6 színésznő, aki eljátszotta II. Erzsébet királynőt

Éljen sokáig II. Erzsébet királynő - a képernyőn!

A történelemformáló uralkodó 96 éves korában halt meg, miután több mint 70 évig uralkodott Anglia felett. Winston Churchill mellett uralkodva és bevezetve a királyi családot a 21. századba, II. Erzsébet királynő ikonikus figurává vált, mióta 1952-ben elfoglalta a trónt. II. Erzsébet 25 évesen ( miután a II. világháborúban is szolgált) hét független Nemzetközösségi ország - az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon (mai nevén Sri Lanka) - uralkodó királynője, valamint a Nemzetközösség vezetője lett.

Az évek során számos színésznő vállalta el II. Erzsébet királynő szerepét a kis- és nagyvásznon egyaránt. A Netflix A korona című sikersorozatától kezdve A király beszéde című Oscar-díjas filmig több mint 100 filmben és tévéműsorban alakították II. Erzsébet királynőt. Korábban két színésznő, akit maga a királynő nevezett ki a Dame címre, Helen Mirren és Emma Thompson is alakította az uralkodót.

Miközben II. Erzsébet királynő maradandó örökséget hagy Nagy-Britanniára és a nemzetközi politikára, ikonikus élete a képernyőn is folytatódik.

#6
Neve Campbell

Neve Campbell

szül. 1973. 10. 03. (50 éves)
Guelph, Ontario, Kanada
Neve Adrienne Campbell 1973.10.3-án született Guelph városában, Kanadában. Szülei elváltak, ő az apjával élt 1982-ig, ekkor egy bentlakásos balettiskolába került. 1988-ban kezdte balettpályáját, szerepelt többek között az Operaház fantomjában és a The nutcrackerben is. Sérülései miatt balett-táncosi karrierje korán... több»
Peter Richardson 2004-es paródiafilmjének főszereplője Neve Campbell Erzsébet hercegnőt alakítja, aki a második világháború alatt beleszeret Winston Churchillbe (Christian Slater) Az ifjú Churchill kalandjai című alkotásban.
#5
Sarah Gadon

Sarah Gadon

szül. 1987. 04. 04. (37 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
Sarah Gadon, kanadai színésznő, 1987. április 4-én született Torontóban. Édesapja pszichológus, édesanyja tanárnő. Van egy bátyja is, James. Gadon brit és olasz származású. Kiskorában és tinédzserként táncórákra járt, és sokszor fel is lépett. Eközben junior tagja volt a The National Ballet School of Canada-nak, és a Claude... több»
A 2015-ös Hercegnők éjszakája című romantikus vígjátékban a fiatal Erzsébet hercegnő (Sarah Gadon) és nővére, Margit hercegnő (Bel Powley) egy éjszakát töltöttek a Buckingham-palotán kívül, hogy megünnepeljék a V.E. Dayt, amikor 1945-ben Európa-szerte kihirdették a békét.
#4
Imelda Staunton

Imelda Staunton

szül. 1956. 01. 09. (68 éves)
London, United Kingdom
Imelda Mary Philomena Bernadette Staunton, angol színésznő, 1956. január 9-én született Archway-ben. A Royal Academy of Dramatic Art-on (RADA) folytatott tanulmányai után karrierjét színházakban kezdte 1970-es években. Staunton, Archway-ben született, édesanyja, Bridie Staunton, fodrász, míg édesapja Joseph Staunton egyszerű munkás... több»
Imelda Staunton A korona ötödik és hatodik évadában alakítja II. Erzsébet királynőt, mellette Jonathan Pryce mint Fülöp herceg, Lesley Manville mint Margit hercegnő, Dominic West mint Károly herceg és Elizabeth Debicki mint Diana hercegnő jelennek meg. Az utolsó két évad az 1990-es évektől 2003-ig tartó időszakot öleli fel. "Színészként öröm volt látni, hogy mind Claire Foy, mind Olivia Colman valami különlegeset és egyedit hozott Peter Morgan forgatókönyveibe" - nyilatkozta Staunton - "Őszintén megtiszteltetés számomra, hogy csatlakozhatok egy ilyen kivételes kreatív csapathoz, és hogy A koronát a befejezéséhez vezethetem"."
#3
Olivia Colman

Olivia Colman

szül. 1974. 01. 30. (50 éves)
Norfolk, Anglia, Egyesült Királyság
Sarah Caroline Olivia Colman Norwich-ban született Norfolk megyében Angliában, 1974.január 30-án. Anyja nővér, apja okleveles földmérő. A Norwich High School for Girls-ben és a Gresham School-ban kezdte tanulmányait. A Homerton College elvégzése után a Cambridge University Footlights Dramatic Club-ban tanult színészetet David... több»
Az Oscar-díjas Olivia Colman játszotta II. Erzsébet királynőt A korona 3. és 4. évadában, és az uralkodó szerepéért Emmy- és Globen Globe-díjat is kapott.
#2
Claire Foy

Claire Foy

szül. 1984. 04. 16. (40 éves)
Claire Foy, angol színésznő, 1984. áprulis 16-án született Stockport-ban. Édesanyja Caroline, aki egy gyógyszergyárnak dolgozik, édesapja David Foy, értékesítési tanácsadó. Manchesterben és Leeds-ben nőtt fel két idősebb testvérével. 8 éves korában elváltak  a szülei. Az Aylesbury középiskolában tanult 12 éves korától,... több»
A királynőt először életre keltő színésznő a Netflix A korona című sorozatában, Claire Foy Golden Globe-ot és Screen Actors Guild-díjat nyert II. Erzsébet királynő uralkodói felemelkedésének megörökítéséért. A sorozat 2016-ban mutatkozott be, Foy az első két évadban játszotta a királynőt. Matt Smith alakította a férjét, Fülöp herceget, Vanessa Kirby pedig a királynő húgát, Margit hercegnőt formálta meg.
#1
Helen Mirren

Helen Mirren

szül. 1945. 07. 26. (78 éves)
London, England
Helen Mirren (eredeti nevén Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff) 1945. július 26-án született Londonban, Nagy-Britanniában. Orosz származása ellenére nem beszél oroszul, ám folyékonyan beszél franciául. Egyike a kiemelkedő brit színészeknek. Már a középiskolában különböző iskolai rendezvényekben szerepelt. Karrierjét olyan... több»
Stephen Frears 2006-os A királynő című filmje Diana hercegnő halálának utóéletét örökítette meg. Mirren Oscar-díjat nyert II. Erzsébet királynő megformálásáért, a filmet jelölték a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb rendezés, jelmezterv és zene kategóriában is. Mirren korábban Tony-díjat nyert a királynőt alakító az Audiencia című darabban, amely később a Netflix A korona című filmjét ihlette. Mirren emellett magától a királynőtől megkapta a dáma titulust.