játszott: egy gyilkossági gyanúsítottat az Oscar-díjas Az éjszaka hevében című filmben és a valódi gyilkost, Richard Hickockot Truman Capote Hidegvérrel című filmjében, mindkettő 1967-ben. A következő három évtizedben is aktívan játszott - hol kedves, hol fenyegető - karakterszerepeket: Golden Globe-jelölést kapott William Peter Blatty A kilencedik konfiguráció című kultikus thrilleréért. Wilson kiváló kritikákat kapott a The Walking Dead szimpatikus állatorvosaként, Hershel Greene-ként, és visszatérő szerepeket kapott a Narancsvidékben is. Leukémiában halt meg 76 éves korában, 2018. október 6-án, Los Angeles-i otthonában, Kaliforniában.
#1
Skip O'Brien

Skip O'Brien

szül. 1950. 08. 20. - elhunyt 2011. 04. 06.
Skip O'Brien 1950. augusztus 20-án született Jersey Cityben, New Jerseyben, az Egyesült Államokban. Ismert filmjei a Fekete bárány (1996), az Országúti ámokfutó (2007) és a Hanta boy (1997). 2011. április 6-án hunyt el Hazletben, New Jersey államban, az Egyesült Államokban.
A sok rendőr közül, akik rendszeresen elkísérték a helyszínelők csapatát a tetthelyekre, Ray O'Riley nyomozó (később őrmester) azonnal felismerhető volt testes alkatáról és rövidre nyírt frizurájáról. Bár a CSI 1. és 4. évadában való 24 szereplése során ritkán jutott több mint egy mellékszerep, O'Riley kitartó nyomozó volt - az 1. évad "Boom" és a 2. évad "Felonious Monk" című sorozatában a gyanúsítottak és tanúk kulcsfontosságú kihallgatását végezte -, mielőtt a 4. évad "Homebodies" című sorozatában utoljára feltűnt. O'Riley-t a Las Vegas-i rendőrségen történt lövöldözés egyik halálos áldozataként említették a 14. évad "The Fallen" című részében. / Skip O'Brien színész, aki O'Riley-t játszotta mind a 24 alkalommal, negyedszázados televíziós és filmes karrierje során számos hasonló szerepet játszott. A Jersey Cityben, NJ-ben született, egykori amerikai tengerészgyalogos évtizedeken át volt a zsaruk és a kékgallérosok megtestesítője olyan filmekben, mint a Prizzi becsülete, valamint olyan sorozatokban, mint az Ally McBeal. A CSI által nyújtott ismertséget követően egyre komolyabb mellékszerepekig jutott el: O'Brien egy sérült fiú védelmező apja volt a Vészhelyzet 10. évadának egyik epizódjában, és egy megyei seriff, aki Sean Bean gyilkossági ügyében nyomozott a The Hitcher 2007-es remake-jében. Utolsó képernyős szereplése a Fox egyik eladatlan pilotjában, a The Madness of Jane-ben volt 2008-ban; miután 2010-ben visszatért New Jersey-be, O'Brien 2011-ben, 60 éves korában meghalt.